Živý stromček
Mame prvý rok živý stromček. Kúpený už 2 hy tyzden, vo vedre s vodou, bol vonku. Všade som si čítala, že storočie vypije aj xy litrov vody a nás nič. Čo to znamená? Že už je odumretý? Keď sme zo spodu spilili, drevo bolo cerstve a voňavé. Ako skladujete vy?
Nám náš prvý, a teda ani druhý, tretí...., tiež veľa vody nikdy nepil. Najskôr sme ho mali na balkóne vo vedre, potom v izbe a až potom sme ozdobovali, že si má zvykať postupne... Teraz ho kúpime, hneď v ten deň zdobíme a vždy vydrží mesiac.
@simca06022011 neviem, čítala som 4l vody denne.
@selu11 hej, aj ja už zvykám postupne. Kedysi sme mali, dávno dávno 2 u rodičov ešte a ako náhle sa dal dnu, tak oskaredel a celý zoschol
vo vedre som si nevsimla, ze by extra pil, ale v stojane dolievam kazdy den 2 dcl vody... aj vyse tyzdna, potom postupne menej a menej
My sme mali minuly rok uz mesiac pred vianocami na balkone vo vedre a veru napamatam si; ze by som dolievala vodu. Nic nevypil skoro.
2 metrový strom nie starší ako 3 týždne vypije cca pol litra vidy (podla druhu) ostatné je odparovanie. Pije, len ak je max mesiac spileny. A ak nie je kôra ošupaná. Starší stromček už vodu nepije.
Kým je spileny vonku v chlade ho netreba mať namoceny vo vedre s vodou. Ma svoju miazgu, ta ho drží voňavý a čerstvý
nechcem brat iluzie, ale je vcelku jedno, ci stromcek kupi clovek 3 tyzdne pred vianocami, 2 tyzdne, alebo 22.12., tie stromceky su vsetky rovnako stare, odpilene naraz 🙂
v pohode vydrzi cca do 3 kralov, to uz zacne naozaj dost opadavat, ale dovtedy sa vcelku drzi, my sme tak doma mali vzdy 🙂 na silvestra zacinat opadavat, ked sme do neho ako decka tukli, jak sa blizilo k trom kralom, tak ihlicia na zemi bolo stale viac a to uz sa odzdobil a von
normalne kupis, das na balkon, voda byt nemusi, a vydrzi pekne 🙂 my zvykneme rozbalit stromcek 23.12. okolo obeda, vecer ozdobime, aby si do 24eho pekne “sadol” a rozprestrel sa 🤗
@zuzuliennka1 tak my si chodíme sami pilit na stromčekovu plantaz,a robí zo tak viac ludi. Pripadne v lese za " lístok" z urbaru. Preto som písala o čase spilenia
Kupujeme stromcek hocikedy, aj na konci novembra aj tyzden pred vianocami, zaklad je nechat ho zviazany vonku, potom dat do stojana a ja teda ho davam rovno dnu 24.12. rano (my to mame vianocny ritual, preto takto) a vyhadzujem ho po 3.kraloch a v pohode. Nemozeme vtedy kurit v krbe :DDD minuly rok sme si fajne kurili, a na 3 kralov bol ako susienka, ledva som ho vystrcila na terasu. Inak potom zapichnuty vonku vydrzi aj do jari :DDD
Ako ja sa fakt divim, citala som aj na webe odporucania, ze ma vela pit stromcek, ale teda fakt... ja mavam strom 220cm+ a nikdy nevypil nic.
@zafir01 ale autorka ho ocividne kupila klasicky niekde vonku pred obchodakom, takze to nebude vas pripad 🙂 a taky stromcek je jedno, kedy je kupeny, odpilene su naraz
@zuzuliennka1 ach áno, čítam lepšie. Veru tie stro. Ceky hromadné pilia v prvej polovici novembra... Co je ale podla mojich starých rodičov najlepší čas na spílenie stromčeka, lebo ma najviac miazgy v sebe. Mi pilime tak ma konci novembra a do konca januára pekne vydrží (dnu do tepla ho však dávame až 22 ci 23 dec.
