icon

Ak súd zruší výživné, je možnosť žiadať vrátenie?

10. okt 2024

Dievčatá manžel dával žiadosť o zrušenie výživného v auguste keďže sa jeho dcéra nijak nevyjadrila či plánuje študovať ďalej podľa všetkého nenavštevuje žiadnu školu maturovala tento rok , ak súd zruší výživné je možnosť žiadať výživné späť? Dá sa podať takú žiadosť o vratenie spotrebovaneho výživného plnoletou Ďakujem za odpoveď

Strana
z3
slavka1988
12. okt 2024

@dadis ono vieš ktovie čo v tom je prečo ignor ak to bol otec ktorý poslal výživné len preto, aby neprišiel o vodicak alebo aby mu súd nešliapal po krku tak sa neni čomu diviť .Sama som mala otca ktorý mamine posielal 50€ a nikdy nič žiadny príspevok na výlet ,vreckové ,školské veci jednoducho nič a aj to výživné neplatil pravidelne .Teraz je chory a čaká že sa budeme starať a financovať ho ,takze otcovia sú rôzny a podľa autorky ťažko povedať ako to naozaj je a keď si urobila dieťa teda deti s niekym kto už záväzky mal trebalo počítať aj s tým že to bude krátiť rozpočet a že dieťa netreba odstavovat na vedľajšiu koľaj.

milovnickakvetov
12. okt 2024

Áno, je možnosť podať návrh na súd o vrátenie výživného. Nedávno som nastúpila dočasne ako zástup počas MD na jeden z košických súdov. Minulý týždeň sme mali takéto pojednávanie, priznávam, bola som ako obarena, ze otec sa dokáže súdiť so svojím vlastnym sotva plnoletým dieťaťom o pár mesačne výživné. Sudkyňa v celom rozsahu zamietla žiadosť otca. Pan myslím, ze aj veľmi oľutoval, ze žiadosť na súd podal, pretože sudkyna na ňom nenechala ani nitku suchu. Bol dokonca aj nezamestnaný a ani to nebol dôvod na vrátenie výživného. Sudkyňa okrem iného poukázala na nízke percenta nezamestnanosti a otvorene pracovné hranice. Mňa tento prípad natoľko zaujal, hľadala som aj štatistiky k týmto prípadom a nenašla som, co som sa však zhovárala s kolegyňami, ktoré na tomto konkrétnom súde pracujú roky (jedna skoro 15), nikdy takýto súd neskončil v prospech rodiča. Tým som len chcela poukázať na to, ze jedna vec je zákon a úplne iná verdikt súdu. Nie je to síce k veci, ale dovolím si pár slov aj k tomu tzv. Mŕtvemu chrobákovi, ktorého hrá dcéra. Bolo by určite zaujímavé vypočuť si jej verziu, pretože každý jeden prípad v mojom okolí a rovnako každý prípad, ktory som na súde zažila, mali identického menovateľa - novú rodinu a ďalšie deti toho otca. Nová manželka nemala záujem stretávať sa s prakticky cudzím dieťaťom a už vôbec nechcela budovať vzťahy ich spoločných deti s prvým dieťaťom svojho muža. Tie vzťahy práve tým chladli a chladli a práve v dospelosti sa úplne odsudilo to prvé dieťa s otcom, pretože to dieťa z predošlého vzťahu už zrazu nebolo jeho dieťa, už to bola len povinnosť platenia výživného. Ak sa otec o dieťa aktívne nezaujíma, ak nestojí o stretávanie sa, ak očividne uprednostňuje svoje ďalšie deti, logickým vyústením toho je práve rovnaký nezáujem zo strany prvého dieťaťa. Zažila som prípad, kedy otec svoju ženu a nové deti braval dvakrát ročne na dráhe zahraničné dovolenky a dieťaťu z predchádzajúceho vzťahu mal problém zaplatiť strojček na zuby a nemal hanbu na súde povedať, ze Adela Banásová si strojček na zuby financovala sama ako dospelá a nefinancovali jej to rodičia. Tu na MK je skupina Pravne poradenstvo, dá sa položiť otázka aj anonymne, skus sa pripadne informovať aj tam.

cacianka
12. okt 2024

@milovnickakvetov je aj veľa prípadov, že matka prvého dieťaťa hucka ho proti otcovi, z veľmi veľa dôvodov...

dadis
12. okt 2024

@milovnickakvetov Dakujem za pohlad. Su to urcite vzdy ine pribehy. Ale rada pocujem, ze v odovodnenych pripadoch vratenie vyzivneho zamietaju.

Strana
z3