icon

Striedavá starostlivosť- otec kupuje hlúposti, ja praktické veci a mám mu ich požičiavať

malo78
11. dec 2018

Ahojte dievčatá.
Idem si k vám po radu. Mám dieťa súdom zverené do svojej starostlivosti, kde sa otec zaviazal na platenie výživného, ktoré aj poctivo platí. Jeho finančná úroveň je oveľa vyššia ako moja. Ja dieťaťu kupujem potrebné veci ako bicykel, lyže, korčule, sánky atď. On mu kupuje veci podľa svojich predstáv čiže buginu v ktorej sa môže voziť a autíčko na diaľkové. Každý rok si ich odo mňa vyžiada ak ide k nemu syn na prázdniny. No už mám toho dosť, že ja musím zabezpečovať tak bežné potreby čo prevyšuje aj moju finančnú situáciu a on si kupuje hlúposti, ktoré si syn nemôže ani zobrať domou. Keby som nemala rodičov, ktorý mi pomôžu tak neviem ako by som to zvládla. Tento rok som si povedala, že už mu nič nepožičiam. Môžem to urobiť? A ako to vysvetliť 7 ročnému synovi?

Strana
z2
moonlight1210
11. dec 2018

@malo78 po prazdninach ti ich so synom zas vrati?

liviakarmanova
Autor odpoveď zmazal
liviakarmanova
Autor odpoveď zmazal
rybkatonka
11. dec 2018

@malo78 Môžeš si požiadať o zvyšenie výživného. Pokiaľ sa Ti zvyšujú náklady na výchovu a výživu a jeho finančná úroveň je vyššia ako tvoja, tak určite požiadať o zvýšene. Tam by som predložila všetky doklady o platbe veci, ktoré dieťaťu ty kupuješ. Poďla zákona o rodine majú deti mať rovnakú životnú úroveň ako ich rodičia. Rodičia sú povinní starať sa o dieťa podľa svojich schopnosti a možnosti. Taktiež sú povinní tvoriť im úspory. Takže určite by som šla touto cestou. Pri všetkých návrhoch, pokiaľ ide o maloleté dieťa sú všetky návrhy oslobodené od súdnych poplatkoch. Takže by si neplatila ani žiadne kolky.

malo78
autor
11. dec 2018

@moonlight1210 áno vráti

malo78
autor
11. dec 2018

@liviakarmanova u nás otec len prispieva a všetko potrebné mu musím kupovať a dávať ja. Otec mu kupuje drahé veci ale len k používaniu u neho. No veci ktoré som opisovala hore pre neho nie sú potrebné....tak to vyzerá

@rybkatonka teraz sme mali len súd v novembri a bolo mi sudkyňou povedané, že pre 7 ročného syna je 200€ nadštandardné výživné. Otec dieťaťa je podnikateľ s mesačným príjmom aj 5000 € s veľkým domom. My bývame v prenájme, nakoľko nás vyhodil z bytu.... asi tak. ALe tieto veci neriešim ako si zariadim, tak mám a ja aj syn sme spokojný. Jedná sa mi fakt len o tie veci. Príde mi to na hlavu, že všetko mám kupovať zabezpečovať ja a on len si splní povinnosť a hawai...

rybkatonka
11. dec 2018

@malo78 pokiaľ on zarába 5000 € a súd Ti priznal 200 €, tak si nemala dobrého právnika....jedine, že si on vykazuje minimum a jeho biznis je v mínuse, inak nie.....

mpg
11. dec 2018

Ja by som sa s ním za takéto drobnosti nehádala, skôr by som sa snažila o dobré vychádzanie,
to nie je veľmi podstatné. Skôr by som len tak povedala, či ho to baví prenášať z miesta na miesto.

jankalukasova
11. dec 2018

@malo78 teraz neviem ci som to uplne pochopila... on kupi auticko na dielkove ovladanie a ked ide syn k nemu, tak chce aby si to auticko syn vzal so sebou? No neviem... ved co je na tom zle? Asi si ho chcu uzit spolu.
Tie lyze a podobne, to je tazko, ak napr Ty zaplatis vystroj a on lyzovacku, tak preco nie... ale zas bolo by fajn ak by sa nakup takychto poloziek bud striedal alebo by ste sa nan skladali. Jeho prijem a vyska vyzivneho sa mi nezda uplne umerna...

moonlight1210
11. dec 2018

@malo78 tak ked ti ich zase potom spolu so synom po prazdninach vrati, tak kde je problem?
v tom, ze ich musis zabalit na cestu a je to nepohodlne?

