icon

Podnikanie alebo materská? Rozhodovanie matky podnikateľky

Dnes o 14:11

Ahojte, chcem sa opýtať na vás názor. Prosím, buďte slušne. 🙂 a hlavne, zapajajte sa do témy tie ktoré to mate alebo ste sa rozhodovali rovnako.

Matky podnikateľky, ako to vnímate posledné roky? Mam svoju prevádzku ale to neustále zvyšovanie odvodov a čoraz menšie tržby ma nútia každý deň uvažovať. Keď som bola na materskej, môj príjem bol oveľa väčší ako teraz, mala som všetko bez starosti, bola som doma kde bolo všetko porobené a hlavne bola som s deťmi. Teraz sedím v práci od rana do 17tej. O deti sa mi každý deň 2 hodiny po škôlke starajú babky, ja príde, rýchlo ich beriem domov, treba poupratovať, niekedy už ani nestíham navariť tak žijeme na donaskach. No ale teda, podstata- financie. Moje mesacne výdavky spojené s prácou sú cez 700€ nájom, odvody,... čiže akoby môj čistý mesačný príjem je cez sezóny cca 600€ a mimi sezóny 200-400€. Mne sa oplatí sedieť doma rodiť deti pretože tak dostanem vyššiu materskú aj rodičak, som s deťmi a žijeme normálne. Ja to nechápem, a viem ze teraz mi budu niektoré vypisovať ze takto žijú spoluobčania. Ale keď si to tak vezmete- ja mam živiť štát, stratiť čas ktorý môžem venovať deťom prevedením v praci v ktorej ani tak nezarobim? O zmene práce neexistuje úvaha, pretože matku s deťmi nechcu nikde :/. Teraz chceme vziať hypo na dom, a kým som bola na materskej banka nemala problém dat nám hypo, teraz keď pracujem, nemám dostatočný príjem na takú výšku hypo.
Prosim vas, to je chore co sa deje v tomto štáte. Ved zachvilu ked kupim chlieb, budem musiet dat ¾ statu a ¼ svojej rodine.

zuzinka888
Dnes o 14:22

Ak ti podnikanie nevychadza- chod do prace. A ano zamestnaju aj matku s detmi( mam 4 ).

anonym_55bb4e
Dnes o 14:29

mam firmu kde som zamestnaná a môj oficiálny prijem je 84€ čistého. Predtým, než mi tu nejaké gestapáčky začnú rozprávať o tom, že ako vyciciavam štát - roky som platila na socialnej aj zdravotke 1000€ ako zamestnanec + za mna platil aj zamestnávatel. Teraz si radšej tie peniaze čo by som nechala na odvodoch vyplatím cez dividendy. Na dôchodok z tohto štátu sa nepolieham - na moju generáciu ani generáciu po mne už nezostane. Radšej investujem a šetrím. Na preddavkoch nechávam kvartálne slušné peniaze a preto nemám vôľu tomuto štátu platiť niečo viac než som povinná. Keby som za tie peniaze aspoň videla protihodnotu, ale keď sa pozerám na súčasnú politickú situáciu na SK, ANI MA NEHNE.
Neviem akú profesiu robíš, že máš nájom 700€, ale nedá sa ti to robiť z domu, prípadne nájsť lacnejšie priestory?
Ja robím z domu a náklady mám cca 2000€ na mesiac, ale neviem si predstaviť isť do práce a musieť sa pýtať niekoho či si môžem odskočiť na úrad keď potrebujem niečo vybaviť, alebo rovno brať pol dňa dovolenky..
Ak máš väčšie výdavky ako ti ostane čistý príjem, tak buď zdvihni ceny, alebo investuj do reklamy, alebo zníž výdavky.. nemôžeš mať rovnaké ceny ako pred 3 rokmi keď všetky náklady rastú

barborienka2001
Dnes o 14:33

Ja som tiež doma ..neviem si predstaviť robit v klasickej robote a ešte potom sa venovať deťom takto máme kľud a mám čas sa venovať záľubám hobby chodíme plávať do detských kutikov, nemenila by som

anonym_62bee4
Dnes o 14:40

To je sice pekne, ze sa ti oplati rodit deti, ale to sa tiez neda donekonecna.

anonym_456f21
Dnes o 14:56

Ako matka dvoch deti som sa normálne zamestnala, dokonca pracujem z domu, na polovičný úväzok, s flexibilnou pracovnou dobou, za fakt slušné peniaze.

autor
Dnes o 15:45
@anonym_55bb4e

mam firmu kde som zamestnaná a môj oficiálny prijem je 84€ čistého. Predtým, než mi tu nejaké gestapáčky začnú rozprávať o tom, že ako vyciciavam štát - roky som platila na socialnej aj zdravotke 1000€ ako zamestnanec + za mna platil aj zamestnávatel. Teraz si radšej tie peniaze čo by som nechala na odvodoch vyplatím cez dividendy. Na dôchodok z tohto štátu sa nepolieham - na moju generáciu ani generáciu po mne už nezostane. Radšej investujem a šetrím. Na preddavkoch nechávam kvartálne slušné peniaze a preto nemám vôľu tomuto štátu platiť niečo viac než som povinná. Keby som za tie peniaze aspoň videla protihodnotu, ale keď sa pozerám na súčasnú politickú situáciu na SK, ANI MA NEHNE.
Neviem akú profesiu robíš, že máš nájom 700€, ale nedá sa ti to robiť z domu, prípadne nájsť lacnejšie priestory?
Ja robím z domu a náklady mám cca 2000€ na mesiac, ale neviem si predstaviť isť do práce a musieť sa pýtať niekoho či si môžem odskočiť na úrad keď potrebujem niečo vybaviť, alebo rovno brať pol dňa dovolenky..
Ak máš väčšie výdavky ako ti ostane čistý príjem, tak buď zdvihni ceny, alebo investuj do reklamy, alebo zníž výdavky.. nemôžeš mať rovnaké ceny ako pred 3 rokmi keď všetky náklady rastú

Ženy, rok som sa snažila zamestatnat, milión pohovorov, mate malé deti takže smola.

