Ako je to s rozvodmi v Rakúsku?
Vedel by mi niekto poradit ci je pravda ked sa zena rozvedie v rakusku s rakusanom, musi jej dozivotne platit vyzivne? alebo jej darovat 40% majetku? Aj ked spolu nic neinvestovali len maju spolocne dieta?
@retatka oni su rozvedeny uz dlho
len teraz pani ex zije v jeho dome do 18 syna tam moze ostat a potom ma ist prec ale teraz ten znamy mu povedal ze ju bude musiet zivit do konca zivota 900€ alebo sa s nou dohodne
Rozvodovy zákon sa menil, nie je to tak dávno (zopár rokov), pred tým boli rozvody riešené inak, muž vždy platil, to už teraz neplati
@vroni dakujem pekne za odpoved a prajem vam prijemny vikend.!
Vďaka, tiež prajem príjemný víkend.
To súd neuzná, že ona nič neinvestovala, investoval to on, ale boli manželia, takže zisky sa berú na polovicu, nakoľko boli v manželstve a ona sa starala o dieťa, dokiaľ on pracoval.
Zbytočné hľadať odrobinky, súd je súd a súdiť sa o majetok stojí nehorázne peniaze.
Otvorene povedané, priprav sa na roky súdenia, alebo dohodu exmanželov.
@jana91701 presne toto mu radil znamy, len ja som tomu neverila, ze je taky zakon.
@jana91701, prosím ta, to si odkiaľ vzala, že sa zisky berú na polovicu? Nie, neberú, platí Gütertrennung, žiadna polovica sa nekona
https://www.oesterreich.gv.at/themen/familie_un...
@jana91701, viem dosť presne, koľko stoja súdy. A hlboko sa mýliš. Dom ci byt JE toho, kto ho zaplatil. Manželia NENADOBUDAJU spoločný majetok, ak nemajú uzavretú manželskú dohodu alebo ten majetok nie je písaný na oboch rovným dielom. Ani zisk z formy NIE JE spoločný, ak je firma písaná len na jedného z nich. Zákon je tu postavený celkom inak ako na SK.
@vroni na jednej strane fajn, ale na druhej dosť diskriminačny zákon, ved keď je žena doma s malými deťmi, nezaraba... Tie dva roky, dajme tomu má tri deti, tak je v peknej riti.... Muž si zatiaľ pekne buduje kariéru a objaví sa nejaká veselá radodajka, dajme tomu to slovenska a huraaaa,a manželka má smolu, asi tak? Blbé, potom sa neoplatí klofat rakúšania, keď tak, tak starého, senilneho, nech schreibne papier 😂😂😂😂
@maciatkolulu dufam ze si nemyslela slovenskou radodajkou mna! ja som si chcela od neho odkupit majetok a podpisat predmanzelsku zmluvu ze na nic si nenarokujem! smiesne mi to neprislo!
@maciatkolulu, 🤣🤣🤣, nie, tak jednoduché to zase nie je. Ak muž podľahne radodajke a deti sú malé, naskočí ta časť o vzájomnej vyzivovacej povinnosti, pristúpi k tomu rozkošná klazulka o zavineni rozvodu a muž na to finančne zareve tak, že ho radodajka pusti ako horúci zemiak. Výhoda zase je, že keď si jednemu z manželov prepne a naberie si pôžičky, neplatí dane ci vyvedie nejakú inú finančnú katastrofu, neťahá hneď so sebou dolu celú rodinu, ale len seba. Ten ich zákon nie je nijako zvlášť horší ci lepší než slovenský, len je proste postavený celkom inak. Napodiv, často samotni Rakusania netušia, že majú zákon, akí majú a potom u právnika trestia oči ako Japonec na zájazde (mame časť spoločných priestorov s právnickou kanceláriou, tam človek počuje veci...)
@vroni prosím Ťa, nezavádzaj tu ľudí, Ehegütertrennung pripadá do úvahy, len keď bola uzavretá manželská zmluva.
Ujo advokát sa pri kúpnopredajnej zmluve spýta, čo má zmluva obsahovať, nie ako nadobudli manželia peniaze. Vziať si môže maximálne Gemeindewohnung, ktorý je len v prenájme😉
Všetko ostatné sa dokazuje, prípadne vyvracia, našťastie sa nerozvádzam, a minulý rok sa rozvádzali dvaja kolegovia, museli dohodou vyplaťiť manželku, ešte aj daňovému odviesť 4,5% z manželkinej časti pri prepise, jednému z nich dokonca súd prisúdil dcéru. Bez dohody sa to nevyrieši, len budú narastať súdne trovy a odmeny za advokátov.
Takže krátke vysvetlenie pre
@vroni 😉
@vroni presne som sa chcela opýtať na dlžoby, keď sa za dlží jeden, tak neťahá automaticky druhého? Potom je to vlastne oveľa lepší zákon....
