Ako fungovať po zbavení spôsobilosti na právne úkony?
Ahojte,
Mam chulostivu a neprijemnu temu.
Prosim vyjadrit sa tych ktori vedia a maju skusenost
Pravdepodobne clena rodiny budeme mjsiet zbavit sposobilosti (odporucanie lekarov) a ja budem ten kto to preberie.
Potrebocala by som vediet, ak to teda sud schvali, ako dalej takyto ludia funguju v beznom zivote.
Napriklad co sa udeje v bankach, kde ma osoba ucet. Sud vysa prikaz na blokovanie uctu a kazda transakcia bude musiet byt urobena zastupujucou osobou?
Zaujima ma to aj zo strany osoby ktore to bude mat “na pleciach” ze co z toho vyplyva
Velmi pekne dakujem za vecne odpovede
Na webe som toho velmi nenasla
poručnik je ako rodič pred dieťa.
nie ty budeš zodpovedna za škodu ktoru spôsobil.
@alickapusinka takze ak by sposobil akukolvek skodu zodpovednost ide na mna?
Mame problem napriklad aj s pouzivanim telefonu a posielanim nevhodnych sprav kade-komu / toto vsak osetrit nevieme
no je to tak ak niečo urobi niekomu aj veľku škoda finančnu tak zodpovedný je poručník.
Ja poznám pripad, kedy pani nabrala XY úverov, mobily na paušál pre kamošky, susedy...narobila dlhy, keďže to dotycni neplatili, hrozila jej exekúcia na dom. Jej dcéra "dosiahla" cez súd, že viac nema pravo narábať s financiami (žiadne pôžičky, paušály...) dôchodok jej prebera dcéra.
@draik Môžem sa Vás opýtať ako problematiky znalej osoby ako je to potom z prípadnou trestnoprávnou zodpovednosťou toho človeka, ktorého svojprávnosť bola obmedzená? Čo ak tento človek skočí z okna, podpáli susedove humno, poškodí susedove auto kladivom a pod.? Tento človek má svojho "zákonného zástupcu". A čo s prípadným trestom?
@vulka
Posudzuje sa, či bol tzv. príčetný. Obmedzenie spôsobilosti na právne úkony osoby zďaleka neznamená, že nemôže byť trestnoprávne zodpovedná. Obmedzenie totiž súd neurčuje len napr. psychicky vážne chorých. Teda je to prípad od prípadu.
@vulka
Posudzuje sa, či bol tzv. príčetný. Obmedzenie spôsobilosti na právne úkony osoby zďaleka neznamená, že nemôže byť trestnoprávne zodpovedná. Obmedzenie totiž súd neurčuje len napr. psychicky vážne chorých. Teda je to prípad od prípadu.
@draik
Ono sa tyka najma prepisu majetku alebo poziciek
Naprikla to ze nebude posielat spravy alebo sa kontaktovat s nejakymi osobami - to sa neda obmedzit
no je to tak ak niečo urobi niekomu aj veľku škoda finančnu tak zodpovedný je poručník.
@alickapusinka nie je to pravda. Ako porucnik rozhodujem v mene osoby ktorej bola obmedzená spôsobilosť na právne úkony. Čiže riešim jeho financie, súhlas s lekárskymi úkonmi, riešim za neho úradné záležitosti a podobne.
Nezodpovedám za to čo urobí. Za to je zodpovedný on. Aj keď podľa tejto konkrétnej diagnózy by nebol zodpovedný vôbec.
Riešila som to ako s pravničkou tak so sudkynou.
Úver mu nikto tak či tak nedá má všetko zapísané v OP. Tak isto nemôže prepísať majetok.
@alickapusinka nie je to pravda. Ako porucnik rozhodujem v mene osoby ktorej bola obmedzená spôsobilosť na právne úkony. Čiže riešim jeho financie, súhlas s lekárskymi úkonmi, riešim za neho úradné záležitosti a podobne.
Nezodpovedám za to čo urobí. Za to je zodpovedný on. Aj keď podľa tejto konkrétnej diagnózy by nebol zodpovedný vôbec.
Riešila som to ako s pravničkou tak so sudkynou.
Úver mu nikto tak či tak nedá má všetko zapísané v OP. Tak isto nemôže prepísať majetok.
@bosorkabb ahoj
Este sa ta opytam ako to zobrala ta dana osoba - obvama sa ze to bude zle brat, je to dost velky zasah do sukromia cloveka.
Zvazujem to ale potrebujem aj vediet co to vswtko predstavuje pre mna
Zobral to v pohode. Ja som jeho matka tak možno preto. Je rád že nemusí nič riešiť. Ale nerozumie všetkému popri svojej diagnóze. Je atypický autista. Len nie všetci to berú rovnako.
Zobral to v pohode. Ja som jeho matka tak možno preto. Je rád že nemusí nič riešiť. Ale nerozumie všetkému popri svojej diagnóze. Je atypický autista. Len nie všetci to berú rovnako.
@bosorkabb chapem. U nas je to inak - ide o mojho rodica - ja mma vsak svoju rodinu, zijeme v inom meste, povinnosti praca a neviem ci by to neskomplioovalo zivot mne … problem je skor to ze vypisuje nevhodne az nebezpecne spravy na soc sietach
autorka chod za pravnikom ten TI všetko povysvetľuje.
autorka chod za pravnikom ten TI všetko povysvetľuje.
@alickapusinka chcem pocut skusenosti ludi —- pravnik pozna zakon ale nemusi mat osobne skusenosti
Ten právnik je dobrá rada. Povie všetko čo sa zákona týka. Tiež som to riešila cez právnika na začiatku. Poradil, nasmeroval, vysvetlil.
@vulka
@draik A teda ak osoba, ktorá má určeného svojho "opatrovníka", či ako sa tá osoba správne volá, spôsobí škodu sebe alebo inému, tak je za to aj sama zodpovedná?
Ak je človek ťažko mentálne retardovaný a má svojho opatrovníka, tak opatrovník nieje
zodpovedný za činy opatrovaného?
Ale kedysi sa hovorilo, že opatrovník je zodpovedný za činy opatrovaného(zbaveného svojprávnosti). Proste, ak si napríklad opatrovaný ublíži, je to vina opatrovníka. To už neplatí?
@draik A teda ak osoba, ktorá má určeného svojho "opatrovníka", či ako sa tá osoba správne volá, spôsobí škodu sebe alebo inému, tak je za to aj sama zodpovedná?
Ak je človek ťažko mentálne retardovaný a má svojho opatrovníka, tak opatrovník nieje
zodpovedný za činy opatrovaného?
Ale kedysi sa hovorilo, že opatrovník je zodpovedný za činy opatrovaného(zbaveného svojprávnosti). Proste, ak si napríklad opatrovaný ublíži, je to vina opatrovníka. To už neplatí?
Jedna vec je trestnoprávna zodpovednosť a druhá občianskoprávna (za škodu). Ak "tažko mentálne retardovaný" niekomu ublíži na zdraví, tak neplatí, že z tohto trestného činu bude automaticky stíhaný opatrovník.

nie ty budeš zodpovedna za škodu ktoru spôsobil.