Tablet ako darček pre trojročné dieťa
Naša malá má tri roky a svokrovci sa rozhodli, že jej na narodeniny kúpia tablet. Vraj aby mala rozprávky, hry a že veď dnešné deti už s tým vyrastajú. Ja som zásadne proti. Podľa mňa to v jej veku nepotrebuje, radšej by som bola, keby jej kúpili knižky, nejaké kreatívne hračky alebo niečo, čo podporí rozvoj, nie modrú obrazovku.
Muž sa tvári neutrálne, ale je jasné že mu je nepríjemné niečo im povedať. Vraj ich nechce uraziť, nech si to nerobia zbytočne ťažké. Máte niekto skúsenosť? Ako ste to riešili? Je fakt také zlé povedať NIE aj keď ide o dar?
Navrhnite im iný vhodný darček, povedzte im, že naň má ešte čas. Tablet ešte určite nie, zbytočne získa návyk a budete to mať doma ťažšie. Ponúkni alternatívu. Ak by odmietli a trvali na svojom, povedala by som im, že v tom prípade ten tablet schováš a dáš jej ho až keď bude naň dostatočne stará, pokojne aj o pár rokov. To ich isto odradí 😃
Povedala by som im, ze takemu malemu dietatu tablet netreba a ak by ho aj dostala, pojde oddychovat do skrine.
no, presne toto urobili svokrovci. Napriek tomu, že sme im vyslovene povedali, že sme proti, tak tablet kúpili. A skončil v šuplíku. 🙂 Potom sme tam nahrali nejaké rozprávky na cestu, keď sme cestovali do Slovinska, alebo po Slovensku aby malo čo pozerať.
Navrhnite im iný vhodný darček, povedzte im, že naň má ešte čas. Tablet ešte určite nie, zbytočne získa návyk a budete to mať doma ťažšie. Ponúkni alternatívu. Ak by odmietli a trvali na svojom, povedala by som im, že v tom prípade ten tablet schováš a dáš jej ho až keď bude naň dostatočne stará, pokojne aj o pár rokov. To ich isto odradí 😃
@lilope neodradí. Máme vlastnú skúsenosť. 🙂
Nie je zle povedat nie a ked si nedaju povedat, tak by som tablet odlozila na policku a hotovo. Ak sa budu pytat, tak povedz, ze ho nepouzivate 🤷🏼♀️
Takto vzniká tzv. Digitálna závislosť. By som im povedala, že je ešte skoro začínať…
Véd nech kúpia a pekne ho odložis do skrine
Ja by som im navrhla, ako alternativu - Kuzelne ctanie od Albi s elektronickou ceruzkou (ak teda ešte nemáte).
Janka, Peter, ďakujeme ale pre dcéru je tablet ešte nevhodný darček, ma len tri roky. Aj tak ho nebude vyuzivat. Určite by sa viac potešila knizkam, stavebníci, legu, čo ju bude rozvíjať 🙂
Ak si aj tak pôjdu svoje a aj tak jej ho kúpia, tak dcéru počká do veku kedy uznáš za vhodne.
Take male dieta aj podla mna by nemalo mat tablet. Dobry napad je to kúzelné citanie.
Však nech kúpia, čo sa s nimi budeš vadiť, aj tak si urobia, ako chcú 😀 To však neznamená, že ten tablet musí dieťa aj využívať, to je už na vás rodičoch.
Ja by som hneď povedala, že nie. Že radšej iné veci. Veď svokrovci nie sú hlúpi, snáď pochopia normálnu komunikáciu.
To naozaj 3 rocnej tablet?Tablet dostala moja 8 rocna druhacka minuly mesiac a ma ho len a len na predcvicovanie slovenciny a matematiky kvoli dysporucham aby nemusela tak vela pisat a mala to interaktivnou formou.ziadne hry ziadne videa na youtube a ziadne rozpravky.rozpravka je povolena v piatok vecer velka a cez tyzden pred spanim vecernicek na stv 30minut.
Jednoznacne povedat nie a poslat ich radsej do Albi predajne pre pero a knihy..
