Ako oznámiť trojročnému dieťaťu, že tatino už nebude s nami bývať?
Ahojte. Ako ste oznámili alebo by ste oznámili čerstvo 3r dieťaťu, že tatino už nebude bývať spolu s nami?
A ci to nejako speci oznamovať? Alebo to nechať radšej volne plynúť? A vysvetľovať za pochodu?
Ďakujem za vaše skúsenosti.
Asi záleží na tom, ako fungujete doteraz, aké majú vzťahy a aké má dieťa povahu.
Príklad - v poslednom roku som kôli malej ustála dosť veľkú krízu, pretože mala (3) je velmi fixovana na rodinu a na tatinka atď. V tomto prípade by to bolo len dookola vysvetľovať, že tatinko s nami nebude bývať, ale že ju najviac Ľubi a bude s ňou maximálne a pod. Ale myslím, že by ju to dosť vzalo. Aj s následkami.
Ďalší príklad - ak sa hádate, alebo čo, tak trojrocna už pochopi aj to, že maminka a tatinko si nerozumejú, keďže to vidí a pod.
Ďalší príklad - otec nebol riadne doma ani bez toho, to dieťa to vôbec neriešilo.
Ďalší príklad - známa len povedala, že je v práci. Za mňa dosť zlý spôsob, ale deti sú ok.
Treba to ušiť svojej situácii a svojmu dieťaťu na mieru.
@nominativ
Vieš čo, takto ti poviem, posledný polrok býval muž dljo v práci, naozaj prišiel o 18 tej. Veľakrát ráno išiel skôr ako sme sa zobudili. Moc sa s ním nehral, keď som ho ja poprosila. Potom z času na čas trávili spolu sobotné a nedeľné doobedia.
No a od zač januára riešime co s nami bude ďalej, za tie 3 týždne sa správanie muža voči malému o dosť zmenilo, trávi s nim všetok čas, nekrici na neho, netresta ho, nevyhraza sa a pod. Vysvetľuje mu veci, ukazuje mu ako ho ľúbi. Malého zmena voči nemu je citelna.
Aj za tu krátku dobu to vidieť ako sa ich vzťah zmenil k lepšiemu.
Doma po sebe nekricime, viac menej sa rozprávame, emócie sú, väčšinou smutok, obavy, strach.. Mozno to malý aj vníma. Ale určite menej place ako doposiaľ, menej je výbušný, menej si vyžaduje..
Samozrejme, así z nás cíti že sme v napätí aj keď veľa vecí už opadlo.. Každopádne nezvysujeme na seba hlas..
No a samozrejme ze mi napadá otázka ako to pretlmocit malému že tatino ide bývať inde..
@happymama_happykid tak to máš takú, za mňa, nie moc dobrú situáciu na toto. Ja by som to tomu dieťaťu asi ani úplne nehovorila, jednoducho nech ide, pravidelne sa s ním stretáva a podobne. Povedala by som, že tatinko tu nebude stále ale že bude za ním chodiť a pod. A už by som šla podľa reakcie dieťaťa.
Je to náročné, u nás sa to teda nejako ustálilo, ale tá predstava je moja nočná mora pri mojom "a prečo" dieťati. Držím silno palce. Možno by som sa poradila aj s nejakým odborníkom, keďže na jednej strane nechcem dieťa učiť, že prvé, čo robíme, keď si s niekým nerozumieme je útek ... Na ďalšej strane nechcem zaťažovať malé dieťa zložitými situáciami a na ďalšej strane ho nechcem klamať. A teraz čo.
@nominativ
Presne tieto otázky si kladiem aj ja.. Akože así budem reagovať operatívne keď sa to bude diat, beviem nakoľko aj s čerstvo 3 ročným je treba riešiť y psychológa, ale asi skúsim nakontsktovat niekoho vopred aj tak..
Ja som myslela ze by som mu len povedala ze tatino ma novy bytík a ze sa tam vyspinka a bude s ním.. Niečo v tom style.. Och.. Ťažké
@happymama_happykid nemyslím to tak, že brať malého ku psychológovi ale možno sa skúsiť poradiť s niekým, že čo máš ty povedať v takomto prípade.
Ano, je to ťažké. Napríklad ja mám o 20r mladšieho brata a mama sa rozišla s partnerom, s ktorým ho mala, keď mal asi 1-2 roky, čiže neriešil. On sa časom začal pytat, tak mu vysvetľovala, že si nerozumeli a podobne a aktuálne už má 10 a už aj sám vidi, prečo si nerozumeli (alkohol) a párkrát mali ohľadom toho aj debatu. Takže dávkovane postupne.
@nominativ año año.. Takto budeme riešiť.. Zatiaľ je len mimo nášho bytu. Uvidime co to prinesie

@happymama_happykid asi za pochodu vysvetlovat