Výživné
Ahojte maminky, poraďte mi prosím.. Takáto je moja situácia..
Som v 25tt, a priateľ to zjavne psychicky nezvládol a opustil nás.. Komunikácia medzi nami je naozaj minimálna, dokonca mi povedal, že mi na dcéru nedá ani euro.. ale zároveň, že si mám vyhodiť z hlavy, že sa s dcérou nebude stýkať..
Je možné mu nejak zabrániť styk s dieťaťom? On je skutočne veľmi nezodpovedný, nedokáže sa postarať ani sám o seba, nie to ešte o malé dieťatko.. Jedine, žeby bol s malou v mojej prítomnosti, ale ja ho nemôžem ani vidieť, ani cítiť..
Je možné si nejak nárokovať na to, aby mi prispel na výbavičku?
Môžem ho uviesť v rodnom liste ako otca dieťaťa bez toho, aby on bol prítomný, alebo podobne? Alebo keď sa ohradí trebárs, že on nie je otcom, ako mám postupovať?
A čo sa týka výživného, stále je študentom denného štúdia, má 24rokov, ale nemá žiadny papierový príjem.. ale napr. vlastní auto.. Je šanca, že od neho uvidím nejaké peniaze? A keď skončí školu a dajme tomu, že sa nezamestná, ale stále ho bude živiť matka (tak ako doteraz), je povinný platiť výživné na dieťa? A koľko stojí taký súd o výživné? Je možné, že mi bude musieť uhradiť aj výdavky na súd? Určite sa nedohodneme mimosúdne..
Je suma výživného nejak zospodu ohraničená? A tie maminy, čo máte skúsenosť, koľko vám súd vymeral výživné? Dieťatko sa ešte nenarodilo, takže výživné na novorodenca, ani si neviem predstaviť, aké budú reálne výdavky.. Mám síce v hlave nejakú predstavu, ale skutočnosť môže byť úplne iná..
nevie niekto poradiť ako dokázať plat živnostníkovi, ktorý vykonáva stavbárske práce??? Peniaze má na ruku, danové má tak super že vraj mu mesačne ostava 300e a to robi 250km od domu plati si ubytovnu, stravu, cestovne a samozrejme že stoho platu 😀 a sudca mu dal za pavdu, že proste nemá chudačik na nič, je ženatý, ma dalšie dieťa a nemá nič na svojom mene. Da sa to cez danový urad alebo cez čo?? Ani by som nežiadala o vyššie výživne keby ten jeho 2tisicovy plat šiel na stravu, oblečenie a dlhy ale na 100% viem že končí polka vyplaty v automatoch a dalšiu prepije aj s manželkou. chcem dcerke našetriť niečo na SŠ alebo VŠ
Ďakujem
mne moj pravnik povedal ze nemam narok ani na 1/2 vybavy, ani na spatne vyzivne a to som prosim bola na pn pred aj po tehotenstve. prosim ovzite sa mi mam dnes sud, mne sa to nezda

@mirka3211 ahoj ja som sa s bývalým rozišla ked mala dcérka rok a pol, priezvisko som dala automaticky jeho, výbavičku som neriešila, ale viem od právničky, že som mala na to nárok a po ozchode som si podala na súd o určenie výživneho a o zmenu priezviska. tým že bude mať priezvisko po tebe nič nestráca ak maš otca zapisaneho v RL. No neviem ako to budu riešiť vo vašom okrese lebo každý sudca je iný :( ak nepracuje a bude žiadať najnižšie výžívne to je okolo 26e :( :( :( malú od rozchodu nevidel a to je už 5,5roka a sud na jeho žiadosť mu určil (a to ho mala ani nepozna ocka ma ineho a lubi ho 🙂 )a to dokonca až od piatka do nedele, čiže su uplne blby, a ked som sa odolala na krajsky tam mu to len pozmenili v tom že na začiatok stači na znovu obnovenie ich vzťahu dcera otec dva mesiace v mojej pritomnosti :( samozejme dodnes nedošiel ani raz 🙂 je to tu postavene na hlavu 😠 skus si pozisťovať kolko by si dostala ako slobodna matka bez otca v RL možno budeš mať aspoň od neho pokoj lebo niektorý chlapi ked chcu vedia narobiť riadne zmätky a stresy v živote :(