Príklady dôvodov na anuláciu manželstva
Dobry den, prosim uvediete mi priklady dovodov na anulaciu manzelstva?
Dakujem
@martin96321 ale áno, ak nemal o tom vedomosť, neuzavrel manželstvo platne
@maury to hovoríš o civilne uzavretom manželstve, nie o cirkevnom. to je niečo iné
@katariinam ja to momentalne riesim a vobec to nie je take jednoduche. Myslela som si, ze ked uvediem dovid nulity manzelstva nedostatok riziznavacie usudne, ze to prejde. No nepreslo to. Myslim, ze to je aj od toho ako to poda pri vypovedi, ako to povedia svedkovia a samozrejme to tiez zalezi od sudnej komisie
Jáj, tu sa jedná o cirkevnú anuláciu. Známej sa to podarilo, pomohol jej farár z farnosti a riešilo sa to cez príslušný biskupský úrad. Ona bola ochotná ísť s tym až do Vatikánu. Dlho sa to ťahalo. https://www.akmv.sk/cirkevne-anulovanie-manzels...
@zmrzlinka8 jaj už som pochopila, že ide o cirkevnú anuláciu
@pljanka a kto to s tebou pripravoval? Treba si hladat pravnika, ktory ma spravene skusky aby mohol posobit pred cirkevnym sudom - on to s tebou prejde, pripravi a zargumentuje tvoju ziadost a pripravi ta na vypocuvanie, ktore sa bude viest na cirkevnom sude. Poziada ta aby si nasla svedkov a preberie aj so svedkami co sa ich budu pytat. Dokonca ak je cestny a ma vela skusenosti ti moze aj hned na zaciatku povedat, ze to vidi velmi tazke aby si sa ani nepokusala. Ak do toho ide clovek sam tak je to dost komplikovane
@prasiatko30 ja som praveze sla do toho sama, takze ako si pisala je to komplikovane, viac ako komplikovane
@pljanka ale to sa neda ist do toho sama - lebo sice laicky ti to tu niekto povie, ze dovod moze byt aj taky ale ty musis normalne pracovat s cirkevnymi zakonmi a vyargumentovat a obhajit tvoj dovod s odvolavanim sa na dane zakony, pre teba ako laika je to dost komplikovane. Na www biskupskych uradov je vyveseny zoznam nielen clenov cirkevneho sudu, ale dokonca aj advokatov, ktory sa tymto zapberaju a maju patricne vzdelanie. Vzdy sa treba obratit na nich. Ono ak ty dojdes na biskupsky urad mali by ti dokonca nejakeho aj pridelit
@katariinam môjmu kolegovi anulovali, mal 18 keď sa ženil lebo jeho frajerka bola tehotná. On si ju vziať nechcel, ale rodičia naňho tlačili. Mal veľa ľudí ktorí mu dosvedčili, že si ju nechcel vziať a naozaj to tak bolo. Len sa nevedel postaviť rodičom.
@prasiatko30 nemusis mat "cirkevneho"pravnika a ani ti urad nemusi nejakeho pridelit. Ich kanony su v podstate bezne veci, len ked to pises alebo uz rozpravas na sude je dobre pozuzivat ich "slovicka" a vyjadrovat sa v ich "slangu". Neviem ako to lepsie napisat ale jednoducho asi ako ked das auto do servisu tak o motore nehovoris ako o niecom pod kapotou ale ako o motore 🙂
Opýtaj sa predsedu KDH. Jemu to šlo ako po masle, napriek trom deťom.
@priscilla07 veru.....toto je ta výnimka🙂.....ach jaj....sa smejem.....nad tým divadielkom
@katariinam nevera....myslím si že dnes sú možné už aj jednoduchšie dôvody na anulaciu manzelstva. Treba to len pisomne zaziadat ...... a mat trpezlivosť na to. Skôr je otázne, ze prečo? Co je cieľom...lebo svedomie podľa môjho názoru je viac ako príslušnosť k cirkvi....
@pljanka vsetky pripady co poznam, ze anulovali mali pravnikov
@pieksamaki nevera nie je dôvod na anulaciu cirkevného manzelstva. Anulaciu znamená, ze bolo uzavreté neplatne, čiže dôležité sú veci, co sa diali Pri uzavretí, nie PO.
Keď muž podvádza, tam sa to rieši inak.
@catherinah ja som myslela neveru počas uzavretia manželstva.....som sa zle vyjadrila....ale tak je možné že to nie je dôvod na anulaciu aj v takom prípade.
