Ako pomôcť dieťaťu, ktoré odmieta stretnutia s otcom?
Dieťa má 11 rokov, bývame dvaja sami. S ex manželom sme rozved. 5 rokov. Dieťa sa posledný čas absolutne nechce stretávať so svojim otcom. Styk upravený nemáme je to na dohode. Nikdy k nemu nechodilo prespať. Ak sa stalo 5-6x za 5 rokov. Dieta doteraz islo na pár hodin do mesiaca sa pohrať, program atď. Nikdy to nevolo idealne. Ex si myslí, že v mojom novom bývaní je deň otvorených dverí a že on bude a može chodiť ku mne lebo veď tam ma dieta.. a dieťa ho nechce vobec ani vidieť. Chce mať svoj pokoj, kľud. Keď aj pride otec zatvori sa do izby. Nechce. My zvykavame mat program, cviciť, uvaríme, venčíme, nakúpime, ideme sa kupať alebo na vylet, kamarati/kamaratky. Do teraz som sa snazila drzat ako tak pokope nech ide aspon na par hodin niekoko krat do mesiaca, aby nestratili kontakt. Pustala som exa ku nam pretoze dieta nechce k nemu vobec ist, kvoli inej zene kt. byva u oca. Jednoducho dieta stratilo zaujem kym bolo mensie nerozumelo tomu teraz aj ked ponukne napad ako byt spolu výlet, dovolenku, kupanie, sport… kino, zmrzlina, nema zaujem, nic nezabera. Ja som ho prestala nutit. Nemam energiu na to už viac. Ja som najhorsia. Kazdy den nas otravuje ze pride. Stale mi pise. Stale mi vola. Uz mam dosť zo vsetkeho a dieta tiež. Nikdy neprovokujem dieta proti nemu, nech ide ked chce. Nedrzim nebranim mu. Ale ja uz neviem ako mam toto nastavit.
@sense Lenže tu sa neriešiš ty , alebo ja , alebo niekto iný. V každej jednej správe písala autorka o priatelke ex nakoniec sa dozvieme že im rozbila rodinu atď. To aj pre začínajúceho psychológa je od začiatku jasné , kadiaľ vietor fúka. Muž celý na hovno otec možno až tak nie. A je už len na nej , či bude vzťah rozvíjať pozitívne alebo negatívne , keďže dieťa 99,99% času trávi s ňou.
@damian85 ty píšeš svoj názor ja svoj a je mi jasné že ako chlap budeš na strane chlapa.ak dieťa nechce ísť nech to povie dieťa otcovi. Nie vždy musí byť na vine matka. A keď to bude mať súdom dieťa bude musieť ísť aj nasilu ...a matka bude musieť dieťa nachystať.... Dohodu majú mať len ľudia čo sa vedia dohodnúť....
A ešte jedna vec môj otec bol rovnaký povedal že príde a 9 krát z desiatich neprišiel ...s odstupom času sme už nečakali a tiež si potom zrazu zmyslel že on má právo a my sme povinní čakať či príde alebo nie , takže ja chápem aj sklamanie dieťaťa. Ja som už bola dosť veľká tak to nechal plávať ale viem ako brat s plačom cakaval a pozeral z okna kedy príde a ako si mama vymýšľala výhovorky že musel do práce, že možno nešiel autobus a podobne vwci, pritom bolo jasné že jeho prioritou bolo niečo iné ako stretnutie sa s vlastnými deťmi
Prešla som si tým istým,vieš aký bol záver mojej mladšej dcéry??? Že v 17.rokoch bol tatik ten naj....a odišla aj staršia ... Pozerala som ako tela božie . Áno,k tej žene,čo robila peklo dva roky čisté,potom,už menej a najmenej,keď tam mala moje adolescentne deti a ja som nič neplatila 😉🙃 Presne k tej žene,kvôli ktorej ocko zabudal prvý rok,že má deti. Vianoce? 🤣🤣🤣🤣,na tri týždne sa vyparil so svojou láskou a nikto netušil kde sú. Pravidelne (pardon 3x ) neplatil skoro rok výživné a bohovsky sa na Tom bavil ako behám po polícii,kde som ja musela vláčiť potvrdenia,napr. O návšteve školy,na 2x,lebo reálne mi neprišlo dôležité mať ho. A on iba na telefonát zareagoval,v poriadku,zaplatím. Exekútor nezmohol nič. Neskôr doplatil poplatky. Vieš ako som s avsenocne snažila,aby s a netrápili a záver. No nevadí,samozrejme veľmi rýchlo pochopili.
