Ako funguje zverenie dieťaťa do výlučnej starostlivosti?
Dobrý deň, vo veci určenia výživného a rodičovských práv a povinností prišlo z UPSVaRu vyjadrenie, v ktorom sa píše "odporúča zverenie do výlučnej starostlivosti matky". V prípade že toto je teda odporúčanie priamo od sociálky, súd by na to mal prihliadať ako na "hotovú vec" a nehrozí veľmi že by súd rozhodol o striedavke, však? Ide o 1,5 ročné dieťa, predpokladám že "prinajhoršom" súd určí nejaké dni a hodiny počas ktorých otec bude môcť byť s dieťaťom, ak by nemal mať žiadne stretávanie to už by bolo pozbavenie rodičovských práv, však? Viem že na súde sa koniec koncov dozviem všetko ale mňa dovtedy asi trafí už zo stresu
návštevy budú v tvojej prítomnosti... mali sme to aj my tak ..dieťa vo veku tvojho.
ale ak nechceš z nejakého dôvodu - nemusíš to vôbec dodržať. napr. z dôvodu že otec dieťaťa je k tebe agresívny, nadáva ti, vyhráža sa ....
nazor je len poradny.. ak by bol rozhodujuci, neboli by sudy a doslo by ti iba vyrozumenie... samozrejme , ze sudca moze povolit striedavu starostlivost, najma ak o nu otec stoji...
Odporúčanie socialky je pomoc pre súdcu, ale ako napísali sudca nie je povinný sa odporúčaním riadit
Aby sa nemohol otec stýkať s dieťaťom tak to je už riadny zásah do rodidovksyb práv a musel by byt na to vážny dôvod
Takze ocakavaj že bude určený styk otca s dieťaťom
Striedavka pri 1.5 r. dieťati je prakticky vylúčená.
Ďakujem za odpovede. Ešte podotázka, otec má problémy s alkoholom čo je aj preukázateľne dokázateľné, advokát mi odporúčal na súde túto tému nevyťahovať, vraj aby na druhej strane nenastali reakcie vychádzajúce z hnevu zo spomenutého. No pre mňa je to kľúčový fakt pre ktorý nechcem aby dieťa trávilo čas osamote s otcom. Je pravdepodobné že by mu aj tak schválili aby dieťa trávilo u otca aj noci, prípadne zariadiť sa teda tak že to spomeniem len nejako okrajovo a dám na radu advokáta alebo sa nebáť reakcie a riešiť to aj tak?

Sud spravidla nerzhoduje proti takemu vyjadreniu ale nie je nim viazany. Sanca, ze rozhodne proti je mimimalna avsak nie nulova.