icon

Musel by manžel platiť výživné spätne?

kikus172
29. máj 2017

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či máte skúsenosť aj s niečím takýmto: vznikla pravdepodobnosť, že by môj terajší manžel mohol kedysi splodiť potomka. matka sa vydala pred pôrodom, jej terajší muž, si dieťa osvojil, figuruje v RL. je možné že by odstupom času ona požiadala o testy DNA, kde by sa ukázalo, že je naozaj bio otec môj muž a teda musel by začať platiť alimenty? a mohli by mu to dať platiť aj spatne za tie roky?

severanka90
30. máj 2017

@puklica13 co je na slove "vydrbať" take strasne expresivne? Bezne sa v diskusiach pouzivaju aj vulgarnejsie vyrazy a nic sa nedeje. A zakladatelka napisala" vy**bat. Takze nic hrozne na tych hviezdickach nevidim. (Jedine ze by sa tam doplnilo "je"). Ale aj tak su to stale len hviezdicky.

kikus172
autor
30. máj 2017

@puklica13 totižto tá dievčina sa dohodla s jeho matkou, že on sa im do toho montovať nebude, takže to celé išlo okolo neho a nikto mu to nepovedal... znova sa to vytiahlo až teraz... to že ona chcela aby sa moj muž do toho nemontoval a nerobil problémy na začiatku neznamená, že si nebude nárokovať niečo s odstupom času.. prepáčte za výraz ale bolo by to trošku nefer: nemontuj sa a potom plať.. ja si len chcem chrániť svoju rodinu, na tom nie je nič čudné... len som sa pýtala či je možné nárokovať si na alimenty po xy rokoch keby jej mužovi preplo a zbavil sa svojich doterajších povinností...

kikus172
autor
30. máj 2017

@bluka2 práve to zisťujem, či je možné aby ona sudom niečo žiadala, nárokovala si na to, lebo je svinské niekomu niečo takéto nepriznať a potom, ked už nebude vedieť kam z konopí tak bude plakať tu, u nás doma... samozrejme ak by sa náhodou potvrdilo, že je to jeho dieťa, bude maloletému platiť na jeho osobný účet, nie jeho matke, ktorá ho ukrátila o výchovu jeho potomka rovnako ako aj o citový vzťah, ktorý si mohli budovať od jeho narodenia... preto som aj použila tamten výraz, pretože by nešlo o nič iné len vytlcť peniaze z niekoho iného, keby im to neklaplo... zabrániť rodičovi vo výchove, stretávaní sa a vlastne aj poznaní svojho potomka ale platiť peniaze, to by sa hádam páčilo každej slobodnej matke... lenže sa skúste vcítiť do pocitov toho muža, ktorý nikdy nevidel svoje 5 ročné decko a vychováva ho ktosi iný a prišla by iba kvoli peniazom (pochybujem že by sa spamatala sama od seba po tolkých rokoch) a podalšie motať hlavu hoc akému dieťaťu, že ocko je ten, ktorý ti práve teraz dáva peniažky no neviem... nezdá sa mi to fer voči nikomu.. je len otázne, ako sa zachovajú oni dvaja (ona a jej muž) keby sa to medzi nimi pokazilo...

kikus172
autor
30. máj 2017

a aj tak je to celé nejaké čudné... krista, ktorá matka by nechcela vedieť, kto je otcom jej diaťaťa, mi vysvetlite prosím, lebo ja tomu nerozumiem.. ked už si niesom istá tak si dám len zo zdravotných dôvodov urobiť tie testy, aby som vedela za kým utekať keby trebalo zachrániť život tomu decku nie? a toho jej muža rovnako nerozumiem, lebo on žije od začatku v rovnakej nevedomosti, či vychováva svoje alebo cudzie dieťa... priznám sa, mne to zo zákernosti povedala švagriná, asi dva dni po otm, čo sme sa spoznali, že je tam taká možnosť, že to dieťa je jeho... zo začiatku sme neplánovali spolu ostať, založiť si rodinu, tak som sa tým nikdy viac nezaoberala a priznám sa, po tých 4 rokoch, odkedy mi to povedala, som na to aj zabudla.. len teraz ked to zase vytiahli ma to tak napadlo, čo ak sa niečo takéto stane, môžu sa rozviesť a zriecť otcovstva len na oko, pri tom zostať spolu a nárokovať si alimenty od môjho muža, ludia su svine a pre peniaze urobia takmer čokolvek... preto sa pýtam, či je vôbec niečo také možné...