co sa tyka vysky vyzivneho - bud rada, ze mas aspon tych 200 eur. ak chces, skus si podat ziadost o zvysenie (a predloz zvysene naklady). ale su chlapi, co zarabaju krasny plat a zubami-nechtami sa biju o minimlne vyzivne, zatajuju a upravuju kvoli tomu prijem. mohlo to byt horsie.

ci sa tyka, ze ty zabezpecujes zazemie a otec hracky (pozlatko) - tak to je zas na tebe. bud sa s exom dohodnes, alebo ak to nejde, vyuzi to vo svoj prospech. vysvetli synovi, ze ste si rozdelili ulohy s tatinom. ty sa staras, aby mal ciste veci, aby nebol hladny, aby mal teplu postel a teply radiator, aj prijemnu teplu vodu vo vani, ked je vonku zima. aby mu bolo dobre a pohodlne. si s nim, ked je chory a liecis ho, aby bol zas zdravy.
a otec sa zase stara, aby sa mal s cim hrat, lebo obaja s jeho otcom viete, ze deti miluju aj hracky.

v podstate je to takto naozaj rozdelene, tak preco sa nesnazit, aby to aj dieta tak chapalo.
aspon sa tak da trochu predist tomu, aby neskor nevelebilo otca len pre par drahsich auticok a nebralo zazemie u teba ako bezvyznamnu samozrejmost.
je to dolezite, aby si to dieta uvedomovalo. s nasimi deckami, ked si takto v sychravu jesen vecer zalezieme do postele, tak pocuvame ako vonku riadne leje studeny dazd a bavime sa o tom, ake je to super, ze my mame teplu perinu a pohodlnu postel. a ucime sa za to byt vdacni. na deti to dost ucinkuje. nase kolkokrat povedia, ked sa zakutru vecer pod perinu, ze je super mat vlastnu postel, vlastnu izbu, svoj oblubeny vankus a ze su stastnymi detmi, ze to vsetko maju.

navyse mozes teda vyuzit situaciu a s exom sa dohodnut, ake hracky kupi synovi na vianoce, na narodky, atd. davat mu tipy, po com maly zrovna tuzi. a synovi povedat, ze ich vyberate pre neho ako rodica spolu, co zas bude pravda.
a nechaj exa, nech si vychutna chvilu slavy, ked maly bude nadseny, ze to od neho dostal a potom sa syna, ked pride s hrackou domov, spytaj, ci ste mu pekne vybrali.
otec spokojny, syn spokojny a ty z toho tiez nevyjdes ako ta, co mu nic nemoze dat, lebo na to nema.

osky
11. dec 2018

@malo78 mne pride zase uplne nelogicke pre take male dieta kupovat veci dvojmo...ved rychlo rastie coskoro treba inu velkost tak preco by si to nepozicali?
Skor by som riesila tu striedavku-ked ty si kupila lyze,mal otec kupit bicykel a pod.
Podielat sa spolocne na kupe potrebnych veci.a tie take popri to uz nech si riesi pomimo.
200 euro na sk sa mi zda fajn ,vzhladom na prijem muza nie dost ale ktovie ako to rataju...
Kazdopadne sa skuste dohodnut.

miadi
11. dec 2018

Ved tie hracky si berie tvoj syn 🤣😁pises to akoby si ich požičiavala svojmu ex 😂 toto fakt sa zbytocne rozculujes nad malichernostami radsej si vyries zvyšenie vyživneho Lebo tam je kamen urazu to ta skutočne štve nie tieto somarinky na ovladač auticka

malo78
autor
11. dec 2018

@rybkatonka urobili sme rodicovsku dohodu. Islo mi teraz o upravu styku. A samozrejme ze p. Kobatel si priznal len plat nie podiely zo zisku. Sud take veci vobec nepreveruje. Staci mu len to co mu pride na papieri. To som bola sama prekvapena.

