Ako lepšie organizovať prácu popri deťoch?
Ahojte, pred 1/2 rokom som nastúpila do práce a mám pocit, že je toho na mňa vyše hlavy. Nie že by som to nestíhala, ale prestávam vladáť a večer padnem úplne unavená do postele a v sekunde zaspím. Na koníčky ani záľuby nie je čas. Mám 2 deti, prváka a 3 ročnú škôlkarku. Náš deň: ráno vstávam o 6, nachystám sa do práce, deťom raňajky. Muž je už preč, odchádza do práce 6:20. Zaveziem prváka do školy na 7:20 a škôlkarku. Ak idem do kancelárie, prichádzam okolo 8:30-8:45. Keďže sa dcéra neadaptovala, odporučili mi ju bravat na obed domov. Odchádzam 11:15 z kancelárie, idem po dcéru a dám ju späť doma. Dcéra sa budú okolo 14:30 až 15:00, vtedy idem po staršiu do školy. Muž prichádza z práce 16:30. Naje sa a berie mladšiu von, aby som sa ja mohla s prvákom učiť, čo nám zaberá cca hodinu až hodinu a pol. So synom je nutné sa učiť, nemá žiadne poruchy, ale ide mu to pomalšie a potrebuje, aby sme sa mu venovali. Keď sa muž vráti z práce, pohrá sa s deťmi a ja varím (jeden deň polievku, druhý deň druhé). Ani jednému dieťaťu v škole/škôlke nechutí, takže nech sa najedla aspoň 1 poriadne jedlo denne. Vždy je jedlo na 2 dni a po príchode zo školy/škôlky zjedia aj polievku aj druhé. A to na večeru máme ešte chlieb so zeleninou. Od 18:30-18:45 sa hrám aspoň hodinu denne s deťmi ja. Prvák ide spať o 8, mladšiu dávam až o 9, lebo skôr nezaspí, keď spí cez obed. Zaspáva so mnou asi do pol 10, s mužom nezaspí, má separacnu úzkosť. Ja ešte pracujem v noci, od nejakej pol 10 do 11, čo som nestihla cez deň. Cez každý druhý víkend je muž v práci aj v sobotu aj v nedeľu, cca 5-6 hodín denne. Ja sa snažím čo to upratať, navariť a tak. 1x do mesiaca ideme na návštevu k rodičom (v sobotu poobede prídeme, v nedeľu doobeda odchádzame). Rodičov vidíme takto každý 2..mesiac - 6x do roka mojich, 6x manzelovych. Keďže ja malo pracujem cez týždeň a nestíham, tiež robím kazdy víkend 2-3 hodinky v sobotu a 2-3 hodinky v nedeľu. Starí rodičia nechcú pomáhať s vnúčatami, sú unavení, takže žiadne stráženie nie je. Keďže dcéru vylúčili zo štátnej škôlky, že sa ca
Muž nemôže vyzdvihovať školácku z družiny?
Muž nemôže vyzdvihovať školácku z družiny?
@pribinak nie, družina je iba do 16.
Vypustila by som jeden vikend u jednych a jeden u druhych rodicov. V zaujme rodiny a Vasho spolocneho casu. Aspon nateraz.
A urcite by som denne nevarila, lebo "prvakovi nechuti". Ale to som ja no, kamoska ma takeho muza, 38rocneho, co mu maminka do 30 varila lebo mu nikde a nic nechutilo a doteraz je to tak. Nespapa taky zemiacik, cestovinku mal uz v tyzdni 2x to uz dnes nie, menucko nie, atd atd.
Zacala by som tymi vikendami. Ziskas tam dva dni pre rodinu. A casom sa to moze poukladat zas inak ked deti budu vacsie.
a v tom case, ked dcera spi, robis co, pracujes? skusila by som v tom case navarit, nech uz mas potom pokoj
a v tom case, ked dcera spi, robis co, pracujes? skusila by som v tom case navarit, nech uz mas potom pokoj
@anonym_97a9bd ano, pracujem. To musím byť online. Ja pracujem cca 8:30 -11:15, potom 12:30-14:30 a večer 9:30 až 11:00. Vtedy sa mi nedá, aj cally zvyknú byť od 1.
@anonym_autor var bud polievku alebo hlavne, nie oboje. A navar na dva dni
Vypustila by som jeden vikend u jednych a jeden u druhych rodicov. V zaujme rodiny a Vasho spolocneho casu. Aspon nateraz.
