icon

Výživného pri nadpriemernom príjime

31. mar 2026

Vie mi niekto povedať, ako je to zhruba s výškou alimentov? 2deti, vek 4roky a 1rok. Na deti reálne nie sú veľké náklady, keďže sú malé, a od kamosiek a rodiny sme dostali veľa obliečka, hračiek atd. Ja som na rodičovskej. Budúci exmanžel ma jednoosobovu sro, kde zarába mesačne okolo 13000€. Na svoj súkromný účet si ale mesačne vyplatí desaťkrát menej, okolo 1300€. Nemám k dispozícii jeho faktúry a zmluvy, ale napríklad na finstate je vidieť,že má naozaj nadpriemerné zárobky. A teraz, môžem žiadať vyššie výživné s tým, že deťom chcem do budúcna dopriať podobnú životnú úroveň, ako má otec? Alebo tým, že on ma peniaze zašite vo firme, berie sa to tak, že zarába len tu nízku mzdu a podľa toho sa urci výživné? Čo sa týka bývania, on ma svoje vlastné, ja budem musieť mne a deťom najst podnájom.

anonym_3bf887
31. mar 2026

@anonym_autor Zmier sa s tym, ze deti rovnaku zivotnu uroven mat nebudu. Vychadzat sa bude z ich potrieb a z odhadu jeho zarobku. Pokojne aj z tych 1300 eur. Asi by som poziadala pravnika o radu, ale necakaj vyzivne v tisicoch. Ale v ramci bsm budes mat narok aj na obchodny podiel z sro? Ci? Je to ozaj na pravnika otazka. Aj ked platil ppcas manzelstva hypoteku na svoj byt, tak mas narok an polovicu zaplatenych splatok.

anonym_a561ea
31. mar 2026

Toto je absolútny základ. Minimálne výživné je 50 eur.

https://www.google.com/search?q=výživné+tabuľka...

anonym_9e68ad
31. mar 2026

Nie som ekonóm, ale sro je firma. Myslím ze je jedno, ze jeho.. On je jej zamestnanec- plat ma 1.300€. Z toho platu sa asi bude vychádzať, a rataj s tým že ten zisk firmy určite zníži ako sa len bude dať..
Pochybujem, že sa bude vychádzať z príjmov firmy. To sú akokeby dva rozdielne subjekty.

anonym_c3d0a8
31. mar 2026

Budeš potrebovať dobrého právnika. Sudca mi povedal že on nie je stopovací pes. Všetko si musíš zistiť sama a súdu už dať len na podnose.
s ex sme sa vadili a súdili o každé e na výživnom. Nakoniec som dosiahla ozaj pekné výživné, ale len svojou zásluhou. Musela som si všetko zistiť.
Na 4 r. dieťa ak dostaneš 200 - 250 e tak budeš Ok.

draik
31. mar 2026

V prvom rade je otázka, čo znamená "zarába". Taký Volkswagen na Slovensku "zarába", teda má obrat, 12 miliárd eur. Zisk je však úplne niečo iné. A na ten sa prihliadať bude.
Na druhej strane pri extra vysokom príjme povinného rodiča sa značná časť výživného určí vo forme sporenia. Ťažko totiž niekoho presvedčíte, že na bežné veci dieťa mesačne potrebuje x tisíc eur.

autor
31. mar 2026
@draik

V prvom rade je otázka, čo znamená "zarába". Taký Volkswagen na Slovensku "zarába", teda má obrat, 12 miliárd eur. Zisk je však úplne niečo iné. A na ten sa prihliadať bude.
Na druhej strane pri extra vysokom príjme povinného rodiča sa značná časť výživného určí vo forme sporenia. Ťažko totiž niekoho presvedčíte, že na bežné veci dieťa mesačne potrebuje x tisíc eur.

@draik on robí IT, mentálnu prácu, nič nepotrebuje k práci okrem jedného počítača. Čo zarobí, je jeho zisk, zaplatí povinné dane. ale obrat ako taký nemá v zmysle, že by niečo pre svoju prácu musel nakupovať, alebo niekoho vyplácať.

cusik
31. mar 2026

Výška výživného môže byť max tretina príjmu a to sa delí podľa počtu detí.
1/3 z 1300 je 434 (zaokrúhlene).
Deti sú dve.
Teda na každé dieťa môže byť maximálne výživné 217€.

