icon

Bude mať stará mama právo vidieť vnuka?

dzulaaa
Dnes o 13:17

Chcem sa spytať s mojim ex som sa rozisla lebo pil alkohol jeho matka taktiez pije a viac krat ked som tam bola na navsteve s malym tak bola pod vyplyvom alkoholu mam sudom urcene styk dohodou a uz tam nechodim lebo kazda jedna navsteva co som tam bola bola ozrata ale ak by nahodou ta jeho matka chcela to dat na sud ze by sa chcela vidiet sa z vnukom aj ked sa mi vyhrazala ze ako mi odoberu dietata a dalsie veci co pisala a bolo vidno ze pod vyplyvom alkoholu stych správ ale ja som si ich aj ulozila pre istotu… mala by nejaku sancu alebo nie ?

krasneleto
Dnes o 13:20

@dzulaaa su urcuje prava a povinnosti rodicov voci maloletemu... nie starych rodicov.. ti si narokovat na stretavanie podla sudom urceneho rozhodnutia nemozu... ty sa s nimi ani tvoje dieta stykat vobec nemusis, navyse vobec nie , ked babicka slope... druhy variant je, ze v case ked ma otec dieta tam pojde, to uz je jeho rozhodnutie... a babicka ti neodoberie nic, odkaz jej ze si moze narokovat iba na svojho synacika na sude a ked uz je dospely, tak uz ani na toho nie.. cize jej vyhrazky maju naplnitelnost 0

krasneleto
Dnes o 13:22

babcika si to ako predstavuje, poda ziadost na sud na stretavanie sa s vnukom? tak to ma dobre pobavila.. jedine co moze spravit je to, ze si vynuti cez syna , v case ked je dieta u neho, aby tam chodil. teba pravne ani nijako inak k tomuto ukonu nemoze donutit. vonkoncom vo svojom mene nemoze sud ziadat o nic... jedine kto moze ziadat o zmenu je tvoj ex... ten ma pravo k dietatu, nie jeho pochaba mamicka

doriiis
Dnes o 13:23
@krasneleto

@dzulaaa su urcuje prava a povinnosti rodicov voci maloletemu... nie starych rodicov.. ti si narokovat na stretavanie podla sudom urceneho rozhodnutia nemozu... ty sa s nimi ani tvoje dieta stykat vobec nemusis, navyse vobec nie , ked babicka slope... druhy variant je, ze v case ked ma otec dieta tam pojde, to uz je jeho rozhodnutie... a babicka ti neodoberie nic, odkaz jej ze si moze narokovat iba na svojho synacika na sude a ked uz je dospely, tak uz ani na toho nie.. cize jej vyhrazky maju naplnitelnost 0

@krasneleto ... Zas a opäť tu radis bludy. Dokonca je nato zákon. Babička môže o styk s vnucatom požiadať súdnou cestou. To, že je alkoholicka a to hra v jej neprospech je druhá vec.

krasneleto
Dnes o 13:30
@doriiis

@krasneleto ... Zas a opäť tu radis bludy. Dokonca je nato zákon. Babička môže o styk s vnucatom požiadať súdnou cestou. To, že je alkoholicka a to hra v jej neprospech je druhá vec.

@doriiis nie je to automaticke pravo, navyse musi byt v zaujme dietata... je? sotva, otec slope, babka slope... ktory sud toto povoli a dokonca urci povinnost? rodicia musia bezdovodne branit takemuto styku, aby bolo opravnene podat takyto navrh... dalsia vec je, ci tam to dieta vobec ma zaujem chodit? ake su vazby atd... babicka keby tolko nepila, ovela jednoduchsie sa dostane k vnukovi cez syna, ktoremu styk nebol uprety... a ako asi tak babka chce donutit sud, aby jej ho uznal ? lebo chce? prax hovori v neprospech takychto navrhov, sleduj aj prax, nie len zakony....

