Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?
Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.
Prečo má aj prídavky?
@mamasrnka1984 cize ty si nezamestnana ak dobre chapem a zijes len z vyzivneho? Za mna ako 1.,najdi si pracu. Pridavky mas mat ty+aj dan.bonus by si mala. Za dalsie,320 eur na skolkara nie je smiesne. Ja mam na 2 pubertiakov spolu 250. Mnoho matiek ma aj menej,cize za mna je to dost. A urcite by som dala ziadost na sud. Inak ako bolo uz vyssie spomenute. On ma povinnost len platit. Syna si brat vobec nemusi,to je jeho pravo. Takze bud rada,ze ho ma cely tyzden. Ty mas volno pre seba+este aj usetris. Apropo,co vtedy robis? Aspon brigadovat by si mohla. Ci ani to nie? Ci ty si vsetky vydavky platis z vyzivneho? Preto ti je malo?
@mamasrnka1984 a teraz pozeram ze tvoj syn pojde do 1.rocnika uz,cize kludne mozes robit. Z coho vlastne zijete,ked nerobis?
Prevelice by ma zaujimalo preco dostava otec dietata pridavky?!A co danovy bonus?
@maminkadeticiek podla mňa aj daňový bonus . Tým pádom ho to výžvinté vyšlo na rovných 120 eur. No to sa teda nepretrhol .
Ja mám viac detí a zvládam prácu aj deti. Čo bude na teba veľa? Praca, domácnosť a dieťa? Normálny život. Zjavne nemáte súdom nič určené. Stačí ti zbehnúť na úrad, požiadať prídavky na seba, taktiež daňový bonus. A ak tomu všetkému ti bude platiť 350€ plus mať dieťa týždeň, máš to dobre.
@mamasrnka1984 pridavky a danovy bonus berie rodic ktory ma dieta v starostlivosti, to je zo zakona....inak sa neda.... co sa tyka vysky vyzivneho akych 320? 20% z platu su tabulky ktorymi sa riadila aj sudkyna. Cize 700 eur, Podla toho co pises nie ste a ani neboli manzelia a vsetka dohoda bola ustna medzi vami, ziadne sudne rozhodnutie. Tahas za kratsi koniec .urcite treba to dat k sudu, neboj sa.
@terina25 samozrejme ze nezijem z vyzivneho :D ved len byvanie ma stoji 400 eur.. mala som nasporene vlastne peniaze cize cerpam z toho.. kym nenajdem vhodnu pracu.. a pracu si hladam 🙂
@subartic on ale nepracuje na slovensku, cize pridavky ma ine.. netusim ake, kedze to mi nepovie..
@mamasrnka1984 tak má zrejme ešte vyššie .
@hipuska a nemate ziadnu pomoc, nikto z rodiny nepomaha?? lebo ja ocina uz nemam, mama je tazko chora a inu blizku rodinu tu nemam..
@zabka79 dakujem pekne za povzbudenie.. ved tiez som pozerala, ze su take tabulky 🙂 a preto mi to ozaj pride vysmech 320 eur pri plate 3500 a to este ma prispevky na stravu okolo 300
@subartic no hovorim netusim.. tvrdi ze nema vysoke ale to tazko povedat ci to ozaj tak aj je
@mamasrnka1984 ani súd mu neprikaze ho brať viac ako to chce dobrovoľne. Výživné si daj určiť súdom určite. Aj na seba môžeš. A rodinné prídavky by si mala poberať ty, tiež daňový bonus, pokiaľ si zamestnaná.
@kavasmliekom dakujem za rady 🙂
@terina25 ale ked ma niekto cisty prijem 3500 eur tak 320 eur je smiesne.. z tym ze este on zoberie pridavky na neho
@mamasrnka1984 ak nezije tu, tak nema aj ine naklady na zivot? Zit z 3500 na slovensku a napr v svajciarsku je rozdiel.
Smiešnych 320€ na škôlkara?
Ja som mala do leta na 17-ročnú 130€ a som prešťastná, že mi sudca schválil 240€, a to sa o ňu otecko vôbec, ale že vôbec nestará už viac ako 10 rokov. To, že tvoj ex zarába 3,5 mesačne ešte neznamená, že ti bude posielať neviem koľko. Minieš na syna cez 600€ mesačne? asi nie... Vyčísli si reálne výdavky na dieťa a nezabudni, že aj ty si povinná živiť ho (aj keď momentálne nemáš prácu). Súd môže prihliadnuť na fakt, že otec má pekný príjem, no nemusí rozhodnúť o zvýšení ako takom tebe do rúk. Môže otcovi určiť, aby mu napr. pravidelne sporil. A tie peniaze dostane syn v dospelosti alebo podľa potreby napr. na školné a pod.
Všetko čo vieš, povedz na súde - napr. aj o tých prídavkoch zo zahraničia. To, že ty chceš, aby s ním bol otec častejšie je síce pekné, ale nik ho nedonúti, aby za ním chodil. Naozaj nik. Riešila som to intenzívne niekoľko rokov. Bolo mu zaťažko prísť za dcérou každý druhý víkend, a to býval 5 minút cesty autom od nás.. Sudkyňa mi povedala, že je to jeho právo, nie povinnosť..
@zuza265 byvanie ma v zahranici zadarmo, stravu ma prispevok 300 na 14 dni, co mu bohato vystaci.. neminie tam v podstate nic.. a dalsich 14 dni je na slovensku, kde ma bezne vydavky ako kazdy..
