Výslužka pre susedov: Koláče alebo aj fľaša?
Ahojte. Prosím , keď ste davali susedom a rodine výslužku , tak len kolače ? Alebo k tomu aj fľašku ? Ako to je zvykom ?
My sme dávali koláče, fľašu a ešte aj plnenú kapustu (holúbky), lebo tie robila babka naviac a všetci susedia ich milujú 😂
Susedom som nedavala, len kamoskam, ktoré neboli pozvané na hostinu som odniesla vysluzky-kolace v krabickach, to iste aj kolegom. Rodina, ktorá bola na svadbe dostala kolace a vino (do “rodiny”)
Blízkej rodine sa dáva aj fľaša, susedom, alebo vzdialenejším príbuzným, či známym (napríklad do práce) len koláče.
Na Orave je zvykom krabica koláčov a fľaša alkoholu. Už sme dostali aj víno, aj víno bez koláčov, aj koláče bez fľaše .. susedia, kamosi, všetci pozvaní hostia… kolegovia v práci (menší kolektív)..tu sú vyslúžky pomerne nákladná položka …
Ak boli aj na svadbe tak koláče + vinko, ak nie co boli takí susedia tak im sme niesli iba koláče 🙂
My sme dostali od susedov koláče a fľašu whisky. Na svadbe sme neboli, volali len rodinu.

Ja som nevydatá, ale na všetkých svadbách, kde som doteraz bola, som dostala koláče aj fľašu (väčšinou vína).
Teda predpokladám, že ide o výslužku zo svadby 🙂.