Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
my nie sme dohodnutí ešte vôbec na ničom - rozvádzali sme sa 9.júla, na nájomné neprispievam zatiaľ pre zmenu ja - lebo on ešte pred rozvodom zrušil moje prístupové právo na účet a z účtu sa platia výdavky spojené s bývaním - a povedala som bývalému manželovi, že pokiaľ mi nedá polovicu peňazí z účtu, nie som ochotná mu prispievať na nájomné. On začína s vyhrážaním, že "veď ešte uvidím, koľko budem musieť prispievať...." A čo sa týka jeho nájdenia nejakej brigády, ani to tu radšej nechcem rozoberať......pretože ten, kto má popri práci nejakú brigádu som ja a moja mladšia dcéra, ktorá tiež brigáduje na dvoch miestach......Takže pevne dúfam, že nebudem brigádovať zato, aby som ešte platila na ex......a rodinné prídavky tiež chodia na účet, tak neviem, či sa dá bez problémov zmeniť číslo účtu, na ktorý sa budú tie RP posielať, alebo aj to treba nejak ináč vybaviť
@katrina37 máte to komplikované,mali by ste toto klbko rozmotať!!!
zriaď si svoj účet,tam si nechaj posielať výplaty,ak vieš akú sumu máte na spoločnom účte tak si to uplatni vo vyporiadaní BSM.ak máš nejaký posledný výpis tak ten schovaj,budeš ho potrebovať na súde,ak tie prachy vybral,tak má smolu,ak to dokážeš pomocou súdu.Oni by si mali dať spraviť výpisy,aby mu to dokázali.
Čo sa týka študentky,tak ona si musí podať žiadosť na výživné a to na Vás oboch,a nech tak urobí čím skor.Každé euro dobré.
Inak to u Vás vypadá na dlhodobú vojnu 😢 Riešila by som BSM,čím skor,ako na to doplatíš zdravím a peniazmi.
A rodinné prídavky sa dajú prehlásiˇaj na iný účet,ale ak je dcéra plnoletá,možno to bude moct vybavit len ona.
anatalia77 prosím ťa, máš skúsenosť s BSM ? Lebo ja neviem, kde mám začať........ Posledný výpis nemám, vôbec sa k pošte ja nikdy nedostanem, nakoľko ex je stále dom a on je prvý v schránke. A keď si budem chcieť niečo vymáhať súdnou cestou, asi prídem o poriadne prachy.....
Ešte by som potrebovala poradiť, ako má dcéra postupovať pri tej žiadosti na výživné, či je na to nejaké špeciálne tlačivo, alebo ako to funguje. A nevieš mi prosím ťa poradiť, že pri tej staršej dcére ako to bude fungovať, keď nepracuje a ani sa nejak do roboty nemá /aj s ňou je to dosť komplikované - "ockov človek"/. ďakujem
@katrina37 starsia ma smolu - nema narok na nic.
Mladsia nech poda navrh na vyzivne - nie je na to tlacivo, ale ujo google isto pomoze.
Co sa tyka majetku - pevne nervy!!!!! A klud. Nadhlad.
Bude dobre.
ďakujem za radu...samozrejme to dám vyznačiť 😉
@kaktusik007 ďakujem za radu, pekný deň 🙂
@katrina37 kaktusík ti už vcelku poradila,takže vlastne možeš riešiť viac vecí naraz.Dcéra nech si podá na výživné,ty si zatiala chystaj podklady na vyrovnanie BSM.Na nete je veľa iformácií,netreba sa báť,nie je to také hrozné ako sa zdá.Pokial máš strechu nad hlavou,a prácu tak si defacto za vodou.
Staršiu treba hnať do roboty,a ak je manželov miláčik,tak nech ju živý otec.
Dosť mi pripomínaš moju situáciu,tiež som sa nedostala k výpisom,ak hej tak len k dopisom,že má požičky...škoda reči.A u nás to dopadlo tak,že ex mi povedal,že staršia nemusí študovať /mala 16/,že ju on bude živiť.Ona mi kradla peniaze,nechodila do školy,a ja som robila 200 km,aby som zaplatila nájom,hypotéku,požičku-450 eur!!!ty kokos,do mna iné nervy.A on vraj "do mojho platu a účtu ťa nič"Ani jednotka rýchleho nasadenia tak nekmitala ako oni dvaja,keď som sa postavila od stola a začala dvíhať moju sebaúctu zo zeme.Ten den sa odstahovali a ja som podala na rozvod.