Čo sa týka iných peňazí, to už záleží, kedy budúci exmanžel založil firmu (pred sobášom alebo po ňom), je tam ešte viac faktorov, bližšie bude vedieť právnik.
V priaznivom prípade by percentuálna časť zisku firmy mohla byť vyplácaná Vám.
To však už nie je otázka výživného.

patrike
31. mar 2026

Fakturovat niekomu mesacne 13 000 a nasledne ich mat na firemnom ucte neznamena nic. Z toho plati dane, odvody a pri troche snahy vygeneruje aj naklady.

anonym_4015e7
31. mar 2026

@anonym_autor treba si nájsť pravnika, ktorý sa venuje obchodnému pravú a rozumie účtovným vykazom. To, ze si nevypláca mesacne 13k je jasne, platil by vysoke dane a odvody. Peniaze sa z firmy dajú "vytiahnut" aj inak. A o to ide toto na súde obhájiť. Ale na druhej strane nedúfaj, ze dostaneš vyzivne 3000€. Bude to klasické vyzivne, co ja viem po 250€ na dieta a zvyšok formou sporenia

anonym_05b48b
1. apr 2026

@anonym_autor môj exmanžel ma tiež nadštandardné príjmy, dala som na zvýšenie a vydokladovala presne to čo deti reálne potrebovali

anonym_70ed92
1. apr 2026

13 000 u nas zarabal mozno konatel spolocnosti. Co ma zahranicnych klientov? Lebo to je na jednu osobu ozaj dost velky plat.

melanta
1. apr 2026
@anonym_70ed92

13 000 u nas zarabal mozno konatel spolocnosti. Co ma zahranicnych klientov? Lebo to je na jednu osobu ozaj dost velky plat.

@anonym_70ed92 13000 a viac je normálny plat vrcholového manažéra či vysoko špecializovaného VŠ vzdelaného IT človeka. V podnikaní je to normálny príjem dobrého podnikateľa.

melanta
1. apr 2026

Muž má vysoký príjem oficiálne ako zamestnanec, výživné má jeho ex na dieťa relatívne v normálnej výške. Áno, vyššie ako 200 eur, ale rozhodne si jeho ex za to nemôže chodiť na dovolenky a kupovať si drahé kabelky. Výhodu, ktorú máš pre svoje dieťa ak jeho otec zarobí viac, je sporenie. Muž tú podstatnú časť platí vo forme sporenia. K tomu však matka nemá prístup, sú to peniaze pre dieťa do budúcnosti.

anonym_0ecf54
1. apr 2026
@anonym_autor

@draik on robí IT, mentálnu prácu, nič nepotrebuje k práci okrem jedného počítača. Čo zarobí, je jeho zisk, zaplatí povinné dane. ale obrat ako taký nemá v zmysle, že by niečo pre svoju prácu musel nakupovať, alebo niekoho vyplácať.

@anonym_autor úprimne, mne sa to nezdá. Že jeden podnikateľ, i keď jednoosobova sro by ,, vystačila,, s jedným kadejakým Pc. Môže mať vydavky a dosť meniť špičkové Pc/notebook , software, platby za úschovu dát, služobné auto na leasing, nájom na nejaké priestory kde podniká, najnovší iphone, net , odborné školenia, propagácia ponúkaných služieb. Nie každý pochopí císla vo finančných výkazoch

autor
1. apr 2026
@melanta

Muž má vysoký príjem oficiálne ako zamestnanec, výživné má jeho ex na dieťa relatívne v normálnej výške. Áno, vyššie ako 200 eur, ale rozhodne si jeho ex za to nemôže chodiť na dovolenky a kupovať si drahé kabelky. Výhodu, ktorú máš pre svoje dieťa ak jeho otec zarobí viac, je sporenie. Muž tú podstatnú časť platí vo forme sporenia. K tomu však matka nemá prístup, sú to peniaze pre dieťa do budúcnosti.

@melanta keby to bolo aj formou sporenia, aspoň niečo. mne ide o to, či to deťom pomôže mať v budúcnosti šancu ísť napríklad na súkromnu školu, mať na kvalitný krúžok a podobne. Lebo on stále ako fyzická osoba nebude mať veľa, všetko to má ako osoba pravnicka. Ako píšeš, je to vysoko špecializovany Itckar. Nevieš náhodou, či súdy aj prihliadajú na povahu podnikania pri deťoch, alebo jednoducho tie príjmy proste pre deti neexistujú? Musím naozaj vyhľadať právnika.na.firemne právo, ako mi tu aj niekto dobre radil.

melanta
1. apr 2026

Sudca sa zaujíma o zamestnanie. Takže ak je ex jednoosobová s.r.o., je úplne jednoduché pozrieť si čísla. Jedna vec je vyplácanie si mzdy, ale určite si vypláca aj zisk, hoci len raz za rok. Určite ti peniaze nenecháva v s.r.o. Sudcovia nie sú hlupáci. Takže kľudne žiadaj vyššie výživné, nezabudni mať v rozhodnutí tiež súdom stanovené, aby prispieval polovicou na nečakané výdavky počas roka a žiadaj sporenie. Môj muž posiela na sporenie takmer 1000 eur mesačne.

