icon

Podiel na dome a pozemku

marek06
26. okt 2016

Zdravím možno to sem nepatrí no pokusim sa.s manželkou sa ideme rozvádzať máme 5rocneho chlapca.pred troma rokmi sme postavili dom na pozemku ktory dostala manželka darovaciou zmluvou od starej mami.problem je vtom ze dom je náš spolocny 50/50 ale pozemok je jej.dom mesacne splacam ja plus elektrika cca 500€. Dom predavame za 145 000 stoho chce manzelka za pozemok 20 000€ cena pozemku bola v roku 2013 ohodnotena na 17000€ 🙂 zo sumy musim zaplatiť banke cca 78000€ plus 9800€rodine ale to delené.takze ked vsetko zratatam tak nam ostatne cca 37 000 stoho polovicku manželke takze mne ostatne 18500 a žene 20000+18500=38500 je to spravodlivé to neurobila nic na dome.všetko som platil ja a pocas 6rokov som zaplatil banke z mojho uctu cca 38000.poraďte co mam robit ako zarobiť a neprerobit brd jeto nespravodlivosť.

Strana
z2
lorela
26. okt 2016

@marek06 Neurobila síce nič na dome, ale, predpokladám, že robila všetko v dome.
Inak, vidí sa mi to spravodlivé; každý po 18 500, manželka + 20 000 za zdedený pozemok.

dominika6
26. okt 2016

@marek06 no žial je to jej pozemok nadobudnutí pred svadbou..čiže ten po znaleckom posudku by jej mal byť vyplatený..a z domu polka..
aj toto je daň za rozvod..
keby bol pozemok tvoj,ani by si sa o tom nebavil,ale takto to nesie horšie tvoja hrdosť

3009
26. okt 2016

@marek06 ty nepoznáš matematiku? To s a ti páčilo keď ste začali stavať a manželka dostala pozemok za ktorý si nemusel nič zaplatiť? Ostatné čo ste do domu dali spoločne je v bezpodielovom vlastníctve, tak neviem čo ti nie je jasné. Vypočítal si to správne, tak čo riešiš. Tebe by sa páčilo keby to bolo opačne, že tvoj je pozemok a teraz by žena chcela od teba, aby si jej z toho dal polovicu? Nerozvádzaj sa a ostane ti všetko - to je žart.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
petraxy6
26. okt 2016

@marek06 ách ☹ a za ten čas, čo si TY zarobil, ona sa starala o TVOJE dieťa. to je nič? koluju tu kalkulačky kolko stojí taká starostlivosť - lebo tebe to treba asi vyčísliť v Eurách.
a toto spravodlivosť JE. Ona mala pozermok a ostatné ide na polovicu. Mal si si prečítať pravidlá predtým, ako si vstupoval do manželstva.

marek06
autor
26. okt 2016

@petraxy6 darmo zena

marek06
autor
26. okt 2016

@dominika6 aj ked ho na dobudla po svadbe ?vsetko co nadobudneme spolu sa ma delit nie?

marek06
autor
26. okt 2016

@3009 on aho dastala free a ja som ho vyrovnal a nadobudla hompocas manzelstava takze 50/50

marek06
autor
26. okt 2016

@petraxy6 moja zena si písala a stetava so svojim ex tak ja som chybu nespravil nech sa zachova ako zena a matka a nech svoju polku da na chlapca a aj pozemok.nie ona chce love

lorela
26. okt 2016

@marek06 Nie, zdedeny majetok je len toho, kto ho zdedil, aj ked je to pocas trvania manzelstva.

dominika6
27. okt 2016

@marek06
To si nenapisal ze pocas manzelstva v tom pripade je polka tvoja

esther03
27. okt 2016

@marek06 dary a dedicstva sa do BSM nezaratavaju, takze ano takto je to spravodlive a podla zakona. Nevidim dovod pisat cokolvek co je moje na dieta. Ako preco? Nie zena a matka za zachova tak, ze da svoj pozemok a peniaze na dieta, ale len tupa osoba (a je jedno ci zena alebo muz).

dominika6
27. okt 2016

@lorela
Naozaj?

petraxy6
27. okt 2016

@dominika6 ano. Ona co zdedila alebo dostala darom je jej. Aj počas manželstva. Ostatne sa deli. Ako pisal autor

salfusco
27. okt 2016

@dominika6 nie je to tak,ozaj...iba spolocne nadobudnuty majetok...toto do toho nespada

lorela
27. okt 2016

@dominika6 Naozaj, ako si sa už dozvedela.

bratislavcankanm
27. okt 2016

@marek06 ak to darovala babka len jej, nie vam obom, tak na pozemok nemas narok.

Pokial ide o spravodlivost - tak, ano, takto je to spravodlive, aj ked si ty platil uver. Mate dieta, takze predpokladam, ze manzelka bola nejaky cas na materskej a okrem toho, ze sa starala o dieta a domacnost, tak aj prisla o prijem zo zamestnania (akokeby tie peniaze vlozila do manzelstva napriklad).

