Vyrábame si vianočné darčeky so srdcom
Ahojte.. tento rok sa tak viac zamýšľam nad vianocami a darčekmi. Deti už máme celkom veľké 11 r , 10 r, 8 r . Od začiatku sme išli smerom nie veľmi dobrým a na Vianoce sme deťom kupovali veľa darčekov. Minulý rok som ale tak dosť už pociťovala že už nie sú tie Vianoce ako kedysi chýba mi akýsi duch vianoc kedy sú všetci na seba dobrí a bolo by to vlastne všetko o nejakom takom spoločnom prežívaní. Mám pocit akoby bolo všetko len o darčekoch a dobrom jedle. A preto som dostala nápad. Chcem sa s deťmi dohodnúť že by sme si darčeky vyrábali a teda sme ako rodičia ochotný darček kúpiť ale trebárs každému len po jednom a ostatné si vyrobíme navzájom zo srdiečka... Čítala som o tomto kedysi dávno a veľmi ma táto krásna myšlienka zaujala no bojím sa ako sa to stretne s pochopením našich detí a zároveň sa obávam aj okolia. Predsa len po vianociach prídu deti do školy a myslím že tak ako keď prišli po lete a prvá otázka bola kde boli na dovolenke tak bude nasledovať po vianociach koľko a aké darčeky dostali. Dievčatá je váš tu veľa máte to niekto takto ?? Ďakujem ♥️♥️♥️
Ahoj, obavam sa, ze ked ste nastavili trend vela darcekmi tak toto sa u deti nestretne s pochopenim. Je to pekne, pekna myslienka a krasny spolocne straveny cas, ale deti mozno budu sklamane a nemusi ich to bavit. Aspon moj 8 rocny by bol urcite, a to vobec nemam pocit, ze dostava pod stromcek vela.
No ja si doteraz pamätám, že som na ZŠ mala spolužiačku, ktorá bola z 11 detí a pochopiteľne nadišiel bod, kedy rodičia už nemohli, povedali, že proste bude večera, kostol, tradície ale darčeky nedostanú. Všetci sme sa v škole bavili o darčekoch a ona len smutne povedala, že žiadne nedostala, lebo u nich sú Vianoce o niečom inom. Čiastočne sme to chápali ale aj tak sa jej určite chlapci vysmievali, bolo to celé nepríjemné a pamätám si to aj teraz, o 15 rokov neskôr, fakt to bolo “divné”. Ale tiež čakám prvé dieťa a chcem to nastaviť nejako rozumne. Je to náročná úloha. Určite sa mi páči keď sa kúpi aj to čo treba - oblečenie, topánky. Aj niečo zmysluplné - kniha, hlavolam. U nás, keď už som bola tínedžerka alebo krátko po 18tke sme si často na Vianoce kúpili spoločenskú hru a po večeri sme ju do noci hrali, na to spomínam veľmi pekne, aj sme spolu trávili čas aj sme sa zabavili, tak možno môžete mať aj takýto darček “pre všetkých”. Tiež sme si často robili takú vec, že sme schovali darček niekde do pivnice a po celej bytovke sme mali lístočky a obdarovaný aj pol hodinu behal, po lístočkoch lúštil hlavolamy a hľadal ten darček. To je tiež super spomienka a vôbec nič nestojí, ale deti by o tom v škole mohli rozprávať. Alternatívne ešte moja mama napríklad párkrát kúpila nehmotné darčeky - výlet do Paríža (veľmi low budget, hotel mal asi 3m2 a kúpelku odliatu ako jeden kus plastu, obedy v mekáči, letecky ryanair ale super zážitok) alebo mi dala poukaz na vodičák na Vianoce. Čiže zas veci čo počas roka by sme možno absolvovali aj tak ale keďže boli drahšie, dostala som ich na Vianoce. A určite som bola frajerka aj keď som povedala že idem do Paríža aj že si idem v 16tich robiť vodičák. 😁 Tak snáď som aspoň trochu poradila. A ešte k tomu vyrábaniu, áno, moja malá sestra tak do 13tich robila sviečky a náramky a všetci sme sa tvárili aké to je krásne ale len to lapalo prach. Keby mi mama dala na Vianoce ušmudľanú krivú sviečku nezožala by úspech. 🙈
@zdenculka1918 a co tak 2 normalne darceky? A co si akoze chcete vyrabat?
