Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
potrebujem poradit,nema niekto skusenosť s pasmi či sa vám nestalo že vám vymenili rok narodenia deti v pase,že čo potom sa robí.dakujem za rady.
Dobrý deň, po 18 ročnom manželstve som sa rozhodla rozviesť. Máme 17 ročného syna (v apríli bude mať 18). Chcela by som , aby to išlo mimo neho (proste aby nás neriešila sociálka, nemusel vypovedať a pod.) Je to možné, alebo radšej mám čakať kým bude mať 18. Je to vôbec možné? Ďakujem.
@benaja pockat na plnoletost syna,ale pokial je student,tak sa urceniu vyzivneho nevyhnete.
Ahojte,potrebujem poradit.Keby som chcel z mojho osobneho uctu v banke dovolil dat vystavit druhu kreditnu kartu na na druhe meno a dotycna osoba ma exekutora nesiahne mi ten na moje peniaze?Dakujem
Nesiahne
@anatalia77
Dohodli sme sa na striedavej starostlivosti, bez výživného.
dobry den, chcela by som poradit. Brata opustila manzelka , bez velkeho vysvetlovania zobrala dve male deti a odisla . Zamedzila mu styk s detmi, (odisla k svojej rodine mimo mesta kde spolu zili) a od sudu mu prisiel papier, kde mu dovoluje mat deti len jeden vikend za mesiac.
Brat ma svoje deti rad a velmi mu chybaju. Moze sa nejakym sposobom branit? Ona kazdy pokus o dohodu odmieta, nedviha mobil, neodpoveda na meily, dopisy. Este nie su rozvedeni.
Dakujem za radu
Dobrý deň chcela by som sa sa spýtať aký je postup v nasledovnej veci: ešte minulý rok som podala trestné oznámenie na osobu, ktorá ma oklamala, nakoľko som poslala peniaze a tovar nezaslala, takýchto nás bolo cca 40. Prebehol s ňou súd a v apríli mi bol zaslaný rozsudok, v ktorom rozhohodli že je vinná musí ísť do väzby. Chcem sa spýtať dokedy je povinná zaslať-vrátiť peniaze. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne. Dakujem za radu.
Samotný odsudzujúci rozsudok neznamená povinnosť odškodniť poškodených. Tí by si museli uplatniť nárok a súd by ich zároveň nesmel odkázať na občianskoprávne konanie. Ak teda nie je v rozsudku uložená povinnosť uhradiť spôsobenú škodu, tak budete musieť podať žalobu.
Dobrý deň, chcela by som sa ešte opýtať či je pravda, že keď odídem zo spoločného bytu, po rozvode stratím naňho nárok (v čase kedy nás rozvedú a dohodneme sa na rozdelení majetku som sa rozhodla že pojdem do prenájmu, aby som sa vyhla zbytočným hádkam s manželom a nepríjemnej atmosfére doma). Ovplyvní to majetkové vysporiadanie sa po rozvode? Môže to manžel zneužiť, alebo využiť vo svoj prospech? Byt je spoločný, kupovali sme ho rok po uzavretí manželstva, avšak z peňazí, ktoré som dostala od rodičov ešte pred manželstvom. I v tomto prípade sa majetok delí 50/50?
Som veľmi neistá (povahovo málo priebojná), bojím sa rozvodu a preto ďakujem za každú radu.
Pekný deň prajem.
O byt neprídete. Čo sa týka financovania, je otázne, či viete preukázať, že bol zakúpený iba z vašich peňazí.
Dobry rada by som sa opytala,som rozvedena a mam syna po dlhej dobe som si nasla priatela s ktorym mam dieta opustil ma ked som otehotnela otcovstvo po narodeni nechcel priznat a tak sa chcem spytat ci aj mna predvolaju na sud ked v rodnom liste nie je urceny otec. Budem ho musiet uviest, ked nechcem.Za odpoved vopred dakujem
@1slniecko11 keď nechceš, tak otca dieťaťa do rodného listu nemusíš udať, nikto ťa preto nebude ťahať a predvolávať na súd.
@nikawero12 no počula som že ma preto predvolaju na sud prečo som neuviedla otca , vraj poučenie, že to tamposielaju z matriky po 3 mesiacoch od narodenia malickeho
vie mi niekto poradiť či sa dá zrušiť dohoda medzi rodičmi podpísana na matrike alebo u notára a či to matka musí dodržať, či to je len papier ale nič platné.dakujem za rady
Ahoj,priatel nas opustil,ked mal maly 2mesiace,bo sa mu zdalo vela prispievat na domacnost a vsetko ostatne 400 e,kexze uz mam matersku,zevraj maly este nic nepotrebuje.ja by som sa ale chcela opytat,ako to je so stretavanim,bo este dojcim,chcel by si ho bravat aj k sebe,byva v druhej dedine.dakujem
Ahoj, chcem sa spýtať, ako je to s výživným. Môžem si nárokovať zvýšenie výživného od dátumu podania na podateľni, ak som to uviedla v žiadosti o zmenu výšky výživného alebo až od dátumu platnosti rozsudku?
Ďakujem.