Ak su z tych menej chapavych tablet zobrat odlozit a nedat.on sa v sufliku sa nepokazi ale dieta sa moze pokazit velmi rychlo.
Ahoj, toto som riešila aj ja. Otec mojich detí im od mala kupoval tablety, mobily .... Mohla som protestovať, nič nepomohlo. Už nežijeme spolu, no chalani sú totálni závisláci. Keď im chcem určiť, čas na hry, nerešpektujú, lebo "mobil mi kúpil otec, Ty mi ho nemôžeš zobrať!" Keď to urobím, magor (ich otec) mi vypisuje SMS.
Keby bolo na mne, najskôr, keď idú do školy by som začala na chvíľu dávať mobily aj tablety.
Tablet je skoro ale zasa aj Albi citanie nezaujme kazdeho. My sme kupovali 3 rocnej a ako sme kupili tak sme aj predali lebo ju to vobec nebavilo. 😃
Inak ja si pamatam ze sestrina kamoska kupila dcere tablet a do mesiaca ho rozbila. Mala dostala tablet tusim mala 7? Aj to len kvoli kefke na zuby co ma Philips.
Asi im to treba po lopate povedať. Že NIE. A ten tvoj muz sa rodičov boji, ci co ? 3rocne decko nemá mať čo tablet. Možno tak max detsky. Ale v prvom rade nejaké knižky, hračky. Niečo na podporu a rozvoj. Tiež by som bola zasadne proti.
@btus tak potom by ma vôbec nemrzelo, že by zostal niekde ležať alebo bol posunutý niekomu inému. Pretože im to bolo vopred povedané a napriek tomu si išli svoje.
@lilope ako som písala vyššie. Potom sme to používali na sledovanie rozprávok počas dlhých ciest. Bolo to fajn. Ale asi rok sme ho nepoužívali vôbec a keďže sme zase až tak často necestovali, tak sme ho veľakrát hľadali, že kam sme ho vlastne položili. 🙂
Hneď by som ich uzemnila že v žiadnom prípade nie! Nech kúpia radšej peknu knihu. Skúsili by kúpiť tablet strčila by som im ho do prdele !!!
Prijmi ho a odlož naveky do skrine. No dobre, na 7 rokov 😏
KOMUNIKACIA vzdy treba komunikovat a nie ticho penit a pisat na kona prispevky. Povedat svokrovcom,ze este jej netreba tablet. Moze ho dostat,ked bude starsia. Poposielaj jej zopar studii ako negativne vplyva na lidsky organizmus elektronika,sledovanie videi a podobne. Ked nepochopi a aj tak ho dovlecie,nech sa potom necuduje,ze bude lezat nepouzity niekde v sufliku. Treba sa naucit povedat nie a necitit sa previnilo. Zo zaciatku to pojde tazko,ale casom si zvyknes. Ty sa nemas preco citit previnilo za to,ze ti niekto podsuva nieco s cim nesuhlasis. Slusne podakuj a navrhni iny darcek.
@autorka vsak nech kúpia, odlož ho. Svokor kúpil mojej 5 ročnej notebook ten detský z lidla, poputoval ešte zabalený rovno do zásuvky.
@lienka.7 tablety či mobil pre tak malé dieťa je samozrejme blbost, ale čo je zle na detskom notebooku pre 5 ročne dieťa, to fakt nerozumiem 😀 ak sa teda bavíme o tom lexibooku čo majú v lidli.
Tablet tak malému dieťaťu do rúk nepatrí..dcéra dostala od našich na vianoce keď mala 6 rokov.
Našťastie to vieme obmedziť a teraz si na ňho spomenula po mesiaci...
Naša tiež dostala v troch rokoch...nepoužívali sme a necelých dvoch rokoch sme ho chceli zobrať na cestu ale už sa nerozbehol. Vraj bolo treba používať,mozno kvôli aktualizáciami operačného systému.

Žartuješ, však? Nie je nevhodné povedať, že si nepraješ pre svoje 3ročné dieťa. Alebo jej ho jednoducho nedaj.. a povedz im to🙂