Voláte blízke osoby, aby prišli vinšovať vášmu dieťaťu?

lucka08099
15. sep 2017

Ahojte. Pride mi to cele ako trapny prispevok, ale uz mam toho niekedy dost a neda mi opytat sa na nazor ostatnych mamiciek.
Mam 2 deti. Ale o to v podstate ani nejde.
Chcem sa vas opytat, ak ma vase dieta nejaky sviatok, tym myslim narodeniny a meniny, volate vam blizke osoby, aby im prisli blahozelat?
Krstna mama mojich deti ma totiz pocit krivdy, ze som ju nevolala zablahozelat mojim detom ked mali narodeniny. Za co sa ja citim trapne. Aj ked ja som toho nazoru, ze ked im chce prist niekto zablahozelat, tak proste zavola a pride. Nie raz som dostala v podstate prikazom "vtedy a o tolkej pridte zablahozelat mojmu dietatu" A to mi prislo trosku zvlastne. Preto som si povedala, ze nechcem niekoho tlacit do niecoho. Ak jednoducho niekto chce prist, tak pride, ak nie, tak posle sms, mail, alebo proste cokolvek, len nechcem aby mal niekto dojem, ze musi prist v stanoveny cas, doniest darcek a tak. Preto nikdy nikoho nevolam, potesi aj kazdy telefonat alebo sprava, a aj napriek tomu niekedy vyznievam tak, ze niekto ( teda spominana krstna mama) by chcela prist ale ja jej to neumoznim. Aj ked som jej uz niekolko krat vravela, ze ja proste nikoho volat nebudem. Kto chce prist, tak pride.
Aky mate na to nazor, robim to zle ze nikoho nevolam?
Podotykam, ze nerobime zatial nejake oslavy, kde su vsetci z rodiny, len ona by chybala.

pribinak
15. sep 2017

Každá rodina ma vlastne zvyky. V niektorých to proste funguje tak, ze rodicia pozývajú ostatných na oslavu, oznámia, kde kedy a aj co chcu ako darček pre dieta

evita2222
15. sep 2017

Presne tak, ak niekto chce prísť, tak nech príde. Je to podľa mňa dosť trápne volať, aby mi prišli blahoželať.

anjelic
15. sep 2017

@lucka08099 Pošlem buď SMS-ku alebo zavolám, ale je to z mojej strany pozvanie, nie príkaz /napíšem alebo zavolám, že v ten deň chceme osláviť narodeniny/meniny a potešilo by nás, keby prišli/. Vadilo by mi, keby si každý vybral iný deň nato, aby prišiel zablahoželať, niekedy to padne cez týždeň, keď sme všetci zahltení povinnosťami, takto to radšej zorganizujem na najbližší víkend, pripravím pohostenie, decká majú tortu, posedíme, podebatíme, užijeme si to ako sviatočný deň. Takto si to pamätám z detstva ja a pokračujem v tradícii. Ale je to na každom, ako si kto zvykne, tak má.

lavender273
15. sep 2017

@lucka08099

Osobne tiez nenahanam ludi ze podte blahozelat atd atd. Svoje a muzove narodeniny neoslavujeme. Dnes ma moja dcera 1 rok a 'oslavu' robim formou opekacky, pozvem koho mam rada, ked mozu a chcu prist pridu, ked nie tak nepridu. Nie je to ani tak o oslave ako o tom si posediet, pokecat. Nic silene.

lucka08099
autor
16. sep 2017

To je to, ze my nerobime nejake oslavy. Mam deti ktore maju 4 roky a jeden rok. Pre mna su dolezity my, ako rodica + surodenec, stari rodicia, ktori su na dochodku a krstni rodicia. Krstna na rodicovskej dovolenke. Krstny sice stale vytazeny, ale o to vzacnejsi.
Podstata je v tom, ze jediny clovek ktory to berie takto vazne je krstna mama.
Kym bola ona slobodna, bezdetna, jednoducho zavolala, ze by prisla drobcom zablahozelat. Teraz vsak ma aj ona dieta a ma pocit, ze dieta akeho kolvek veku musi mat oslavu na ktoru musia byt pozvani gratulanti.
Ja to vsak vnimam inak. O com ona aj vie. Nechcem nieco silit. Ak by som robila oslavu pre celu rodinu, urcite by som poslala pozvanku, prip. Sms s dstumom, casom a miestom konania oslavy. Ale ak toto zatial nerobime, je mi zvlastne diktovat niekomu datum a cas, prip. miesto, kde ma kto mojmu dietatu blahozelat.
No ona sa tvari, ze ju z niecoho vynechavam,co je naozaj hlupost.
Ona pre svojho syna robila tematicku oslavu k 1. narodeninam a mozno nieco take caka aj odo mna ale ja na to fakt nie som a teraz sa citim ako clovek, ktory odmieta ostatnych

