Riešenie dlhov partnera a ochrana majetku pred svadbou
ahojte,
moj muz je zo zahranicia, ma dlhy, asi okolo 15 000 e. Chcem logicky uz pred svadbou BSM, netusim ale co to je, ako to ovplyvni pripadne dedenie ak by sa muzovi nieco stalo, ako to prebieha, mam si ho vziat k notarovi a podpisat to bsm, ci ako?
alebo ja neviem este aj ako sa proste ochranit ucinne, tym ze manzel buduci ma dlhy a ja ich po pripadnom rozvode nechcem splacat? vsetko je mozne, rozvody existuju, takze pocitam aj s tym.
ako to osetrit ?
a co pripadne bsm znamena ? ja potom ale nemam narok na nic, co on nadobudne pocas manzelstva vsak ? kebyze on kupi byt, tak to nejde potom napolovicu vsak pri rozdelovani? neviem s cim potom ratat pri pripadnom rozvode. dakujem
no ty vsade pises, ze pojdes k notarovi "podpisat BSM" ale ty pojdes k notarovi zrusit BSM
Ak je to dlh zo studia - student loan - ten ma v us drviva vacsina vysokoskolsky vzdelanych ludi - pokial nemali to stastie, ze ich rodicia im dokazali platit skolne - ktore je omnoho vyssie ako v eu alebo nemali nejake stipko.
A cos svadby tyka nebolo by ti lepsie vydavat sa p na jeho velvyslanectve podla ich prava - kde sa da spisat napr aj predmanzelska zmluva, pripadne neexistencia bsm je norm nie vynimka ?
@petamich jaj no ved jasne, asi len sa zle vyjadrujem,
@prasiatko30 ano, cez ambasadu samozrejme, ze to pojdem riesit aj predmanzelska zmluva...
lenze on si tie dlhy nesplaca, ma na salame
@prasiatko30 a zahrnut do tej predmanzelskej zmluvy aj nieco ine? napr. co sa tyka tych dlhov ? nestaci teoreticky len predmanzelska zmluva, ako zrusenie bsm?napr. ze nie som zodpovedna za jeho dlhy nadobudnute pocas manzelstva ani pred nim? nestacilo by to tak osetrit ,
Ale keď on sa tie dlhy ani nesnaží splácať, budú narastať a raz ho môžu zavrieť. A takýto by určite ani neplatil výživné, ak by ste mali dieťa a rozišli sa.
Nozaj si myslis ze takyto typ zodpovedneho cloveka ti stoji za to?
ty v tom máš dobrý hokej... BSM sa neochrániš, skôr naopak🙄 Vzniká až po svadbe. A nič také ako predmanželská zmluva v slovenskom právnom systéme neexistuje.
@tiezjedna neviem isto - ale mne sa zda, ze skor zalezi na tom bsm kde sa zobrali a ziju a teda ak nie su obidvaja obcanmi sk a nezoberu sa na sk ani na sk ambasade ale napr us/us ambasade kludne sa moze aplikovat ich pravo - ale to by musel potvrdit nejaky pravnik
@prasiatko30 tak uz v tom zacinam mat hokej
@tiezjedna preco sa bsm neochranim? ak ho zrusim? teda ze ja nie som zodpovedna za jeho dlhy ? nemoze to tak byt ?
@petronelag on tak zije, to ma taky zivotny styl, mysli si, ze dlhy na zdravotnej mu zazracne zmiznu :D jemu to nevadi asi kebyze ho zavru, ja neviem vlastne, on vsetko na lahko berie,
@prasiatko30 to je jedno. Ona ako štátna občianka SR sa riadi zákonmi Slovenska. Takže aj keď sa vezmú na Bali (netuším, či SK uznáva tam uzatvorené manželstvo ako právne platné), tak musí oddací list poslať na špeciálnu matriku v BA, kde jej vystavia slovenský oddací list. Až na základe toho môže podnikať všetko ostatné - vybaviť si nové doklady, pas, poistenie atď. Aj keď bude žiť na Bali. @autorka viz moja odpoveď tu. Čo sa týka toho BSM, tak to bola reakcia na tvoj úvodný príspevok. BSM vzniká až po svadbe, máš možnosť ho potom zúžiť alebo zrušiť. Predmanželská zmluva neexistuje. Predpokladám, že občianstvo máš stále slovenské.
