icon

Aké výživné požadovať pre študenta strednej školy?

Dnes o 05:45

Ahojte ,naposledy sme mali súd pred 7 rokmi ,schválené na 150€
Dieťa je momentálne študentom strednej školy, otec dieťaťa nad rámec neprispieva. Aké adekvátne výživné prosim žiadať?

anonym_922ddb
Dnes o 06:08

Podľa nákladov študenta, 200 - 250 pri bežných výdavkoch, ak má nejaké špeciálne potreby, tak viac

anonym_6c289a
Dnes o 08:22

Záleží aký ma príjem ,či platí na ďalšie dieťa (poprípade manželku) a aké ma výdaje

danielahamar
Dnes o 08:27

Zrátaj si koľko ta stojí dieťa mesačne a deleno 2 máš sumu, 250 je ok, ale či toľko dostaneš je otázne.

anonym_e5b373
Dnes o 08:29

@anonym_autor jedlo, cestovné, oblečenie, pomôcky do školy, krúžky. My netušíme či tvoje dieťa dochádza, je na internáte, či platí školné...

autor
Dnes o 15:05

No ja len tak zo zvedavosti koľko cca zvyknú schvaľovať, exov príjem mi nie je známy na koľko žije dlhodobo v zahraničí, dieťa má aj ortodonicku liečbu na ktorú mi odmieta prispievať.

anonym_922ddb
Dnes o 15:40
@anonym_autor

No ja len tak zo zvedavosti koľko cca zvyknú schvaľovať, exov príjem mi nie je známy na koľko žije dlhodobo v zahraničí, dieťa má aj ortodonicku liečbu na ktorú mi odmieta prispievať.

@anonym_autor 50ˇ% z reálnych nákladov + 50% na mimoriadne výdavky

anonym_285825
Dnes o 15:51

Dcéra, maturantka na súkromnej SŠ - 240€ bez akýchkoľvek mimoriadnych príspevkov, bez nákupov, bez kontaktu. Sms k narodeninám za kontakt nepovažujem. Dva roky dozadu to bolo len 130€.

sovica
Dnes o 16:29

@anonym_autor Výživné sa počíta z čistého príjmu otca. Žiadosť o zvýšenie výživného sa podáva zväčša, keď dieťa nastupuje do škôlky/ prechádza zo škôlky do školy/ z 1.stupňa na druhý/ zo ZŠ na SŠ/ zo SŠ na VŠ, prípadne sa zmení zdravotný stav dieťaťa atď., čiže, keď máš zvýšené náklady na dieťa. Najvyšší čas, aby si podala žiadosť o zvýšenie. 150€ je smiešne málo. Sudca by sa mal riadiť tabuľkou na výpočet výživného. Okrem iného sa zohľadňuje aj miera starostlivosti o dieťa, čo znamená, že ak si otec berie dieťa len cez prázdniny alebo vôbec a staráš sa oň výlučne ty, tak ti môžu odklepnúť o niečo vyššie výživné, ako je klasické "tabuľkové". Predpokladám, že keď žije v zahraničí, tak s dieťaťom častý kontakt nemá. Vieš aspoň v akom obore pracuje, čo robí a v ktorej krajine? Lebo od toho sa vieme odraziť, aký môže mať približne plat. Počítajme, že má plat 3000 € (môže mať kľudne aj viac), podľa tabuľky by si mala dostať výživné 720 €, ak nemá viac detí. To si neuviedla, či je opäť ženatý alebo či sa mu nenarodilo ďalšie dieťa. To sme ale stále v tej hypotetickej rovine.
Prikladám link, mrkni si to:
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