@priscilla07 aj napr. primátor Popradu Danko si to "vybavil". Dokonca expresne rýchlo, keďže pani nastavajuca bola tehotná a "potrebovali" svadbu v kostole. Písali o tom aj v plus 7 dní vtedy sa mi zdá. Bolo to medializovane. Ono v KDH je ich celkovo viacero, len sa o tom nehovorí. Oproti minulosti je však zmena zákonov, už sa postupuje inak.
@prasiatko30 nemusis mat vôbec pravnika, ty si laik. Staci, keď popíšes situáciu aj na úrade, a predbežne ti vedia povedať, či to obstojí, alebo nie. Ono staci si prečítať aj skripta z Kánonického práva.
@catherinah nevera ani alkohol a dokonca ani násilie nie sú dôvod na anulaciu.
@pieksamaki Nevera pred ani pocas manzelstva nieje dovod a anulovanie. Bud mas fakt nespochybnitelne dovody,alebo mas znameho.....inac sa to neda. Kamarat da trikrat zenil v kostole....dovod- otec sa poznal so vsetkymi na biskupskom urade
@lienka.7 no jo a potom tu hovoria ake je to komplikovane - ani sa necudujem 😅ked to robia laici.
@prasiatko30 Nerobia to laici,ale cirkevny sudcovia- stary mladenci ktrorí sa drzia zasad a viery,pokial im to vyhovuje. Lebo cirkev nema ziaden rozumny dovod nezrusit manzelstvo
@romino tak isto ako napriklad dusevne choroby, zavazne ochorenia z lekarskych sprav.
Vela ludi vobec nerozumie tomu, ze co je vlastne anulacia manzelstva. Manzelstvo je vyhlasene za neplatne. Takze ziadny alkohol, nasilie, nevera, drogy, ktore sa vyskytnu pocas manzelstva nie su dovodom anulacie. Tam sa posudzuje to, co bolo PRED manzelstvom a PRI uzavreti sobasa. Nie co bolo po nom. Dovody, pre ktore manzelstvo vzniknut nemalo, resp. ak by boli zname, nikdy by nevzniklo.
@martin96321 ja viem ako to funguje mne to nemusis vysvetlovat - ja sa udivujem
Nad tym, ze na sk si pisu ziadost o nulitu sami zainteresevani bez toho,zeby sa obratili na kompetentnych pravnikov. Mne sa zda, ze pred cirkevnym sudom by mal byt pritomny advokat/obhajca, ktory je akreditovany pred cirekevnym sudom aspon tak to funguje v inych miestach - takze asi tak
@prasiatko30 presla si si tým procesom? Ja ano. Moj ex "skusal" 3 dovody a neprešiel mu ani jeden. A nie, nemusis mat vôbec žiadneho advokáta. Môžeš si ho zvoliť z tých, čo ti oni ponúknu. Ale ani ten advokát za teba nič nevypracuva, nepodava, ako je tomu na civilnom súde. On je iba tvoj "radca". Obhajca tam je, a to je obhajca zväzku. A potom rozhoduje 3 člennne kolégium, ktoré sa musí zhodnúť. Ako som napisala, stačí si prečítať skripta z Kánonického práva. Je to veľmi ťažké čítanie, ale dá sa z toho podstata pochopiť. A pokiaľ naozaj nemas niekoho znameho/nepodplatis, lebo aj to sa deje, nebudeme si klamat, vo väčšine prípadov neuspejes. Lebo ako pise
@muchotrafka298 ak by si vedela, ze tvoj nastávajúci pije, droguje, eventuálne ta bije, asi si ho nevezmes.
@prasiatko30 Samozrejme ze by to mal spisat niekto svojpravny,kto sa vyzna v ich zakonoch a hlavne ma medzi nimi nejake meno uz. Ale bohuzial je to cirkevny sud,nie bezny........Tam fakt iba boh vie ako to dopadne
@lienka.7 pozri sa za poslednych povedzme 10rokov som pocula prinejmenej o 10nulitach - z tych 10 len jedna nepresla a skoncila dokonca na Tribunal de la Rota. Takze nie, nemas pravdu ked tvrdis, ze staci aby si to ty ako ziadatel spisoval. A nie advokat nie je tam len ako radca - ten to ma vsetko spisovat a pripravit ta na vypocuvanie, ale vsetko papierovanie ma ist od advokata
Diky vsetkym za rady, zaujimave postrehy tu odozneli, uvidime 🙂

@muchotrafka298 to sa ako skuma, napr. ta impotencia ? Ako sa to dokazuje ? Ak sa moze len ked je daky lekarsky zaznam o tom, ktorym disponuje druha strana ...ci ?