doriiis
Dnes o 13:35
@krasneleto

@doriiis nie je to automaticke pravo, navyse musi byt v zaujme dietata... je? sotva, otec slope, babka slope... ktory sud toto povoli a dokonca urci povinnost? rodicia musia bezdovodne branit takemuto styku, aby bolo opravnene podat takyto navrh... dalsia vec je, ci tam to dieta vobec ma zaujem chodit? ake su vazby atd... babicka keby tolko nepila, ovela jednoduchsie sa dostane k vnukovi cez syna, ktoremu styk nebol uprety... a ako asi tak babka chce donutit sud, aby jej ho uznal ? lebo chce? prax hovori v neprospech takychto navrhov, sleduj aj prax, nie len zakony....

@krasneleto ... Ja som reagovala na to, že si písala, že babka si toto vymáhať nemôže a nemá nato nárok. No bohužiaľ má.
To, že jej to pravdepodobne neprejde je druhá vec. A to, že otec stále môže dieťa nosiť k babke je ďalšia.
Ak je malé dieťa, nikto sa ho pýtať nebude . Bude zastúpené koliznou opaterou.

doriiis
Dnes o 13:36
@krasneleto

@krasneleto ... Ja nemusím sledovať prax. Ja som si tým prešla osobne

anonym_832c8d
Dnes o 13:37
@krasneleto

@krasneleto máš pravdu, baba a dedo nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa. Dieťa zastupuje zákonný zástupca a to rodič. Ozrata baba nemá šancu ani na to, aby sudca vytýčil pojednávanie. 🥴

nelinka888
Dnes o 13:41

Babka si to môže skúsiť vymáhať, ale pokiaľ je očividná alkoholička, nebude to pre ňu také jednoduché. Kľudne nech dá na súd, ale odkladaj si všetko, čo od nej máš v telefóne.

maranco
Dnes o 13:47
@anonym_832c8d

@krasneleto máš pravdu, baba a dedo nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa. Dieťa zastupuje zákonný zástupca a to rodič. Ozrata baba nemá šancu ani na to, aby sudca vytýčil pojednávanie. 🥴

@anonym_832c8d najprv si prečítaj zákon o rodine §25 odsek 5 predtým než niečo také tvrdíš
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

krasneleto
Dnes o 13:51
@maranco

@anonym_832c8d najprv si prečítaj zákon o rodine §25 odsek 5 predtým než niečo také tvrdíš
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

@maranco zakon a vymozitelnost nie je to iste.. v tejto konkretnej situacii si moze babka poziadat kludne aj o to, ze by dieta chcela dojcit po veceroch.

a0
Dnes o 13:52

Úprimne, komunikuj s ňou len písomne, všetky správy si ulož. Ideálne jej vždy povedz, že dieťa pustíš k nej, keď nebude naliata. Ak sa aj nepriamo prizná v správach k tomu, že pije nárok na stretávanie je blízko nuly. Ak príde naliata aj na súd, vyhrala si úplne 🙂. Nemusíš sa stresovať, lebo sudcovia nie sú padnutí na hlavu, kolízna opatrovníčka tiež nie.

krasneleto
Dnes o 13:52
@doriiis

@krasneleto ... Ja som reagovala na to, že si písala, že babka si toto vymáhať nemôže a nemá nato nárok. No bohužiaľ má.
To, že jej to pravdepodobne neprejde je druhá vec. A to, že otec stále môže dieťa nosiť k babke je ďalšia.
Ak je malé dieťa, nikto sa ho pýtať nebude . Bude zastúpené koliznou opaterou.

@doriiis ano, mas pravdu ., v pripade , ze jej je styk rodicmi bezdovodne odoprety... co v tomto pripade nie je

anonym_7ae6f6
Dnes o 13:53

Co je to očividný alkoholik a aké sú možnosti dokázať to na súde
To je skôr otázka a problém
Lebo ma na to právo žiadať aj babka

maranco
Dnes o 13:56
@krasneleto

@maranco zakon a vymozitelnost nie je to iste.. v tejto konkretnej situacii si moze babka poziadat kludne aj o to, ze by dieta chcela dojcit po veceroch.