selinaliana
16. sep 2017

Ono sa vravi ze na narodeniny sa pozve, na meniny nie ,pridu ked chcu. Tiez pozyvame na narodky

petrakvetinka
16. sep 2017

Ja som tiež toho názoru,kto chce prísť, príde alebo sa ohlási,či môže prísť...tiež to moja "nová rodina"nechápe ale mne to príde zvláštne volať niekoho,príďte nám zablahoželať...

pininka
16. sep 2017

Ja vzdy volam, starych rodicov, sestru s rodinou a aj krstneho. Deti ho zboznuju a ja osobne si myslim,ze krstny rodic by mal byt akoby druhy rodic, preto sme ho aj tak zvolili. Nemala by to byt osoba,len aby bol niektom. Z toho dovodu maju len jedneho krstneho,lebo nikto iny neprichadzal do uvahy. Ja napr nemam rada,ak k nam pride na narodky niekto len tak blahozelat,bez toho ze to cakame. Vzdy chystam pohostenie, peciem tortu a je rozdiel ked pridu siesti a ked pridu napr dvanasti.

l3yla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamaaaaaaaaaaa
16. sep 2017

Preco by to malo byt trapne ?
Ved je to rodina. Napisem spravu ,,Ahoj/te. V sobotu oslavuje moja dcera 3 narodeniny. Srdečne Vás pozývame. Pekny deň". Myslim si ze za spravu nic nedas. Je pekne ked ss rodina zide pokope. Samozrejme ze nie koli oslave a darcekom to moze aj hociktory den. Ved to dietatko ma z toho radost. Vyzdobena miestnost, torta s horiacou svieckou a vsetcia blizky pokope. A ked niekto nemoze jednoduchu prist, pride zablahozelat na druhy krat.

My sme vzdi oslavovali len okruhliny a nezabudam na moju a sesternicinu 18ku a prvy Rôčik sesternice a bratranca. Ale teraz oslavujeme kazde narodeniny i uz meniny. Kazda rodina je ina. Kazda ma ine tradicie oslav a vse ostatneho.

kikina84
16. sep 2017

Každý to má inak..ja na dcerine narodky zavolám len mamu a bracha lebo ona sama ich tam chce mať a môže si pozvať Max 4 kamošky..a hotovo..ostatný len volajú alebo prídu ak majú cas

hettinka
16. sep 2017

@lucka08099 ja "volám" na danú hodinu, respektíve deň a to z čisto praktických dôvodov - pečie sa torta a ja nebudem jedny narodeniny oslavovať na 10x, lebo každý príde, kedy sa mu hodí. My sme cez víkendy zvyčajne preč, takže by bolo dosť možné, že by nás doma ani nenašli.
No u nás to nie je nejako násilné, keďže sa krstní aj starkí zvyčajne vopred pýtajú, kedy oslavujeme. Nerobíme žiadne "formálne" oslavy s pozvánkami a 35 kamarátmi, oslavujeme len v úzkom rodinnom kruhu. Detské oslavy synových kamarátov nenavštevujeme, človek by potom "musel" pozývať ich a na toto ja nemám akosi náladu a podmienky. Radšej pošlem do školy sladké a nech si tam zablahoželajú.
Krstní rodičia robievajú väčšie oslavy aj detské oslavy, záhradné párty, ale je každého vec, ako si to zorganizuje, sa prispôsobime. V podstate sa tiež vopred informujem, kedy a ako to bude, lebo niekedy je to aj mimo dátumu narodenín.

jana_eyre
16. sep 2017

No zase ja osobne neznasam neohlasene navstevy, takze ked by k nam niekto dokvitol v strede tyzdna (lebo ved deti nemaju sviatok vzdy na vikend) tak ma.picne.. Mam deti tri, nedokonalo bordelovu domacnost a nie som kucharska carodejnica aby som.mala vzdy nieco ponuknut.. Cize to robim tak, ze usporaduvam oslavy cez vikend, hostom dam vediet kedy maju prist a posedime si.. Prave dnes ma jedna taka caka, ockavame cca 20ludi, najblizsiu rodinu - syn mal 5.9. Prvy rok.. Tak uz koncim a idem chystat..