A urcite by som denne nevarila, lebo "prvakovi nechuti". Ale to som ja no, kamoska ma takeho muza, 38rocneho, co mu maminka do 30 varila lebo mu nikde a nic nechutilo a doteraz je to tak. Nespapa taky zemiacik, cestovinku mal uz v tyzdni 2x to uz dnes nie, menucko nie, atd atd.
Zacala by som tymi vikendami. Ziskas tam dva dni pre rodinu. A casom sa to moze poukladat zas inak ked deti budu vacsie.
@anonym_8a067a to nie je zlý nápad, ale svokor má už 75 rokov a horší zdravotný stav a môj otec chodí momentálne na chemoterapiu. Nie je to s nimi extra zle, nechcem sa sťažovať, ale predsa len už tu dlho nemusia byť. Práve preto sa oni necítia na pomoc s deťmi, čo je pochopiteľné. máme s mužom taký podvedomy pocit, že aspoň trochu by sme ich mali navštevovať.
@anonym_autor ja by som tiež nevatula len preto, že deťom nechuti… možno sa len spoliehajú, že však maminka doma ešte dá jesť. Keby museli hladní vydržať do večere, možno by aj jedli. A s dcérou pracovať… separácna úzkosť znamená čo? Nie je vyzretá byt bez teba? Ak by si skončila v nemocnici, tak čo? Treba popracovať na tom, aby zaspavala sama, to ti ušetrí kopec času, plus ta škôlka na pol dňa, na tom treba zapracovať tiež, toto ta zabíja úplne… mysli aj na seba, nie len ze dieťa nechce… možno treba zájsť za odborníkom, ako ny to dcérka zvládla. Možno v predchádzajúcej škôlke bolo niečo nie dobre, tu by to mohlo postupne fungovať…
Pokračovanie: keďže dcéru vylúčili zo štátnej škôlky, že sa po nástupe začala pocikavat, zobrali sme ju a dali sme ju do súkromnej. Tu je to v poriadku, ale nevydrží zatiaľ dlhšie ako na pol dňa. Preto po ňu musím chodiť na obed a našťastie to toleruje. Zamestnávateľa som sa pýtala, či by mi neumožnil polovičný úväzok, ale bohužiaľ nie, nemá o to záujem. Ja som vďačná, že môžem chodiť po dcéru o 12 a že všetky choroby, ktoré sú veľmi časté, viem pokryť Home Office. Ale teda je to na úkor toho, že robím po nociach a víkendoch. Manžel pomáha ako vie, keď je doma, napr. Umýva kuchyňu, kúpeľne, ja dávam prať, ak niečo treba ozehlit, dlážky ako kto stíha. Ale teda ten 1 víkend v mesiaci konečne poriadne upraceme, ďalší sme u nejakých rodičov , a zvyšné 2 je muž v práci a ja s deťmi. To upracem, ale keďže mám 1 dieťa so separacnou úzkosťou, je to náročné. Na výlety s rodinou, oddych nie je čas. Viete poradiť, ako to lepšie zorganizovať? Bohužiaľ z rodiny nám nikto nepomôže a ani to nežiadame.
@anonym_autor kedze obidvaja pracujete a mate prijem, neviete si dovolit upratovacku? Takto by si usetrila trocha casu, kedze sa nezda ze chces/mozes ubrat niekde inde (nerypem, len konstatujem)
@anonym_97a9bd ano, pracujem. To musím byť online. Ja pracujem cca 8:30 -11:15, potom 12:30-14:30 a večer 9:30 až 11:00. Vtedy sa mi nedá, aj cally zvyknú byť od 1.
@anonym_autor tak by som asi vypustila to varenie, alebo aspon nevarila kazdy den 🤷🏽♀️ ak su deti hladne, mozu si dat aj chlebik...neexistuje, ze budem platit obedy a este doma varit teple jedlo
@anonym_autor ja by som tiež nevatula len preto, že deťom nechuti… možno sa len spoliehajú, že však maminka doma ešte dá jesť. Keby museli hladní vydržať do večere, možno by aj jedli. A s dcérou pracovať… separácna úzkosť znamená čo? Nie je vyzretá byt bez teba? Ak by si skončila v nemocnici, tak čo? Treba popracovať na tom, aby zaspavala sama, to ti ušetrí kopec času, plus ta škôlka na pol dňa, na tom treba zapracovať tiež, toto ta zabíja úplne… mysli aj na seba, nie len ze dieťa nechce… možno treba zájsť za odborníkom, ako ny to dcérka zvládla. Možno v predchádzajúcej škôlke bolo niečo nie dobre, tu by to mohlo postupne fungovať…
@anonym_7cdc49 zatiaľ máme diagnózu hypersenzitivne dieta, potrebuje čas a pokojne prostredie. Ak ostáva s manželom, nemá problém, ale veľké hlučné kolektívy sú problém. Psychologička odporučila pobyt zatiaľ iba na pol dňa a v menšom kolektíve. Nemáme to zbytočne siliť. Možno o rok bude situácia iná, ale mladšia momentálne môže chodiť do škôlky na pol dňa. Viac nezvládne. Toto rešpektujeme a sama psychologička mi radila, že mám prijať moje dieťa také, aké je.
