icon

Protinávrh na zníženie výživného. Aké sú šance na úspech?

30. jan 2026

Ahojte ,prosím ako to prebieha keď som podala po 7tich rokoch návrh na zvýšenie výživného nakoľko sa zvýšili výdavky dieťaťa a odporca si podal protinavrch na zníženie výživného. Dieťa má 16r. je študentom strednej školy. Súčasné výživné je 150€ a odporca chce 100€ platiť.
Aká je šanca ze mu to prejde? Je zdravý a spôsobilý pracovať.
Ďakujem.

pribinak
30. jan 2026

@anonym_autor ake dôvody uvádza? Na zníženie musí uviesť nejaké dôvody

patrike
30. jan 2026

Poznam chytraka, byva v podnajme vlastnenom jeho rodinou, firma napisana na kamarata, tam je formalne zamestnany na dohodu za par stoviek, oficialne nemajetny s malym prijmom. Dovod je presne vyzivne, ktore plati v minimalnej vyske.

autor
30. jan 2026
@pribinak

@pribinak neprišiel mi ešte jeho protinavrch ale pravdepodobne zníženie úväzku..

kitycat
30. jan 2026

Ja ta nechcem urazit ale je to protinavrH

A dufam, ze sa ti podari od spekulanta aspon ake take vyzivne vybavit, on asi mal vzdy hlboko do vrecka...

pribinak
30. jan 2026
@pribinak

@pribinak samozrejme že musí uviesť dôvody na zníženie
Odôvodnené dôvody na zníženie sú napr narodenie ďalšieho dieťaťa, dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, úraz, plánovaná operácia, vysoká nezamestnanosť v regióne a pod

Zníženie úväzku? Ale z akého dôvodu?

pribinak
30. jan 2026
@anonym_autor

@pribinak neprišiel mi ešte jeho protinavrch ale pravdepodobne zníženie úväzku..

@anonym_ pribinak
Odôvodnené dôvody na zníženie sú napr narodenie ďalšieho dieťaťa, dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, úraz, plánovaná operácia, vysoká nezamestnanosť v regióne a pod

autor
30. jan 2026
@pribinak

@pribinak ze není pre neho robota 😅 to viem len z jeho slov , čo je v tom návrhu konkrétne ešte netuším.

pribinak
30. jan 2026
@anonym_autor

@pribinak ze není pre neho robota 😅 to viem len z jeho slov , čo je v tom návrhu konkrétne ešte netuším.

@anonym_autor prace je dosť. Môže kľudne vykonávať inú prácu
Že nie je praca pre neho to môže uvádzať
Ak by mal nejakú vysoko vysoko špecializovanú profesiu

autor
30. jan 2026
@pribinak

@anonym_autor prace je dosť. Môže kľudne vykonávať inú prácu
Že nie je praca pre neho to môže uvádzať
Ak by mal nejakú vysoko vysoko špecializovanú profesiu

@pribinak no veď práve 🤦 preto som zvedavá na ten návrh...ja si myslím ze to robí naschvál ,Bo už dávnejšie som si chcela dat zvýšiť a povedal mi ze keď si dám zvýšiť on si dá znížiť...
Preto som zvedavá, či je reálne aby mu mohli ozaj znížiť, keď je zdravý a môže pracovať

anonym_fdbee1
30. jan 2026

To je dobré prasa, za 150 € mesačne mu niekto vychováva dieťa. že sa nehanbí, už 150 eur je strašne málo.

anonym_7068a4
30. jan 2026
@anonym_fdbee1

To je dobré prasa, za 150 € mesačne mu niekto vychováva dieťa. že sa nehanbí, už 150 eur je strašne málo.

@anonym_fdbee1 kamarátke ex prispieva po 50€ na 13r a 17r synov

autor
30. jan 2026
@anonym_fdbee1

@anonym_fdbee1 no veď 🤦

patrike
30. jan 2026

Ked v tom vie chodit, budes to mat tazke. Vid rozsudky v trestnych veciach, ked pachatelovi nariadia na uhradu skody "aby sa zamestnal alebo si preukazatelne hladal pracu". Vies, ako sa preukaze hladanie prace ? Jednym mailom kdesi do firmy, kam posles CV. Raz za 2 mesiace. Hladas, len akosi to nie a nie vyjst ...

autor
30. jan 2026
@kitycat

Ja ta nechcem urazit ale je to protinavrH

A dufam, ze sa ti podari od spekulanta aspon ake take vyzivne vybavit, on asi mal vzdy hlboko do vrecka...