@krasneleto reagoval som na toto klamstvo * baba a dedo nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa *

tu je k tomu článok https://pravnenoviny.sk/uprava-styku-maloleteho...

anonym_832c8d
Dnes o 13:57
@krasneleto

@krasneleto môj zlatý. Ja som právnik. Mne nemusíš dávať odkazy. Ty si naštuduj pojmy zákonný zástupca. Práva a povinnosti rodiča. Postavenie starého rodiča v rámci zákona o rodine. Baba s dedom opakujem nie sú zákonný zástupcovia. Nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa. Ale žiadne. Majú nárok sa domáhať na súde a to je všetko. Ozrata baba nemá žiaden nárok. Nabudúce si naštuduj zákona až potom dávaj odkazy.

krasneleto
Dnes o 13:58
@anonym_832c8d

@krasneleto môj zlatý. Ja som právnik. Mne nemusíš dávať odkazy. Ty si naštuduj pojmy zákonný zástupca. Práva a povinnosti rodiča. Postavenie starého rodiča v rámci zákona o rodine. Baba s dedom opakujem nie sú zákonný zástupcovia. Nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa. Ale žiadne. Majú nárok sa domáhať na súde a to je všetko. Ozrata baba nemá žiaden nárok. Nabudúce si naštuduj zákona až potom dávaj odkazy.

@anonym_832c8d to patrilo mne?

anonym_832c8d
Dnes o 13:59
@krasneleto

@anonym_832c8d to patrilo mne?

@maranco ešte by som ti odporúčala si naštudovať pojmy zo zákona a pojmy na základe rozhodnutia súdu. Mudrlant.
@krasneleto nie

anonym_7ae6f6
Dnes o 14:01
@anonym_832c8d

@anonym_832c8d nič v zlom ale nepíšeš dobre
Všetkým je jasné, že babička nieje zákonný zástupca
A starí rodičia môžu žiadať a môže byť vyhovené (všeobecne)

maranco
Dnes o 14:01
@anonym_832c8d

@anonym_832c8d takže styk/stretávanie s dieťaťom ak nie je právo je podľa teba čo, možnosť sa stretávať s dieťaťom?

anonym_71c17f
Dnes o 14:05
@anonym_832c8d

@maranco ešte by som ti odporúčala si naštudovať pojmy zo zákona a pojmy na základe rozhodnutia súdu. Mudrlant.
@krasneleto nie

@anonym_832c8d ty si právnik asi ako ja minister.

anonym_832c8d
Dnes o 14:06
@maranco

@anonym_832c8d takže styk/stretávanie s dieťaťom ak nie je právo je podľa teba čo, možnosť sa stretávať s dieťaťom?

@maranco bože, amatér. Opakujem. Naštuduj si pojmy. " Zo zákona" čo je to nadobúdať práva a povinnosti zo zákona a čo je to mať nárok( nie právo) na základe rozhodnutia súdu. Alebo choď študovať právo a potom diskutuj. Alebo si zaplať niekoho kto ti to vysvetlí, ja ti tu dávať rozumy nebudem. Čau.

maranco
Dnes o 14:14
@anonym_832c8d

@maranco bože, amatér. Opakujem. Naštuduj si pojmy. " Zo zákona" čo je to nadobúdať práva a povinnosti zo zákona a čo je to mať nárok( nie právo) na základe rozhodnutia súdu. Alebo choď študovať právo a potom diskutuj. Alebo si zaplať niekoho kto ti to vysvetlí, ja ti tu dávať rozumy nebudem. Čau.

