Ako stíhate žiť v uponáhľanej dobe?
Mám pocit, že to v tejto uponáhľanej dobe nezvládam. Non-stop kolotoč práca , deti, domácnosť. Každý večer padám na hubu. Deň bez trochy oddychu. Ráno o štvrtej do práce, domov o druhej - rovno vyzdvihnúť dieťa zo školy. Doma sme o tretej v lepšom prípade, ak musím ísť aj po druhé do škôlky tak sme doma o piatej. Navariť, nachystať potrebné veci na druhý deň, zabaliť jedlo, domáce úlohy, pomedzi to stihnúť venovať sa aj mladšiemu dieťaťu nech nezdivie ... Som vyčerpaná. Víkendy v kolotoči domácich prác, ktoré sa cez týždeň nestíhajú. Nemám deň voľna. Ako všetko stíhate? A prosím bez komentárov ako naše mamičky všetko stíhali a to nemali automatické práčky, sušičky, vysávače a tď.
@anonym_autor manžel čo robí? 😅
Ja pridem domov po nocnej,naranajkujeme sa,vypijeme kavu,vsetky deti s muzom odpraceme do institucii a lahnem a spim,dufam,ze dnes do 3tej vkuse.Vcera sme behali po meste,takze 2hod do obeda,lahla az o pol 2hej,ani zaspat mi neslo.Vsetky deti pomaly doma,muz isiel prec a uz mi za dverami buchali.Do izby furt.Ale na to vsetko ani na min.sa mi nedriemalo.No,co duracel je zo mna.
@anonym_autor manžel čo robí? 😅
@anonym_cc9211 manžel to menežuje ráno.
Tiež to mám podobne ako ty ráno ako keby si aj omne písala . Každú chvíľu si hovorím vezmem si pre seba jeden deň aspoň dovolenky ale potom si poviem že viem že by som to ľutovala že radšej si ju ušetrím. Dala som sa na vodičák takže ešte cez víkendy som tam bola po 4 hodiny . Do toho mám dvoch prvákov niekedy majú toľko úloh že mám dosť akože ,keď je muž doma tak aspoň on s jedným píše ja s druhým ale keď som sama no totálna hrôza . Večer niekedy skôr zaspim ako oni dvaja .
@parvinka0001 ja si teraz užívam chvíľu pochody v zapadnutom autobuse na ceste do práce 😀 si nadávam, že som si knihu nezobrala 😂. To učenie máš pravdu, ja mám jedného druháka, šikovný, ale úlohy s ním robím večne lebo to je samé " diskutuj a zapíš ".
@anonym_cc9211 manžel to menežuje ráno.
@anonym_autor takže dokopy nič
To tak byva, v urcitom veku deti je to kolotoc, ale zvlada sa to, lebo clovek musi a je mlady. Casom je to lepsie, ked su deti starsie a chodia same do skoly a zo skoly.
@anonym_autor takže dokopy nič
@anonym_cc9211 tiež by som robila dokopy nič keby robím 7-19h. Keď si v práci tak akosi domácnosť neopatríš.
@anonym_autor mam pracu na 8 hod Po - Pia, plus v tyzdni 3 hodiny, kde ja robim lektorku, cez vikend (ak som doma) masirujem. Do toho aktivne sportujem a chodim aj na sutaze. Deti tiez, takze ich vozim aj na treningy a kruzky. Odchadzam do práce 6:30, pridem o 15:00, trosku nieco porobim a uz idem bud na trwning alebo na svoje lekcie, vratim sa domov aj s detmi bud o 19:00 alebo o 20:00. Cez vikendy externe studujem, alebo mame sutaze, ci workshopy prevazne v inych mestach alebo okolitych statoch. Idem nonstop, v podatate si najviac oddychnem v praci. Ale aspon mam pocit, ze zijem naplno,vela cestujeme, mame vela zazitkov, inak by som to nechcela. Pocas tyzdna si stihnem pozriet jednu cast serialu, ktory aktualne sledujeme a to je tak vsetko, kedy mam doma vylozene nohy.