Pozri,ty si môžeš myslieť,že tvoje dieťa nevníma ,že si sa trápila,lebo povedzme si,ktorá žena je ok s tým,že chlap si nájde druhu.. no a proste syn to vnímal,pospajal si a máš záver. Nikto ťa nesúdi. ALE!!!! Nemáš si čo ex púšťať do bytu,teda iba v prípade,že si s tým ok,čo zjavne nie si. Máš si striktne dohodnúť pravidlá a dodržiavať a synovi to vysvetliť. Že proste tie a tie dni bude s tatom a bez diskusie. Aj ty máš právo na oddych. Veď si sa sama pýtala,kedy budeš mať pokoj. No žiaľ jedine takto. A nič zle na Tom nie je. Evidentne tvoj ex je už koľko? 6 rokov s priateľkou,možno budú chcieť bábo,atď.otec sa snaží,urobil chyby,to je absolútne jasné,ale dofrasa,má záujem a nič zistne a zle na Tom nevidím.
Vieš, nie v zlom,ale mne to príde,že pomaly si nejako masochisticky užívaš tu jeho prítomnosť doma.... Lebo normálne mi toto nepríde. Nuž,pôsobí to fakt tak...že haaa,je u nás...
@sense tak ti píšem,že súd bude v prípade nezhôd priamo vypočúvať dieťa,nariadi súdneho psychológa a záver bude,že dieťa jednoducho bude s otcom musieť tráviť čas. Tu ide o naozaj záujem,nič zle otec nerobí,chce byť so svojím dieťaťom a jediné zle,čo urobil ,je,že opustil manželku a dieťa. Hold stáva sa,ale rodičom ostáva aj s právami,to nezmení nik. Pokiaľ by bol násilník,feťák,alkac,samozrejme nie je o čom. Absolútne zbytočne cirkusu sa robia. Proste dieťa pôjde v tom a v tom čase s otcom. A hotovo. Keby mal otec rozum,tak by stretnutia riešil mimo novej partnerky s ktorou je evidentne minimálne 6 rokov. Ale nakoniec to aj robí,keďže u autorky asi nevysedava s priateľkou. Takže za mňa tu chybu robí autorka,žiaľ,viem,že jej to vyznieva zle. Ale za pár rokov pochopí.
@sense toto je nechutne a veľmi smutné....aj moje sedeli a čakali a ja som klamala a trepala a bolo mi do revu,aj som revala,mala som chuť jacat a ísť a zabiť ich,oboch. Ver tomu,že to chápem. Aj nechuť potom zrazu ,keď si spomenul,že má deti,mu ich zrazu dávať. Proste strašne,ale strašne ťažké to je.
@maciatkolulu žiaľ áno vždy sa očakáva len od matky že bude mať rozum.
Toto mam aj ja. Lenže,môj ex na dieta totálne kaslal rok a potom z neho zrazu "otec roka". On chce a chce a dieta musí. A tiež s dieťaťom nepohnem a mame aj súdom určené. Ťahal ma po kuratele,dieta muselo ku psychlogovi, kde každý do neho hucal,že s ockom ti bude dobre a ma ta rad....lenže,ten ocko predtým povedal dieťaťu,že viac pren nepríde! Domov ho viezol štýlom " veziem kopu hnoja ". Darmo som mu potom aj písala niečo za dieta,jeho reakcia bola, že on už dieta nemá.
Riešilo nás aj OZ, dobrovoľne nasilu a teda tiež zhodnotili,že nemá význam dieta nútiť. Moje ma síce "len" 7, ale rozumovo vyspelé na svoj vek. Tiež nezakazujem, ale nebyť mňa,tak to dieta nevidí ani hodinu,lebo same by s ním nešlo. Žiadne ihrisko,herňa,zmrzlina, nič. Ani nastúpiť do auta nechce.
A áno,aj ja som bola najhoršia,takže veľmi dobre viem. Kedysi spával s milenkou a dieťaťom v jednej posteli.
@sense a tiež neskôr chodil každý deň k Vám sa s tebou a bratom hrať ? Ak to chceš porovnávať ...