vroni
30. máj 2017

@bluka2, on moze mat plan, aky len chce (ano, musi v zivote zohladnit aj moznost, ze mu teoreticky pribudne jedna vyzivovacia povinost. Ale to sa dozvie dostatocne skoro) Skor by ma zaujimalo, ako by to v praxi riesila ta matka: Milacik, tvoj otec nas opustil, ale nevadi, mam v talone nahradneho, mozno dokonca aj biootca, od dnes si budujes vztah s nim a on bude na teba platit.... Alebo ako? Proste blba situacia, kde dobre riesenie neexistuje. Takze nerypat sa v tom je mozno “bezcharakterne“ (neviem, preco by malo byt, dieta nestrada, len jeden dospely nevie, ci nie je nahodou darca spermie. Za bezcharakterne by som povazovala domahanie sa “pravdy“ za kazdu cenu), ale momentalne to najlepsie (pre to dieta), co moze urobit. Informaciu v pozadi treba uchovat a dost.

severanka90
30. máj 2017

@kikus172 uz to tu niekto spominal, max.do troch rokov moze muz zapriet otcovstvo, ci uz biologicke (lrbo ma pochybnosti) alebo ziskane sobasom aj ked vie, ze biologicky otec nie je. Po troch rokoch sa s nim uz ziadny sud nebude zaoberat. Poznam taky pripad, muz si tiez bral tehotnu a nechal sa zapisat do RL ako otec, aj ked vedel, ze nie je. Asi po 10 rokoch sa rozviedli a vyzivne platil na ziskaneho syna aj na vlastneho rovnako az do dospelosti.

kikus172
autor
30. máj 2017

ach, som rada aj ked by teoreticky mohol sudne nariadiť tie testy? a sudny znalec by teda nepotvrdil otcovstvo hej? takže on s tým už nič nespraví..

bluka2
30. máj 2017

@vroni Ta matka zrejme nema vsetkych pokope, ked sa to po rokoch zase vytahuje, ak sa uz raz rozhodla nerobit testy, zalozit rodinu s druhym. Ak to teda vytahuje ona a nie niekto iny. Skor nez o nu ide ale o to dieta: ono sa bude pytat a zrejme mu bude par veci nejasnych a bude chciet poznat svoje korene. Mne ako dietatu by zrejme potom vadilo, ze moj biootec (ak teda je), ked sa o tej moznosti dozvedel, sa o mna nezaujimal, netrval na testoch, co ja viem. Asi zalezi od dietata, ja mam rada v dolezitych veciach jasno

vroni
30. máj 2017

@kikus172, nie, sud by to zamietol a ziaden znalec by sa tym nezaoberal. Takze sudne nariadenie testov sa neda vybavit.

severanka90
30. máj 2017

@kikus172 ten znamy vtedy tvrdil, ze aj ked vedia kto je biootec, sud to uz nezaujima. Platit musi on, kedze sa dobrovolne nechal zapisat do RL ako otec, vedel do coho ide, ze sa rozhodol vychovavat "cudzie" dieta. Subtam tie tri roky akoby na rozmyslenie a pocas nich si aj dieta vytvori vztah, takze si nemoze matka len tak menit oteckov ako sa jej zapaci. Geneticke testy sud nariaduje pri vaznejsich pripadoch, nie ze si mamicka len tak povie, ze kedysi spala s tym a s tamtym a nie je si ista koho dieta je.

vroni
30. máj 2017

@bluka2, to mi je jasne, lenze tu nejde o jasneho biootca, len o jedneho z moznych kandidatov na tento post. Takze v tom nema jasno nikto: matka, otcovia a ani dieta. V tomto pripade je to cisto matka, ktora rozhoduje o existencii bio ci nebiootca, otcovia su dost bez sance. A na druhej strane - magorit dieta svojim zaujmom, lebo si v case spoldenia mala styk matkou (teda coby chlap, no 😂) - to je tiez dost kontraproduktivne. Tato hadanka proste nema spravne riesenie.

h2
30. máj 2017

@kikus172 Ahoj, ako Ti už baby písali, otcom toho dieťaťa je otec, zapísaný v rodnom liste, nie Tvoj muž. To je to isté, akoby si niekto adoptoval dieťa a potom žiadal výživné od biologických rodičov, ktorí sa ho zriekli, alebo ak sa žena nechá oplodniť spermiou darcu a potom by od neho chcela žiadať výživné. To takto proste nefunguje (predstav si, že by napríklad nejaký darca spermií bol otcom napr. 100 detí, chudák). Mňa by ale zaujímalo, že ako sa stalo to, že sa to teraz vytiahlo na svetlo, proste čo také sa odohralo, že je to teraz aktuálna téma , lebo ja som pochopila, že matka to zatajila, Tvoj muž o tom nevedel, predpokladám, že dieťa sa to ani nikdy nemá dozvedieť, tak prečo je okolo toho teraz toľko rečí? Stalo sa niečo?