@jana91701, tak nech ti ujo advokát vysvetli, co je zákon a co je dohoda. Keď bude spisovat zmluvu o kúpe a bude znieť na Janko Mrkvicka, tak pani Mrkcickova bude mať smolu. Ak bude na zmluve Janko a Anička Mrkvickovci, bude byť oboch manželov, bez ohľadu na to, kto zaplatil viac peňazí. Predmanželská zmluva na rozdelenie majetku existuje, práve pre prípady, že mnohé kúpy v manželstve sú nedokazatelne a keď sú v hre majetky a nehnuteľnosti alebo je jeden z partnerov presvedčený, že ho ten druhy chce obtiahnut, tak existuje. Zákon tvrdí, že to, čo človek zarobí je výhradne jeho majetkom a nie spoločným majetkom manželov. ALE!!! Problém nastáva, keď manžel kúpi byt, ale manželka zo svojho konta zaplatí maliarov, byt udržiava a tak prispieva k rastu mužovej investície. Tam je potom vecou súdu rozhodnúť, aká pomerne časť jej za jej náklady patrí. Ale patrí jej len pomerna časť jej investícií, nemá a nebude mať nárok na časť bytu. Ina vec je, že ak by sa o to chceli vadiť pred súdom, tak ten byt proste presúdia. Preto je väčšina ľudí dostatočne pricetnych na to, aby sa aj pri rozvode dohodli. Preto tie dohody, ktoré spomínaš aj ty sama. Rozvádzala som sa v Rakúsku (nie s terajším mužom, tohoto si plánujem nechat), mam firmu, kupovala som byt a chlap ma aj nejaké tie záväzky z minulosti, ver, že to mám ochranene tak dobre ako štátnu pokladnicu. Link k zákonu som prikladala hore, je z oficiálnej stránky štátu, mne veriť nemusíš, ale oficiálne u zdroju by si mala.
@vroni nepíšem, že ti neverím, píšem, že predmanželskú zmluvu spisuje 10% budúcich manželov a rovnako ako na SK, nehnuteľné a hnuteľné veci, ktoré jeden z manželov kúpil pred manželstvom, zostávajú v jeho výlučnom vlastníctve.
Rovnako ako na SK, môže manžel, prípadne manželka podpísať pri kúpe už v manželstve súhlas s výlučným vlastníctvom manžela, inak to spadá do spoluvlastníctva.
Zákonov a možností existuje veľa, ich uplatňovanie je už zriedkavejšie, a manželia to zistia až keď sa rozvádzajú😉
@jana91701, v podstate ano, rozdiel je v tom, že na SK predmanželská zmluva nie je platná a majetok nadobudnutý v manželstve je spoločný. V AT je predmanzelska zmluva možná a majetok je toho, kto ho nadobudol a to aj v manželstve. Fakt je, že čo to v skutočnosti znamena, zisti väčšina ľudí až pri rozvode.
som zvedava co pravnik povie, dam vam vediet.
Pokiaľ nie je telesne ci duševne postihnutá, nemusí ju živiť vôbec, tu neexistuje nejaký všeobecný predpis. Súd zvykne akceptovať, že je žena pri deťoch do tých cca 10 rokov, ale aj to očakávajú, že si niečo privyrobi aj sama a bývalý muž len prispieva. Časy žien, ktoré financuje bývalý manžel už prešli (ale je zase dosť mužov, ktorí bývalú financujú dobrovoľne), takže ak má do cca 45 rokov, tak je dosť pravdepodobné, že jej muž bude platiť len minimálne výživné ak vôbec nejaké. Inak, Rakúsko je jedna z krajín, kde manželia NEMAJU spoločný majetok.
@vroni zdravím, našla som túto komunikáciu ohľadom rozvodu a výživného v Rakúsku. Moja neter vydatá v Rakúsku, sa po 20 rokoch manželstva rozvádza. Potrebuje dobrého právnika. Viete mi niečo poradiť - právnu pomoc... Vaša odpoveď bola fundovaná a asi ste znalá v této oblasti.
@vroni zdravím, našla som túto komunikáciu ohľadom rozvodu a výživného v Rakúsku. Moja neter vydatá v Rakúsku, sa po 20 rokoch manželstva rozvádza. Potrebuje dobrého právnika. Viete mi niečo poradiť - právnu pomoc... Vaša odpoveď bola fundovaná a asi ste znalá v této oblasti.
@zina2105, no, na právnu pomoc moje znalosti nestačia, len na ten prvotný prehľad. Ale čo jej ako prvé každý pricetny právnik poradi, je skúsiť rozvod dohodou (einvernehmliche Scheidung). Ak je tam toho viac, radšej do ip, tam viem potom nasmerovať, ako ďalej