Odchod s 6-mesačným synom: Ako zvládnuť súd?
Ahojte maminky, potrebujem poradiť alebo povzbudiť. Rozhodla som sa odísť od partnera (nie sme manželia), máme spolu 6-mesačného syna. Sťahujem sa k rodičom.
Mám obavy z pár vecí a chcela by som vedieť vaše skúsenosti:
Partner pracuje 6 dní v týždni (12-hodinovky) a k malému v noci vôbec nevstáva. Chcem, aby bol malý zverený mne a otec mal styk len v mojej prítomnosti (kvôli veku syna a jeho vyťaženosti). Je to reálne?
Bojím sa, že si vezme právnika a bude ma zastrašovať, že mi malého vezme. Stalo sa vám to niektorej? Má šancu uspieť pri tak malom dieťati, ak sa ja o malého riadne starám?
Má zmysel žiadať o neodkladné opatrenie hneď po odchode, alebo stačí klasický návrh na zverenie?
Budem vďačná za každú skúsenosť a radu, ako ste to zvládali. Ďakujem!
Dôvod rozchodu a odchodu je že vôbec v noci k dieťaťu nevstava? Nevšimla si si, že maká 12 hodín v práci ? Toto je hlúpy dôvod.
@vanessa12345 ako chceš s takým dôvodom uspieť ?? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 to len preto, že nevstane pretože je unavený z práce, chceš dieťa odtrhnuť od otca ? To si jaka sebecká.
Dôvod rozchodu a odchodu je že vôbec v noci k dieťaťu nevstava? Nevšimla si si, že maká 12 hodín v práci ? Toto je hlúpy dôvod.
@anonym_690adf kde píše, že to je dôvod odchodu? To je dôvod, prečo chce, aby bol zverený do jej starostlivosti, že robí 12h denne a k malému nevstáva v noci.
@vanessa12345 moj manzel tiez robi kazdy den 12tky prve dieta pred 8r druhe teraz 6m a nikdy som od neho neziadala aby vstaval.v noci k deťom...jedine som ho zobudila párkrát v noci ked.bolo dieta chore Alebo isli zubky ze som potrebovala.dat sirup od bolesti...inac som sama bojovala po nociach.
Dnesny ludia s rozchádzajú pre maličkosti zaklad vztaahu je komunikácia a ucta k druhemu len bohužiaľ dnesni ludia uctu voči druhym stratili uz😔😔(myslim všeobecne)
Je veľmi málo pravdepodobné, že by bol malý zverený do starostlivosti otca. Ale taktiež nie je úplne dôvod, aby sa stretával len v tvojej prítomnosti. Z akého dôvodu, nemôže byť so synom sám? Lebo vek ani vyťaženosť nie je dôvod.
Vy ste nechapave?Kde pise, ze to je dovod rozchodu? Je to dobod, preco chce, aby bol maly zvereny jej.
Ja som riešila podobné, mala som syna skoro 5r. a druhého ani nie ročného. Okrem iného, mal milenky, bolo tam psychické týranie.... Podávala som klasický návrh na zverenie detí do mojej starostlivosti. Začal robiť napriek, zobral syna v pyzamku , mal do doniesť o chvíľočku a nebolo ho viac ako 24 hodín. Nedvíhal mobil, len poslal SMS, že je s ním. Myslela som, že ma porazí. Nikdy mu ani plienku doma nevymenil, ani nevedel, čo také dieťa dostáva jesť (bol ešte aj dojčený), dal mu hranolky z mekáča (starší syn potom prezradil). Na súde trval na striedavke, aby sa vyhol výživnému. Ja som v žiadnom prípade nesúhlasila, tak sudkyňa nariadila súdnoznaleckej dokazovanie. Súd sa ťahal skoro 3 roky (stále on neprišiel, jeho právnička bola PN...), myslel si, že to natiahne, aby bol syn trošku väčší a bolo pravdepodobnejšie, že súd odklepne striedavku. Deti mám v starostlivosti ja, stretávajú sa 5 dní za 2 týždne.
Omg, ženské s nulovou citatelskou gramotnosťou, zato veľkou potrebou moralizovať o dôvodoch rozchodu, si nevšímaj.
