Ak súd zruší výživné, je možnosť žiadať vrátenie?
Dievčatá manžel dával žiadosť o zrušenie výživného v auguste keďže sa jeho dcéra nijak nevyjadrila či plánuje študovať ďalej podľa všetkého nenavštevuje žiadnu školu maturovala tento rok , ak súd zruší výživné je možnosť žiadať výživné späť? Dá sa podať takú žiadosť o vratenie spotrebovaneho výživného plnoletou Ďakujem za odpoveď
Toľko právnych nezmyslov čo tu človek číta. Áno výživné má jasne stanovené podmienky nároku naň. Ak to dieťa nespĺňa , je možnosť žiadať vrátku výživného. Tvoj manžel ale postupuje správne ak ho ďalej platí a nemá vedomosť o zaniknutí / nezaniknutí vyživovacej povinnosti. V prípade že dieťa hrá mŕtveho chrobáka , počkať na rozhodnutie súdu.
@damian85 ďakujem áno platí naďalej a čakáme na súd , vzťahy medzí nimi sú žial na bode mrazu a len on vie prečo chce pýtať naspäť výživné ktoré bude neprávom spotrebované. Tak milé dámy ja niesom macocha som určite veci ja neovplyvním ale ďakujem za názory
@damian85 môžem sa opýtať prosím ak prebehne pojednávanie je možné už na Tom pojednávaní podať návrh na vrátenie tohto výživného?ak súd výživné zruší.Alebo ako sa prosím postupuje?
@sense 240€
Ďakujem za odpoveď. Nie je to veľa ale ani malo. Dotyčná osoba má zrejme na to dôvody prečo ich žiada späť
@sense a to je teraz už žial s menším muzovym platom veď on má príjem tých 1100€ aj s db na dve deti , no uvidíme čo bude každopádne ďakujem za odpoveďe
pokiaľ už od 9/2024 neštuduje dennou formou - teda sa nepripravuje na bud. povolanie alebo nepreukáže na súde, že vážne zdravotné dôvody jej bránia samostatne sa živiť - súd vyživovaciu povinnosť voči jeho dcére zruší. Spotrebované výživné pri plnoletom dieťati je možné žiadať vrátiť späť - od nasl. mesiaca, v ktorom sa vyž. povinnosť končí - no novým návrhom v samostatnom súdnom konaní. Na tomto konaní sa bude preukazovať či povinný preukázateľne žiadal o informácie o tom či má povinnosť platiť ďalej a či oprávnená/ý účelovo neoznámil/a skočenie dôvodu, pre ktoré bola vyž. povinnosť určená. Švagor si tým prešiel 2x - sám sudca na pojednávaní po vyslovení rozsudku švagrovi povedal, že môže požiadať o vrátenie spotrebovaného výživného - to už nepodával.
@alenah31 ďakujem za odpoveď, písali sme v júli list ktorý si žiaľ neprevzali , doporučene čiže máme dôkaz
takže potom - pretože rozsudok o zrušení musí najskôr nadobudnúť právoplatnosť - môže podať návrh na vrátenie spotr. výživného ak budete na tom manžel trvať.
@alenah31 ďakujem a môže to spomenúť a doniesť návrh na súd či sa to rieši a potom?
a čo tam chce nosiť? Však ten rozsudok o zrušení nadobudne právoplatnosť až 15 dní po tom čo obe strany obdržia rozsudok, ktorý im súd pošle poštou resp. do el. schránky (jedine že by sa vzdali odvolania priamo na súde čo jeho dcéra asi neurobí) Je zbytočné tam nosiť ďalší návrh skôr - keďže dôvod toho nového podaného návrhu vlastne ešte právne neexistuje. Tak snáď to zasa až tak nehorí - veď výživné už platiť nebude.
@alenah31 ďakujem už chápem
Držím palce
@alenah31 a ďakujeme ❤️
@lienka.7 jezis zas ty a tvoje nervózne pi*oviny chod sa dať už liečiť prosim ta alebo si daj neurol … strašný život furt len prskat za všetko, vidno ze v realite tvoj názor nikoho nezaujíma tak sa sem musis chodiť ventilovať 🙃
Mimochodom nikto tu nepíše o tom ze sa ma dieťa po strednej škole chodiť flakat ale tak to by si nebola ty aby si nehnala všetko absolútne zbytočne do extrému
@bonboniera juj, ty si ale mudra 🤣🤣🤣 ako tu niektoré, ktoré vedia veľke guľové, ale mudruju tu osto šesť ako ty, vsak?
