Aké výživné pýtať na dcéru v poslednom ročníku ZŠ?
Chcem sa opýtať, koľko by som mohla pýtať na dcéru na druhom stupni (posledný ročník) výživné, ktoré je teraz 150e, ex zarobí od 1500-1800e v čistom.
Nemá inú vyživovacia povinnosť. Žije sám, nemá iné deti..
Ja som sa vydala a mame ešte ďalšie deti. Manžel pracuje, ale mame aj oveľa viac výdavkov ako ex.
@anonym_autor ano dieta na mať rovnakú životnú úroveň ako otec a ma tvoja dcéra vlastne bývanie alebo sám aspoň najväčšiu izbu u vás doma?
Však pýtaj 30% z platu čo je to najvyššie možné a uvidíš
@anonym_autor áno ale tiež keby nemáš ďalšie deti , máš určite viac ako 500 (zrejme si na rodicaku a ten je výsada nie povinnosť), a takisto tie ďalšie deti majú tiež otca . Súd vychádza zo skutočných nákladov na dieťa. Takisto keby ma otec dcéry ďalšie tri deti súhlasila by si to znížením z jeho strany?
@anonym_autor chces aby mala životnú úroveň ako otec čo dobre zarába,tak sa pytam či potom keď dostaneš tých 450€ ak dostaneš ,jej das najväčšiu izbu v byte a budes jej aj jedlo nakupovať drahšie
Dieťa ma vždy len takú úroveň ako rodina v ktorej žije a ak budes dostavať vysoké vyzivne čo dufam nie pôjde do Vašeho rodinného rozpočtu a nie všetko na jedno dieta
Ako tomu jednému dieťaťu chces zabezpečiť vyššiu úroveň
@anonym_autor Výživné sa počíta predovšetkým podľa reálnych nákladov na dieťa, súhlasím, že 150 je málo a žiadala by som zvýšenie. Reálna suma je tak 250 Eur
Spočítaj si mesačné náklady na dcéru - strava, škola, krúžky, oblečenie, drogéria, lieky ak nejaké berie pravidelne, podiel na bývaní /nepočítajú sa splátky hypotéky/ apod.
Môžeš žiadať polovicu tejto sumy + 50% mimoriadnych nákladov napr. na lekára, školské a mimoškolské aktivity dcéry - nie celej vašej rodiny
Ak má otec vyšší príjem, môžeš žiadať sporenie pre dcéru a peniaze dostane v dospelosti.
@anonym_autor presne som si myslela,že potrebujes doplniť rodinný rozpočet ,ano tie peniaze sú len a len na to jedno dieta a nie na celú rodinu to si uvedom
Drzá si jedine ty a nie ja ,keď chces iné deti živiť z peňazí jedného dieťaťa
Ja dufam,že mu priklepnutí to vyššie vyzivne a veľké čas pôjde na sporenie , aby ti zašla chut
Vyrátaj koľko ťa dieťa stojí a vydeľ dvomi. Výživné nezávisí len od platu.
@anonym_autor
300 Eur + rodinné prídavky + daňový bonus
@anonym_autor tak smelo do toho a píš návrh ,ja nechapem prečo čakáš
@anonym_autor jaj rovnaká životná úroveň….velmi zle si to vysvetlujes
To ti potom sudca povie dobre zverene dieťa otcovi
@anonym_autor darmo sa tu budeš dohadovať a argumentovať príjmom ex.
Môže mat aj 5000 prijem, ale ty 2000 vyzivne jednoducho nedostaneš.
Vydokladuj, kolko ta stojí dcéra a podaj si. Ja by som dala max.300 (lebo 300 by si mala prispieť ty). Plus žiadaj, aby platil polku nákladov na skolu, tábory, lekarov, a pod. Pripadne žiadaj peniaze na sporenie.
Ale naozaj neargumentuj tým, že ty máš teraz 500 , lebo si doma na rodicaku. To je tvoje rozhodnutie. Tiez, za mas ďalšie deti. Vieš, nielkolko krát sa tu argumentuje, že keď sa chlap nevie postatat o 1 dieta, naco si robí ďalšie. Toto je teraz aj tvoj prípad. Žiaľ.
Mňa inak zaujima ako chces zabezpečiť vyššiu úroveň jedného dieťaťa v rodine lebo otec ma vyšší príjem
Ty rieš vyzivne na dieta podľa potrieb dieťaťa a ak sa dá pýtaj aj na šetrenie a nie oháňať sa vyššou životnou úrovňou
Ahoj. Keď som si urobila priemer z toho jeho platu tak by si podľa tabuľky mala nárok na 363 eur ak nemá dieťa nejaké zdravotné problémy.
Ahoj. Keď som si urobila priemer z toho jeho platu tak by si podľa tabuľky mala nárok na 363 eur ak nemá dieťa nejaké zdravotné problémy.
@drobcek3003 len ma tu zhodili ostatné, že som si nemala robiť ďalšie deti, lebo chudák ex, bude živiť aj ich. Až ma chuť prešla. Nech si ich má.
@drobcek3003 len ma tu zhodili ostatné, že som si nemala robiť ďalšie deti, lebo chudák ex, bude živiť aj ich. Až ma chuť prešla. Nech si ich má.
