Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?
Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.
@damian85 v praxi sa nič také neuplatňuje. Je to na dohode rodičov . Ak si uplatní matka a aj ty , tak s tým nezmožeš ani prd. Pri duplicitnom uplatnení finančná správa vyzve teba aby si daňový bonus vrátil . Bodka . A v prípade striedavky je poradie jasné - matka a až potom otec.
@subartic No keď myslíš , nech tak je😝
@zuza265 Prevažne sa v striedavke dohodnú . Ak nie , sám UPSVAR , respektíve na DÚ ti poradia to čo som spomínal ( striedavé uplatňovanie DB ). Všetko je to ale o krok ďalej ako autorka spomínala. Tá nemá súdom určený spôsob starostlivosti.
Ja poberám DB a prídavok na dieťa , pretože spľňam nárok na obe , pretože peniaze boli posledné čo nás s ex rozdelilo a ani jeden z nás sa nepotrebujeme byť o každé jedno euro a na peniazoch sme sa vždy vedeli a vieme dohodnúť.
@damian85 neboj sa,ja nemusím nič liečiť,len ty nejako mlčis,či dávaš prídavky a DB expartnerke..... A teda faktom je,že ti nepatrí DB,ak nezijes s dieťaťom. Takže treba dávať pozor. Uprimne ti radím.
@maciatkolulu Nie , nie je faktom že na DB mi nepatrí . Nie nedávam DB expartnerke.
@damian85 píšeš ze sa nebijete o každé euro a viete sa dohodnúť a vyššie si písal, že na dovolenku musíš žobrať 😄
@damian85 tak to je super👍. Klasický príklad Slováka. Bude tu kvikat ako svina,že kam speje to naše Slovensko,ale ako odrbavat,to vie excelentne. Ale super je odrbavat vlastné decko. To je už iný level. Ale ja viem,ty mu za to kúpiš....😂
@kavasmliekom to je úplne zbytočne....chlap,ktorý vo voľnom čase píše na MK ,nie je celkom ok. Predstav si to,že sedí doma a rukám s matkami 😂to je podľa mňa dosť mimo.
@damian85 inak bacha,radšej by som ten kondóm na tvojom mieste používala,inak ....
@maciatkolulu posledným príspevkom si to úplne vystihla.
@mamasrnka1984 spomínala si, že býva ďaleko od teba, ale že ty by si sa aj presťahovala bližšie k nemu kvôli škole. Ved si hovorila ze máš chorú mamu, a staráš sa o ňu, tak kto by sa o ňu potom postaral?
@kavasmliekom slovník cudzích slov volá sa to sarkazmus.
@maciatkolulu Dolieč si rany z minulosti. Nie som tvoj terapeut. Skús vecne. Písal som že nárok na DB mám a nikoho neodrbávam , pretože v tom prípade ak poberáš DB odrbávaš aj ty. Ďakujem že dbáš aj o pohlavné zdravie mojej partnerky , ale ona bohužial kondóm odmieta , aj keď to už si úplne mimo témy , ale veď komplex si treba vyventilovať......vraj nechce lízať banán cez sklo , ak už tak osobne chceš.
@maciatkolulu k tomu kondómu... Veď bol by hlúpy, daňový bonus, rodinné prídavky, radosť robiť deti, keď od neho niktk nič nechce a on si pekne zarobí 😄
@kavasmliekom Nemaj strach od 1.1.25 už necháme DB - aj ja aj ex - pre Vás čo ho potrebujete viac. Nám nárok naň - obom zanikne. Týždeň sme preto plakali celá rodina , naše dieťa bude hladovať a vaše sa bude mať ako prasa v žite. 😝 Ešte že mi ostane prídavok na dieťa , inak by som to neprežil.....
@damian85 no medzi nas sa tvoj daňový bonus deliť nebude. Kľudne si ho užívaj, len tu nepleť iné rodiny, že je to legálne. 😀
@bielasovicka nebyva ze uplne daleko.. vyse hodinky cesty autom.. mamu som nepovedala ze sa staram.. povedala som ze su veci ktore musim za nu riesit, jej zdravotny stav sa uz tak zhorsil ze je v domove pre seniorov co tiez ju chodim pozerat a ked nieco potrebuje tak to vzdy riesim..
@bielasovicka ked nastupi do skoly tak ale nie je mozne aby ho mal tyzden.. cize by som zvazila aj to prestahovanie.. ak by to mohlo pomoct situacii
@kavasmliekom Ďakujem za povolenie si ho užívať. Tento mesiac to bude posledný krát ( za december ) . Už s dcérou máme plán to všetko prepiť , preflámovať a pravdepodobne to minieme na striptérov. 😝 Budeme na teba obaja myslieť.....