lienoccka85
11. dec 2018

@malo78 Nie nepreveruje, aj ked dost zalezi aj na samotnom sudcovi, ale vacsinou sa nejdu nejako pretrhnut aby si blizsie info zistovali

malo78
autor
11. dec 2018

@miadi
@osky
@moonlight1210
@jankalukasova velmi ste to nepochopili ale nevadi. Ja kupujem vsetko on si to pozicia pretoze nebude investovat do veci ktore on s nim robit ani nebude.cez zimne prazdniny ho raz za rok da 1 den lyzovat s jeho sestrou aby sa ukazal aky je dobry otecko. Pritom sa vyjadril ze to nie je sport pre dieta. 1 den ho zoberie korculovat a sankovat. A len na to mu to mam poziciat.....to ze tieto veci dieta potrebuje je mu fuk. Hracky si nenoze zobrat domou aby sa pohral nie nase hracky k otcovi. Otec mu strci mobil alebo tablet takze sa tam nestiha hrat. A ked syn chce aby mu nieco kupit domou ze sa bude s tym hrat tak to mu nekupi..... uz aj zeny brania muzou?
Ktory o rodinu nestali a teraz si idu deti kupovat? To uz kde spejeme. Nas rozchod bol o tom ze dobre ved dieta si aj tak kupim ja na to nam ..... ale dakujem za rady. Takze budem sa riadit svojim rozumom. Dieta nemoze nic doniest domou takze ani si nezoberie. Aj tak ma vlastny rozun a 7 rocny mi povie ze naco take divadli ced ico nelyzuje a abi nekorculuje ...... takze tak

malo78
autor
11. dec 2018

@lienoccka85 takvto som mala moznost vidiet. Sudu uz ide len o prava otcov ani ich nezaujima dovid rozpadu rodiny proste nic? A nasmutnejsie ani pocity deti? Pretoze mij povedal ze rad chodi k otcovi aleclen preto ze moze mobil a tablet a hlavne robit si co chce a byt dlho hore. A to sudu uplne staci. A ked som vysvetlovala synovi ze bude o 1 noc dlhue pri otcovi tak ste mali vidiet ten hystak.....

jankalukasova
11. dec 2018

@malo78 no nenapisala si to velmi jasne... a do vaseho vztahu/rozchodu nikto z nas nevidi. A neviem komu tym ublizis viac, ked mu to nepozicias... lebo ja si myslim, ze malemu a nie ex. Okrem toho to pises ako keby si ex bral pre seba na lyzovacku Tvoje lyze... podla mna mu nic nepoziciavas a syn si proste berie so sebou svoje veci... druha vec je, ze by ste sa mali dohodnut na spolocnom financovani

osky
11. dec 2018

@malo78 ja myslim ze si ma nepochopila ty.ved vravim ze nemas kupovat vsetko sama.
Ale vniesla si teraz trochu svetla zase do toho tak uz je to pochopitelnejsie-cize ked ocko mysli ze syn korculovat a lyzovat nemusi,tak v podstate tie veci nepotrebuje...jasne.chlapska logika.
Hlavne venovat sa synovi je pre neho asi problem tak mu zapcha oci darcekmi...
Ja si tvojho chlapa nezastavam ani nahodou.
Len uvazujem logicky.
Treba mysliet najmä na syna.on je v tom nevinne a odskace si to len on.zial.

malo78
autor
11. dec 2018

@jankalukasova syn to neberie ako ublizovanie pretoze s nim otec takto cas nikdy netravil. Zacal savmu cenovat ked mal 5.5 roka a to po rozchode. Maly je zvyknuty vsetko robit so mnou a dokonca ako mi hovori ani nechce s nim robit take veci lebo ho to nebavi ze sa na neho len pozera

malo78
autor
11. dec 2018

@osky ale ked mu poviem ze nech sa podiela polovicou na kupe bycikla tak ani pocut nechce. Vraj ja syna nutim na take veci tak nech si ich aj kupujem....

moonlight1210
11. dec 2018

@malo78 sorry, spociatku si to tak napisala, ze sa zdalo, ze on mu nieco kupi, a potom chce, aby si to synovi zabalila, ked ide k otcovi - na com nebolo nic divne, co by malo cloveka hnevat.
az potom si vysvetlila.

kazdopadne, tie veci bal a posielaj so synom k otcovi len ak tie cinnosti dieta s otcom bavia.
ak nie, tak exovi povedz, ze je to zbytocne balit, aby sa aj tak nudili obaja (on pozeranim a syn tym, ze otec sa nezabava s nim). radsej nech synovi ukaze nieco, co bavi aj jeho. mozno sa pre to dieta tiez nadchne.
priority sa vekom v zivote menia. o par rokov moze s otcom najst v niecom spolocnu rec.