@lucia456 ahoj od datumu podania mas narok.... z vlastnej skusenosti viem lebo sud sa taha aj dva roky a vypocitaju to spatne 🙂
ďakujem za odpoveď 🙂
Dobry den, poprosim o radu - mamina sa chce rozviest s otcom, s ktorym uz dlhsi cas nezije. Otec mal donedavna trvaly pobyt u nej doma (rodinny dom je cely napisany na nu, vynaty z bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov), ten mu vsak zrusila, momentalne je teda bez trvaleho pobytu. Zije v zahranici (Holandsko), adresu tam mame. Moze ich sud rozviest aj bez jeho ucasti na pojednavani? Je nutne, aby otec prevzal navrh na rozvod? Co ak mu ho nebude vediet sud dorucit, moze otec takymto sposobom robit obstrua zamedzit tak rozvodu? Dakujem velmi pekne za rady!
ahoj som matka s 2 detmi.jeden je 8r chodi do skoli je 2chory ma DMO ma 3 .manzel sa chce rozviest koli druhej zene .co mam robyt.nezelam si aby ona bola s mojimy detmi. mame hypoteku na byt + jednu pozicku .ako by sa dalo vyrovnat s majetkom ako ma pokracovaat dale a ake vyzivne si mozem ziadat a ci sa da aj na seba ked som momentalne nezamestnana a staram sa o syna dostavam rodicovsky prispevok + sociajnu davku dokopi je to 230eur .neviem co mam robyt vobec .ci mam pravo ziadat aj polovicu za byt ktory je na hypoteku ci ako dakujem pekne
dobry den chcem sa vas tiez opytat.exmanzel dostal 6 mesiacov basy s podmienkou na 18 mesiacov za neplatenie vyzivneho.dlhuje mi 2280 eur a chcem sa opytat musi mi to splacat alebo nic nemozem urobit celych tych 18 mesiacov co je v skusobnej dobe? od vydania rozsudku presli uz dva mesiace pricom bezne vyzivne mi uz zaplatil za tie dva mesiace ale nic navyse dakujem vam velmi pekne a bola by som rada keby mi niekto púoradil stanka
Dobrý deň, prosím o radu ako si vybrať dobrého právnika vo veci rozvodu manželstva. Kde ho hľadať? (okres Kežmarok) Podľa čoho vyberať? Ako sa orientovať v cenách? Koľko stojí takýto právnik? Čo je ešte primeraná cena a čo je už nad?
Ďakujem.
Dobrý deň. Chcem sa Vás spýtať že ako to je s doplacanim výživného. 28.7.2014 sa mi rodičia rozviedli a ostal ešte môj brat 13 v opatere mojej mami. Mama od neho žiadala dnes doplatenie výživného čo mu súd naporucil lebo chcela môjmu bratovi z toho kúpiť školské pomôcky do školy. A on jej odpísal že právoplatnosť súdneho rozkazu nadobudne až 1.10.2014. Je zúfalá a nevie čo ma robit. Je to naozaj tak?
dobry den🙂 prosim vas kocky,najde sa tu nejaka pravnicka,popripade kuratorka,alebo niekto kto mi poradi? poprosim vas sukromnu spravu....velmi pekne dakujem
Ahoj, prosim o radu. Od muza som odisla - bolo podane aj trestne oznamenie za vyhrazanie....a on odo mna si vynucuje, aby som mu umoznila s dcerou sa stykat kazdy pracovny den dopoludnia (lebo on ma popoludnajsie smeny) Dcerka ma len 16 mesiacov, vzdy po spolocnom kocikovani (kedy vzdy muz vyvola hadku) sa mi dcera zda nervozna, uplakana, nevie mi spinkat - proste je stresovana. Som povinna mu vyhoviet aby dcerku vidal denne? Alebo mam pravo ho odbit s tym, ze nech si pocka na rozhodnutie sudu o rozvode s tym, ze mu urcim styk s dcerou do rozhodnutia sudu o rozvode len cez vikend? Vyhraza sa mi totiz, ze pokial dceru nebude vidat denne, bude chodit na policii davat na mna oznamenia (akesi zapisy na policii ci co...) Dakujem za odpoved
@andrejicka77
Pokiaľ nie je upravený styk súdom, vykonávajú rodičovské práva v plnom rozsahu obaja rodičia. Nemôžte svojvoľne odopierať otcovi dieťaťa stretávanie. Samozrejme sa prihliada na okolnosti, podmienky a vek dieťaťa.
No ved prave, tie okolnosti boli kvôli tomu, ze muz stale na mna krical, ponizoval ma, nadaval mi, ked som mu hovorila aby prestal pred malinkou, tak este zintenzivnil krik. Navyse pozival alkoholicke napoje. A teraz na spolocnych vychadzkach robi to iste, vyvolava hadky, takze je tam medzi nami neustale napätie. Navyse sa mu bojim dat malinku osamote, nakolko minulu sobotu z neho razil alkohol este v dopoludnajsich hodinach! Ja mu nechcem odopierat styk s nasou dcerou, ale nechcem dceru vystavovat psychickemu vypätiu - môze ma manzel nutit k navstevam dcery policiou?
Dobry den,chodi sem este niekto???potrebovala by som poradit

@suezee a keby že som si to rozmyslela da sa ta dohoda nejak zrušiť potom ked je už ovarená