@kitycat ďakujem za upozornenie. Tak,tak, on sa potrebuje len ukazovať drahé handry, drahé auto a vlastnému dieťaťu chce odopierať.

autor
30. jan 2026
@patrike

Ked v tom vie chodit, budes to mat tazke. Vid rozsudky v trestnych veciach, ked pachatelovi nariadia na uhradu skody "aby sa zamestnal alebo si preukazatelne hladal pracu". Vies, ako sa preukaze hladanie prace ? Jednym mailom kdesi do firmy, kam posles CV. Raz za 2 mesiace. Hladas, len akosi to nie a nie vyjst ...

@patrike robil problémy aj pred tým keď sme mali súd tiež ako som si dala zvýšiť, hneď dal výpoveď. Tak sudkyňa pojednávanie odročila a dala si ho preveriť. A nakoniec mi schválili...keby prispieva aspoň čo to nad rámec pri mimoriadnych výdavkoch, neriešim , ale není ochotný prispievať ani na zubný strojček tak už som nemala inú možnosť.

patrike
30. jan 2026
@pribinak

@pribinak Znizenie uvazku : dohodnes sa s majitelom firmy, na papieri to ponizi zo 160 hodin mesacne na 80 hodin, robit bude ako predtym, ale polovicu vyplaty na ruku. A zrazu bum, pre sud chudak zaraba polovicu.

kavasmliekom
30. jan 2026

@anonym_autor mizivé.

pribinak
30. jan 2026
@patrike

@pribinak Znizenie uvazku : dohodnes sa s majitelom firmy, na papieri to ponizi zo 160 hodin mesacne na 80 hodin, robit bude ako predtym, ale polovicu vyplaty na ruku. A zrazu bum, pre sud chudak zaraba polovicu.

@patrike prečo by som to ako majiteľ firmy
Robila? Sú to pre mna zbytočne komplikacie

patrike
30. jan 2026
@pribinak

@patrike prečo by som to ako majiteľ firmy
Robila? Sú to pre mna zbytočne komplikacie

@pribinak Pre teba ako majitela firmy : neplatis statu odvody z tej polovice, za rovnaku pracu ta vyjde zamestnanec lacnejsie. To, ze on sa takto pripravuje o dochodok a pocas PN tiez dostane menej, je jeho problem.

pribinak
30. jan 2026
@patrike

@pribinak Pre teba ako majitela firmy : neplatis statu odvody z tej polovice, za rovnaku pracu ta vyjde zamestnanec lacnejsie. To, ze on sa takto pripravuje o dochodok a pocas PN tiez dostane menej, je jeho problem.

@patrike nie, je to príliš napadne

sovica
30. jan 2026

Ty si tu už mala tento týždeň jednu diskusiu o výživnom. Tam som ti napísala dosť info. Zbytočne stále niečo riešiš. Počkaj ako sa veci vyvinú. Ak tvoj ex žije a pracuje v DE + má ďalšie dieťa, ako si uviedla, určite nebude taký sprostý, aby kvôli zvýšeniu výživného dal výpoveď z práce alebo si znížil úväzok. Nedáva to žiadnu logiku. Aj keby mu zvýšili výživné o 150-200 €, tak je to nič voči tomu, že by skráteným úväzkom prišiel o 500-1000 € (neviem, aký skrátený myslíš). A ak by podal výpoveď, tak nebude dostávať ani nezamestnanecké. Čiže je to úplná blbosť. A ako som už písala, aj v DE je momentálne taká situácia, že ľudia sa boja o pracovné miesta, tak si ich držia "zubami - nechtami", nikto nepodáva výpoveď za blbosti.
Momentálne pracuje. Posledné zvýšenie výživného bolo pred 7 rokmi. 150 € je smiešne málo. Takže áno, máš veľmi veľkú šancu, že ti výživné zvýšia. Určite ti ho neznížia. A ak by sa tak stalo (žiaden normálny dôvod si neviem predstaviť), tak by som si na tvojom mieste podala odvolanie a našla si dobrého právnika a "ošklbala" exa do nitky😈
Podľa mňa do toho protinávrhu uvedie, že má malé dieťa, čo je ale úplne irelevantné. Teba manipuluje. Ty sa ho bojíš a on o tom vie. A presne tak to chce. Aby si od strachu návrh stiahla, bola spokojná zo 150 € a jemu dala pokoj. Niektorí chlapi sú strašné hovädá😲 Na ten súd sa poriadne priprav a hlavne sa ho neboj. Ver si. Tvoj syn má na to zvýšenie výživného nárok.
https://www.modrykonik.sk/forum/rozchod-a-rozvod/ake-vyzivne-pozadovat-pre-studenta-strednej-skoly/#post-89980803