icon

Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?

mamasrnka1984
10. jan 2025

Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Neviem , nikdy som výživné neplatil. 😂

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 tak potom nerozumiem o com je tvoja debata tu.

zuza265
Autor odpoveď zmazal
zuza265
11. jan 2025

@damian85 jaj vy zijete spolu?

damian85
11. jan 2025

@zuza265 Výživne som ja nikdy neplatil s ex nežijeme spolu. DB som poberal vždy ja a aj prídavok na dieťa od narodenia.
@kavasmliekom Ak nerozumieš , prečítaj si ešte raz a ak nie tak ešte raz.

zuza265
11. jan 2025

@damian85 akoze ale plati, ze si ho podla zakona poberal neopravnene.

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85
Že s ex nezijete spolu, je ok, ale ani s dieťaťom nezijes v jednej domácnosti?

mira0611
11. jan 2025

@zuza265 on nechape, ze ak ho ex udá, na Dan.Uradne a na UPSVaR, tak on spatne musi zacvakat, DB aj pridavky.

damian85
11. jan 2025

@zuza265 Neplatí. Ak máš dieťa v spoločnej starostlivosti , striedavej starostlivosti alebo nemáte rozhodnutie súdu ( žijete vo váku bez neodkladného opatrenia , dieťa si striedate v nepravidelných intervaloch atď ) nárok na DB máte obaja. V postupnosti matka / otec / iný. Ak matka nárok na DB , ste v prípade ako som spomenul vyššie , otec DB poberať môže.
@mira0611 Nemusím......keďže spĺňam nárok na DB

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 ukaz mi ten odsek v zákonníku, kde sa toto uvádza... Lebo potom idem písať môjmu ex, aby sa išiel sťažovať a žiadať db spätne 5 rokov.

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom nedá sa mať určené výživné bez určenia starostlivosti ( môže mať stretávanie na dohode ) nie starostlivosť na dohode ( osobná , striedavá , spoločná - iná neexistuje ). To že tvoj ex sa o dieťa nestará ( má ho na víkend ) dieťa je v osobnej ( musi byť ak ste mali súd o výživnom ) ty máš narok na DB atď......no jednoducho ja tu nie som od toho aby som ťa učil základné veci. Ty dieťa v osobnej starostlivosti máš ( styk nemáte určený ) to je niečo iné. Píšem porovnávaš hrušky a jablká , miešaš jedno cez tretie atď....

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 tak ale stále platí definícia...spolovnej domácnosti. Je jedno, či niekto platí, neplatí, či je rozvedený, či sa len dohodli. Spolu nezijete.

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Stále platí to čo je zákonom dané. Na posudzovanie o nároku / zániku nároku na DB sa používa rozhodnutie súdu vo veci starostlivosti o dieťa ( nie vyhlásenie susedov , majiteľa bytu , modrého koníka ). Tu rozhodnutie súdu chýba , DB autorka poberať nemôže ( po novom nebude môcť ani otec ak to bude na Slovensku , presne ako mne a mojej ex., resp.sa mu bude krátiť ) , otec DB poberať môže . Ak si autorka vybaví rozhodnutie súdu vo veci starostlivosti , ak bude mať nárok na DB , situácia bude iná. Nepíšeme o tom čo by bolo keby , píšem o tom čo je teraz ( resp.bolo keďže nárok na DB sa zmenil ).

Aj keby rozhodnutie súdu matka nemala , vždy bude prvá ktorá ma nárok ( mimo situácie že by dieťa bolo súdom v osobnej starostlivosti otca )

zuza265
11. jan 2025

@damian85 aha prepac, nevsimla som si, ze si tieto udaje uviedol. Asi si to pisal predtym, lebo k mojim otazkam/odpovediam som cakala, ze to das automaticky

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 tak ak klamete úrady, tak samozrejme, niktk vám nič nemôže dokázať. Ale nárok nemáš. Nikde sa v podmienkach nepíše, že môžete žiť oddelene, aj keď nemáte žiadne rozhodnutie súdu. Mate žiť v spoločnej domácnosti a spoločne sa podieľať na všetkom. Vy ste obišli zákony a len vy viete prečo.

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Bože moj , pomôž mi😅. Nie v mojom prípade je to tak že nárok na DB máme obaja rodičia ( od narodenia ). To je môj prípad.....Prípad autorky je ako som spomenul vyššie.

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 čiže žiješ v jednej domácnosti s dieťaťom. A druhe dieťa má tvoja ex

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Nevieš správne si vyložiť zákon , no snažíš sa ho používať. Nie nie je to tak ako tvrdíš. Striedava starostlivosť , spoločná starostlivosť , respektíve žiadna ( dieťa ešte nie je súdom určené do osobnej jednému z rodičov , striedajú si dieťa v nejakých intervaloch atď ) v týchto spôsoboch starostlivosti majú nárok na DB obaja. Normálne dieťa žije v dvoch domácnostiach a nárok na DB majú obaja rodičia ( striedavá , spoločná ).

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 a stále sa vyhýba odpovedí, to co si tu napísal už asi 5x viem naspamäť. Ale nepíšeš, či máš aspoň jedno dieťa vo svojej domácnosti (nie pridelené súdom, nie 2 týždne na návšteve) ale ci je niekde prihlásené na úrade, že žije s tebou.

