Ako donútiť otca dieťaťa platiť včas výživné?
Dobrý deň. Otec môjho dieťaťa platí na dcéru výživné podľa súdneho rozhodnutia . Počas piatich rokov nikdy nezaplatil na čas do 15.dňa v mesiaci . Vždy mu to tolerujem, lebo to beriem tak, že aspoň zaplatí.
Každý mesiac mu koncom mesiaca musím napísať a pripominat mu to aby poslal peniaze . Je tak, že si moje spravy akoze nevšimne a tvári sa že ani neexistuje a nekomunikuje, pritom ho vždy len žiadam aby mi aspoň napísal, že teraz nemá a pošle vtedy a vtedy .
O dcéru sa nezaujíma nepýta sa na ňu ani za ňou nechodí. V súdnom rozhodnutí máme, že stretávanie bude v rámci dohody nás dvoch no túto možnosť absolútne nevyužíva.
Je nejaký spôsob, aby som ho " donútila" platiť normálne? Alebo co mám vlastne robiť? Je nenormálne ako to v tomto štáte funguje.
presne, napis mu do spravy, ze splatnost ´vyzivneho je k 15mu v mesiaci. a pokial nebude dodrziavat sudne rozhodnutie, bratis sa na exekutora.
A co ma s tym stat? Stat nemoze za to s kym mas dieta, mohla si vybrat zodpovednejsieho
Sa ti čudujem že sa necháš takto vytáčať. Ja by som mu nič nepripomínala a okamžite ak by neboli peniaze načas, pošlem exekútora. Neboj sa to by sa rýchlo spamätal potom.
Napíš mu, že keď nebude výživné ako máte dohodnuté napíšeš exekútorovi a, keď nie tak konaj
Ahoj autorka potrebovala by som sa ta nieco opytat napisala by si mi prosim sukromnu spravu?
@mk1111111111 štát má s tým to, že s takýmito ľuďmi nič nerobí
Ze napriek súdnemu rozhodnutiu si svoju povinnosť neplní a žije si veselo svoj život ako keby žiadne dieťa nemal ..
Bola som zaslepená láskou ver mi, že takýto manipulátor má toľko masiek, že po rozchode som bola sama prekvapená s kým som bola vo vzťahu. A myslím si, že žiadna žena si dieťa neplánuje alebo neporodí tým vedomím, že raz chce byť slobodnou mamou a riešiť takéto veci .
Nemám s tým skúsenosti..ale nie je to náhodou tak, že keď oslovím exekútora kvôli tomu a on medzičasom aj tak zaplatí výživné mne . Tak musím zaplatiť exekútorovi ja ?
@autorka: ale ved stat bude robit, ale co ma s tym clovekom robit ked nevie o tom, kedy Tebe plati alebo neplati vyzivne? Asi nechapes ze ked nedas impulz, tak "chudak stat" nema co vediet o tomto 😃 akonahle posunies veci exekutorovi, bude "stat" riesit takeho cloveka.
"Ze napriek súdnemu rozhodnutiu si svoju povinnosť neplní a žije si veselo svoj život"
Takze chyba ze "stat" neriesi je len ta, ze Ty neriesis ale tolerujes. Takze o tomto co teraz vyplakavas, nema odkial vediet, kym na to "ten stat " neupozornis.
@colsami ďakujem pekne
To by aj mňa zaujímalo, keď meska den, dva, tri, tak žena ide za exekútorom a on medzičasom zaplatí, tak čo sa deje? Nemusí žena platiť exekútora? Alebo ju nevysmeje exekútor že rieši pár dní?
@summer23456 presne za toto som nikdy nešla za exekútorom. Ze keby nezaplatil 2-3 mesiace okey riešim
Ale aj toto je na nervy, ze žena čaká a nevie dokedy. Išla by som za exekútorom a nakoniec by som ešte ja bola v mínuse.
Myslím, že by si mohla kontaktovať UPSVAR keď ti nepríde vyzivne. Oni by ti asi dali náhradné, ale ďalej neviem presne aký je z ich strany postup. Ja som bola na toto upozornena
@venusa85 tam mi povedali ze náhradné výživné mi môžu dat až vtedy keď je podané trestné oznámenie. A to sa mi zdá ze môžem až keby nezaplatil 2 mesiace
Mne môj ex posiela peniaze okolo 17./18. v mesiaci - hoc má v rozhodnutí určené k 15. Neriešim to, lebo viem, že mu 15. príde výplata a následne na to mi prepošle výživné. Tebe ale zaplatí až keď ho upozorníš - a to je tvoja chyba. Viackrát by som to neurobila. Počkala by som a ak by meškal aj druhý mesiac, riešila by som to ako ti radia kočky. Možno ho to 'preberie'.
načo ho vlastne upozorňuješ?
Mám presne taký istý problém ako ty. Ani jeden raz som nedostala načas. Tiež som to riešila. Pokiaľ zaplatí do konca mesiaca, nespravíš nič, mám s tým skúsenosť. Jedine, že nezaplatí 2 mesiace vôbec, môžeš sa obrátiť na exekútora. Bohužiaľ v našom štáte je to tak
@veron18 jo a vyššie mi napíšu ze štát za to nemôže..keby boli iné podmienky hneď by cvakali. Tie 2 mesiace asi dieťa živiť netreba.
Ak chceš, kľudne mi napíš správu. Ja takto bojujem už 4 roky a to mám 3 deti. A každý mesiac čakám a čákám. Zajtra má posledný deň 😡
Zas ak je to že ti to príde napríklad 17. lebo 15. je víkend a on má inú banku tak bohužiaľ proste za to nemôže, aj keby to zašle 15. hneď ako mu napríklad cinkne výplata. Nepísala si že koľko mešká, či je to pár dní alebo niekoľko týždňov.
@prettywoman1212 zajtra je posledný deň v mesiaci a ja ešte stále nemám 😊
Odporucam si to overit aj na inom UP...mne povedali, ze ak mi neposle výživné, mam dat vediet
Baby veď sa nedoprosujte, veď podľa zákona môžete hneď na druhý deň po splatnosti zobrať rozsudok, rodné listy a ísť za exekútorom v okolí. Zaplatíte síce cca 20€, ale keď bude exekútor vymáhať vymoze svoje náklady aj tých 20€ vám vráti. Takýto krok môžete urobiť aj keby nezaplatili otecko plnú sumu, keby chýbalo čo len 5 €..
Vás nemusí trápiť, kedy má výplatu. Má žiť a hospodáriť tak, aby mal aj tesne pred aktuálnou výplatou dosť € na zaplatenie výživného. Je to jeho problém, že nemá nejaké úspory, aspoň pár stoviek do rezervy aby jeho deti dostali € načas. Ujo exekútor mu môže zablokovať účet v banke, mzdu v práci, dokonca zobrať vodičský preukaz, bez upozornenia vopred, aby nevybielil účet.
Že ste si vybrali za muža nezodpovedného, chrapuna ok, viem svoje že nemáme vešteckú guľu ako sa to po čase vyvinie, zažila som , ale štát vám nedržal guľomet pri hlave aby ste splodili spolu dieťa. Ale keď nastanú problémy, štát vám môže pomôcť, ale treba to riešiť cez oprávnené orgány, to si nikto nevycuca z prsta že potrebujete pomoc.

Neurgovala by som ho a poslala na neho exekutora. Ked uvidi tie poplatky za exekuciu, rychlo si zrata, ci zaplati nacas.