@anonym_832c8d tak pre nás amatérov píš zrozumiteľne, tvoja odpoveď vyznela že babka a dedko nemajú ani žiadny nárok na vnúča

keď si napísala "baba a dedo nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa" mala si dopísať ale majú nárok na styk s dieťaťom a ak im ho rodičia bezdôvodne odopierajú môžu požiadať súd o úpravu styku s vnúčaťom

krasneleto
Dnes o 14:17
@maranco

@anonym_832c8d tak pre nás amatérov píš zrozumiteľne, tvoja odpoveď vyznela že babka a dedko nemajú ani žiadny nárok na vnúča

keď si napísala "baba a dedo nemajú zo zákona žiadne právo na dieťa" mala si dopísať ale majú nárok na styk s dieťaťom a ak im ho rodičia bezdôvodne odopierajú môžu požiadať súd o úpravu styku s vnúčaťom

@maranco ja som to tak plus minus napisala a uz ste sa do mna pustili...

anonym_7ae6f6
Dnes o 14:30

Autorka napíšem to jednoducho
Dieťa má právo na zachovanie významných vzťahov ,ak mu prospievajú
Nieje medzi nimi dokazatelny vzťah,babka ma rizikové správanie
Si v suchu

sevrin
Dnes o 15:39

A proč ne? Vždyť je jenom vožralá.

anonym_fdc591
Dnes o 16:07

Keď už niekto napíše A má napísať aj B, lebo je očividne že autorka je laik, bez skuseností, tak treba vysvetliť trochu prakticky. Nie že " zákon, nemá právo" a i.
Nevieme čo presne máš uvedené v rozsudku, ohľadom styku otca s dieťaťom @dzulaaa , píšeš len "dohodou". Lebo je rozdiel či má biootec prísť k tebe, alebo kde sa môžete stretávať, či musíš chodiť k nim.
Ak to v rozsudku nemáš, ty k nim / k babke chodiť vôbec nemusíš, iba otec má pravo na stretnutia s dieťaťom. Nepíšeš ani vek dieťaťa, ani či je v rozsudku veta ako " otec je opravneny v tvojej prítomnosti", či inak.
Ak je styk v tvojej prítomnosti, rieš miesto iba s biootcom dieťaťa a opitú babku nerieš.
Ak je otec oprávnený dieťa zobrať od teba, on je zodpovedný kde a s kým to dieťa bude okrem neho. Ak más dôkazy, akékoľvek, že babka nadmieru požíva alkohol, tak v prípade že by podala návrh na súd vo veci styk s vnukom, argumentuj napr že môže sa stretávať s vnukom vtedy keď je dieťa s otcom, spoločne podľa ich dohody, alebo použi dôkazy prečo nie je styk babky s vnukom vhodný a je PROTI záujmom dieťaťa.
Konzultuj aj s kolíznou, či vie preveriť skutkový stav napr. ak biootec žije s matkou (babkou), informuje ju o jej alkoholizmu, nech to máš podchytené v spise.
Áno, babka má podľa zákona o rodine právo podať návrh na súd vo veci stykania sa s vnukom, ale súd zváži všetky okolnosti, čo som tu spomenula.
Ak chces presnejšie lepšie rady, napíš presnejšie o čo ide a aký máte stav.

mogaa
Dnes o 16:27

Starý rodič môže požiadať o styk s vnúčaťom súdnou cestou a rovnako ako styku s druhým rodičom sa skúma či je to v prospech dieťaťa alebo nie....takže ak nepreukážeš že pije , tak je veľmi pravdepodobné že styk s dieťaťom dostane....

marhulka13
Dnes o 16:44
@anonym_832c8d

@anonym_832c8d právnik, ktorý nepozná zákony ani gramatiku???

anonym_b5dd22
Dnes o 18:05
@marhulka13

@anonym_832c8d právnik, ktorý nepozná zákony ani gramatiku???

@marhulka13 tak už sme tu predsa právnika, ktorý podával nesprávne informácie zažili