icon

Ako postupovať pri strate študentského statusu a výživného?

martinkaxx
14. jan 2025

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu popripade o skusenosť. Som študentkou VŠ prvého ročnika a zabalila som to ešte v prvom semestri keďže som veľmi rychlo pochopila že táto škola neni absolutne nič pre mňa… Chcela by som budúci rok prestupiť na úplne iný odbor a úplne inú školu ale mojim problémom je to že pravdepodobne po skuškach ma vyhodia z aktuálnej školy a tým pádom už nebudem študentom a na ďalšiu školu sa dostanem pochopitelne až v septembri kedže musím začať odznova. Otec mi platí vyživné a to pravdepodobne skonči v momente kedy prestanem byť študentom VŠ al sa nemýlim. Mojou otázkou je teda že ak začnem v septembri znova študovať na VŠ tak sa vyživne obnoví alebo ako by som mala postupovať v takomto pripade? S rodičmi už nežijem, keby mám znova začať študium tak vyživné mi dosť pomôže kedže by som rada išla na denné študium a reálne sa uživiť sama z nejakej brigády je dosť náročné.

lucka_ke
14. jan 2025

automaticky neskončí, rieši sa to na súde podaním návrhu na jeho zrušenie... ale ak nastúpiš opäť na denné štúdium tak potom môžeš požiadať rodičov o výživné (opäť súdnou cestou)

biba_18
14. jan 2025

škoda že si to nedala aspoň tak aby si preliezla do druhého semestra, to by ťa vyliali až koncom júna…

biba_18
14. jan 2025

a ako píše @lucka_ke - ak budeš znova študovať, nárok na výživné mať budeš - dokonca aj keby si neštudovala a zo závažných príčin by si nemohla pracovať…

martinkaxx
autor
14. jan 2025

@lucka_ke ďakujem za odpoveď❤️

martinkaxx
autor
14. jan 2025

@biba_18 ďakujem tiež. Bohužial tá škola bola ako poistka kedže ma nezobrali na tú kam som chcela isť. Išla som do toho klasicky ako každý čo ide niekam len kvôli tomu že ho nezobrali na jeho “vysnivanú” štylom uvidim čo to dá. Asi mesiac dozadu som si ale povedala že už tam proste nechcem byť a strácať čas…Bola som demotivovaná až takym štylom že som sa chcela úplne vykašlať na študium a radšej isť niekam robiť lebo tá škola mi do života naozaj nič nedavala. Vtedy keď som sa na to vykašlala som sa nepohravala s myšlienkou znova začať od septembra a tento “nápad” skusiť to odznova a viac sa snažiť a nevzdať to tak rychlo s tou prvou možnosťou prišiel až teraz bohužial.

damian85
14. jan 2025

@martinkaxx Výživné máš dostávať od oboch rodičov / nie len jedného. Máš na výber 2 možnosti . Po ukončení štúdia sa slušne s rodičmi dohodnúť o " pozastavení " vyplácania výživného ( ak ich ty neudáš , nikoho nezaujíma či platia alebo nie ) a znovu platenia ako začneš študovať , neriešiť to súdne - zatiaľ , ale len dohodou. Po 2. hrať mŕtveho chrobáka ( neodporúčam ). Máš ešte možnosť sedieť doma na zadku ( neodporúčam ) a tváriť sa že nie si schopná sa sama o seba postarať , vtedy je možnosť poberania výživného teoreticky aj zákonne......len budeš vyzerať ako príživník....

damian85
14. jan 2025

@lucka_ke Nerieši sa to iba podaním návrhu na zrušenie . Návrh na zrušenie nemusí prísť a nárok na výživne zanikne automaticky , zákonom je stanovené kto na výživné nárok má a kto nie. Rozhodnutie súdu o výživnom je na základe zákonom stanovených podmienok poberania výživného , nestojí nad ním. Ak podmienky zanikli , zanikne aj vyživovacia povinnosť , ktorú môžeš a nemusíš zrušiť súdom. Výživne sa totižto vymáha , iná forma neexistuje , iba rozhodnutie súdu nemusí stačiť v takýchto prípadoch , kde ona ako študent nebude môcť pripojiť potvrdenie o navštevovaní školy. Prirodzene stále sa dá povedať , že sa o seba nevie sama " postarať " , každopádne musí mať na to vážne dôvody ( vyhodenie zo školy nie je dôvodom nesamostatnosti . Vážna choroba , hendicap atď , ańo ).

martinkaxx
autor
14. jan 2025

@damian85 ďakujem za odpoveď. S mamou to mám nastavené tak že vie o tom že do školy nechodim a tým padom sme sa medzi sebou dohodli že peniaze nedostávam. Problém nastáva u otca s ktorým sme neni v absolutne žiadnom kontakte prakticky od môjho narodenia a tým pádom ústna dohoda s ním moc nepripadá do uvahy. Ten sa to vlastne dozvie až v momente kedy študentom nebudem a keby ho v septembri dám na súd s tým že znova študujem denne a mal by posielať vyživne tak to naťahujeme až pokym by nemal inú možnosť a tu nastáva aj bod zlomu v tom že on žije v zahraniči a riešilo by sa to neskutočne dlho. (Skusenosť s návrhom na zvyšenie vyživneho ktoré ešte riešila mama keď som bola na základnej škole a doriešilo sa to až po 3 rokoch)

damian85
14. jan 2025

@martinkaxx Ale ty to súdne riešiť nemusíš . Ak nie ste vôbec v kontakte , správne by bolo poslať mu tie peniaze , ale na správnosť sa bohužial nik nehrá. Ak si si 100% istá že študovať budeš môžeš hrať mŕtveho chrobáka , peniaze odkladať a na konci štúdia mu kúpiť za peniaze ktoré poslal navyše fľašku slivovice. Svojmu dieťaťu by som poradil inak , ale ak je to takýto prípad ako spomínaš a jeho nezrujnuje , tvár sa že si neschopná sa o seba sama starať , ak si ho od narodenia nevidela , v podstate ti môže byť jedno čo si o tebe bude myslieť. Zákon hovorí že nárok na výživné zaniká schopnosťou samostatne sa živiť .....Tieto mesiace , ktoré študentom nebudeš by však bolo komplikovane od neho vymôcť....

martinkaxx
autor
14. jan 2025

@damian85 ďakujem za radu. Skúsim to urobiť tak.

cacianka
14. jan 2025

Otec sa hrá na mŕtveho chrobáka, tak sa hraj aj ty. Pravdepodobne on nemá ako zistiť že do školy nechodíš. Ani morálnu dilemu mať nemusíš, veľa rokov ste mali kvôli nemu dosť problémov , tak tých pár mesiacov sa netráp.

bashka80
Autor odpoveď zmazal
66simonka66
4. sep 2025

Ak pôjdeš študovať až od septembra, nájdi si na rok nejakú prácu, keď nastúpiš do školy opätovne si požiadaš o výživné.