Nechapem preco ste in vy toho davali vela, ked isto dostali aj od starych rodicov a ktovie od koho este... ved Vianoce su aj o dobrom jedle
@zdenculka1918 No a čo konkrétne chcete vyrábať? Lebo neviem či sa dieťa poteší obrázku..My sme to tiež prehnali prvé dva roky, ale minuly rok sme sa všetci dospeli dohodli- po 4 darčeky deťom- jeden je vždy knizka, druhy darcek je vacsi taký, po ktorom vyslovene dieta túži cely rok a spomína ho. Tretí nejaké pekne tenisky alebo iné oblecenie, pripadne malé auticko a štvrtý je nieco take s čim sa vieme spoločne s detmi zahrať pod stromčekom, minuly rok dostali stavebnicu, tak s tým sme sa s detmi hrali všetci dospeli popri Popoluške. Ale najdôležitejšia je pre mna osobne ta atmosféra doma na vianoce. Na toto najradšej spomínam keď som bola dieta- je prišli stari rodičia, ktorí u nás aj spali, cely deň sa pozerali rozprávky v pyzamach, taký klud a vôňa klinčekov a škorice. To sa snažím vytvárať aj u nás a naše tradície
Menej darčekov schvaľujem ale čo chceš vyrábať? My sme si ako decká dávali navzájom doma vyrobené hlúposti ale od rodičov ma potešili hračky a knihy, nie nejaký domáci výrobok.
Inak keď chceš vyrábať nieco s detmi, pekne je vyrobiť ozdoby na stromcek, pripadne rodinným príslušníkom- napríklad my budeme určite vyrábať nieco v starých rodičov a teda moja mama je z tohto najviac nadšená, z darčeku vyrobeného pre ňu. Ale malé deti neviem či sa potešia navzájom nejakým mydlom..Skôr ich to bude baviť vyrobiť pre niekoho, od nich
Ja nastavim pravidlo 2 alebo 3 darceky a dost.
No ako nič v zlom ale vybrala si si dosť zlý čas vzhľadom na vek deti. A to ti píšem ako človek co razí cestu ze co najmenej materiálna. Len teda teraz tak radikálna zmena a ešte od nich chcieť aj nadšenie pri vyrabami od 18 r. 10 a 11. Akoze ak sú to.prirodzene tvorivé typy ešte možno ale inak budeš asi sklamana a oni tiež.
U nás majú deti každý jeden hlavný darček co si veľmi želajú. A potom este knihu a nejaké obkecko. U babiek ešte dostanú drobnosti a hotovo. My s mužom si dávame bud niečo spoločné alebo si každý kúpi sam. Neriešime to.
Vyrábala som s detmi roky menovky na darčeky ozdobky na strom alebo veniec ale čím sú staršie tým menej. Darčeky sme nevyrábajú. Akoze neviem si predstavit využiteľnosť. Jasne z kyed mi niečo vyrobia odložím si to ale ... aký darček detský by si využila? Aby si nemala zas starosti s tým ze kam to dat.
@zdenculka1918 myšlienka pekná ale úprimne si odpovedz, chceli by tvoje deti tebou vyrobený darček, akože čo im uštrikuješ svetre (lepší prípad) alebo vyrobíš hlinenú vázu? 🙂
Zavarili ste si tým, že ste deťom kupovali xy darčekov. Možno stačí zredukovať. Ja som sa naučila 1.niečo na oblečenie 2.niečo na čítanie 3. Niečo potrebné 4. niečo pre potešenie 🙂. Synovia mi každý rok povedia, že to boli ich najlepšie Vianoce. A každý rok pred vianocami triedime hračky v ich izbe, ktoré putujú buď do DD alebo nemocnice.
