Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?
Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.
@damian85 tak potom nerozumiem o com je tvoja debata tu.
@zuza265 Výživne som ja nikdy neplatil s ex nežijeme spolu. DB som poberal vždy ja a aj prídavok na dieťa od narodenia.
@kavasmliekom Ak nerozumieš , prečítaj si ešte raz a ak nie tak ešte raz.
@damian85
Že s ex nezijete spolu, je ok, ale ani s dieťaťom nezijes v jednej domácnosti?
@zuza265 Neplatí. Ak máš dieťa v spoločnej starostlivosti , striedavej starostlivosti alebo nemáte rozhodnutie súdu ( žijete vo váku bez neodkladného opatrenia , dieťa si striedate v nepravidelných intervaloch atď ) nárok na DB máte obaja. V postupnosti matka / otec / iný. Ak matka nárok na DB , ste v prípade ako som spomenul vyššie , otec DB poberať môže.
@mira0611 Nemusím......keďže spĺňam nárok na DB
@damian85 ukaz mi ten odsek v zákonníku, kde sa toto uvádza... Lebo potom idem písať môjmu ex, aby sa išiel sťažovať a žiadať db spätne 5 rokov.
@kavasmliekom nedá sa mať určené výživné bez určenia starostlivosti ( môže mať stretávanie na dohode ) nie starostlivosť na dohode ( osobná , striedavá , spoločná - iná neexistuje ). To že tvoj ex sa o dieťa nestará ( má ho na víkend ) dieťa je v osobnej ( musi byť ak ste mali súd o výživnom ) ty máš narok na DB atď......no jednoducho ja tu nie som od toho aby som ťa učil základné veci. Ty dieťa v osobnej starostlivosti máš ( styk nemáte určený ) to je niečo iné. Píšem porovnávaš hrušky a jablká , miešaš jedno cez tretie atď....
@damian85 tak ale stále platí definícia...spolovnej domácnosti. Je jedno, či niekto platí, neplatí, či je rozvedený, či sa len dohodli. Spolu nezijete.
@kavasmliekom Stále platí to čo je zákonom dané. Na posudzovanie o nároku / zániku nároku na DB sa používa rozhodnutie súdu vo veci starostlivosti o dieťa ( nie vyhlásenie susedov , majiteľa bytu , modrého koníka ). Tu rozhodnutie súdu chýba , DB autorka poberať nemôže ( po novom nebude môcť ani otec ak to bude na Slovensku , presne ako mne a mojej ex., resp.sa mu bude krátiť ) , otec DB poberať môže . Ak si autorka vybaví rozhodnutie súdu vo veci starostlivosti , ak bude mať nárok na DB , situácia bude iná. Nepíšeme o tom čo by bolo keby , píšem o tom čo je teraz ( resp.bolo keďže nárok na DB sa zmenil ).
Aj keby rozhodnutie súdu matka nemala , vždy bude prvá ktorá ma nárok ( mimo situácie že by dieťa bolo súdom v osobnej starostlivosti otca )
@damian85 tak ak klamete úrady, tak samozrejme, niktk vám nič nemôže dokázať. Ale nárok nemáš. Nikde sa v podmienkach nepíše, že môžete žiť oddelene, aj keď nemáte žiadne rozhodnutie súdu. Mate žiť v spoločnej domácnosti a spoločne sa podieľať na všetkom. Vy ste obišli zákony a len vy viete prečo.
@kavasmliekom Bože moj , pomôž mi😅. Nie v mojom prípade je to tak že nárok na DB máme obaja rodičia ( od narodenia ). To je môj prípad.....Prípad autorky je ako som spomenul vyššie.
@damian85 čiže žiješ v jednej domácnosti s dieťaťom. A druhe dieťa má tvoja ex
@kavasmliekom Nevieš správne si vyložiť zákon , no snažíš sa ho používať. Nie nie je to tak ako tvrdíš. Striedava starostlivosť , spoločná starostlivosť , respektíve žiadna ( dieťa ešte nie je súdom určené do osobnej jednému z rodičov , striedajú si dieťa v nejakých intervaloch atď ) v týchto spôsoboch starostlivosti majú nárok na DB obaja. Normálne dieťa žije v dvoch domácnostiach a nárok na DB majú obaja rodičia ( striedavá , spoločná ).