Tak sa nič neboj moja,nie je to nič, načo by sa umieralo. 😉
@anatalia77 no ako čítam, tak si si užila svoje......ma chvalabohu žiadne pôžičky nemáme, ale zatiaľ bohužial bývame pod jednou strechou.....takže je to zaujímavé.......ja chcem byt predať /je spoločný / a peniaze rozdeliť a kúpiť si menší, na doplatok by som si zobrala nejakú pôžičku, alebo keby sa podarilo vymeniť tento byt - trojizbový za dvojizbový + doplatok a ten spolu s nejakou pôžičkou by som vyplatila ex / ešte aby som nezabudla, staršia dcéra povedala, že pôjde s ockom bývať /
snaž sa o dohodu s exom,ak nie,tak súd.Ale ak vravíš,že staršia pojde s otcom,tak je to v poriadku,ak sa všetci zhodnete na nejakom riešení.To je základ.Možno by si mohla "zneužiť"staršiu a aplikovať jej do hlavy predstavu,ako bude mať svoju detskú izbu,alebo niečo podobné.
Inak aké je zvláštne,že sú tie dcéry "nevdačné".A to sa tu na konovi razí teória,že všetko pre deti,však sa to vráti...na dakujem pekne neprosím!!Ja som zažila rozum,a včas som sa pozbierala,ja som už 2 mesiace bola na Lexarine.A to je čo povedať.Ja som si v živote odskákala také veci,že by jeden neveril,a skolila ma vlastná dcéra.
Tak si spravte plán a do toho 🙂
Dobrý den, chcem poprosiť o radu ,chcem požiadať o rozvod , ale manžel je už dlhší čas v zahraničí a nechce mi dať jeho terajšiu adresu ako mam postupovať. A ešte otázočku poberám inval. dochodok rata sa to ako príjem. ďakujem
@lubica2 čo sa týka rozvodu tak by som sa obrátila na nejakého právnika,alebo by som si zadala do googlu napr.rozvod a partner v zahraničí.Ono ta to už bude navigovať,prípadne tam narazíš aj na konkrétne rady ohladne tejto situácie.
A áno invalidný dochodok sa počíta ako príjem,mohla by si skusit oslobodenie od poplatkov, pri rozvode ale nie som si istá...
Dobrý deň, chcem sa ospravedlnit za dlhsiu odmlku z mojej strany, bola som s detmi pri mori na ozdravnom pobyte a práve sme sa vrátili. TAkze popri vybalovani kufrov, prani a spol. začnem postupne opäť odpovedať na vaše otázky. 🙂
@odbornicka Dobry den,chcem sa spytat a hlavne poprosit o radu,ohladom vysporiadania majetku po rozvode.Rozvedeny sme uz tri roky.S byvalym manzelom sme kupili byt na hypoteku a ked sme sa rozvadzali sme ho predali a vyrovnali dlzoby v bankach,takze nam nezostalo nic iba par nabytku a to sme si medzi sebou rozdelili.Teraz mame kazdy svoju rodinu a okolie ma strasi,ze ked som nepodala majetkove vyrovnanie,budem mat problemy,ale myslim si,ze nebolo o co podavat.okrem toho ma dlzoby vsade a teraz ma aj exekutorov vratane vyzivneho.bojim sa,ze naozaj vzniknu problemy a ja budem mat tahanice po sudoch(teraz mame pojedavanie,bo si podal o znizenie).Prosim vas velmi pekne o radu a dakujem.