@subartic áno, ja všetko to, čo si opísala viem, len píšem, že nie vždy to tak je.
Moja kamoška dostala 50 a 50 , pritom otec má deti málo lebo je v zahraničí a domov chodí max na sviatky a v lete na 2 tyždne, on zaraba ďaleko viac, ako ona a aj tak im rozdelili naklady 50 na 50 . Pritom ona sa o tie deti stara nonstop. On par dni v roku a to iste tu napisala aj eternity.
Čiže čo sudca, to iné rozhodnutie.
Jasné, že sudcovia niesu hlupi , že muž zaraba minimalku a chodi ročne na dovolenky, meni auta a je super, že sa to konečne začalo riešit.
Poznám chlapa, čo nechcel dat vyššie vyživné, že nemá a na net daval fotky z luxusnych dovoleniek. Fotky sa dostali ku sudcovi a pánko platí.
Ale tu je prave autorka tá, ktorá dobrovolne nepracuje, žije z úspor. Úspory sa mínaju a tak chce vyššie výživné, aby financie na dieťa 100% potiahol muž a ona z úspor živila len seba. Takto sa nato môže pozerať aj sudca. Samozrejme nemusí. Asi ťažko si obháji, že dieťa má v školke, týždeň u otca a ona nepracuje lebo je unavená z dieťaťa a chorej mamy.
@lalenka33 milujem ako tu vsetci riesia ako zrovna nepracujem.. este raz pracovala som po ukonceni rodicovskej.. ale ukoncila som pracu a zrovna kratke obdobie nerobim :D
@mamasrnka1984 Súd bude zaujímať aj tvoj príjem z hľadiska , že zákon ustanovuje že dieťa má mať životú uroveň rodičov. Takže ak ty si zarábala ( alebo je predpoklad ) že zarobíš 1 000 eur ( robila si napriklad ako predavačka v COOP Jednote ) nuž tak dieťa môže mať iba štandart na ktorý vy zarobíte. Súd nebude zaujímať či robíš , alebo nie , tak ako muž sa má zamestnať , tak sa má aj žena pokiaľ jej v tom nebránia okolnosti. Takže spísať si náklady na dieťa primerané životnej úrovne ktoré mu môžeš poskytnúť , ísť na súd poriesiť si to a na 90% ti aj tak viac ako 320 eur nedajú. Nemôžeš porovnávať životnú úroveň dieťa kde matka zarobí 3 000 eur , otec 3 000 a kde matka zarobí 1 000. Hold bohužial , dieťa žije tak ako rodičia žijú. Ak chceš pre dieťa to najlepšie , zamestnaj sa , študuj , vzdelávaj. Tiež máme dieťa aj ja aj ex , jedno , tiež býva choré , tiež chodí na záujmové krúžky , tiež sa s ním treba učiť , hrať , kúpať ho , variť mu a obaja slušne zarobíme. Na firme mám všetkých zamestnancov , ktorý tiež majú deti ( ženy , muži ) a jednoducho pracujú , jednoducho niekedy sa stane že ráno príde sms , vedúci nemôžem prísť dieťa ma horúčky , všetci to takto riešia . Keď je to schopný zamestnanec v dnešnej dobe , kedy schopných ľudí je ako šafránu , nik ho neprepustí , zariadim si to nejak bez neho pretože na jeho miesto nečaká ako niekedy ďalších 300 ľudí........Takže neviem odkiaľ si , ale v mojom okolí , úplne všetci čo zamestnávame ľudí máme problém zohnať niekoho schopného a je to úplne jedno či je to reštaurácia , hotel , alebo automotive či obchod..........Ak chceš pre dieťa čo najlepšie v prvom rade pozeraj na to čo mu môžeš ty dať , nie čo mu dá druhý.
@damian85 ja predsa skolu vystudovanu mam, a tomu co mam vystudovane sa chcem aj venovat.. :D
@mamasrnka1984 milovať to nemusíš, ale to bude jedna z vecí, ktorá bude súd zaujímať.

@subartic Nie nemáš pravdu. Nárok na poberanie DB sme mali obaja , keďže dieťa nebolo v osobnej starostlivosti nikoho. To že má nárok na DB najskôr matka až potom otec je síce dané zákonom ale v praxi v prípade nedohody a napríklad striedavky , spoločnej sa uplatňuje pol roka jeden pol roka druhý.