@zdenculka1918 ak chceš niečo spoločné vyrábať, tvoriť - co je ako nápad super, lebo spoločne trávený čas.... - tak ja by som šla skôr smerom, že spolu zdobíme byt, spolu pecieme/zdobíme medovníčky, alebo spolu vyrobíme darček pre ľudí v núdzi, do domova dôchodcov tie darčeky do krabíc z topánok.... Lebo ženy majú pravdu, tie ručne vyrobené darčeky veľmi nemáš ako zužitkovať, kam dávať, iba to bude niekde v krabici odložené.
@zdenculka1918 Zalezi aj od zrucnosti. Ja napr. vela strikujem a sijem, takze ja automaticky, okrem kupenych darcekov, kazdemu aj nieco vlastnorucne vyrobim. Ale je to naozaj aj nositelne. Len nie som si ista, ci si to takto myslela, alebo ci si budete nieco spolocne vytvarat. Ono, v istom veku dietata je na toto aj pozde, aby si sa nedockala kyslych ksichtov.
Nie nedavame si vyrabane darceky a celkovo ani tieto vyrabane hoc ake ,,blbosti" nemusime . To radsej naozaj nic ak niekto nema peniaze nazvys. Uplne v poriadku by som to brala, nez dostat nieco na co by mi sadal prach, zavadzalo by, ci by mi nechutilo alebo by som nijak nevyuzila
my mame dlhodobo pravidlo ze tri darceky max
jeden co potesi
jeden co zahreje (ponozky sal oblecenie)
jeden co sa precita (alebo nieco na kreativne tvorenie) alebo spolocna hra
v ramci rodiny sirsej je pravidlo ze len drobnost a len detom do 15 rokov za 10-15 € max
vyrabane darceky kludne ak vies strikovat a pod babkam mozete urobit napr vonne sol do kupela s doma pestovanou levandulou napr
Ak si to mozete dovolit, jeden darcek je urcite malo. Aj ja by som sla cestou 3 - pre potesie- ozaj nieco vytuzene, potom kategoria oblecenie/topanky/sportova potreba a hra/kniha/nieco na tvorenie. Tak sa to aj snazime robit (babky to dost kazia, ale uz sa ucia).
To vyrabanie- deti mam este male -7 a 4 roky, ale kazdy rok robime ozdoby, ano, nas stromcek nie je moderny, su na nom ozdoby vyrobene z kazdeho roka, byt nema krasne dekoracie a la instagram, ale papierove retaze, ale tvorime. Dcera ma v decembri narodeniny a u nas je zvyk, ze donesie spokuziakom maly darcek, tak vyrabame aj pre nich - usili sme ozdoby z filcu, urobili pohladnice, teraz som kupila tie koralky na zazehlenie - urobi vianocne klucenky.

Cesta jeden darcek a staci - super, schvalujem a cca tou cestou ideme aj my. Povedia si co chcu a my podla uvazenia a moznosti kupime jedno. Plus este prihodime nieco male, na potesenie a prekvapenie, no nic drahe.
Ale to - vyrobime si darceky - to ako co chces robit - sadnete si prvu adventnu nedelu, ze podme vyrabat mydielka, potom to zabalite do vianocneho papiera a strcite pod stromcek? Tak toto by bolo pre mna total demotivujuce a hrozne.
Ano, vyrabat - super. V ramci volneho casu, pre radost. Ak to chces spojit s Vianocami, tak potom vyrabajte, ale nie darceky, ale napr. pohladnice, ktore rozposlete. Ozdoby na stromcek, nejaku vyzdobu na okna alebo do izieb. Ak darceky, tak darceky rodine - babkam, tetam, spoluziakom kamosom - pre ne to bude prekvapenie aj darcek zaroven. No nie v ramci jednej domacnosti. Radsej kupit malicke prekvapko, ako mat tam to, co som si vyrobila, resp. mi vyrobil brat.