Ahoj. Už raz som ťa žiadala o pomoc a vtedy si mi naozaj pomohla. Bohužiaľ sa vyskytol nový problém s ktorým si nevieme s manželom rady. Matka nechala deti kôly inému, súd zveril deti otcovi. Matka má právo na deti každý druhý týždeň v sobotu a nedeľu. O prázdninách sa nič nepíše. Mladší prepadol z dvoch predmetov. V júli bol u matky 2 týždne a potom bol týžden v Nemecku. V auguste je chlapec doma aby sa učil na reparáty. Matka sa teraz vyhráža súdmi, nakoľko ho manžel nechce pustiť na dva týždne k nej. Vraj aj za výsledky v škole môže on. Chlapec bol na internáte. Matka ho pri tom často zatajovala keď nechodil do školy, zistili sme to náhodou, písala mu ospravedlnenky (myslím, že na to nemá právo), zatajila jedno súdne pojednávanie kôly krádeži (toho mladšieho). Prosím ťa je v práve? Pritom, že nezaplatila výživné za júl a august, to ju netrápi. Manžel nevie čo robiť. Má chlapca pustiť? Nechce sa ťahať po súdoch. Veľmi, naozaj veľmi pekne ti ďakujem za pomoc. Dana
už len pre odventilovanie, manželovi poslala dve esemesky, vraj či sa mu to páči alebo nie, Marek dnes pôjde k nej, v druhej pritvrdila: Marek nech je dnes u mňa. !!! Pritom v rozsudku sa píše, že k matke pôjdu po dohode s otcom, najneskôr dva dni pred odchodom. Podľa mňa si tou sms sama ubližuje. Vyhráža sa a priznáva, že bude konať aj napriek manželovmu rozhodnutiu.
@odbornicka prajem pekny den,potrebujem poradit inak ma uz porazi. Konecne mam rozsudok od okresneho sudu Tn kde je urcena dlzna a aj bezna suma vyzivneho,maly ma dva roky a vobec som nedostala ani raz vyplatene alimenty nakolko sa sud skoncil k 10.5.2013. Sla som na exwkuciu podat nabrh na zameskane a aj bezne vyzivne,ale na rozsudku mi nebol dany stempel o pravoplatnosti a ani vykonatelnosti rozsudku. Nakolko mi bolo povedane,ze byvali priatel neprebral rozsudok tak mi ho nemozu dat,su to 3 mesiace ako mam postupovat musim cakat na stempel,alebo mozem ist aspon na policiu podat trestne pre neplnenie si vyzivovaciej povinnosti,ci aj tam ma poslu prec nakolko nemam razitko o pravoplatnosti rozsudku? Viem,ze je nieco take ako ked sa neprebera posta tak nejaky zakon stanovuje ,ze po 30 dnoch sa povazuje za dorucenu aspon tak vravela pani sudkyna. Nieje mozne aby som nemohla nic robit,len cakat,ved to potom by bolo omilion priapadov viac ako je🙂 a kazdy by len robil deti a nestaral sa nejak je cely zakon proti mne. Prosim co mozem urobit ako mam postupovat,velmi pekne dakujem za odpoved
@odbornicka a este k tomu nema ani tusenie kde sa nachadz ake ma tel. Cislo proste nic,;(
@katarinam89 presla som presne tymto istym co ty.pravoplatnost rozsudku nadobudne az ked ti to sud orazi a to najneskor po 15.dni od dorucenia,ale pokial to nepreberie ta druha strana neni pravoplatny.exekutorka sa tiez nepohne bez pravoplatneho rozsudku,bo aj ona ho bude potrebovat,aby na zaklade neho mohla podat o vymahanie dlzneho aj bezneho vyzivneho.ja som cakala skoro dva roky kym som videla volake peniaze od neho,a to som si sama musela zistovat kde moj manzel robi,dat exekutorke adresu,aby sa unuvali nieco urobit.dokonca som im davala info kde sa nachadza moj ex aby mu mohli dorucit vyzvu.az cez jeho zamestnavatela mu to dorucili a potom konecne mi zacali chodit peniaze pravidelne.a co sa tyka policajtov to si ho mala udat uz davno,ale dostane max.podmienku a az exekutor jeopravneny mu vziat vodicak aj to neni take jednoduche.je to hrozne komplikovane a tento system nedokonaly,na zaplakanie.