K veci - je veľmi nepravdepodobné, že by súd zveril dieťa tak útleho veku do inej starostlivosti ako starostlivosti matky, ktorá sa o dieťa od narodenia riadne stará. S tou Tvojou prítomnosťou - otázka je, prečo chceš takéto obmedzenie? Keď je priateľ s dieťaťom, stará sa oň? Prebaluje? Dáva prikrm? Alebo sa ani nepokúsil o nejakú starostlivosť a máš strach, či to zvládne tých niekoľko hodín styku? Tak malé dieťa pravdepodobne ešte ani nepôjde na viac denný styk, tak keď ide len o to nočné vstávanie, nie je nevyhnutná tvoja prítomnosť. Dobre si ujasni jednu vec - ide ti o schopnosť postarať sa, alebo o pocit kontroly? Lebo chalan bude otcom už navždy a minimálne do 18 rokov sa budete musieť dohadovať a všetkom okolo malého, tak nepokazte rodičovské vzťahy hneď na začiatku. S tým neodkladnym rovnako - ty ho poznáš, ty vieš - je pravdepodobné, že bude robiť naschvaly? Ak áno, podaj. Ale do návrhu musíš napísať, prečo tvoju situáciu považuješ za závažnú. Ak nie, stačí normálny návrh na upp...
Chceš sa s bývalým priatelom stretávať ty? Lebo presne toto ťa čaká nasledujúce roky ak trváš na stretávaní v tvojej prítomnosti...Dobre, teraz je dieťa ešte malé, ale aj tak s ním nebude chodiť len na prechádzky, ale vezme ho aj k starým rodičom, prípadne k známym, ak si nájde priateľku tak aj k nej....lebo ak aj bude styk s dieťaťom v tvojej prítomnosti, ty neurčuješ kde s dieťaťom pôjde.....ty tam budeš zrejme nevítaná, prívesok....+ak príde k nezrovnalostiam, hádky pred dieťaťom....takže ak nie je dôvod, tak mu ho na tie 3-4 hodinky dávaj, ty si oddýchneš a čo to porobíš,,,,tak malé dieťa mu do starostlivosti nedajú a ani do striedavky, až okolo 2-3rokov ....nerob mu prieky, lebo sa ti to vypomstí ked bude dieťa väčšie....lebo aj ty budeš musieť neskôr chodiť do práce a potom budeš vyplakávať že otec vôbec nepomôže keď je treba, nemá s dieťaťom vzťah alebo dieťa nevezme keď má a ty mu ho musíš nachystať a nič s ním na ten čas nemôžeš plánovať.....
@vanessa12345 ako chceš s takým dôvodom uspieť ?? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 to len preto, že nevstane pretože je unavený z práce, chceš dieťa odtrhnuť od otca ? To si jaka sebecká.
@mamulienka0 to nie je dôvod zabudla som napísať. Ty si dobrá sebecka
Nevera podvádzal ma písal si volal si s inými a stale opakovane. Uz ma to nebavi som z toho psychicky vyčerpaná
Nevie sa o malého starať, len sa s ním hrať. Ja ho kúpeľ dávam mu jesť vsetko.
Malého som by som ho ani teraz nenechala ani na pol hod., vecer mali plače on spi ako zabitý. Celý mesiac február bol doma nemal prácu. Ani raz v noci k nemu nestal. Mlieko mu nevie pripraviť stale studené, vraví ze je teple, prikrm mu nevie pripraviť, prebalovat nechce lebo ze je mu z toho zle.
Bývame v jednom dome so svokrou.
A ja nechcem aby sa o malého starala ona.
Malého som by som ho ani teraz nenechala ani na pol hod., vecer mali plače on spi ako zabitý. Celý mesiac február bol doma nemal prácu. Ani raz v noci k nemu nestal. Mlieko mu nevie pripraviť stale studené, vraví ze je teple, prikrm mu nevie pripraviť, prebalovat nechce lebo ze je mu z toho zle.
@vanessa12345 to, že ty nechceš, aby sa o tvoje dieťa starala svokra, ktorá nie je tvojou svokrou, veľmi súd asi nebude zaujímať. Tvoj priateľ má na syna také isté práva, ako aj ty. Takže je dosť možné, že súd povolí stretávanie aj bez teba aspoň na niekoľko hodín.
@vanessa12345 uhm, chápem všetky tvoje negatívne pocity k bývalému ,ale za situácie, že otec dieťaťa vie zabezpečiť starostlivosť aspoň cez svoju matku ozaj nie je dôvod určovať styk len za tvojej prítomnosti. To, že ty nechceš, nie je dôvod
@vanessa12345 Ani jeden z tychto dovodov nie je na NO ani na to, aby bol nutny styk v tvojej pritomnosti. A ke dieta na UM, tak to duplom. Uvedom si jednu vec, pre dieta je dolezite travit cas s otcom aj jeho rodinou. Prestan robit dramu, poziadaj o zverenie a ak sa dhces odstahivat uz teraz, tak spis s otcom rodicovsku dohodu, kedy mu budes babo davat. Robis z uplnej banality velku vec. Ziaden sud ti kvoli zlym vztahom so svokroru a otcom neobmedzi styk. Zbytocne stracas vztah.
