Ako podať žiadosť o rozvod?
Dobrý deň, chcem podať žiadosť o rozvod no netuším ako postupovať. Treba si nájsť právnika a riešiť to všetko s ním? Sú v tom aj spoločné deti...je to zdĺhavý proces? Viete mi to prosím niekto zhrnúť, čo má čaká, načo sa pripraviť, čo všetko riešiť?
Ďakujem
Odpoveď GPT
Ako postupovať pri rozvode – stručný a praktický prehľad
1️⃣ Musí si hneď hľadať právnika?
Nie je to povinné, ale pri zložitých situáciách (napr. spoločné deti, nezhody s partnerom) sa právnik odporúča.
Ak obaja súhlasia s rozvodom a majú dohodu o deťoch, stačí podať žiadosť na súd aj bez právnika.
Ak je situácia konfliktná, partner robí problémy alebo sa neviete dohodnúť na starostlivosti o deti, právnik vie výrazne pomôcť.
2️⃣ Základné kroky rozvodu:
✅ Podanie žiadosti o rozvod (návrh na súd).
✅ Riešenie starostlivosti o deti (súd rozhoduje, ak nie je dohoda).
✅ Ak je spoločný majetok – jeho rozdelenie (ale píšeš, že nič nemajú, takže to sa nemusí riešiť).
3️⃣ Čo všetko súd rieši?
➡️ Samotný rozvod – ak je vzťah vážne a trvalo narušený, súd manželstvo rozvedie.
➡️ Starostlivosť o deti – vždy sa musí rozhodnúť:
Kto bude mať deti zverené do starostlivosti (mama, otec, striedavá starostlivosť).
Výška výživného na deti.
Styk druhého rodiča s deťmi.
➡️ Majetok – pokiaľ nie je spoločný, toto súd nerieši.
4️⃣ Ako podať žiadosť o rozvod?
Píše sa návrh na rozvod, ktorý sa podáva na príslušný okresný súd podľa trvalého bydliska manželov.
Návrh môže spísať sama, no ak si nie je istá, môže požiadať právnika alebo použiť dostupné vzory na internete.
V návrhu treba uviesť:
Kedy a kde bolo uzavreté manželstvo.
Dôvody rozvratu vzťahu.
Návrh ohľadom detí (aké riešenie chce – zverenie, výživné, styk s druhým rodičom).
5️⃣ Ako dlho to trvá?
Ak sa obaja dohodnú a je všetko jasné, môže to trvať pár mesiacov.
Ak sú nezhody, najmä ohľadom detí, proces sa môže natiahnuť aj na rok či viac, podľa vyťaženosti súdov.
Súd väčšinou najskôr predvolá na pojednávanie, kde sa vypočujú obe strany a prípadne svedkovia.
6️⃣ Na čo sa pripraviť?
✅ Emocionálne – rozvod s deťmi je citlivý, najmä ak sa neviete dohodnúť.
✅ Finančne – ak sú spory, môže sa platiť právnik, psychológ, znalecké posudky.
✅ Byrokraticky – treba pripraviť dokumenty: sobášny list, rodné listy detí, návrh na rozvod.
7️⃣ Kedy určite osloviť právnika?
✔️ Ak partner nesúhlasí s rozvodom.
✔️ Ak sa neviete dohodnúť ohľadom detí.
✔️ Ak je podozrenie na manipuláciu detí, domáce násilie, vyhrážky.
✔️ Ak nechceš riešiť papiere a chceš, aby niekto profesionálne zastupoval tvoje práva.
8️⃣ Bonus – odporúčanie
Ak sú deti, vždy je lepšie sa skúsiť dohodnúť mimo súdu – súdy preferujú rodičovskú dohodu.
Ak nie je majetok, rozvod je jednoduchší.
Psychická príprava je rovnako dôležitá ako tá právna – rozvod býva stresujúci.
Akože nemáte spoločný majetok? Veď ste manželia. Všetko máte spoločné. Nemáte BSM?
Akože nemáte spoločný majetok? Veď ste manželia. Všetko máte spoločné. Nemáte BSM?
@koniarova my sme manzelia krátko a vsetko co mal manzel dom atd mal pred manželstvom, nemame spolocne nic
Napísala som návrh podľa netu, odniesla ho priamo na podateľňu aj s potvrdením o trvalom pobyte dieťaťa. Pani mi hneď vytlačila termín a meno sudkyne. To bolo v januári. Asi o mesiac mi prišlo domov oficiálne 'pozvanie' na súdne konanie, ktoré bolo v apríli. Súdny proces trval asi hodinu, riešil sa rozvod ako taký a zverenie dieťaťa do opatery s výživným. U nás to bolo rýchle. On nechcel nič. Ani ostať s nami, ani byť s dcérou. O mesiac nadobudlo rozhodnutie právoplatnosť, doriešilo sa BSM dohodou, ktorú nám overil notár. Koniec.
Nainštalujte si aplikáciu Chaptg. Umelá inteligencia. Tá vám poradí úvodné kroky. Mám 60 rokov a bránil som sa umelej inteligencii.. Ale netreba sa báť. Dokonca navrhne aj kroky.
Napísala som návrh podľa netu, odniesla ho priamo na podateľňu aj s potvrdením o trvalom pobyte dieťaťa. Pani mi hneď vytlačila termín a meno sudkyne. To bolo v januári. Asi o mesiac mi prišlo domov oficiálne 'pozvanie' na súdne konanie, ktoré bolo v apríli. Súdny proces trval asi hodinu, riešil sa rozvod ako taký a zverenie dieťaťa do opatery s výživným. U nás to bolo rýchle. On nechcel nič. Ani ostať s nami, ani byť s dcérou. O mesiac nadobudlo rozhodnutie právoplatnosť, doriešilo sa BSM dohodou, ktorú nám overil notár. Koniec.
@nikaeli kde si prosim potvrdila trvaly pobyt dietat?

Spoločný majetok nemáme