Na rozdiel od teba ja neurol brat nemusím. Nezabudni si dat na večer dvojitú dávku.. . 😉
@fidorka7 to, ze si to ty konkrétne nevidela ešte neznamená, že to tak nie je. Ci tebe automaticky zasielajú súdy všetky rozsudky týkajúce sa výživného?
@lienka.7 narozdiel od teba sa nevyjadrujem k veciam o ktorých hovno viem a nehrniem všetko do absolútne zbytočných extrémov. Pekny vecer a pozor aby ta neroztrhlo od jedu
@bonboniera na rozdiel od teba, ja sa vyjadrujem k veciam, ktorým rozumiem, či mám realnu skusenost a nepíšem tu moje pocity, dojmy a zážitky a ako by to asi malo byt. Ako niektoré tu a ty s nimi. 👌
@slavka1988 autorka píše, že platí 240€, prečo píšete bludy?
@sheanorie a kde pisem bludy ? Že ide kvôli pár peniazom dávať ma súd svoju dcéru teda mužovu dcéru ! To prenu otec zrejme nič iné nerobil iba výživné platil takze tak
@slavka1988 Ved pise, ze maju 2 male deti a na vyzivne pre dceru davaju cca tretinu prijmu a dcera odmietla dat otcovi informaciu, ci pokracuje v studiu. Podla mna su to vsetko relevantne vyhrady z jej strany. Aj z moralneho aj z pravneho hladiska dava autorka uplne relevantne otazky. Dcera, ak nepokracuje v studiu a nema ine zdravotne dovody, prevo by sa nemohla zivit, narok na vyzivne od septembra straca.
@slavka1988 otázka je právna, nie morálna. Je to každého vec a rozhodnutie. Píšeme tu možnosti, nie verdikt,
@dadis veď nepíšem aby nezastavili výživné ale jednoznačne ak poslal aj mesiac na viac by som to od dceri nepýtala lebo to že ma dve ďalšie deti neznamená že staršiemu netreba pomôcť
@autorka musíš počkať, kým bude právoplatný rozsudok o zrušení výživného. Dovtedy zial tvoj muz musí platiť. Potom treba mladú vyzvať doporučený listom, ze na vyzivne nema narok a žiadate ho vrátiť v takej a takej sume. List treba poslať doporucene, na doručenku. Na obálku napíšte uložiť 5 dní (inak budete čakať ďalší mesiac). V liste jej treba stanoviť, dokedy ma peniaze vrátiť, uviesť presný dátum a číslo účtu. S tým, ze pokial ich nevráti obrátite sa na súd, kde potom bude zaviazana uhradit aj trovy konania a právneho zastupenia. Toto bude zároveň pred súdom vás pokus o zmier. Pokojne napis ss keby niečo, a určite si tu neber k srdcu komentáre iných, aká si sviňa a pod. Drzim palce ✊🍀
@slavka1988 Suhlasim, ak by ta dcera normalne komunikovala... co tu nie je, napriklad minule tu bola tema, ze dcera zacala pracovat od septembra, ci za september nema pravo. Moj osobny nazor, ze ma. Nikto normalny by svoje dieta neposlal do nebankovky po uver, aby v septembri malo co jest a pod, ked vyplatu dostane az v oktobri. Ale vraj je prax sudov iba do augusta tolerovat, ze si dieta nieco po maturite najde 🤷♀️. Ale tu to decko absolutny drzy ignor. Ale pomoct si nepomoze. Vsetko vyzivne od augusta bude musiet vratit (ak uz nestuduje )a otec to bude chciet ziadat vratit.
To dieťa má povinnosť informovať rodiča o tom či študuje alebo nie,stačí poslať potvrdenie o návšteve školy raz do roka,u nás to tak funguje.Dieta má aj povinnosť ,nielen práva a prečo by mal byť v toto prípade ten rodič zly ak si tie peniaze bude pýtať ,jemu ich nik nedáva len tak ,musí si ich zarobiť a hold ,ak dieťa už nestuduje musí proste makať,tak ako aj rodičia

Áno ak súd zruší výživné ku koncu augusta zaplatený september môže žiadať späť. Kým súd výživné nezruší musí platiť nadalej.Len tak zo zvedavosti by ma zaujímala ťa výška vyzivneho