Ako dohodnúť právnickú dohodu o striedavej starostlivosti?
Ahojte, potrebovala by som sa poradiť ako mám postupovať vôbec neviem ako sa takéto niečo rieši a už vôbec neviem ako to vybaviť. Rozišli sme sa s priateľom s ktorým mám 5 ročného syna. Ja som sa vrátila k rodičom aj so synom lenže sme od seba 40 km,viem nie je to veľa ale ani jeden nemáme auto. Ako si dať striedavu starostlivost? Do škôlky je zahlaseny v inom meste ako sme teraz takže som mu musela prerušiť dochádzku a ja som PN. Koľko máte nastavené výživné? Ja by som chcela 150€ keďže on syna bude mať dosť málo takže všetky výdavky budú na mne. Vychádzame dobre a chceli by sme sa vyhnúť súdu a ísť formou dohody. Moja starosť je že sa mu bojím syna dávať na viac ako dva dni a v tomto jedinom sa nezhodneme on ho chce mať aj týždeň len ja pochybujem ze by sa postaral dostatočne keďže aj keď sme spolu žili tak sa poriadne nestaral a nevenoval sa mu . Dá sa dohodla ktorá vznikne u pravnika napadnúť v prípade ze by mi napríklad neplatil?
Toto čo ty navrhujes nie je striedavá starostlivosť
@12mirus12 choď radšej na súd, pekne oficiálne. Kamarát, nekamarat, "co je psáno, to je dáno".
@12mirus12 my máme dohodu - lenže sme sa dohodli tj. Obaja sme súhlasili s výškou výživného aj so starostlivosťou. Doteraz sa dokážeme dohodnúť, ukázalo sa to celé dobre a dieťa je s otcom viac ako máme v dohode. Ja som si striedavou starostlivosťou nesúhlasila lebo to nie je zdravé pre dieťa. Ale v prípade že sa absolútne nezhodnete - budete sa žiaľ musieť vláčiť po súdoch inak to nejde. A nemáš veľkú páku nakoľko nemáš ani škôlku si na PN, malého máš doma a nemáš auto. Radím že skúste sa nejako dohodnúť. Ak o starostlivosť nemal záujem kým ste boli spolu tak ho to rýchlo prejde a nebude si ho brať tak často
@12mirus12 Striedavku neodporúčam. Psychicky zaťažuje dieťa. Neustále balenie, sťahovanie a adaptácia na iný režim (napr. iné pravidlá spánku, stravovania, učenia) u oboch rodičov môže viesť k únave a stresu.
Dieťaťu chýba pocit trvalého domova. Môže sa cítiť ako "na návšteve" u oboch rodičov, čo sťažuje budovanie pocitu bezpečia.
Sú tam vysoké nároky na komunikáciu rodičov. Ak sú vzťahy medzi rodičmi konfliktné, striedavá starostlivosť situáciu zhoršuje a dieťa sa stáva rukojemníkom alebo poslíčkom informácií.
Je to aj logisticky a finančne náročné. Nutnosť zabezpečiť dvojité vybavenie pre dieťa (oblečenie, školské potreby) a zložité plánovanie dopravy.
Potom sú tam aj problémy s kamarátmi a záujmami. Dieťa musí často dochádzať do školy z dvoch rôznych miest, čo komplikuje sociálne väzby a mimoškolské aktivity.
Je tam aj riziko pri rozhodovaní. Ak súdne rozhodnutie nie je presne špecifikované, vznikajú problémy pri určovaní právomocí rodičov.
Celkovo si myslím, že striedavá starostlivosť nie je vhodná pre žiadne rozpadnuté rodiny, nie len kvôli vyššie vymenovaným dôvodom, ale aj skrz fakt, že dvaja rozvedení ľudia majú svoje životy a ich spájanie sa, či už online, fyzicky - proste pravidelnou komunikáciou kvôli dieťaťu nie je dobré pre nich a ani správne. Každý z nich má právo na svoj život a to aj po boku nového partnera. Striedavka sa tak stáva pre každú zúčastnenú stranu veľkou záťažou a nijakým prínosom.
Autorka, ak sa teda nevieš nijak s bývalým dohodnúť, podaj si návrh na súd o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, alebo do spoločnej, pričom trvalý pobyt dieťaťa žiadaj u seba. Veľa šťastia !

@12mirus12 ako syna bude mať dosť málo keď chceš striedavú starostlivosť?