autor
Dnes o 18:11
@sovica

@anonym_autor Výživné sa počíta z čistého príjmu otca. Žiadosť o zvýšenie výživného sa podáva zväčša, keď dieťa nastupuje do škôlky/ prechádza zo škôlky do školy/ z 1.stupňa na druhý/ zo ZŠ na SŠ/ zo SŠ na VŠ, prípadne sa zmení zdravotný stav dieťaťa atď., čiže, keď máš zvýšené náklady na dieťa. Najvyšší čas, aby si podala žiadosť o zvýšenie. 150€ je smiešne málo. Sudca by sa mal riadiť tabuľkou na výpočet výživného. Okrem iného sa zohľadňuje aj miera starostlivosti o dieťa, čo znamená, že ak si otec berie dieťa len cez prázdniny alebo vôbec a staráš sa oň výlučne ty, tak ti môžu odklepnúť o niečo vyššie výživné, ako je klasické "tabuľkové". Predpokladám, že keď žije v zahraničí, tak s dieťaťom častý kontakt nemá. Vieš aspoň v akom obore pracuje, čo robí a v ktorej krajine? Lebo od toho sa vieme odraziť, aký môže mať približne plat. Počítajme, že má plat 3000 € (môže mať kľudne aj viac), podľa tabuľky by si mala dostať výživné 720 €, ak nemá viac detí. To si neuviedla, či je opäť ženatý alebo či sa mu nenarodilo ďalšie dieťa. To sme ale stále v tej hypotetickej rovine.

@sovica ďakujem za rozsiahlu odpoveď. Pracuje v závode v Nemecku ja rátam plat tak cca 2000€ netuším vôbec ako to tam s platmi je. Je ženatý a majú spolu dieťa. Naše dieťa si berie len cez prázdniny..výrazne sa zvýšili náklady na dieťa, hlavne zubný strojček na ktorý otec nie je ochotný prispievať.

autor
Dnes o 18:12
@anonym_922ddb

@anonym_autor 50ˇ% z reálnych nákladov + 50% na mimoriadne výdavky

@anonym_922ddb mimoriadne zevraj neschvaluju, kamarátka to tak chcela a zamietli jej to ,že to mám byť zohľadnené s bežným výživným

anonym_922ddb
Dnes o 18:23
@anonym_autor

@anonym_922ddb mimoriadne zevraj neschvaluju, kamarátka to tak chcela a zamietli jej to ,že to mám byť zohľadnené s bežným výživným

@anonym_autor schvaľujú bez problémov, záleží asi od sudcu a právnikov

anonym_922ddb
Dnes o 18:28
@sovica

@sovica Počíta sa hlavne z nákladov na dieťa, z príjmu je len orientačný výpočet.

sovica
Dnes o 18:46
@anonym_autor

@sovica ďakujem za rozsiahlu odpoveď. Pracuje v závode v Nemecku ja rátam plat tak cca 2000€ netuším vôbec ako to tam s platmi je. Je ženatý a majú spolu dieťa. Naše dieťa si berie len cez prázdniny..výrazne sa zvýšili náklady na dieťa, hlavne zubný strojček na ktorý otec nie je ochotný prispievať.

@anonym_autor OK, čiže pracuje na nejakej výrobnej linke. V tom prípade ten reálny čistý zárobok po zdanení môže byť tých 2000 €, ako si napísala. Výška platu v DE sa výrazne líši v závislosti od odvetvia, kolektívnej zmluvy, miesta výkonu práce, pracovných skúseností a kvalifikácie, dokonca aj podľa toho, v ktorej spolkovej krajine žiješ a tiež závisí od výšky daňovej triedy, detí atď.
Počítajme teda s platom 2000€ a má 2 deti, čiže 18% z 2000 je 360 €. Čisto teoreticky, keďže dieťa si berie len na prázdniny (1x ročne?), tak by ti mohli odklepnúť aj trošku vyššie, ale už teraz mi je jasné, že on sa tomu bude brániť. Tých 360 € by ti ale odklepnúť mohli úplne v pohode. Máš aj právnika, či si podávaš o zvýšenie výživného len vo "svojej réžii"?