@anonym_autor nik ta tu nezhodil,dostala si len zrkadlo na to čo si písala a to že sa zduvas ti nepomôže
Si dospelý človek tak sa podľa toho chovaj,ak sa budes oháňať životnou úrovňou alebo tým že ty si doma s druhým dieťaťom ti moc na súde nepomôže
Ako som už písala ,žiadaj o vyzivne na dieta ,rozumne a vecne
@anonym_autor nik ta tu nezhodil,dostala si len zrkadlo na to čo si písala a to že sa zduvas ti nepomôže
Si dospelý človek tak sa podľa toho chovaj,ak sa budes oháňať životnou úrovňou alebo tým že ty si doma s druhým dieťaťom ti moc na súde nepomôže
Ako som už písala ,žiadaj o vyzivne na dieta ,rozumne a vecne
@minenkaa lenže ja som nepísala nič o tom, že chcem preto, lebo mam aj ďalšie deti. Pýtala som sa, koľko je reálne pýtať vzhľadom k tomu, koľko má on príjem a ze mam aj nového manžela a deti. Ako to posudzuje súd. Niekde píšu, že súd nezaujíma, že ten ktorý má platiť, má aj ďalšie deti, určia mu podľa tabuľky.. A teraz píšete, že darmo budem pýtať podľa príjmu, nemala som si robiť deti.
@minenkaa lenže ja som nepísala nič o tom, že chcem preto, lebo mam aj ďalšie deti. Pýtala som sa, koľko je reálne pýtať vzhľadom k tomu, koľko má on príjem a ze mam aj nového manžela a deti. Ako to posudzuje súd. Niekde píšu, že súd nezaujíma, že ten ktorý má platiť, má aj ďalšie deti, určia mu podľa tabuľky.. A teraz píšete, že darmo budem pýtať podľa príjmu, nemala som si robiť deti.
@anonym_autor ano lebo všetko záleží od sudcu ,tabuľky na Slovensku neplatia
Už ti písali,spis náklady ,pridaj,sporenie extra veci ako škola v prírode ,okuliare ,lieky a pýtaj si trochu viac ako polovicu ,buď to prejde alebo nie lebo aj ten otec na súde môže povedať či s tým súhlasí alebo nie ,moj muz napríklad povedal koľko max je ochotný dávať a bolo to o moc menej ako žiadala matka a schválili to lebo povedal reálnu sumu
@anonym_autor nikto ťa nezhodil len bolo poukázané na to že rodicak nie je tvoj plat a ani nie je povinnosť byť na ňom doma tri roky. Je to len prispevok. Ohradzovat ním by si sa mohla v prípade žeby to bolo na spoločné dieťa. Veď tie ostatné deti majú tiež otca.
Nevraviac o Tom že keď je to opačne tak tu ženy poukazujú na to ze si muž nemal robiť ďalšie dieťa keď nevie dať poriadne tomu prvému nič.
Alebo dokonca aj také že muža novú partnerku, tak by sa mal aj jej príjem rátať.
Jedna vec sú tabuľky, druhá skutočne náklady na dieťa. Takisto pri vyššom prijme nemusí byť určené všetko k rukám matky ale odložené na sporenie a k tomu matka nemusí mať žiaden prístup
@anonym_autor nikto ťa nezhodil len bolo poukázané na to že rodicak nie je tvoj plat a ani nie je povinnosť byť na ňom doma tri roky. Je to len prispevok. Ohradzovat ním by si sa mohla v prípade žeby to bolo na spoločné dieťa. Veď tie ostatné deti majú tiež otca.
Nevraviac o Tom že keď je to opačne tak tu ženy poukazujú na to ze si muž nemal robiť ďalšie dieťa keď nevie dať poriadne tomu prvému nič.
Alebo dokonca aj také že muža novú partnerku, tak by sa mal aj jej príjem rátať.
Jedna vec sú tabuľky, druhá skutočne náklady na dieťa. Takisto pri vyššom prijme nemusí byť určené všetko k rukám matky ale odložené na sporenie a k tomu matka nemusí mať žiaden prístup
@sense kde som písala ze som na rodičaku? Písala som, že mám skrátený úväzok, nič o tom, že som na rodičaku, ani že sedím doma, nepíšem ani som nepísala. Bohužiaľ, u nás veka možnosti na roboty nie sú. Som rada aj za takú
Dobre ta tu niektore chachare dali dole..ved 150 je strasne malo na dieta na druhom stupni, to su panicky, co asi ziju s panom rozvedenym.. na druhom stupni narok na 22% z cisteho platu otca na bezne vydavky + podielat sa na mimoriadnych (okuliare, strojcek, jazykovy povyt, tabor, lyziarsky nie). Zdokladuj dietatu riadne vydavky, podla metodiky a urcite ti zvysia. https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...
@anonym_autor pytaj si
Ja mam oooovela mensie dieta este ani nie skolopovinne exo byva sam nema dalsiu vyzivovaciu povinnost a dava 300€ a budem ziadat este viac ak dieta nastupi do skoly
Pytaj si polovicu najmu na tvoje dieta, skolu, lekarske osetrenia, strojcek, kruzky, vsetky neocakavane velke vydavky na polovicu so splatnostou do 3 dni od vystavenia faktury, kupy blocku atd atd

Skúsiť to môžeš, ale potrebuješ preukázať že máš na dcéru vyššie výdavky a preeto potrebuješ vyššie výživné
To že máš ďalšie deti s iným muzom nie je argument