Chceme sa rozviesť
Ahojte, zvazujeme s manzelom rozvod, mame 4r.syna,ja som prisla o pracu a manzel pracuje na zmluve ma polovicny uvazok. Komu by bolo zverene dieta ak by som nesuhlasila so striedavou starostlivostou? Dieta chce do starostlivosti vylucne manzel ja s tym nesuhlasim.
A este jedna otazka, vlastnickou bytu som ja bez manzela, manzel plati uver, komu vlastne patri byt resp.kto ma na neho pravo?
Praveze je v dobrej situacii. Splatky uveru a hodnota bytu su dve rozne veci. Hodnota penazi klesa (1000 eur dnes je menej ako pred 5 rokmi) , hodnota bytu rastie ...
@alena68 píšeš o striedavej starostlivosti a potom vylucne do mužovej tak ako?ani muž to nemá nejaké terno, keď je na zmluvu na pol úväzku.Pokym príde k rozvode môžu to byť mesiace a zamestnaná budeš.Pri tak malom dieťati asi striedavku nepovolia.Najdolezitejsie teraz je nájsť si pracu
@alena68 ak platil byt on, budeš ho musieť vyplatiť z minimálne polovice splátok, taktiež budeš musieť prevziať hypotéku na seba, čo ale nie je v tvojom prípade možné... takze buďme realisti... buď asi budeš musieť predať vyplatiť bývalého, nájsť si zamestnanie, a zatiaľ sa presťahovať k rodičom...
A dosť divne že nechceš súhlasiť so striedavou ... niektoré sudy ju majú tendenciu uprednostňovať... ak ta budú vidieť že si neochotna na striedavú starostlivosť, zároveň si momentálne neschopná sa o seba a dieťa finančne postarať, tak sa ti môže kľudne stať, že skončí dieťa u manžela...
@hopsadobrandejsa pekne napisane no niekedy rozvod nepocka
@ayanamirei
Tak nevieš čo je polovičný úväzok... možno pracuje ako nejaký ťažký IT analitik, síce na polovičný ale má 1500 v čistom... nepíše koľko to je... ja som tiež pracoval počas toho ako sa narodil druhý syn na polovičný... lebo proste bolo toho na ženu veľa... a netrpeli sme biedu...🙂
@miskooo1987 na zenu toho bolo vela 😂😂👍 no niektore vedia vzdychat.... Ale mas pravdu...je jedno na aky uvezok robi ,podstatne je kolko € donesie
Počkaj, ale.akoze.plati úver on? Veď ak to platí z peňazí BSM. Takže nie je to tak, že mu budeš musieť zaplatiť celý úver, nie?
@alena68 Ahoj Alena. Vstupujes do jednej z najtazsich etap svojho zivota. Preto, ak sa da, vzdy jednaj uvazlivo a tak, aby boli co najspokojnejsie vsetky strany s prihliadanim na dieta. Akokolvek sa ti zda, ze "budes mat navrch" nad muzom, zrata ti to inde. Akokolvek sa muzovi zda "ze bude mat navrch nad tebou" zratas mu to inde.
A)
1. S muzom sa rozchadzas, matkou zostavas.
2. Muz sa s tebou rozchadza, otcom ostava
Budete v spojeni az do konca zivota...🙂 Prave kvoli synovi. Ci sa vam to paci, alebo nie. Dieta miluje oboch rodicov a potrebuje citit jasnu podporu a lasku ako z otcovej strany, tak zo strany matky. Len tak z neho vyrastie sebavedomy muz, ktory nebude musiet riesit v dospelosti to, co zanedbate, pripadne opakovat rozvodovy vzorec, ktory idete uskutocnit. Rozvod je pre dieta emocionalne narocny. Ovela narocnejsie vsak je, ak sa otec a matka nedohodnu a nepochopia, ze najlepsia (pre vsetkych) je spolupraca.
B) Dietatu to oznamte az si budete rozvodom isti obaja.
C) Dohodnite sa na tom, s kym bude dieta. Nikdy nebran styku syna s otcom. Ak mate nezhody, rieste si ich mimo toto pole. Ak ich budete riesit cez syna, psychoza je na svete. To obaja velmi obozretne.
Ak chce muz dieta do svojej starostlivosti, nechaj mu ho tyzden na krku, ked bude maly chory. Myslim, ze je dolezite aby pochopil, co je najlepsie pre dieta v tomto veku a nie aby sa snazil o opak. Ak to zvladne na 1tku, potom bud stastna. Mas exmanzela, ktory ti naozaj bude velmi pomahat. Uvidis, ze to casto ocenis... Prenes sa 5 rokov do buducnosti.... Nechces mat chvilu volna aj pre seba? Ludia sa casto biju o nico, co vlastne nechcu... A naopak 🙂
D) Nevstupuj aspon pol roka do noveho vztahu. Vyries si seba a svoje veci.
Este mam par tipov, ale su na dlhsie... Ak mas zaujem napisem, poradim... Zelam vam obom vela sil... A uvedomenie, ze hoci sa rozvadzate, je dolezite dohodnut sa a spolupracovat... 🙂
Ja som za najtazsie pri rozvode pokladal nieco, co najtazsie ani nebolo 🙂 Co si myslis, ze bude najtazsie u vas? U teba?

@alena68 ono musíš preukázať že sa dokážeš o dieťa postarať....byt síce máš, ale manželovi budeš musieť vyplatiť peniaze z hypotéky na tvoj byt(teda časť hypotéky ktorou on platil tvoj byt)....detto ak on prestane platiť tú hypotéku a nebudeš ju platiť ani ty, môžeš prísť o byt ...príjem nemáš, takže máš kde byť s dieťaťom?ono to sú veci ktoré spolu súvisia a môžu sa vytiahnuť už pri rozvode a zverení dieťaťa do staroslivosti jednému z rodičov....v prvom rade musíš mať kde s dieťaťom bývať....ty síce byt máš ale ak obaja prestanete splácať tú americkú hypotéku, môžeš oň prísť....takže ak bude mať tvoj manžel pri rozvode advokáta, tak to je vec ktorú môže vytiahnuť, kde budeš bývať s dieťaťom ak tvoj manžel prestane splácať hypotéku ktorú bral na tvoj byt, lebo bytom ručíte za hypotéku - prestanete platiť(banku nezaujíma či ten na koho je hypotéka alebo ručiteľ) , prestanete platiť tak banka byt predá a z toho pokryje všetky náklady spojené s danou hypotékou....Logicky tvoj manžel nie je taký sprostý aby platil naďalej hypotéku za tvoj byt....ty budeš musieť dokázať že sa o dieťa dokážeš postarať a to aj bez príjmu či úspor...vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia , nie len jeden.....