@anonym_55bb4e nemam nájom 700, píšem že nájom, odvody a také povinné platby aby som mala prácu. Čiže cestovné.. no jednoducho, tiež som zamestnaná u manžela, čiže si tie odvody odvádzam sama. Ale teraz som si zdvihla príjem aby som mala nárok na daňový, nakoľko ani ten sme nemali. Fakt, tento vydrbany štát ide ľudí zodrať z kože. Ja nepíšem ze idem rodiť teraz stále, ale neviem žiť takto ďalej ze platím fakt dosť, niesom s deťmi a roky idú, deti rastu. Nemám ani peniaze a ani čas s detmi

autor
Dnes o 15:46
@anonym_456f21

Ako matka dvoch deti som sa normálne zamestnala, dokonca pracujem z domu, na polovičný úväzok, s flexibilnou pracovnou dobou, za fakt slušné peniaze.

@anonym_456f21 vidíš, sama si si odpovedala, pracuješ z domu, čo je asi 7% dostupných pracovných pozícií. To ze sa to podarilo tebe, tak neznamená ze toto môže robiť každá. Ženy okolo mňa skúšajú už aj byť influencerky ale strapnovat sa na nete nieje pre každého.

anonym_456f21
Dnes o 15:50
@anonym_autor

@anonym_456f21 vidíš, sama si si odpovedala, pracuješ z domu, čo je asi 7% dostupných pracovných pozícií. To ze sa to podarilo tebe, tak neznamená ze toto môže robiť každá. Ženy okolo mňa skúšajú už aj byť influencerky ale strapnovat sa na nete nieje pre každého.

@anonym_autor ja skôr reagujem na to, že sa dá pracovať v zamestnaní aj pri deťoch, predtým som mala nomrálne on-site prácu a tiež nebol problém, že mám deti.

anonym_836fdb
Dnes o 15:52
@anonym_autor

Ženy, rok som sa snažila zamestatnat, milión pohovorov, mate malé deti takže smola.

@anonym_55bb4e nemam nájom 700, píšem že nájom, odvody a také povinné platby aby som mala prácu. Čiže cestovné.. no jednoducho, tiež som zamestnaná u manžela, čiže si tie odvody odvádzam sama. Ale teraz som si zdvihla príjem aby som mala nárok na daňový, nakoľko ani ten sme nemali. Fakt, tento vydrbany štát ide ľudí zodrať z kože. Ja nepíšem ze idem rodiť teraz stále, ale neviem žiť takto ďalej ze platím fakt dosť, niesom s deťmi a roky idú, deti rastu. Nemám ani peniaze a ani čas s detmi

@anonym_autor ak pri pohovore prisla debata na deti, bola si pripravena im dat vediet ze strazenie deti, osetrovanie pri chorobach atd, ze to mas premyslene a pripraveny plan aby si nechybala casto v praci?

autor
Dnes o 16:45
@anonym_836fdb

@anonym_autor ak pri pohovore prisla debata na deti, bola si pripravena im dat vediet ze strazenie deti, osetrovanie pri chorobach atd, ze to mas premyslene a pripraveny plan aby si nechybala casto v praci?

@anonym_836fdb áno, dokonca bol vtedy ešte s najmladším manžel na materskej. No nie, oni vedia ze jednoducho matka je pre deti priorita. Zakaždým som im hovorila ze aj počas choroby mam o deti postarané. Véd keby to tolerovali tak by som si tu prácu asi našla nie?

autor
Dnes o 16:46
@zuzinka888

Ak ti podnikanie nevychadza- chod do prace. A ano zamestnaju aj matku s detmi( mam 4 ).

@zuzinka888 drahá, vieš o tom ze keď to dieťa ochorie alebo bude s nim treba ísť k Dr tak to nieje také jednoduché? Teraz tiež hocikedy keď sa také niečo naskytne a starí rodicia sú niekde mimo môžem si ich zobrat so sebou do orace, čo pri normálnej praci by som nemohla. 🙂

autor
Dnes o 16:46
@zuzinka888

@zuzinka888 schválne, koľko ročne máš deti?

autor
Dnes o 16:48
@barborienka2001

Ja som tiež doma ..neviem si predstaviť robit v klasickej robote a ešte potom sa venovať deťom takto máme kľud a mám čas sa venovať záľubám hobby chodíme plávať do detských kutikov, nemenila by som

@barborienka2001 lenže tvoj manžel má asi veľmi dobrú práci, ako ja sa nesťažujem, aj môj, to ma celkom ok. Ale ja chcem tiež pomôcť do rozpočtu nakoľko plánujeme vlastný dom. No ale mam pocit ze to je len zbytočne