Nie som na strane otca , len môj názor je taký že vždy pri problémoch s deťmi je problém vlastné zranené EGO. Za mňa je otec dieťaťa v tomto prípade ako muž chrapúň , ktorý upradnostnil vtáka pred rodinou. To však neznamená že nemá právo na aspoň ako taký vzťah s dieťaťom a tu už hrá rolu zranené " ego " autorky.
@damian85 áno potom si občas zmyslel že on má právo s zjavil sa pri dverách a očakával že sa mu hodíme kolo krku a keď tak nebolo bola na vine mama že mu bráni styku, lebo brat mal ísť buď na krúžok, alebo bol u kamaráta, alebo bol kamarát u nás
Preto by som ja na mieste matky zavolala dieťa ku dverám že je tam jeho otec a teda nech ho otec presvedčí a vezme si ho von alebo na výlet.... A nie teraz si otec zmyslí že on má na dieťa čas tak všetcia budú v pozore lebo on otec ma pravo
@damian85 prečo v mala lamentovať, dieťa si vie v tomto veku ak samé urobiť nazor. Otec moz naďalej chodiť byť trpezlivý a snažiť sa kontaktovať dieťa, veď autorka mi v kontakte nebráni ,inak by ho nepúšťala k sebe domov . Žiaľ túto ani jeden z rodičov nemyslí na dieťa ale každý hladi len na svoje ego. Nielen matka ale aj otec
@sense Zatiaľ som sa nestretol so ženou ktorá by o svojom ex pred dieťaťom hovorila pekne , zväčša lamentujú niektoré aj 30 rokov po rozvode ( napriklad moja ex svokra ) Každý jeden nedeľný obed , téma jasná. Ale áno zhodneme sa. Jeden " chrapúň " ktorému bolo prednejšie iné , druhej zase pracuje EGO a dieťa medzi nimi. Ak by obaja silno chceli , otázku by ani autorka položiť nemusela....
@damian85 tak ja poznám pár takých. To že ty také nepoznáš neznamená že také neexistujú, ale každý vychádzame a máme názory akenmsme podľa situácii s ktorými sa stretávame ... Ja som napr ani raz pred dcérou zle na ex nepovedala , čo sa ale opačne povedať nedá. A či už úmyselne alebo nie neriešim. A ani od mojej mami som nepočula ani raz v živote povedať krivé slovo na otca, dokonca dbala ešte na to aby sme sa stretávali aj s babkou (exsvokrou), každý rok nam pripomenula kedy má narodeniny, meniny, atď a pritom by mohla mať na nu ťažké srdce.a možno aj preto babka 15rokiv po rozvode sama vyhľadala moju mamu a ospravedlnila sa jej že jej krivdila. Možno rarita ale stávaju sa aj také veci. Len to musí ísť vlastne ego bokom.

@damian85 ak ale otec povie že príde a potom nepríde lebo frajerka tak si to robí sám, nedodržuje dohodu ale čaká že keď sa jemunuraci tak dieťa musí či chce alebo nechce. Za odborníkom môže ísť rodič aj najprv bez dieťaťa , neskôr môže ísť s dieťaťom.
Ja mám tiež s ex len dohodu ale s tým že ak sa nedohodneme platí to čo určil súd...a tiež mal prvý mesiac ex tendenciu si vysvetliť slovo dohoda že je buď ako chce on alebo ja nedodezujem dohodu. Párkrát som ho odkázala na papier zo súdu nech si prečíta čo je tam napísané a pochopil, že dohoda je že obe strany nájdu vhodný termín...a odvtedy to funguje už pár rokov. Ale tiež si myslela že dohoda je že ja musím byť pripravená čakať že on si v pondelok na obed zmyslí že on chce byť s poobede s dieťaťom a ja sa musím prispôsobiť lebo dohoda a on povedal že to tak chce...a takisto keď zrazu mu do toho niečo prišlo s povedal on nemôže a ja jej to mám povedať že k otcovi nepôjde, tak som mu vysvetlila nech jej to povie on aj s dôvodom, aspoň to nepoužívaje niekedy proti mne keď náhodou k nemu nebude chcieť ísť....ale aj rovnako aj dcéra má 11 ak otcovi nechce musí ona jemu povedať že nechce a prečo nechce...