@damian85 a stále sa vyhýba odpovedí, to co si tu napísal už asi 5x viem naspamäť. Ale nepíšeš, či máš aspoň jedno dieťa vo svojej domácnosti (nie pridelené súdom, nie 2 týždne na návšteve) ale ci je niekde prihlásené na úrade, že žije s tebou.
@kavasmliekom Dieťa sa nikde na úrad nehlási ( ohľadom DB ) . Mám len jedno dieťa , ktoré žije v domácnosti mojej a v domácnosti mojej EX - súčastne , nárok na DB máme obaja. Poberám ho ale ja ( resp.poberal menila sa výška príjmu na nárok od 1.1.25 ).
@damian85 pravdepodobne si to nikdy neriešil a netrápilo ťa, že ich poberas neoprávnene. A áno, hľadí sa zamestnávateľovi, že nezijes v spoločnej domácnosti s deťmi, kvôli db. Tak by to malo byt správne. Už to nechaj tak. Pekný deň
@kavasmliekom Poberám ho oprávnene len bohužial kapacita tvojho uvažovania nedovoľuje pochopiť status , kedy majú nárok na DB obaja rodičia. Nevadí , nie každý vie čítať s porozumením.
Neviem koľko ľudi zamestnávaš ja 20 ks........., ak aspoň jedného pochopíš že mne zamestnanci len donesú čestné prehlásenie , že ja nie som urad ako si spomínala že dieťa sa hlási niekde na úrad , že ja nevyzisťujem oprávnenosť poberania DB a že miešaš hrušky a jablká od začiatku až do konca. Pekný aj tebe.
dakujem velmi pekne vsetkym do zapojenia sa do diskusie, cenim si vsetky vase nazory.. prajem pekny vikend 🙂
@lalenka33 ešte raz , takto to nie je. Výška výživného sa má pohybovať 20-30 % z príjmu povinného rodiča a následne sa koriguje o určité faktory , ktoré sa berú do úvahy . Netreba zabúdať že ak sa dnes otec / matka stýka s dieťatom na týždennej báze , zajtra to už byť nemusí , je to jeho právo a nie povinnosť. Čo často aj povinní rodičia robia, do rozhodnutia súdu si dieťa berú k sebe aj na ten týždeň , po určení výživného frekvencia často klesá, niekde sa dostáva aj na nulu . A podľa najnovšej metodiky aj keď je styk nastavený úzko , nemá mať vplyv na výšku výživného .
To, že niekomu dali polovicu nákladov neznamená že to je všeobecné pravidlo , ani nie je a ani sa v praxi absolútne neuplatňuje. Dnes tí mladší sudcovia sa už úplne inak pozerajú na veci ako ich starší kolegovia , ale aj tam medzi staršími sú skostnatenci skôr výnimkou ako pravidlom Takže nie také že otec má príjem minimálku a z toho sa ide , ale posudzujú sa všetky jeho majetkové pomery , aj také ktorých sa nedôvodne vzdal , napríklad dedičstvo , majetok čo prepísal na súčasnú manželku, jeho schopnosti pracovať a nájsť si lepšiu prácu , posudzujú sa jeho oprávnené výdavky , rovnako tak oprávnené výdavky dieťaťa ktoré sú prvoradé a majú pred všetkým prednosť, príjem matky a jej výdavky .
Vyživovaciu povinnosť voči deťom je povinnosťou obidvoch rodičov , ale nie že pol na pol , ale podľa majetkových pomerov, schopností a možností . Preto je úplne normálne že náklady na dieťa zo 70 % prefinancováva jeden z rodičov a druhý vo výške 30 % , kde sa mu zohľadňuje aj osobná starostlivosť, tie pomery sú rôzne . Alebo posledný prípad čo mala kolegyňa 60% otec + 40 % matka náklady na dieťa + tvorba rezervy otca pre dieťa formou úspor .
@damian85 no vidíš, to cestné prehlásenie, že žijete v jednej domácnosti s dieťaťom tiež stačí, ale pravdivé 😀

@kavasmliekom Neviem , nikdy som výživné neplatil. 😂