Ako riešiť rozdelenie domu po rozvode?
Dobrý deň,
Nemáte prosím niektorá osobnú skúsenosť, ako je to pri rozvode s domom, ak obaja majú záujem v ňom zostať? Právnicka mi tvrdí, že ak natrafíme na spriazneného sudcu, tak si ho nechám ja, nakoľko deti budú v mojej starostlivosti a prihliada sa na to, aby deti nemuseli meniť prostredie. Vraj bežná prax je, že ak sa s manželom nedohodneme, súd nariadi dom predať. Dodávam ešte pre upresnenie, že nikto nikto vyplácať z domu nebude, spolu vlastníme ďalšie dve nehnuteľnosti, vieme si to k finančnej spravodlivosti podeliť. Ide mi o dom, nechcem deťom meniť prostredie, stres už majú dostatočný z nášho rozvodu.
Ďakujem za každý komentár.
Ak sa muž zatne, že chce z domu vyplatiť tak čo spravíš?tie ďalšie 2 nehnuteľnosti su koho spoločne?Áno, môže to byť tak, že ty si necháš dom, aby deti nemuseli meniť prostredie a muž ostatné nehnuteľnosti všetko záleží čo chce muž a ako je ochotný sa dohodnúť.Aj on môže povedať, že má k domu citový vzťah a chce tam deti vychovávať a ty choď do druhej nehnutelnosti
Podľa mňa ak je polka tvoja polka jeho to nezaleži od toho kto ma deti to je hlúposť. Dom sa môže predať a peniaze rozdeliť.
@alickapusinka
@rebrambora čo konkrétne ste nepochopili na opísanej situácii? Vlastníme 3 nehnuteľnosti, nadobudnuté v manželstve, spadajúce do BSM. Jednou z nich je rodinný dom, v ktorom žijeme. O dom, po rozvode máme záujem obaja. Ja kvôli deťom, manžel z princípu. Nám nejde o finančné kompenzácie, nebudeme sa handrkovat ani na stovke ani na tisícke, obom nám ide o dom. Predaj domu nikto z nás nechce. Zvyšné nehnuteľnosti majú v súčte o 80- 100 tisíc viac ako predmetný rodinný dom.
@draik máte prosím osobnú skúsenosť? Je to skutočne tak, že rozhodnutie závisí len od toho, na akého sudcu natrafíme? Nedá sa to nejakým spôsobom ovplyvniť? Nezaváži napr. skutočnosť, že jedno z detí je autista a má veľký problém so zmenami?
Poznám takého, ktorému dom ostal. Deti sú s manželkou u jej rodičoch. Konkrétnejšie sú hneď oproti 🤦🏻♀️.
No ale ak manžel ma polovicu z domu a chce byť zásadovi tak súd nepovie že ten dom v ktorom žijete teraz prípadne tebe a deťom to nezáleží od toho že TY máš deti tak tvoj bude dom manžel si vezme iný. Ak súd povie dajme tomu že mu máš polku vyplatiť a nedohodnete sa tak budete musieť predať. Nie že tebe prípadnú deti automatický ten konkrétny dom podľa mňa sa môže nariadiť predaj domu.
@chodec15 prosím, čítajte čo píšem. Obaja si chceme nechať dom, nám nejde o finančné vyrovnanie sa. Chceme ten náš konkrétny dom.

Dom patrí do BSM? Ak áno a ak sa viete na vyporiadaní majetku dohodnúť, tak súd to nebude riešiť. Ak sa dohodnete, potvrdíte si u notára dohodu o vyporiadaní BSM a hotovo. Súd to vôbec nemusí riešiť.