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Dieťa sa nikde na úrad nehlási ( ohľadom DB ) . Mám len jedno dieťa , ktoré žije v domácnosti mojej a v domácnosti mojej EX - súčastne , nárok na DB máme obaja. Poberám ho ale ja ( resp.poberal menila sa výška príjmu na nárok od 1.1.25 ).

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 pravdepodobne si to nikdy neriešil a netrápilo ťa, že ich poberas neoprávnene. A áno, hľadí sa zamestnávateľovi, že nezijes v spoločnej domácnosti s deťmi, kvôli db. Tak by to malo byt správne. Už to nechaj tak. Pekný deň

damian85
11. jan 2025

@kavasmliekom Poberám ho oprávnene len bohužial kapacita tvojho uvažovania nedovoľuje pochopiť status , kedy majú nárok na DB obaja rodičia. Nevadí , nie každý vie čítať s porozumením.

Neviem koľko ľudi zamestnávaš ja 20 ks........., ak aspoň jedného pochopíš že mne zamestnanci len donesú čestné prehlásenie , že ja nie som urad ako si spomínala že dieťa sa hlási niekde na úrad , že ja nevyzisťujem oprávnenosť poberania DB a že miešaš hrušky a jablká od začiatku až do konca. Pekný aj tebe.

mamasrnka1984
autor
11. jan 2025

dakujem velmi pekne vsetkym do zapojenia sa do diskusie, cenim si vsetky vase nazory.. prajem pekny vikend 🙂

subartic
11. jan 2025

@lalenka33 ešte raz , takto to nie je. Výška výživného sa má pohybovať 20-30 % z príjmu povinného rodiča a následne sa koriguje o určité faktory , ktoré sa berú do úvahy . Netreba zabúdať že ak sa dnes otec / matka stýka s dieťatom na týždennej báze , zajtra to už byť nemusí , je to jeho právo a nie povinnosť. Čo často aj povinní rodičia robia, do rozhodnutia súdu si dieťa berú k sebe aj na ten týždeň , po určení výživného frekvencia často klesá, niekde sa dostáva aj na nulu . A podľa najnovšej metodiky aj keď je styk nastavený úzko , nemá mať vplyv na výšku výživného .
To, že niekomu dali polovicu nákladov neznamená že to je všeobecné pravidlo , ani nie je a ani sa v praxi absolútne neuplatňuje. Dnes tí mladší sudcovia sa už úplne inak pozerajú na veci ako ich starší kolegovia , ale aj tam medzi staršími sú skostnatenci skôr výnimkou ako pravidlom Takže nie také že otec má príjem minimálku a z toho sa ide , ale posudzujú sa všetky jeho majetkové pomery , aj také ktorých sa nedôvodne vzdal , napríklad dedičstvo , majetok čo prepísal na súčasnú manželku, jeho schopnosti pracovať a nájsť si lepšiu prácu , posudzujú sa jeho oprávnené výdavky , rovnako tak oprávnené výdavky dieťaťa ktoré sú prvoradé a majú pred všetkým prednosť, príjem matky a jej výdavky .
Vyživovaciu povinnosť voči deťom je povinnosťou obidvoch rodičov , ale nie že pol na pol , ale podľa majetkových pomerov, schopností a možností . Preto je úplne normálne že náklady na dieťa zo 70 % prefinancováva jeden z rodičov a druhý vo výške 30 % , kde sa mu zohľadňuje aj osobná starostlivosť, tie pomery sú rôzne . Alebo posledný prípad čo mala kolegyňa 60% otec + 40 % matka náklady na dieťa + tvorba rezervy otca pre dieťa formou úspor .

subartic
11. jan 2025

@damian85 máte nariadenú súdom striedavú starostlivosť ? Pretože ak nie , tak daňový bonus poberá len ten z rodičov ktorému je dieťa súdne zverené. V prípade striedavej starostlivosti je poradie matka a až otec, ak sa nedohodnú inak .

zuza265
11. jan 2025

@subartic otvorila sa tu taka otazka a nehovorim, ze sa tyka autorky, ale zaujalo ma to. Co ak matka moze pracovat a nepracuje. Dieta je v skole, skolke atd a ona je doma. Ako sa posudzuje ta situacia?

damian85
11. jan 2025

@subartic Nie mame schválenu dohodu rodičov o striedavej starostlivosti. Aj kým sme ju nemali ( 2 roky ) sme nárok na výživné mali obaja.

subartic
11. jan 2025

@damian85 nie , nemali . Po dobu keď ste nemali striedavku , nárok na DB mal ten z rodičov ktorý mal dieťa zverené do osobnej starostlivosti . Ak ste toto nemali upravené tak zas zákon o dani z príjmu uprednostňuje matku ak sa nedohodnete inak .

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 no vidíš, to cestné prehlásenie, že žijete v jednej domácnosti s dieťaťom tiež stačí, ale pravdivé 😀

subartic
11. jan 2025

@zuza265 ak protistrana na toto poukáže že schopnosti a možnosti matky sú vyššie ako deklaruje a matka nemá naozaj presvedčivý argument prečo nemôže pracovať ( zdravotný stav, častá chorobnosť dieťaťa. atď ) súd by mal toto zohľadniť.