felycity
16. sep 2017

No ja neviem, ale ak niekto pride zablahozelat vsak ked chces pridi tak to mas vzdy tak nachystane, ze vies aj pohostit hosta ako sa patri? Je to kazdeho vec, ale je vecou slusnosti, ze aspon krstnu mamu resp. Blizke osoby by si mala pozvat. Mne pride blbe chodit niekomu gratulovat len tak ako prepadovka stylom ked chces pridi, .na co existuju oslavy a aku plnia funkciu? Mne by zas by nevyhovovalo, ze sa mi kazdu chvilu niekto zjavi pri dverach. Predsa nikoho netlacis tym ak povies ze pozyvam ta na oslavu... vsak tu su zaklady spolocenskej etikety.

janinamojka
16. sep 2017

Ja tiez pozvem celu rodinu vtedy a vtedy ze oslavujeme...ja si vsetko pripravim naraz,vybavim vsetkych a nebudu sa mi vrzukat kazdy iny den a ja nemusim kazdeho obskakovat 🙂 🙂

hettinka
16. sep 2017

@janinamojka si vôbec rada, že k vám niekto príde na oslavu? podľa tvojho príspevku to tak nevyzerá ... Podľa tvojho prejavu mi skôr pripadá, že oslava u vás je nutná povinnosť, ktorú treba "vybaviť", aby sme nemuseli niekoho "obskakovať". Hm...

janinamojka
16. sep 2017

@hettinka no pri tak pocetnej rodine ako nasa by asi nikto nechcel pripravovat pohostenie pre kazdeho a v inom case😉

janinamojka
16. sep 2017

@hettinka u nas to nie je len o starych rodicoch alebo krstnych..🙂

laila22
16. sep 2017

Pre mna je normalne spytat sa, kedy mozem prist zablahozelat.. Necakam na nejake pozvanie... Ani sama nepozyvam...

andreakg
16. sep 2017

U nás keď majú deti narodeniny,tak ja pozývam, všetkých naraz, urobí sa veľká oslava, určite by sa mi nechcelo chystať pre každého zvlášť,mne to takto vyhovuje,a vlastne u nás je to v celej rodine takto zaužívané, samozrejme keď niekto nemôže, prídu inokedy,ale stále sa dohodneme dopredu.

hettinka
16. sep 2017

@janinamojka no radšej budem oslavovať len s ľuďmi, ktorých mam rada a sú mi najbližší a oslávime s láskou a radosťou, ako napozývať celú famíliu a mať z toho len nervy, koľkí sa budú k nám "vrzúkať" a koľkých budem musieť "obskakovať" ... môj uhol pohľadu, alebo filozofia.
Tiež sme početná rodina, teda ak by som chcela pozvať všetkých, sa dostanem k číslu 30 bez problémov. Ani jeden z tvojich príspevkov neznie tak, že ťa to baví a teší ... a tiež viem, že aj pozvaných to nie vždy baví a teší, chodiť po oslavách. Veľa ľudí to aj dosť otravuje a nadávajú, koľko peňazí to stojí, veď ak je rodina početná, človek má aj dvojo osláv narodenín/menín do mesiaca ... aj preto si myslím, že menej je niekedy viac.
Veľkú rodinnú oslavu som robila pri prvých krstinách, prvých narodeninách a prvom sv. prijímaní. Bežné narodky skutočne len s ľuďmi, ktorí prídu radi a sami sa informujú, kedy môžu prísť.

lucka08099
autor
16. sep 2017

Dakujem vam vsetkym za nazory. Som rada ze som si mohla spravit prehlad ako to funguje inde

jana_eyre
16. sep 2017

@hettinka u nas je najblizsia rodina cislo 20 (ja mam 3surodencov s detmi, muz 2sestry s detmi a svokra) mam ich vsetkych rada, rada ich uvidim, ale priznavam oslavy nerada organizujem a robim to len preto, ze to bavi deti.. Nemyslim ze som nejaka divna, ze ma to netesi a robim to z mojho pohladu nasilu..

majkx
28. apr 2018

Ked mala nasa malicka 10 rockov tak sme spravili trosku vecsiu oslavu kde sme zavolali nasich znamych s detmi a taktiez si aj Sofinka zavolala kamratky a kamaratov. Dokopy bolo teda u nas asi 15 deti , a naozaj si to velmi uzili... Zobrali sme im nafukovackz a auticka z www.zabavka.sk a vysantili sa na tom dosytosti, vecer zaspali jak babetka 🙂

Isli sme teda systemom ze nerobili sme vecsie oslavy az na tie 10te okruhle sme jej spravili taketo megaprekvapko, a velmi sa tomu potesila 🙂