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
kikus172
autor
30. máj 2017

@h2 stali sa moje tehotenské hormony :D a nejako prišlo u svokrovcov na tuto temu a moja pojašená hlávka a hormony kopajuceho dieťaťa prišli na svoje, a jednoducho som si vzala do hlavy ochrániť moju rodinu pred akýmikolvek vplyvmi okolia a podobne.. jednoducho ja s nimi nič nechcem mať, bola by som radšej keby zabudnem že niekto taký asi existuje, len kedže máme svoju rodinu tak by som nechcela doplácať po 10-15 rokoch na dievčininu hlúposť že dala dvom a až ked nebude vedieť o koho sa finančne oprieť, príde plakať na moje plece čím by utrpeli hlavne moje deti a samozrejme to jej... vravím, akceptujem to, že to niekde behá a keby potrebovalo zdravotnú pomoc v ohrození života tak suhlasím, nie som bezcitná aby kvoli mojej žiarlivosti umrelo dieťa... ale aby sa po xy rokoch ona rozhodla vymáhať peniaze tak to prrr... lebo ked sa nespamatala doteraz a neriešila to ona sama, tak ked to bude riešiť v buducnosti len len v týchto dvoch príkladoch 🙂 a s tým druhým ja osobne nesuhlasím...

kikus172
autor
30. máj 2017

taže to v podstat mám v suchu a môžem si spokojne dalej žiť s dvoma deťmi, kým sa biodieťaťu (dúfajme) nič nestane... a možno o 4 roky zabudnem :D @zltyslonik našťastie to nebola ona čo sa ozvala a zatial nič nepotrebuje, vraj sú šťastní všetci tam jak sú, ja pevne dufam že to tak ostane a v živote ich už nebude musieť nijako riešiť, nie to ešte vidieť 🙂

h2
30. máj 2017

@kikus172 Buď úplne v pohode, ja som sa pýtala preto, že či náhodou matka toho dieťaťa nezačala niečo riešiť. Ale keď ona je ticho, tak som presvedčená, že všetko bude v poriadku, veď to dieťa nič netuší a stavím sa, že matka urobí všetko pre to, aby sa to dieťa nikdy nedozvedelo, ako to je. Teda, ako to MOŽNO je.

kikus172
autor
30. máj 2017

dakuejm ženy za upokojenie... asi som spoko, teda v rámci možností :D

puklica13
30. máj 2017

@kikus172 tak tu je krtko zakopkany🙂 tehu hormóny...neries čo ťa nepáli...a je to tak ako sme ti písali predtým...nie sudne nemá právo nič pýtať...
ALE .. teoreticky...možno to časom predsa len začne niekoho mátať..otca,matku, dieta a podstúpila dobrovoľne Ergo na vlastnú žiadosť testy DNA...a veľmi teoreticky je možné( keďže dieťa aj "nevlastné" je neopomenutelny dedič) že po smrti otca to dieťa napadne zavet respekt.dedicske konanie a porovnávacieho testy súd moze nariadiť urobiť aj s nevlastnými surodencami...a dieťa aj keď nemalo biootca v RL sa stane súčasťou dedičského konania...

Ale..asi pod vplyvom hormónov riešiš niečo čo momentálne nemá žiadne riešenie,keďže žiadna z relevantných stran nechce meniť tento stav...niektoré veci proste neovplyvnis,nauč sa ich prijať,bude sa ti ľahšie žiť...fakt..a nesud biomatku ,lebo si sa nerozhodovala v jej situácii..možno v danej chvíli urobila to najlepšie čo vedela,ostatné ako robí drvivá väčšina matiek že konajú tak ako si myslia že je najlepšie...
Nikdy nevieš do akej situácie sa dostaneš a ako ťažko sa budeš musieť rozhodovať...
Užívaj tehu,leto,slnko ...😉

kikus172
autor
30. máj 2017

samozrejme, že keby sa dieťa samé ozvalo a vyhladallo svojho potencionálneho biootca tak s tým vela nespravíme a budeme to musieť akceptovať, lebo to bude jeho rozhodnutie, že chcelo vedieť ako to bolo aj z druhej strany... a čo sa týka dedičstva, to ma nepáli, lebo ani ja nič nezdedím :D:D nesúdim biomatku, len jej nerozumiem, to je všetko, pretože ja by som nechcela/nevedela žiť v tej nevedomosti a nevedieť to určite.. toto bola chyba ich troch všetkých, čo už teraz ťažko zmeniť, takže čo sa stalo sa neodstane, len som nechcela aby mi to neskôr zasahovalo do môjho sukromia a manželových vzťahov voči rodine, svojej či jej... to je všetko takže zatial sme spokojný, len som sa strašne zlakla, že to môže mať aj takýto dopad na nás... ale ked sa nedá tak sa nedá a vravím prajem im zdravie a šťastie nech su tam kde su 🙂 a dufam že to rýchlo vymedzím z mysle a zastrčím tieto infošky niekam do zadu a nikdy ich nevytiahnem 🙂