@flopo no veraj boze na zaplakanie,na policii som bola a poslali ma prec,ze potrebuju rozsudok ale idem teraz tam a ak ma zase poslu prec tak im uz poviem svoje nakolko mi bolo povedane,ze trestne uz malo davno bezat bo podla zakona je rodic povinny prispievat v rossudku je uz len stanovene kolko,cize uz som mohla davno mat vybavene nahradne,lenze v tomto tate ti nik nepovie naco mas pravo,len povinnosti a ked uz to bude u policajtovnevies nahodou ci po troch mesiacoch si mozem vybavit nahradne,ci bez toho poondiateho stempla nezmozem nic ? Dakujem
ja som bola najskvor na socialke a potom som sla na policiu.na socialke mi tie baby poradili,ale co sa tyka nahradneho vyzivneho to uz neviem povedat z vlastnej skusenosti,to sa popytaj na tej socialke co a ako,bo ked som sa pytala ja tak je to tiez na dlhe lakte.ja som to nevybavovala.ja som sla vybavit mojim dvom detom aspom stravne za 60 centov bo som na to mala narok a na socialke mi povedali,ze nemam,lebo som pre nich bola kvazi bohata(v tom case som zarabala aj s bonusom 370 euro a to mi este k tomu aj zaratali vyzivne,ktore som mala sice od sudu odklepnute,ale mi ho moj ex nevyplacal.a ked som jej ukazala trestne oznamenie od policajtov,ze mi to neplati,tak mi ta mila pani povedala,ze to moze aj nemusi verit.takze aj taketo pracovnicky su tam.a na tu stravu mi povedala,ze ak si to chcem uplatnit musim mat prijem aspom pol roka pod 184 euro.a to som musela platit najomne na byt,a zivit dve deti bez toho aby mi niekto nieco dal.este stale ma mrazi pri myslienke ked si na to spomeniem.nas stat jednoducho podporuje hajzlov a lajdakov.na policii sa nenechat odbyt,bo to su tiez taky..........hlavne pevne nervy,neboj nieco vybavis.bez toho stempla je rozsudok jednoducho neplaty rsp.nenadobudol pravoplatnost,ale vyskusaj este aj tam behnut a popros ich ci by sa to nejako nedalo,bo bez toho sa nepohnes.uvidis 🙂
@flopo ahoj, tak či onak, uz ste tri roky po pravoplatnosti rozvodu, takze co ste si s exM rozdelili ste si rozdelilí co nie, mate vysporiadane zo zákona. Uz netreba nic robit. Len pre vysvetlenie, BSM zanikla dnom pravoplatnosti rozsudku o rozvode. do BSM patrilo všetok vás spoločný majetok ktorý ste mali k dnu pravoplatnosti rozsudku o rozvode. A tento majetok ste si ale ako pises vysporiadali. Zakon hovorí, ze ak ste s vysporiadali dohodou, tak ak jeden z manželov o to požiada, tak si musíte vydať o vysporiadani písomne potvrdenie. To ze ho vy nemáte, nemá za následok nejaké právne následky. Podstatne je ze ste sa dohodli a ze uz aj tak uplynulo 3 roky od ppl. Rozvodu.
@odbornicka dakujem velmi pekne za vysvetlenie 🙂
@odbornicka prajem pekny den,potrebujem poradit inak ma uz porazi. Konecne mam rozsudok od okresneho sudu Tn kde je urcena dlzna a aj bezna suma vyzivneho,maly ma dva roky a vobec som nedostala ani raz vyplatene alimenty nakolko sa sud skoncil k 10.5.2013. Sla som na exwkuciu podat nabrh na zameskane a aj bezne vyzivne,ale na rozsudku mi nebol dany stempel o pravoplatnosti a ani vykonatelnosti rozsudku. Nakolko mi bolo povedane,ze byvali priatel neprebral rozsudok tak mi ho nemozu dat,su to 3 mesiace ako mam postupovat musim cakat na stempel,alebo mozem ist aspon na policiu podat trestne pre neplnenie si vyzivovaciej povinnosti,ci aj tam ma poslu prec nakolko nemam razitko o pravoplatnosti rozsudku? Viem,ze je nieco take ako ked sa neprebera posta tak nejaky zakon stanovuje ,ze po 30 dnoch sa povazuje za dorucenu aspon tak vravela pani sudkyna. Nieje mozne aby som nemohla nic robit,len cakat,ved to potom by bolo omilion priapadov viac ako je a kazdy by len robil deti a nestaral sa nejak je cely zakon proti mne. Prosim co mozem urobit ako mam postupovat,velmi pekne dakujem za odpoved. Z som to tu raz davala,ale ste neodpovedali🙂
@katarinam89 ahoj, a na poslednom pojednávaní bol ex prítomný, ked sudkyna vyniesol rozsudok?? Pri vyzivnom je to tak, ze ta časť rozsudku o vyzivnom je tzv. predbezne vykonatelna ihneď po doručeni rozsudku a nie je viazana na pravoplatnost! Nech si úradníci pozrú paragraf 162 Ods. 2 OSP. Ale opäť sa dostávame k problému doručenia.
