icon

Výživné

mirka3211
13. dec 2011

Ahojte maminky, poraďte mi prosím.. Takáto je moja situácia..
Som v 25tt, a priateľ to zjavne psychicky nezvládol a opustil nás.. Komunikácia medzi nami je naozaj minimálna, dokonca mi povedal, že mi na dcéru nedá ani euro.. ale zároveň, že si mám vyhodiť z hlavy, že sa s dcérou nebude stýkať..
Je možné mu nejak zabrániť styk s dieťaťom? On je skutočne veľmi nezodpovedný, nedokáže sa postarať ani sám o seba, nie to ešte o malé dieťatko.. Jedine, žeby bol s malou v mojej prítomnosti, ale ja ho nemôžem ani vidieť, ani cítiť..
Je možné si nejak nárokovať na to, aby mi prispel na výbavičku?
Môžem ho uviesť v rodnom liste ako otca dieťaťa bez toho, aby on bol prítomný, alebo podobne? Alebo keď sa ohradí trebárs, že on nie je otcom, ako mám postupovať?
A čo sa týka výživného, stále je študentom denného štúdia, má 24rokov, ale nemá žiadny papierový príjem.. ale napr. vlastní auto.. Je šanca, že od neho uvidím nejaké peniaze? A keď skončí školu a dajme tomu, že sa nezamestná, ale stále ho bude živiť matka (tak ako doteraz), je povinný platiť výživné na dieťa? A koľko stojí taký súd o výživné? Je možné, že mi bude musieť uhradiť aj výdavky na súd? Určite sa nedohodneme mimosúdne..
Je suma výživného nejak zospodu ohraničená? A tie maminy, čo máte skúsenosť, koľko vám súd vymeral výživné? Dieťatko sa ešte nenarodilo, takže výživné na novorodenca, ani si neviem predstaviť, aké budú reálne výdavky.. Mám síce v hlave nejakú predstavu, ale skutočnosť môže byť úplne iná..

Strana
z2
majuska85
21. dec 2011

@mirka3211 ahoj ja som sa s bývalým rozišla ked mala dcérka rok a pol, priezvisko som dala automaticky jeho, výbavičku som neriešila, ale viem od právničky, že som mala na to nárok a po ozchode som si podala na súd o určenie výživneho a o zmenu priezviska. tým že bude mať priezvisko po tebe nič nestráca ak maš otca zapisaneho v RL. No neviem ako to budu riešiť vo vašom okrese lebo každý sudca je iný :( ak nepracuje a bude žiadať najnižšie výžívne to je okolo 26e :( :( :( malú od rozchodu nevidel a to je už 5,5roka a sud na jeho žiadosť mu určil (a to ho mala ani nepozna ocka ma ineho a lubi ho 🙂 )a to dokonca až od piatka do nedele, čiže su uplne blby, a ked som sa odolala na krajsky tam mu to len pozmenili v tom že na začiatok stači na znovu obnovenie ich vzťahu dcera otec dva mesiace v mojej pritomnosti :( samozejme dodnes nedošiel ani raz 🙂 je to tu postavene na hlavu 😠 skus si pozisťovať kolko by si dostala ako slobodna matka bez otca v RL možno budeš mať aspoň od neho pokoj lebo niektorý chlapi ked chcu vedia narobiť riadne zmätky a stresy v živote :(

majuska85
21. dec 2011

nevie niekto poradiť ako dokázať plat živnostníkovi, ktorý vykonáva stavbárske práce??? Peniaze má na ruku, danové má tak super že vraj mu mesačne ostava 300e a to robi 250km od domu plati si ubytovnu, stravu, cestovne a samozrejme že stoho platu 😀 a sudca mu dal za pavdu, že proste nemá chudačik na nič, je ženatý, ma dalšie dieťa a nemá nič na svojom mene. Da sa to cez danový urad alebo cez čo?? Ani by som nežiadala o vyššie výživne keby ten jeho 2tisicovy plat šiel na stravu, oblečenie a dlhy ale na 100% viem že končí polka vyplaty v automatoch a dalšiu prepije aj s manželkou. chcem dcerke našetriť niečo na SŠ alebo VŠ
Ďakujem

kibuk1
16. okt 2012

mne moj pravnik povedal ze nemam narok ani na 1/2 vybavy, ani na spatne vyzivne a to som prosim bola na pn pred aj po tehotenstve. prosim ovzite sa mi mam dnes sud, mne sa to nezda

maminuska
16. okt 2012

@majuska85 treba si zohnať dobrého právnika, viem že v tvojej situácii je to možno ťažké ale táto investícia sa oplatí.

Strana
z2