@zuzuliennka1 celkom jedno to nie je, kedy ho kúpiš. Nakoľko, doma vies nájsť vhodnejšie podmienky na uskladnenie-napr.bezvetrie atď. Práveže, čím skôr ho kúpiš, tým lepšie
@simca06022011 zaujímavé, že keď nechám v pohári vodu cez noc, tak tá sa nikdy nevyparí, divné, že? 🤔😂
@jasminet 🙂 no u nas sa za 2-3dni ten mini objem vypari aj v pohary :Dmozno nie uplne ale vypari...a teda ako pisem, ja neviem ci daco vypije ten strom podla mna nie (pravda moze byt inde :DDD), ale nepredpokladam, ze velke mnozstvo, v podstate aj ked nechas drevo namocene vo vode, tak tu vodu nasaje a teda vooobec ju "nepije" (deci co necham v stojane je nic, mne s tam viac vody urcite nezmesti)
No za mna zbytocna starost cely zivy stromcek. Mam 3D ihlicie umely a zivy by som nechcela ani zadarmo.
@tncka som zvedavá, čo potom urobíš s tým plastom, kde skončí.
Každý obhajuje...my sme les...ale, toto sú špeciálne stromčeky, pestované výhradne na to. A po vianociach sa ešte aj ekologicky spracuje.
Zivy strom to je caro Vianoc, vona.. symbol, nepravidelnost, priroda...a nie ta umelina otrasna aj keby 6D bol... aj ozdobene vyzeraju otrasne 😆🤦🏼♀️Ja uplne neznasam umele stromy... a este ked umele obludne akoze moderne kvety do nich napchaju poraza ma 😂🙈
My sme ho rovno pichli dnu do stojana a ozdobili ho, je to tiež náš prvý živý... A som zvedavá či prežije do Vianoc 🙄.. Silvester by ma netrápil.. Vypil trocha vody
Nasi maju umely cez 20 rokov a je nadherny. Takze verim @tncka, ze ju prezije a je spokojna. My mame tiez taky, co mali dlhe roky 'svokrovci', vymenili ho potom za mensi (tiez umely) a tento si vzal priatel do svojho bytu. Kludne si viem predstavit, ze o 20-40-60 rokov budeme stale zdobit tento, co mali 'svokrovci' x rokov... Mne hlavne ide o to, ze ho kludne mozem mat nazdobeny 2 mesiace, takmer nic z neho nepadne (a tie 4 ciarocky akoze ihlicia pri zdobeni a 3 pri odzdobovani je fakt nic) a tiez, neplatim neskutocne prachy kazdy rok za novy stromcek a nemam starosti s jeho zabezpecenim a dovozom domov. Nastastie sa v tomto s priatelom zhodneme 🙂
js len dufam, ze vsetci ti “aktivisti” s umelymi stromcekmi pod nimi nemaju darceky po jednom balene v tonach baliaceho papiera
@zuzuliennka1 ja pen dúfam, že aktivisti z tvojej sorty nemajú darčeky zabalené vôbec a v duchu materialneho minimalizmu - žiadne 😉
@poopsie to ti trosku nevyslo 😂 ale snaha sa ceni, darceky si davame v papierovych darcek. taskach, ktore sa pocas roka u nas vzdy nejake vyskytnu - od pribuznych a pod. 😘
@zuzuliennka1 aha takže si limitovaná veľkosťou 😉vidíš tak to ja zase nie a takisto neukratim dieťa o rozbalovanie... Dúfam, že aspoň nepoužívaš toaleťák....
@poopsie a z akej “mojej” sorty, ked aj ty mas doma zivy stromcek? 😂😂 vitaj “v mojej sorte” 🤣🤣

normlane skladujem stromcek vonku, bez vody. Spilujem ho do stojana az ked sa ide zdobit, tj na vianoce, niekedy den pred tym ho rozbalime a nechape povystierat, alebo ho chlap hadicou este osprchuje. Popravde pochybujem ze daco spileny strom "pije", ja mu vodu ani nedavam, ani v stojane. TO sa skor vypari, ako to strom "vypije". A urcite nie xy litrov vody...