miadi
11. dec 2018

@malo78 nikto ho nebrani skor si robiš problem tam kde nemusiš. Raz za rok zoberie syna lyžovat s vecami ktore si kupila ty ..a teba to hneva. Alebo raz za rok pouzije tie korčule od teba. Tak bud aspon rada ze aspon nieco snim podnikne hoci len raz za rok. Niektori tatkovia iba poslu $ a dovi dopo. Ste sa rozišli tak je to ake to je. Nie je to ako ked je komplet rodina manzelia. Hlavne ze so synom ma ako taky vztah.. ved tu ide hlavne o to dieta nie? Ale tak skus si snim vybavit nech ma Teda tie veci ktore raz za rok použije snim dvojmo. Alebo nepožičaj a nech sa zariadi ako vie. Ako to vysvetliš malemu je už len na tebe .

nesebestacnapetra
13. dec 2018

@malo78 ja by som len tolko k tomu napisala, tie lyze, korcule a podobne veci si platila aj z vyzivneho co ti posiela otec. urcite to slo aj z jeho penazi, cize vdaka nemu mozes kupovat veci synovi ktore mu kupujes plus pridavky na dieta,

nesebestacnapetra
13. dec 2018

@malo78 a riesis tu nepodstatne veci namiesto toho aby si bola raada ze sa otec stara a chodi s nim po vyletoch. robis problem tam kde nie je. len aby si raz neplakala ked sa prestane starat a bude ti posielat len vyzivne. aj chlapi maju jedny nervy...

jamika27
13. dec 2018

@malo78 no čo ti poviem je to blbé. Ale zase na druhej strane kaziť si vzťahy a ísť na to tým že nepožičiam ... zbytočne sa budú vzťahy štrbiť, nie? Viem viem je to debil, potrebuje si niečo dokázať, ale nechaj ho v tom. Skôr by som išla na to z druhej strany, povedz že bycikel si predala lebo bol malý a už nemáš (nemyslím klamstvo, ale keď budeš veci striedať). Prípadne pri kúpe ďalších ho skús požiadať o príspevok na tieto nadštandartné veci. Viem nie je to ideál, ale zase hádať sa. A apropo ... ozaj si nemala dobrého právnika pri jeho majetku .... Dieťa má mať taký štandart ako jeho rodičia. To že 200 eur nie je malá suma je jedna vec ale to že by mohol mať viac je druhá. Skôr by som riešila toto ako požičiavanie hračiek ...

lujza123
27. dec 2018

@malo78 normalne si sportove veci ako korcule, lyze atd poziciavame, naco to kupovat vsetko 2 krat. Ved tie veci patria v prvom rade dietatu. Jedine co ma 2 x je bicykel, ten poriadny ma u tatka (lebo on ho kupil) a u mna ma len taky z bazara za 20 eur na vozenie po dedine. Ked sa chystame na nejaky cyklovylet donesie si ten drahy bajk od tatina

Len tak som pozrela aj tvoju 2 diskusiu, je z teba citit ze si sa z rozchodom este nevyrovnala a citis obrovsku krivdu, ak ti mozem poradit vykasli sa na to. Neries blbiny, neries kolko dava a kolko by mal dat, co kupi a nekupi, lebo sa z toho zblaznis. Bud rada ze plati 200 eur nacas, ze sa aspon zaujma. Ver ze aj toto je na Slovenske pomery fakt luxus. Vyhod to uplne z hlavy, ries to az potom ked si znova podas o zvysenie, dovtedy nie.
Kym bude dieta plnolete este vas caka dlha, predlha cesta, este budes musiet riesit aj ovela zavaznejsie veci ako pozicanie jednych korcul. Nekomplikuj to cele zbytocne, nerob naprieky, povznes sa nad to... Bude sa ti lahsie zit.

Inac chlapy su vseobecne lakomy ked maju na nieco prispievat svojej ex. Ale ked ho bude o novy bicykel proit priamo maly mozno sa zachova inak. .. Teda aspon u nas si tieto veci pyta od otca priamo mlada a vacsinou ich aj dostane

zitaje
31. dec 2018

Keď si chce tvoj ex požičať od teba korčule či lyže pre malého, naúčtuj mu požičovné 😉

malo78
autor
2. jan 2019

@lujza123 aj u nas by ich dostal ale nemohol zobrat domou kde s nim aktivne robim tieto sporty. Ocko nema problem s peniazmi takze kupil by mu ich

malo78
autor
2. jan 2019

@zitaje no to by som chcela vidiet ktora by si uctovala pozicovne

zitaje
2. jan 2019

@malo78 asi máloktorá... Ja to beriem tak, že korčule, ktoré kúpim deťom, patria deťom. Ale keby som mala pohľad, že sú moje, lebo ja som ich kúpila, naúčtovala by som požičovné.

Strana
z2