puklica13
30. máj 2017

@kikus172 ono možno biomatka veľmi dobre vie kto je otec ...
Ty si napr.pisala že ak by to dieťa niekedy v budúcnosti potrebovalo zdravotnu pomoc...napadlo ťa že sa môže stať situácia,že tvoje dieťa by potrebovalo..a jedna z možností by bol nevlastný súrodenec...? Preto si myslím že je lepšie nemať kostlivcov s skrini ...
Ale každý zime tak ako sám chce😉

vroni
30. máj 2017

@puklica13, toto ma zaujima - prosim ta, ktora europska krajina pripusta moznost post mortum urcit otcovstvo a pripustit "utajene" dieta do dedicskeho konania? Lebo to mi pripada ako z cervenej kniznice... (alebo americkeho sudnictva, co je vlastne to iste)

puklica13
30. máj 2017

@vroni pred cca 15rokmi riešil takúto situáciu môj manžel...v Rakúsku kam bio otec v 1966 emigroval...

sense
30. máj 2017

@kikus172 moznoze biomatka to aj vie, a tvoj muz nie je otcom, a mozno to ona sama ani na ziadne svetlo nevytahuje, len tvoja svagrina sa rada rype vo vztahoch druhych....

vroni
30. máj 2017

@puklica13, nuz ano, zakonnu dieru predstavuju nemanzelske deti otcov zomrelych pred ich narodenim. Ak sa odvolaval na "zmiznutie" otca pred svojim narodenim, mohlo nieco podobne prejst. A museli tam byt splnene aj ine zvlastne podmienky, proste situacia viac nez nestandartna, cez dve krajiny, s politickou prichutou, to je tazko napodobitelne 😉

severanka90
30. máj 2017

my sme to v rodine mali tiez. Zomrel nejaky stryko, mal dve biologicke deti, ktore si vsak po rozvode osvojil novy bohaty manzel ich matky. Ten zomrel, decka vsetko zdedili. Ked zomrel stryko, tak si spomenuli, ze to bol ich biolog.otec, tak hura, ideme dedit aj po nom. 5 rokov natahovali dedicske konanie, ponosili vsetky mozne rodne listy a nakoniec odisli s holou ritou a vystrahou sudu, ze ak neprestanu, uhradia cele sudne trovy. Raz si ich niekto osvojil a to bol ich legalny otec, kadejaky oteckovia predtym sa uz nerataju. Takze zakladatelka sa tohoto asi obavat nemusi, ze by nejake biodieta niekedy dedilo.
@vroni

vroni
30. máj 2017

@severanka90, viem, mame podobny pripad v rodine, to je situacia mozno jedna z miliona, kde sa najde nejaka vynimka a nesmie byt priznany iny otec (ani jedno sa nehodi na tento pripad), proste pred zakonom je otec ten, ktory to o sebe tvrdi a nie nositel spravnej DNA.

puklica13
30. máj 2017

@vroni neviem na čo sa odvolával,ale prebiehalo to v Rakúsku,s tým že súd nariadil krvné testy..potom nevlastná sestra pristúpila na dohodu ...

puklica13
30. máj 2017

@vroni mám pritom osvojenyy bol,aj ma priezvisko po 2otcovi...ja netuším či boli alebo neboli splnené špecifické podmienky...

kikus172
autor
30. máj 2017

@puklica13 moje dieťa bude mať dokonca vlastného surodenca, klop klop... pretože jedno už mám, druhé rodím v auguste, takže toto by nešlo a myslím si, že ak by čírou náhodou nastala takáto situácia, že by sa nedalo inak, kon taktujeme ju, či je ochotná pomôcť, tak ako by sme mi boli ochotný pomôcť jej v takomto prípade... neviem či to vie alebo sa len domnieva... toto netuším :O aj ked ja osobne by som rada vedela či je jeho alebo toho druhého, nebodaj tretieho :O :D

vroni
30. máj 2017

@puklica13, do 89 tam fungovali nejake politicke vynimky, ale to boli uz politicke tiky, nie rodinne pravo, zakon sa tusim 2005 este aj sprisnoval, takze nic podobne pre dnesne deti nie je mozne. Nastastie. Ci vlastne skoda. Moja stara mat vzdy tvrdila, ze moj stary otec bol knieza xy (ale ano, zanechala nam aj meno, adresu a ine "dokazy"), mohla som vysudit nejaky ten zamocek ci pozemocek.... Ozaj, po akej dobe je premlcany dedicsky narok? (robim si srandu, otec by ma prisiel strasit z hrobu, keby som nieco podobne spravila...)