@anonym_cc9211 tiež by som robila dokopy nič keby robím 7-19h. Keď si v práci tak akosi domácnosť neopatríš.
@anonym_autor ty si vtipná 😂 robíme doma obaja a vieme si všetko porobiť spolu
Rovno napíš že lieta ako handta a panko robí a je unavený chudáčik
@anonym_autor ten čas je 12 stka takže máva aj voľno
Neboj, nie si v tom sama, myslím že väčšina matiek takto funguje, že pomaly nestíha žiť a preto si sem-tam treba dopriať nejaký wellness alebo hoci len cvičenie, kedy trošku vypustíš, nemyslíš na tie stereotypné veci. Skús sa s mužom dohodnúť, nech on má vtedy na hodinu deti, je to fakt veľmi dobre, pomôže ti to
@anonym_cc9211 pánko robí do 19:00 tak asi ťažko sa bude učiť s deťmi o 16:00
Väčšina zien to ma podobne, nie je to dobré.
Manzel chodi z práce o 19.00, s detmi je rano tak isto ako u Vas. Máme vsetko, co potrebujeme. Ziaden luxus, ale presne ako píšeš, nestihame nic.
@anonym_cc9211 pánko robí do 19:00 tak asi ťažko sa bude učiť s deťmi o 16:00
@anonym_267bdf silní po hybujem že tak robí nonstop cez voľno nech ju nechá oddýchnuť si
U nas rano chaos..ale ja vstavam o 4.30 aby som si rannu kavu vychutnala ,pracu mam blizko skoly ,pubertaci chodia sami no a najviac ja oddychujem prave v robote mam klud kolegyne v kuse na dráte ,no a prides domov a zase chaos 😀
Našťastie mám prácu, kedy v úplnom kľude odnesiem ráno deti do školy a v úplnom kľudne ich poobede vyzdvihnem 🙂. Domácnosť máme viac menej čistú stále, lebo máme v tom systém. Jedine cez víkend upraceme kúpeľnú wc a poumývam podlahy.
mam pocit ze velakrat nestíham, a to som na RD s 2detmi....ale keď pôjdem do prace, plánujem pracovať iba 4 dni v týždni, viem, nie každý má takú možnosť. A teším sa, že nebudem musieť variť, keďže sa kazdi najeme v inštitúcii. Večer stačí suchá večera podľa mňa. U vás nie je taká možnosť vypustiť z prác varenie? (viem, že napr u ludí s potravinovou intoleranciou je to ťažké az nemožné, neviem, ako je to u vás).
Musíš si stanoviť priority. Ak budu prioritou domace práce, tak nikdy nenájdeš čas na seba, na spoločné aktivity. Musíš si uvedomiť, že ak budeš zanedbávať seba, tak možno za pár rokov doslova vyhoris a celá rodina bude z toho niesť následky.
Polovicu domácich prác nechať manželovi, keď ma voľný deň, môže porobiť, zvolniť nároky - neviem ako často vysávas, utieras prach, meníš obliečky, peries, atd.... ale pravdepodobne nič hrozné by sa nestalo, keby si znížila frekvenciu, iba na prvý pohľad sa zdá.
A fixne určiť čas pre seba - keď budeš robiť niečo, čo ťa napĺňa - nech je to šport, hra na nástroji, maľovanie, strikovanie, čítanie knihy, čokoľvek. Alebo je to pokec s kamoškou pri káve, alebo pôjdeš do kaviarne aj sama, len aby si vypadla z kolotoču a prišla na iné myslienky. Aspoň 1, týždenne, ale to aj jed padajú holuby z neba. Toto musí byť priorita, a až potom utieranie prachu.