@nikaeli ale podla zakona ma dieta pravo na rovnaky standard u oboch rodicov.. on ma prijem 3500, ja ked si najdem pracu budem mat cca 1000.. cize podla mna ma to dieta narok na viac ako 320 a s tym ze nechce ani pristupit k uplnenej striedavke.. naklady na dieta su dost vysoke.. povedzme 500 kludne kedze tam zaratam aj polku sumy za byvanie co je opravnene..
@nikaeli a je to 320 a on berie pridavky cize realne kolko mi dava???. asi menej ako otec tvojej dcery..
@mamasrnka1984 je aj dôležité, ako zdokladuje príjem. Môže sa stať, že súd ti nepriklepne ani tých cca 300 eur, čo ti dáva teraz, takže aj s tým rátaj.
@sima234 tak mozne je vsetko to je jasne.. ale robi u serioznej velkej firmy cize no neviem
@mamasrnka1984 dôležité je zdokladovať náklady na dieťa. Ak vyčíslila náklady na 500, dostaneš výživné 250. Resp ak je otec s nadštandardnym príjmom, časť výživného môže ísť na sporenie, nie tebe do rúk.
@mamasrnka1984 to ale neznamená, že ti odklepnú 500€ na ruku. Väčšinou sa to robí tak, ako som ti napísala -> že sa dieťaťu založí účet, ale ty ním nebudeš môcť manipulovať. Súd vychádza nielen z príjmov rodičov, ale aj z potrieb dieťaťa. Má špeciálne potreby? diétu? alergie? liečbu? okuliare? venuje sa športu? zas sa treba držať trochu pri zemi a byť realista. Ako som ti napísala vyššie, my sme rozvedení vyše 10 rokov, ex za dcérou nechodil ani cez víkendy, posledné 4 roky ju videl asi tak 5x na pár minút. Som s ňou nonstop. A som vďačná za tých 240€. A to je stredoškoláčka na súkromnej škole... zároveň mám prváka na ZŠ, viem aké sú výdavky na cca 6-ročné dieťa, a preto ti radím v dobrom, aby si to neprehnala. To nie že ti nedoprajem, ale viem ako to na pojednávaní prebieha a čo sudca sleduje. Naviac zamestnanci súdu majú aj vlastné deti, vedia ako sa pohybujú výdavky na deti v danom veku.
@mamasrnka1984 na tabulky velmi nepozeraj,je to len informativna tabulka,ale vsetko vyplyva prave z toho,ake vydavky mas na dieta. Vyplnas dve tabulky: vydavky na dieta a vydavky na seba,ale samozrejme,sud neoblbnes nadhodnotenymi vydavkami. Ak ti na dieta vyjdu vydavky 600e mesacne,tak vyzivne mu vyjde plus minus tych 300e,lebo vyzivovaciu povinnost mas aj ty. Sud bude zaujimat aj to,preco pri tak velkom dietati nepracujes. Ja mam dieta mensie,mam vlastne byvanie a rodinu 400km odtial a nevnimam to ako nieco,co sa neda zvladnut. Samozrejme,pomoc by sa hodila,ale beriem to tak,ze to nezmenim. Otec si dieta sice brava castejsie,ale pracuje tu,nic to nemeni na fakte,ze viac veci a povinnosti na hlave mam ja,aj ked po rozvode som mu vela veci delegovala,aby vedel,ze mat dieta nie je len sa s nim hrat. V prvom rade si hladaj pracu,poziadaj si o DB a RP a oficialne sudnou cestou vyzivne a upravu styku,aby to bolo vymozitelne (vyzivne).
Ahojte, len pre tie ktore tu utocia na autorku pripominam, ze dieta ma narok na zivotnu uroven rodicov, cize tych 320 euro je malo, najma ak beriem, ze len na byvanie minie autorka 400euro, z toho 200 euro prislucha ako vydavok na dieta, takze 120 ma autorka na osatenie, na jedlo na 3 tyzdne.
Autorka, ty mas narok na pridavky na SK. On tie co dostava zo zahranicia ma davat tebe, ak mas dieta zverene do osobnej starostlivosti, sudom! Takze sup na ten sud. Pozri si na tik-toku Lenku klimanovu, od januara su nove odporucania na vysku vyzivneho, podla prijmu rodica a veku dietata.
@mira0611 dakujem pekne.. ano, tiez som citala o tej zivotnej urovni a aj na Vianoce u mna dostal darceky co si prial ale bolo to vsetko v hodnote 50 eur a u otca cca 250 eur co som videla darceky a este on ma velku rodinu cize darceky tak za 400 eur na jednej strane a tu za 50 eur.. a podstatne je ze my uz takto fungujeme 2 roky a po 2 rokoch som si dovolila povedat ze chcem zvysit vyzivne kedze vsetko zdrazelo a on ani pocut..
@ibajaanikiny pozri kazde dieta je ine.. kazda matka je ina.. to ze ty to zvladas lahsie je super ale mozu byt ludia co mozno nemaju tolko energie a sily ako ty.. toto by som vobec nezrovnavala.. ako pisem ja mam este aj mamu s tazkou diagnozou a riesim nejake zalezitosti aj okolo nej..

nikto ani sud ho nedonuti mat ho dlhsie .. mozes poziadat o striedavku ale ani to nemusi dodrziavat -staci ze plati ....