Priebeh sobáša na úrade
Ahojte, chcela by som vedieť ako kompletne prebieha taký sobáš na úrade?
Je to naozaj len tak že prídete, postavíte sa pred oddávajúceho on sa spýta či si žena xy berie muža xy, povie tú vetu že splnili sa všetky podmienky ste právoplatne svoji ?
Alebo je tam ešte niečo nejaký mini príhovor / reč toho oddavajúceho?
Dosť premýšľam nad takouto svadbou ale nemám poňatia ako to celé prebieha a tak ma to zaujíma.
Ak by som tam chcela napr rodičov či to má nejaký ten efekt aj pre nich alebo je to také strohé že sa povie základná formulka a koniec.
Prípadne ako dlho to celé trvá ?
Ďakujem 😊
Trvá to približne 20 min. Niekde ti zahrá nejaká klaviristka a zaspieva nejakú pieseň, potom je príhovor a potom nasleduje obrad s formulkami
Potom je ešte mini príhovor a zas možno nejaká pieseň
Ak nie je klaviristka a speváčka tak to pustia z repraku
Niekde si aj mladomanželia môžu povedať navzájom taký príhovor že si vyznajú lásku
My sme mali obrad ktory trval 10minut....realne...a to bol prihovor, basen, piesen, formalna cast a znova toto aj s blahozelanim, boli sme sklamani preco to tak rychlo odflakli, prestavovala som si to na aspon 20min...radnica zilina to bola 2024
Bude ako sa dohodnete, mozu byt len "uradne zalezitosti", moze byt aj "to okolo". Na urade su na jedno aj na druhe pripraveni
Podľa toho,čo si dohodnete vopred. Môže byť hudobný doprovod,recitacia,spev ,príhovor.Ale aj nemusí a v tom prípade su naozaj len tie nevyhnutné formulky. Tak isto po obrade môžete mať fotografovanie v priestoroch,ak sa na to hodia (obradna sieň je niekde v kaštieli či zámku)čiže je pekné prostredie.
Takže obrad môžte mať od tých 10 minút aj do cca 45 minút, podľa dohody.
My sme nechceli ani prihovor, nic. Cele to trvalo asi 5min. Dosli sme so svedkami, povedali ano, podpisali sa vsetci do knihy a hotovo.
Náš trval presne 8 minút a to slečna spievala a bol aj krátky príhovor
Všetko ako si dohodnete, povinné sú len tie formulky do 5 minút.
my sme mali ten strohy rychly. Taksme si to priali. Nam by stacilo len podpisat a vybavene. Nemali sme ani klavit, ani basen, len rychly prihovor a dovidenia
To som nevedela že sa tam dajú dohodnúť aj také tie pekné veci ako hudba a tak 🙂
A inak tie čo to mali len také strohé to bolo tak že prišli ste na danú hodinu, zobrali vás dnu, povinné formulky, áno áno, ste svoji, bozk a podpisy ?
ano, vpodstate ste objednani na urcity cas
Bude ako sa dohodnete, mozu byt len "uradne zalezitosti", moze byt aj "to okolo". Na urade su na jedno aj na druhe pripraveni
@viestta má pravdu, je to na vašej dohode s úradníčkami.
My sme dokonca nemali ani prstene, ani žiadne omáčky , nemala som a ni kvety a ani biele šaty a najkrajšia svadba na svete
My sme dokonca nemali ani prstene, ani žiadne omáčky , nemala som a ni kvety a ani biele šaty a najkrajšia svadba na svete
@minenkaa netreba obrúčky? Tak to som tiež netušila. To som brala ako nejakú povinnosť ze musí byť.
Kvety a šaty to chápem, ak by som išla do úradnej svadby kvety nemám určite a šaty si dám ale nie svadobné (biele veľké dlhé)
Ani bozk nebol, ani obrucky nic. Ved to podpisujes vlastne zmluvu. Nie je to nic viac, nic menej.
Nám zahrali na klavír, niečo porecitovali a malí príhovor. Bolo to pekné.

Záleží čo si dohodnete pri podaní žiadosti, zvyčajne je príhovor, báseň, pieseň, u nás hra na klavíri. Strohý sobáš na úrade som ešte nevidela, všetky boli pekné
Obrad trvá cca max. 30 minút