A taktiež spoločný čas s deťmi. Ono sa zdá byť strata (beztak mala) času sadnúť si s nimi a postaviť si vežu z lega, ale keď sa im teraz nevenujeme, keď si to žiadajú, tak nemôžeme očakávať, že v puberte sa nám otvoria a budú všetko s nami zdieľať (v rámci možností, vieme špecifiká danej vývojovej fázy). Takže teraz je čas budovania úprimných rozhovorov, tým, že si prítomná v živote deti, mate spoločne zážitky, nie iba dat im jest, čistý domov. Koniec koncov si im príkladom ty - ak teraz vidia, že mama je v neustálom kolotoči, bude to pre nich normálne, bude to pre nich vzor. A to nechceš aby tak žili, ani ty takto nechceš žiť.
Toto si treba uvedomiť, stanoviť priority, upustiť z domácich prác, podla možnosti nevariť okrem víkendu vôbec (cez víkend napr ja varím iba v sobotu, rovno aj na nedeľu, keďže odmietam polovicu nedele tráviť v kuchyni, to radšej ideme niekam von, nepotrebujem čerstvo vyprážané rezne).
Viem, ľahko sa to píše, ťažšie sa to zrealizuje, ale iba ty to môžeš zmeniť, nikto iný ti z povinnosti neuberie ak ty sama nie a ani viac hodín ti nepribudne.
Držím palce, nech sa čoskoro zlepsi kvalita tvojho/vášho života!!
@anonym_autor mam pracu na 8 hod Po - Pia, plus v tyzdni 3 hodiny, kde ja robim lektorku, cez vikend (ak som doma) masirujem. Do toho aktivne sportujem a chodim aj na sutaze. Deti tiez, takze ich vozim aj na treningy a kruzky. Odchadzam do práce 6:30, pridem o 15:00, trosku nieco porobim a uz idem bud na trwning alebo na svoje lekcie, vratim sa domov aj s detmi bud o 19:00 alebo o 20:00. Cez vikendy externe studujem, alebo mame sutaze, ci workshopy prevazne v inych mestach alebo okolitych statoch. Idem nonstop, v podatate si najviac oddychnem v praci. Ale aspon mam pocit, ze zijem naplno,vela cestujeme, mame vela zazitkov, inak by som to nechcela. Pocas tyzdna si stihnem pozriet jednu cast serialu, ktory aktualne sledujeme a to je tak vsetko, kedy mam doma vylozene nohy.
@lindusss2016 ja by som vyhorela po 2 týždňoch.
@anonym_autor ak mas 12tky , tam mavas castejsie volno, to ta nenapadlo? alebo rob na kratky a dlhy tyzden.
@anonym_autor Skolak nemoze zostat v druzine dlhsie, ze by si mala chvilu pre seba po prichode domov? Domace prace robis ake cely vikend? Nedaju sa vsetky vybavit behom jedneho dna? Ja toho na cely vikend urcite nemam. A teda aspon cez ten vikend by polovicu prac nemohol prevzat manzel? Roboticky vysavac mate? Jeho kupa bola pre mna velka ulava. Varenie cez tyzden by som obmedzila na rychlovky alebo suche vecere, ak mate teple jedlo na obed.
@anonym_autor ak mas partnera, zapoj ho.. ja tento kolobeh musim zvladnut bez neho, plus ucenie s dcerou , kruzky... k tomu mam cez vikend brigady, plus cas vyhradeny na priatela, lebo dcera je u tatina... chce to bud z niecoho nepodstatneho upustit, alebo lepsie nastavit time manazment... a ano, tiez padam niekedy na hubu... ale tak to je
@anonym_autor o druhej ides domov - mas o tri hodiny viac casu ako tie, co pracuju do piatej. Druhak moze este zostavat v skolskom klube, mladsie tiez nemusis brat zo skolky hned o 14:30 🤷♀️ varit nemusis kazdy den, navar jedla na 2-3 dni. Skolaka trosku ved k samostatnosti, nech sa uci sam a ty len skontroluj, preskusaj. Cez vikend zapoj aj manzela do starostlivosti o deti a domacnost, a hlavne - nemusis tym zabit cely vikend, proste v sobotu doobeda uprac a poobede oddychuj, v nedelu chodte na vylet. Zakladny poriadok sa da hravo spravit v tyzdni - zapnut pracku, mycku (alebo aj umyt riady rucne) nezaberie hodiny, prebehnut podlahu vysavacom tiez nie. Kym ti maly recituje basnicku co sa mal naucit, tak ty umyvaj sporak alebo nieco.