Sťahujes sa ďaleko ? Využi odchod a návrh na zverenie, kým je dieťa tak malé. Aby súd reálne rozhodol v tvoj prospech. Zverenie tebe, styk v tvojej prítomnosti, primeranú výšku výživného. Stačí obyčajny návrh, len ak by boli závažné dôvody, vtedy podaj neodkladne ( vzdialenosť, jeho neprimerane správanie tebe ako vyhrážanie že ti dieťa vezme, nepustí teba alebo dieťa, že ti nedá ani cent, lebo ty ho poznáš a vieš predpokladať akú má v tomto povahu). Je v tom veľa drobnosti, ktoré môžu pomôcť,napr aj to či tu teraz dáva primerane € na výdavky na dieťa, či sa jeho matka príliš angažuje a veľmi do vás šťúra. To dosť môže ovplyvniť, čo je viac treba - do riadneho rozhodnutia má právo na dieťa 24h z 24h, tak ako ty, rovnocenne, tak keby si ho vzal na prechádzku, nemusí ti ho vrátiť. Nevieme či tvoja "svokra " pracuje a či by sa obaja mohli postarať 24/7,
Vyhrážanie že ti ho vezme - to robí drvivá časť chlapov, alebo si dovoliš posramotit jeho ego svojím rozhodnutím odísť, vykašľať sa na neho, aj keď on je curevník. On môže byť king, ty nie. Takže sa obrň, príprav aj na jeho blbé reči, ale tie v zápale keď objaví novú sukňu polavia
Mrzi ma situacia, v ktorej sa nachadzas a rpzhodnutie odist s polrocnym babatkom muselo byt narocne.
Pri tak malych detoch byvaju deti spravidla prisudene matke a otec ma urceny styk. Vacsinou na par hodin tyzdenne, bez prenocovania.
Ano, mozes ziadat aj o styk za Tvojej pritomnosti, aj to sa schvaluje, zalezi od argumentov. Odporucam pravnika s mediatorskymi skusenostami.
Tiez odporucam nebranit styku otca s dietatom, pokial ma zaujem, nech si s nim buduje vztah, je to v prospech dietata.
Dovod odchodu sud primarne zaujimat nebude, dolezite je, aby si na buduceho exa pred sudom nekydala, lebo sa tym budes sama zhadzovat.
Vypocitaj si mesacne naklady na dieta a ziadaj na sude o trosku vacsiu polovicu plus vyzivne na matku dietata - mas narok do dvoch rokov dietata.
Svokra sa tiež nevie postarať či len ty máš negatívne pocity? Nenapísala si žiadny dôvod pre ktorý by sa museli stretávať za tvojej prítomnosti.
Svokra sa tiež nevie postarať či len ty máš negatívne pocity? Nenapísala si žiadny dôvod pre ktorý by sa museli stretávať za tvojej prítomnosti.
@januska12323 ona by chcela po svojovom a mne sa to nepáči.
Ja mu este nechcem dávať jogurty jesť ani nic co jeme my dospelý a ona uz chce aby som mu dával aj jedlo co varíme a este ine veci to su take maličkosti ale proste nepáči sa mi to.
Ja mu este nechcem dávať jogurty jesť ani nic co jeme my dospelý a ona uz chce aby som mu dával aj jedlo co varíme a este ine veci to su take maličkosti ale proste nepáči sa mi to.
@vanessa12345 vysvetlí " svokre", ako sa začína s prikrmami. Skús byť celý čas vecná, nesťažovať sa na otca a všetky veci okolo. Áno, za normálnych okolností si matka môže dovoliť nenechať ovplyvňovať starými rodičmi a ísť si svoje. Ale toto nie sú normálne okolností a toto nie je dôvod na obmedzenie druhého rodiča v styku s dieťaťom. S týmto ťa každý súd pošle kade ľahšie. Nezabúdaj, obaja rodičia máte rovnaké práva ( a aj povinnosti!) . Pre dobro dieťaťa sa snaž udržať čo najlepšie vzťahy a kooperáciu.
@vanessa12345 chápem ale aj pre súd sú to maličkosti a s týmto nevyhráš. Museli by byť závažné dôvody ako napríklad alkohol, drogy, násilie.

Zalezi, co je dovod tvojho odchodu. Je to to, ze k dietatu v noci nevstava? Uprimne, ak by som ja odpracovala tyzdenne 72h, tak ma v noci ani zbijacka nezobudi. NO by sa malo davat v odovodnenych pripadoch. Nepises, ako sa k tebe sprava.