icon

Tipy, ako udržať vianočný stromček svieži

30. nov 2023

Chcela by som na Mikuláša kúpiť stromček možno aj skôr a aby vydržal aspoň prvý januárový týždeň ...ako na to ? Doteraz nám vždy zoschol do vianoc keď sme ho kúpili začiatkom decembra

madeincssr
30. nov 2023

No musíš mať kvalitný stojan, do ktorého sa dáva voda. Nesmieš dať kmeň ofrézovať - stromček pije vodu kôrou. Prvé dni treba vodu dopĺňať denne, toľko vypije. Borovica a jedlička neopadajú tak veľmi ako smrečok. A tá vôňa v izbe je úžasná. Na osadenie do stojana (začistenie a prípadné zarovnanie rezu kmienka) je dobré zaangažovať nejakého šikovnejšieho chlapa.

simca06022011
30. nov 2023

Nijak, živý stromček v interiéri vyschne. Staviame 24 ráno, 6.1. Je vysušeny. A to mu vetrame atď, ale vnútri ma proste teplo, menej vlhkosti. Skúšala som už aj rozprašovač, stojan mame s vodou ( co pochybujem ze vôbec "pije") ale žiadny efekt.

simca06022011
30. nov 2023

Ešte je možnosť kúpiť si ho v kvetináči, menší.

januska12323
30. nov 2023

Je úplne jedno kedy ho kúpiš, odpilia sa všetky naraz. Potrebuje vodu a čím chladnejšie tým lepšie.

felycity
30. nov 2023

no nám veruže zvyčajne od 20.12. do konca januara celkom vydrží, ale u nás sa nekúri veľmi a hlavne v noci sa nekúri, po kupe je minimálne týždeň dva vo vode....

mirage
30. nov 2023

@simca06022011 vydrzi.. ale pije aj pol litra vody denne. Mame ho mesiac v obyvacke, kurime v nej kozubom.

macekovam
30. nov 2023

mal by mat koru aby nou mohol pit.. ked kmen ofrezuju stromcek tam koru nema a nepije.. pories kvalitnejsi stojan

macekovam
30. nov 2023

ze treba dat stromcek do vedra.. zasypat kamenmi.. a zaliat poriadne vodou..to obalis napriklad vrecom a mal by vydrzat do velkej noci

simca06022011
30. nov 2023

@mirage no u nas urcite nevydrzi ani s vodou... a to vacsina sa aj tak v tom teple vypari a nie ze ju on vypije..

zuzinka888
30. nov 2023

@simca06022011 nevyparí, ale naozaj vypije. Raz som dala kontrolnu misku od kvetinaca vedla stojana di oboch som nalisla vodu a rano voda chybala iba v stojane so stromcekom.

simca06022011
30. nov 2023

@zuzinka888 ako povies, u nas to proste ani s vodou nefunguje, na troch kralov je strom suchy.. vyhodim ho potom do snehu von (ak je, ak nie je, tka len tak) a drzi taky suchy az do aprila, ked ho popilime :D cize u nas skor suchy vzduch je problem ako to ze nema vodu.

mirage
30. nov 2023

@simca06022011 tak potom neviem.. ako pisem, my este aj kurime dost casto v krbe, strom je blizko, a drzi.

euka210
30. nov 2023

Dat mu vodu a neprekurovat izbu

rorino
1. dec 2023

Niekedy to neovplyvnis,lebo nevieš,kedy ho vybrali,čím dávnejšie,tým menej vydrzi

kornelies
3. dec 2023

Minuly rok mi vydrzal 6 tyzdnov. Ale bol odrezany den pred Stedrym dnom. V obyvacke mam cca 23C, obden dolievam vodu do stojana. Posledne dva tyzdne uz malo prijimal vodu. Naozaj zalezi, kedy je odrezany a hlavne pri kupovanych treba odrezat cca 3-5 cm z kmena (tak isto ako pri rezanych kvetoch, ked ich donesieme z obchodu.) Tie kupovane su odtezane aj na zaciatku novembra. Kym sa odrezu, naskladnia, roztrieda, nalozia a vylozia na kamion ubehnu tyzdne.