@lindusss2016 ja by som vyhorela po 2 týždňoch.
@anonym_b32856 je to asi otazka nastavenia. Ja mam velmi rada svoju prácu, mam skvelych kolegov, na ktorych sa do prace tesim. Lekcie vediem v komunite zien, ktore ku mne chodia uz roky, su to nielen klientky, ale uz aj kamaratky. Netvrdim, ze sa mi vzdy chce, ale nakoniec odchadzam s dobrou naladou a dobrym pocitom. Asi by som povedala, ze kluc je v tom, ze robim len veci, ktore milujem a ktore ma bavia. A u mna vela ovplyvnuje aj strava. Ked jem "dobre" - primerane mnozstva, lahka strava, vyhybam sa cukru - tak aj svoj kolobeh zvladam s lahkostou. Ked sa spustim a jem kadeco, velmi mi to ovplyvnuje energiu, vtedy vyslovene mam pocit, ze nevladzem. Takze v tomto sa proste musim drzat.
ako to robili naše mamičky
no hlavne boli ušetrene tv, netu - skus si dat občas den dva bez obrazoviek, znie to ako kecy ale pomôže to
čo sa ja pamätam s nami sa moja mama ani otec nikdy neučili , skutočne si to nepamätam, max ked braškovia doniesli gule z chémie
varilo sa len cez vikend , a upratovalo len v sobotu , neviem prečo ako tak rozmyšlam ja by som to nedala ,vysavat raz za 7 dni - zase teraz je viac aut viac prachu , atd
v obchodoch skoro nič nebolo , čiže sa nejak netrapili čo bolo alebo čo varit, nemali tolko možnosti a nemuseli to tolko riešit ,
v praci aspon beriem moji rodičia alebo kamošky čo mali tak mali totalne veget, čiže žiadny pot alebo lietanie v praci , bola všade prezamestnanost , v podstate nemali čo robit , adekvatne k tomu aj platy , netrapilo ta či máš na niečo lebo si bud na to nemala alebo si to nevedela zohnat
najväčší stres bol rad na banany ale zase dve hod v rade si človek pokecal dobre alebo rad na toaletny papier či zubnu pastu 😂😂😂😂
takže sa neporovnavaj s mamou svojou aj keby žila v 80 alebo 90 rokoch ,
je to o tvojom nastaveni a spôsobe ako kedy si oddychnut, skus občas proste hodinu nič nerobit ...
v práci máme každá tlaky, normy, grafy, vykony , pracu čo by zvaladali v pohode robit 2-3 robí 1 , menej zapajame deti ohladne pomoci - ono aj ked ti smeti vynesie alebo doplni papier, umyje umavadlo ti to dost pomôže
menej rozmyšlaj čo budeš varit 😎
mam pocit ze velakrat nestíham, a to som na RD s 2detmi....ale keď pôjdem do prace, plánujem pracovať iba 4 dni v týždni, viem, nie každý má takú možnosť. A teším sa, že nebudem musieť variť, keďže sa kazdi najeme v inštitúcii. Večer stačí suchá večera podľa mňa. U vás nie je taká možnosť vypustiť z prác varenie? (viem, že napr u ludí s potravinovou intoleranciou je to ťažké az nemožné, neviem, ako je to u vás).
Musíš si stanoviť priority. Ak budu prioritou domace práce, tak nikdy nenájdeš čas na seba, na spoločné aktivity. Musíš si uvedomiť, že ak budeš zanedbávať seba, tak možno za pár rokov doslova vyhoris a celá rodina bude z toho niesť následky.