@anonym_autor kedze obidvaja pracujete a mate prijem, neviete si dovolit upratovacku? Takto by si usetrila trocha casu, kedze sa nezda ze chces/mozes ubrat niekde inde (nerypem, len konstatujem)
@vler finančne ano, ale to mi až tak veľa času neušetrí. Lebo umýva a mopuje robot, kúpeľňu umýva muž, to má za 3/4 hodinky. Mne skôr stojí taká robota, čo bežná upratovačka nerobí - pranie, preukladanie veci zo skríň atď. Vytriedenie malých/starých/zlých veci. Alebo napr. Odtiahnuť gauč a povysávať za ním. Atď. Žehliť už zehlim minimum, iba keď je niečo veľmi pokrčené a moje blúzky. Mám aj sušičku, tak sa snažím šetriť tým.
"preukladanie veci zo skríň atď. Vytriedenie malých/starých/zlých veci"
A to ako casto riesis skrine? To su veci co robim realne 1-2x za rok .
Muž odchádza do práce pred 6. Ja o 6 vstávam, 6:30 budím deti, odnášam ich do školy. Cca o 8 začnem pracovať, alebo idem cvičiť a potom začnem pracovať. Vyzdvihnem poobede deti, hodinku sa hráme, kecáme, ideme von,.. urobíme úlohy, varím večeru a upratujem, o 6 príde manžel, venuje sa deťom, umyje im zuby, ideme ich spolu uložiť. Cez víkend vyupratujem 100m2 za 2h (minimalizmus mi k rýchlosti veľmi dopomohol). Na návštevu k starým rodičom chodíme len raz za 2mes. a oni k nám rovnako. Necítim sa nijak zvlášť preťažená, len som si musela nájsť vlastný systém, čo mi trvalo asi pol roka
Mam to rovnako a zajednala som si upratovacku, ale chpd len raz do tyzdna a aj to spravi len take “sobotnajsie upratovanie” pranie zehlenie umyvacka a velke upratovania su na mne s muzom. Moj den vyzera dost podobne ako tvoj a mam pocit, ze z mojho vlastneho zivota uz nic neostalo.
@anonym_autor tak by som asi vypustila to varenie, alebo aspon nevarila kazdy den 🤷🏽♀️ ak su deti hladne, mozu si dat aj chlebik...neexistuje, ze budem platit obedy a este doma varit teple jedlo
@anonym_97a9bd asi budem musieť, ja tiež veľmi nevidím čas kde ušetriť. Asi začnem variť raz za 2 dní, buď druhé alebo nejakú hustú polievku a viac zeleniny v surovom stave. Ďakujem.
Muž odchádza do práce pred 6. Ja o 6 vstávam, 6:30 budím deti, odnášam ich do školy. Cca o 8 začnem pracovať, alebo idem cvičiť a potom začnem pracovať. Vyzdvihnem poobede deti, hodinku sa hráme, kecáme, ideme von,.. urobíme úlohy, varím večeru a upratujem, o 6 príde manžel, venuje sa deťom, umyje im zuby, ideme ich spolu uložiť. Cez víkend vyupratujem 100m2 za 2h (minimalizmus mi k rýchlosti veľmi dopomohol). Na návštevu k starým rodičom chodíme len raz za 2mes. a oni k nám rovnako. Necítim sa nijak zvlášť preťažená, len som si musela nájsť vlastný systém, čo mi trvalo asi pol roka
@anonym_79c4e1 vďaka. Ja mám tiež pocit, že sa to dá zvládať, ale nechápem, čo som taká unavená.ci som vyhorena z toho, že hoci robím menej hodín denne, tak je to 7x v týždni alebo čo. Už som si dávala robiť aj krvné testy u lekárky a všetko je v poriadku, aj štítna žľaza. Jedine s čím mám problém je endometrióza a myomy a silné menštruačné krvácanie. Mňa vypne aj cez víkend, normálne musím ísť o pol 9 spať a budím sa unavená 🙈. Muž spí 6 hodín denne a je plný energie. Ja som nejaká divná.