Existuje niečo ako náhradné doručenia , kedy ak si adresáti nevezme raz, dva krát poštu, a uložena zasielka sa z posty vráti na sud ako nedorucena, tak den,ktorým bola táto zasielka vrátená na sud sa považuje za den doručenia, aj ked sa adresát o tom nedozvedel. Na tvojom mieste patrám po tom, kde je teraz ta zasielka a či sa náhodou uz nevratila na sud. Treba to jednoducho obtelefonovat.
@duplinka ahoj, pokial rozsudok nehovorí nič o prazdninach, je to na dohode rodičov dieťaťa, u koho bude dieťa. Ak sa ma dieťa učiť na reparaty, tak by som o k matke nepustil, ak chce nech ho prijde pozrieť. Pretože medzi povinnosti rodičov Patri aj vychovavacia povinnosť, kam určite spadá dodržiavanie povinnej školskej dochadzky a školský prospech. Takze pokial ma dieta lepšie podmienky na prípravu na skúšky u otca, a je to v čase kedy nemá byt podľa rozsudku s matkou,tak nech je u otca.
@odbornicka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂 Upokojilo to mňa aj manžela. Ak môžem tak by som predsa len mala ešte jednu otázku. Marek (ten čo má reparáty) bude mať v decembri 18. Bude tretiak. Manžel predpokladá, že bude chcieť ísť k matke. Tá doteraz platila 25 Eur, všetko ostatné (cca 120 EUR) manžel. Ako to bude potom s výživným? Ak by chlapec nešiel na súd a mal by aj naďalej trvalý pobyt u nás ( u matky to nie je možné - jedine u jej matky) je manžel povinný platiť všetko, alebo ako je to? Ak by mal trvalý pobyt u babky? Matka sa vyjadrila, že nakoľko manžel nepustil malého k nej, nedá mu ani cent navyše. Ináč starší keď dovŕšil 18, aj naďalej mu všetko platil manžel. Príde mi to trošku nefér, nakoľko my máme ešte dve spoločné deti a ona je sama s priateľom. Dosť sa bojíme ako to dopadne. Chlapec aj keby ostal doma, od matky vyššie výživné pýtať nebude, pretože sú zadobre a ona ho spracuje. Manžel už nezmôže nič. Ďakujem za každú dobrú radu ☹
@odbornicka dakujem krasne a nie nebol ani na jednom pojednavani a ani teraz nechodi na pojednavania ohladom vyplatenia polovice nakladov na vybavicku no obvolam to a pojdem skusit podat to trestne,pekny den a dakujem🙂
Ahojte vsetci, ktorým som ešte neopisala a vás problém stále trvá, napíšte mi prosim ešte raz buď sem na fórum alebo do IP, lebo vidím, ze mnohé ste si uz poradili navzájom, a dobre, co ma teší, no a mnohé problémy sa uz možno medzičasom posunuli do inej roviny. J
Ahojte,POTREBUJEM poradit... ak otec mojho dietata nepodpisal otcovstvo, kvoli tomu,ze nesuhlasi, ze bude mat dieta moje priezvisko, ide to na sud. otcovstvo priznava, ale nesuhlasi s mojim priezviskom. sud bude rozhodovat koho priezvisko dieta dostane. celych 9 mesiacov nema zaujem o maleho, ani len sa na neho neopyta, na zaklade tychto skutocnosti nechcem,aby mal maly jeho priezvisko.nepomohol mi s vybavickou, s nicim. keby sa spraval ako otec dietata, tak nemam problem dat jeho rpiezvisko, ale boli to len urazky a nezaujem. moze sa stat, ze sud rozhodne, ze da jeho priezvisko?

@anatalia77 mal. Ale to je asi tak vsetko.
@katrina37 obaja mate vyzivovaciu povinnost voci vasej mladsej dcere - a ona by mala dat vas na sud , ak si tuto povinnost neplnite dobrovolne. Na druhej strane, ak sa ex podiela na financovani domacnosti - tak argument jednoduchy - prispievam dcere na byvanie a na viac nemam.