Polovicu domácich prác nechať manželovi, keď ma voľný deň, môže porobiť, zvolniť nároky - neviem ako často vysávas, utieras prach, meníš obliečky, peries, atd.... ale pravdepodobne nič hrozné by sa nestalo, keby si znížila frekvenciu, iba na prvý pohľad sa zdá.
A fixne určiť čas pre seba - keď budeš robiť niečo, čo ťa napĺňa - nech je to šport, hra na nástroji, maľovanie, strikovanie, čítanie knihy, čokoľvek. Alebo je to pokec s kamoškou pri káve, alebo pôjdeš do kaviarne aj sama, len aby si vypadla z kolotoču a prišla na iné myslienky. Aspoň 1, týždenne, ale to aj jed padajú holuby z neba. Toto musí byť priorita, a až potom utieranie prachu.
A taktiež spoločný čas s deťmi. Ono sa zdá byť strata (beztak mala) času sadnúť si s nimi a postaviť si vežu z lega, ale keď sa im teraz nevenujeme, keď si to žiadajú, tak nemôžeme očakávať, že v puberte sa nám otvoria a budú všetko s nami zdieľať (v rámci možností, vieme špecifiká danej vývojovej fázy). Takže teraz je čas budovania úprimných rozhovorov, tým, že si prítomná v živote deti, mate spoločne zážitky, nie iba dat im jest, čistý domov. Koniec koncov si im príkladom ty - ak teraz vidia, že mama je v neustálom kolotoči, bude to pre nich normálne, bude to pre nich vzor. A to nechceš aby tak žili, ani ty takto nechceš žiť.
Toto si treba uvedomiť, stanoviť priority, upustiť z domácich prác, podla možnosti nevariť okrem víkendu vôbec (cez víkend napr ja varím iba v sobotu, rovno aj na nedeľu, keďže odmietam polovicu nedele tráviť v kuchyni, to radšej ideme niekam von, nepotrebujem čerstvo vyprážané rezne).
Viem, ľahko sa to píše, ťažšie sa to zrealizuje, ale iba ty to môžeš zmeniť, nikto iný ti z povinnosti neuberie ak ty sama nie a ani viac hodín ti nepribudne.
Držím palce, nech sa čoskoro zlepsi kvalita tvojho/vášho života!!
@bolarazjedna presne moja reč
a to máme vymoženosti ako odloženy štart na pračke alebo pobeha vysavač byt kym sme v praci, čistička vzduchu atd
tiež máme suche večere alebo len niečo zapečene , je to o zvyku a nastaveni ako pišeš
Ja vstavam 6:30, zaveziem dceru do školky - ja do práce. Pre dceru chodí manžel, ja chodím domov o 15:30-16.
varím na 2 dni vždy večer, pranie veci a vacsie upratovanie robím vždy v piatok nech mam víkend pokoj (v nedelu uložim prádlo do skrín). Povysávam tak každý druhý deň, menšie poriadky počas týždna ale velke upratovanie robím v piatok. Tiež bývam večer niekedy unavená. Dcera ma 2x do týždna kružok kde čakáme na nu hodinu, takže tiež zabijak času no, ale striedame sa s mužom na kružok.
@anonym_autor to každý den robí akože 12h ? to je čo za pracovný fond ?

Tiež to mám podobne ako ty ráno ako keby si aj omne písala . Každú chvíľu si hovorím vezmem si pre seba jeden deň aspoň dovolenky ale potom si poviem že viem že by som to ľutovala že radšej si ju ušetrím. Dala som sa na vodičák takže ešte cez víkendy som tam bola po 4 hodiny . Do toho mám dvoch prvákov niekedy majú toľko úloh že mám dosť akože ,keď je muž doma tak aspoň on s jedným píše ja s druhým ale keď som sama no totálna hrôza . Večer niekedy skôr zaspim ako oni dvaja .