Var počas učenia so synom. Za hodinu musíš mať navarené.
Ale ináč, mne to skôr príde, že si vyhorená. Mala začala teraz od januára chodiť do škôlky, či už polroka sa adaptuje? Možno by som skúsila nechať na celý deň.
Var počas učenia so synom. Za hodinu musíš mať navarené.
Ale ináč, mne to skôr príde, že si vyhorená. Mala začala teraz od januára chodiť do škôlky, či už polroka sa adaptuje? Možno by som skúsila nechať na celý deň.
@anonym_75ee78 autorka uz v prispevku o 10:54 navrh nechat dieta cely den v skolke zamietla
@anonym_autor bezna rodina by som povedala. Este dobre, ze mas HO. Ja nevarim cez tyzden a teda by som nevarila, ked deti maju obedy. Ale neviem ci vy s manzelom mate, ci len z domu jedlo.
Podla mna 1,5h sa ucit s prvakom je vela. Ved trochu matika, pisanie a citanie. Ja som deti mala v kuchyni a pocas varenia v nedelu sme robili aj DU.
A opatrovatelka k detom? Zeby by ti deti vyzdvihla ona, prebavila, kym skoncis pracu, nech nemusis dorabat po nociach a cez vikend? Takto onedlho vyhoris.
Zruš varenie, deti sa najedia v zariadeniach alebo si dajú čo nájdu doma v chladničke. Vyhádž nepotrebné veci z domácnosti - rýchlejšie upraceš. K starým rodičom musíte chodiť aj prespávať?
@anonym_79c4e1 vďaka. Ja mám tiež pocit, že sa to dá zvládať, ale nechápem, čo som taká unavená.ci som vyhorena z toho, že hoci robím menej hodín denne, tak je to 7x v týždni alebo čo. Už som si dávala robiť aj krvné testy u lekárky a všetko je v poriadku, aj štítna žľaza. Jedine s čím mám problém je endometrióza a myomy a silné menštruačné krvácanie. Mňa vypne aj cez víkend, normálne musím ísť o pol 9 spať a budím sa unavená 🙈. Muž spí 6 hodín denne a je plný energie. Ja som nejaká divná.
@anonym_autor áno, je to spôsobené tým, že neustále pracuješ a tvoj mozog nevypne a je stále v strehu. Toto sa mi dialo, keď som prešla na full HO a nemala som pracovný režim nastanevý. Daj si aspoň jeden deň voľný, každý týždeň. Prípadne, nech v piatok muž zabaví deti naplno a ty urob všetko do práce a maj víkend voľný a stále si opakuj, že je to prechodné obdobie. Zatiaľ skús dcéru postupne pripravovať, že bude v škôlke spať (od septembra). Ja tak mám so synom dohodu 3 dni spí 2 ide na obed domov (postupne sme sa k tomu dopracovali). Občas potiahne aj 4 dni, keď súrne potrebujem niečo vyriešiť bez jeho asistencie ale to už počúvam, že on potrebuje byť na obed doma 😅.
@anonym_autor ked stracas krv si viac unavena a potrebujes viac spanku energie. Zazila som to.

Pokračovanie: keďže dcéru vylúčili zo štátnej škôlky, že sa po nástupe začala pocikavat, zobrali sme ju a dali sme ju do súkromnej. Tu je to v poriadku, ale nevydrží zatiaľ dlhšie ako na pol dňa. Preto po ňu musím chodiť na obed a našťastie to toleruje. Zamestnávateľa som sa pýtala, či by mi neumožnil polovičný úväzok, ale bohužiaľ nie, nemá o to záujem. Ja som vďačná, že môžem chodiť po dcéru o 12 a že všetky choroby, ktoré sú veľmi časté, viem pokryť Home Office. Ale teda je to na úkor toho, že robím po nociach a víkendoch. Manžel pomáha ako vie, keď je doma, napr. Umýva kuchyňu, kúpeľne, ja dávam prať, ak niečo treba ozehlit, dlážky ako kto stíha. Ale teda ten 1 víkend v mesiaci konečne poriadne upraceme, ďalší sme u nejakých rodičov , a zvyšné 2 je muž v práci a ja s deťmi. To upracem, ale keďže mám 1 dieťa so separacnou úzkosťou, je to náročné. Na výlety s rodinou, oddych nie je čas. Viete poradiť, ako to lepšie zorganizovať? Bohužiaľ z rodiny nám nikto nepomôže a ani to nežiadame.