Lenže to je tak, že aby manželstvo bolo dobré a vydržalo tak v ňom musia byť obidvaja ľudia zodpovední. Ešte aj tak majú dosť čo riešiť problémov, ktoré sa im vyskytnú. A keď jeden je taký, že dlhy len robí a nerieši tak z toho nemôže vzniknúť nič dobrého.
ja len verim, ze si si to dobre premyslela a zvazila, lebo ja absolutne nechapem preco si toto ides robit, drzim paste
bez urazky, ale ty si taka jednoduchsia, ze? mas 26, ides si brat chlapa, ktoreho vlastne ani nemas nejako rada, iba z rozumu, typek ma dlhy, ktore nechce splacat, ja nechapem - preco si niekoho brat, s ktorym sa potom chces rozviest?
ale nemusim vsetkemu rozumiet 😀
Ak by to aspoň splácal,mal zodpovedný prístup a chcel to mať vyriešené...Ale za týchto okolností byt tebou žiadne manželstvo.Neviem,aj ja som bola zamilovaná a slepá aj hlúpa a porobila sprostosti kvôli chalanovi,ale čo si už.Toto nie.
@tiezjedna ano obcianstvo aj trvaly pobyt mam na sk, inak nemam povinnost poslat matrike v BA oddaci list, to nie je mojou povinnostou, nie su z toho ziadne pokuty, ak tak neurobim🙂
dobre, tak po svadbe zrusim bsm
predmnazelska zmluva podpisana notarom neexistuje ? preco? ved to robia si ludia nie? na ochranu samych seba ?
@nops tak nesplaca to, preto mam obavy, ze to porastie este viac, caka ze zarobi z biznisu a potom nejak naraz to splati,ktovie.
@petamich hej mam ine dovody : ) chcem si totiťž v jeho state zalozit CK, ked budem tu vydata je to lahsie pre mna 🙂
ale to uz prilis vela prezradzam :D
Informuj sa ak sa budete brat napr buduci stastny zenich je american a vy sa budete brat podla us zakonov tak sa na vas aplikuje aj ich predmanzelska zmluva a podobne veci. Ja byt teboz by som sa poradila s pravnikom, ktory ma pojem o takychto veciach - lebo presne ty nemusis ten sobas ani oznamovat tak ako sa na ten sobas budu vztahovat sk zakony?
@prasiatko30 Ak budú mať svadbu v zahraničí, tak musí OL vystaviť špeciálna matrika v BA, tým sa sobáš legalizuje. Mali sme svadbu na Mauríciu, viem čo je treba... Ak budú mať svadbu na Slovensku, tak je táto povinnosť na ženíchovi voči jeho krajine.
Zrušiť BSM sa neda cez notara to mozete riešiť iba cez sud. U notára sa dava iba zúženie bsm napriklad ked kupujete auto a nechcete aby spadalo do bsm alebo ked beriete hypoteku a nechcete aby byt spadal do bsm. Skuste požiadať sud o zrusenie BSM
@dizzy1822 a kebyze notarovi poviem, ze c hcem zuzit na bsm, ze nechcem byt zodpovedna za jeho pripadne dlhy ? to nejde cez notara urobit ? alebo pravnika ? ja som sa tam informovala u jedneho pravnika, povedal, ze da sa to cez neho urobit. tak neviem klamal mi ci ako
@draik mna by v podstate zaujimalo cona to pravnik. Sa mi zda, ze som oznacila toho praveho, ak nie tak sa vopred omluvam
@prasiatko30
Ako tak letmo pozerám, aj v tejto diskusii je veľa dohadov, nesprávnych informácii a pod.
Dlh jedného z manželov vzniknutý pred uzatvorením manželstva možno uspokojiť len z majetku dlžníka, nie z majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. To znamená, že ak za manželstva kúpia byt, dom, auto atď, tak tento majetok postihnúť nemožno. Je to istá ochrana druhého manžela. Postihnúť však možno napríklad mzdu manžela-dlžníka, jeho dedičstvo, nadobudnutý dar atď, čiže istý vplyv na domácnosť manželov to mať bude.
Dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky nadobudnutého dedičstva.

@petamich nemyslela som z rozumu manzelstvo, ale s vyhodami, proste je to pre mna praktickejsie a ano je to bali 🙂 trafila si