Nemozes cakat, ze 38000 si do toho vlozil, tak sa ti aj 38000 ma vratit, vsetko nieco stoji - dieta, strava, energie, zdravotne naklady atd. , to vsetko su nie vlozene peniaze (ktore by sa mali vratit), ale spotrebovane peniaze.

A ak by pozemok darovala tebe tvoja babka, urcite by si nesuhlasil, ze pri rozvode bude tvoja manzelka pozadovat z neho polovicu.

dominika6
27. okt 2016

@esther03
@salfusco
@lorela
@petraxy6

dobre vedieť do budúcna 😀

petraxy6
27. okt 2016

@dominika6 😀 nemusíš sa báť 😀
@marek06 áno, som žena 🙂 je mi ľúto, čo sa stalo. ale buď rád, že sa viete "dohodnúť" a súhlasí s predajom domu.

3009
27. okt 2016

@marek06 podľa našich zákonov je to tak, že aj počas manželstva môže jednému z manželov niekto niečo darovať /dom, pozemok/ a ten sa stáva výlučným vlastníctvom obdarovaného a nie aj druhého manžela. Iné je ak by /dom,pozemok/ počas manželstva daroval niekto obom manželom, vtedy sa pri rozvode ide v pomere 50/50. Ak darovanú nehnuteľnosť, ktorá bola darovaná jednému z manželov počas manželstva chce vlastník predať, tak aj tie peniaze stále ostávajú výlučným vlastníctvom manžela, ktorý vlastnil predávanú /darovanú/ nehnuteľnosť. V prípade rozvodu sa prihliada, že takéto fin. prostriedky nie sú predmetom BSM. Môže nastať situácia, že by si za tieto peniaze manžel, ktorému nehnuteľnosť patrila kúpil v tej hodnote novú nehnuteľnosť aj počas manželstva, tak uvedená nová nehnuteľnosť bude písaná len na manžela, ktorému patrili peniaze z predaja darovanej nehnuteľnosti. To teda neznamená, že akákoľvek kúpa nehnuteľnosti počas manželstva je automaticky predmetom BSM.

libawet
27. okt 2016

@marek06 píšeš ale, že Tvoja manželka pozemok nadobudla darovacou zmluvou od starej mamy. Ak ho nadobudla len na seba, je len jej, a je jedno či to bolo pred alebo po svadbe. Delenie sa mi javí ako spravodlivé.

libawet
27. okt 2016

@marek06 počkaj, ako si ho vyrovnal? Tvoja žena pozemok dostala darom od babky a Ty čo si tam vyrovnával ? Celkom nerozumiem.

zdena12345
27. okt 2016

teraz budem trosku hnusna, ale vies co poviem mojmu ked sa zacne ohradzat, ze on zaraba?
prosim, ja mozem ist do prace hned zajtra a sefka bude rada a ty mozes ostat s detmi doma🙂 a este aj financne na tom budeme rovnako 😉 a potom by si co tvrdil? keby dajme tomu mate 2 detio a 5 rokov by si bol doma a tvoja zena by zarabala a potom sa rozviedli a nedala ti nic lebo ved to ona zarabala a ty si bol s dietatom?
takze prave aj koly tomuto existuje BSM. nemysli si ze mam feministicke reci, skratka mnoho zien je vyrazne znevyhodnenych prave tym ze maju deti (prac pozicie, plat, nizsie dochodky... )a netvarme sa, ze sa to nedeje, taky vyspely stat a ani zamestnavatelov nemame.
predpokladam, ze dieta ostava matke, takze tie peniaze ber tak trosku aj z toho pohladu, ze neostavaju len tvojej byvalej zene ale aj dietatu. ved si ich neulozi sama na ucet a nebude sa na ne pozerat ale ich asi vyuzije na existenciu a nie len svoju.

esther03
27. okt 2016

@libawet asi zeminu 😀

esther03
27. okt 2016

@marek06 jaj tak ty si zarabal a ona bola s dietatom doma...tak to jej kamo budes musiet este dorovnat dochodok ak by sme chceli byt tak straaasne spravodlivi 😉

libawet
27. okt 2016

@esther03 tak to je sto bodov! Normálne ma brucho bolí, ako sa rehocem, ďakujem.

marek06
autor
27. okt 2016

@libawet akože uprava pozemku oplotenie atd....

marek06
autor
27. okt 2016

Zena pracovala ked sme začali stavat dom ale splatu mi nedavala nic na domácnosť minulá peniaze na seba a na chlapca vsetky výdaje a aj naklady na dom som platil je.ale máte všetci pravdu ma na všetko narok len.ma to hneva ze bývam vtom dome sam ona je preč a všetko stále musím platiť.premna je to velmi drahý hotel

esther03
27. okt 2016

@marek06 Pracovala popri RD?

Strana
z2