anonym_3cbea2
1. apr 2026
@anonym_0ecf54

@anonym_autor úprimne, mne sa to nezdá. Že jeden podnikateľ, i keď jednoosobova sro by ,, vystačila,, s jedným kadejakým Pc. Môže mať vydavky a dosť meniť špičkové Pc/notebook , software, platby za úschovu dát, služobné auto na leasing, nájom na nejaké priestory kde podniká, najnovší iphone, net , odborné školenia, propagácia ponúkaných služieb. Nie každý pochopí císla vo finančných výkazoch

@anonym_0ecf54 Moj partner je vo velmi podobnej situacii, fakturuje trochu menej ale nie ovela menej a nijake z tych vydavkov co spominas nema. Resp donedavna platil leasing ale uz ho splatil. Neplati si nijake spickove laptopy, uschovy dat, propagacne sluzby, najom, skolenia, nic. Fakt by mu vystacil len ten internet. Vlastne takto je na tom asi vacsina mojich znamych, ktori maju jednoosobovu sro a podnikaju v tech-u.

autor
1. apr 2026
@anonym_0ecf54

@anonym_0ecf54 nemusí sa ti to zdať. Je to externý konzultant pre rakúsku firmu, ktorá mu dala notebook. Pracuje iba z domu, mobil má svoj za 300eur cca.auto ma firemné, nie na leasing a kúpil ho pred 7rokmi. Má normálne dohodnutu hodinovú mzdu a keď robí extra projekty, za to aj dostane extra vyplatene. Vzdeláva sa sám, má vysokú školu a naozaj nadpriemerne vysoké IQ. Jemu k životu stačia tepláky a mikina, jeho potenciál je jeho mozog. Čo je na tom nepochopiteľné.

melanta
1. apr 2026
@anonym_0ecf54

@anonym_0ecf54 ale určite že má aj výdavky, ale tie budú priemerne v stovkách mesačne, nie v tisícoch. Ja sama som jednoosobová s.r.o., mám nie lacný mobil, notebook, mesačne miniem množstvo výdavkov na cestovanie (letenky mimo EU, čiže nie lowcoasty + hotely) a teda je to len mizivá časť mojich príjmov.

autor
1. apr 2026
@melanta

Sudca sa zaujíma o zamestnanie. Takže ak je ex jednoosobová s.r.o., je úplne jednoduché pozrieť si čísla. Jedna vec je vyplácanie si mzdy, ale určite si vypláca aj zisk, hoci len raz za rok. Určite ti peniaze nenecháva v s.r.o. Sudcovia nie sú hlupáci. Takže kľudne žiadaj vyššie výživné, nezabudni mať v rozhodnutí tiež súdom stanovené, aby prispieval polovicou na nečakané výdavky počas roka a žiadaj sporenie. Môj muž posiela na sporenie takmer 1000 eur mesačne.

@melanta ďakujem

anonym_70ed92
1. apr 2026
@melanta

@anonym_70ed92 13000 a viac je normálny plat vrcholového manažéra či vysoko špecializovaného VŠ vzdelaného IT človeka. V podnikaní je to normálny príjem dobrého podnikateľa.

@melanta no, asi tie platy vzsrastli, je pravda ze som ich videla v nasej IT firme pred 8 rokmi, vtedy nas konatel mal nejak 15 000 a senior manageri cca 6-7-8 000. Velka firma

anonym_88ae50
1. apr 2026
@anonym_70ed92

@anonym_70ed92 ale to nie je "plat".

anonym_eb034c
1. apr 2026

to, ze je jednoosobova sro je sice fajn, ale ten zisk niekam na konci roka ide nie? ak vies preukazat jeho skutocny prijem a nie 1300, ktoré uvádza.... aj tak to nemusi znamenat... vyzivne sa urcuje z platu , s ohladom na realne potreby dietata... cize ten co zaraba 1000 nema 200 a ten co 10tis automaticky 2 tis... predovsetkym otec by mal dbat na to, aby jeho deti nezili "biedne" len preto, ze ste sa rozviedli...

anonym_304400
Včera o 09:38

@anonym_autor nájdu si právnika.Raz ročne si musí predá vyberať zisk okrem kazdomesacneho príjmu.Bude dieťaťu šetriť výživné dostaneš primerane veku a potrebam.Plus tebe, ak nebudeš pracovať niečo...

anonym_2d6f7d
Včera o 09:49

ja ked toto citam, ti chlapi su take svine s prepacenim, narobia si deti a vyseru sa na ne. Ale hlavne zakaz potratov pre zeny, to by najradsej riesili. Neverim, ze zeny ich znasilnuju a reci typu, sak zena chcela decko. Ale kondom si predsa dobrovolne nenatiahne

anonym_11372b
Včera o 10:10

Ak chceš aby sa deti mali nadpriemerne, tak sa usiluj o striedavú starostlivosť alebo ešte lepšie, nech ich má na krku muž 🙂 to tvojim deťom zabezpečí lepšiu budúcnosť