icon

Ako prebieha dedičské konanie po bývalom manželovi?

9. apr 2025

Pred mesiacom zomrel môj exmanžel. Má jednu dcéru z predošlého vzťahu ktorá býva v zahraničí a nášho syna ktorý ešte je maloletý. Ako bude prebiehať dedičské konanie? Dôjde mi domov poštou list kedy to bude? A budú volať mňa keďže syn ešte nemá 18, teda ja sa musím vyjadriť k tomu či chcem dediť po ňom? Vraj má aj dlhy neviem koľko eur. Jeho dcéra povedala že sa zriekne dedičstva že nebude po ňom dlhy platiť. Býval v staršom dome. Môžem aj ja odmietnuť dedičstvo, potom prepadne to štátu či komu? Rodičov už nemá. Alebo vyplatim jeho dlhy ak bude to malá suma a dom ostane môj, vlastne môjho syna? Keby som to chcela predať môžem v jeho mene? Keďže bývame o dosť ďaleko odtiaľ. Ale príklad ak by nemal veľké dlhy a dom ostaneme synovi, ja by som to predala a peniaze mu uložila na účet aby to mal ako štartovné keď bude dospelý a bude riešiť svoje bývanie. To len moje úvahy, ani neviem ako to presne bude prebiehať.

Strana
z2
biba_18
9. apr 2025

ak by si v mene syna dedičstvo prijala, bol by synov a ty by si ho mohla predať len so súhlasom súdu či? neviem či aj odmietnuť dedičstvo možeš ... je tu @draik

sendy1977
9. apr 2025

ty nemôžeš odmietnuť dedičstvo iba tak. Notárovi povieš že odmietaš dedičstvo , a ďalej sa to bude riešiť súdnou cestou. Ak je dlh väčší ako majetok, tak sud rozhodne v prospech dieťaťa a odmietne dedičstvo pre dieťa.

draik
9. apr 2025

Ako je uvedené vyššie.
Len doplním, že v žiadosti o súhlas s predajom majetku maloletého je potrebné zdôvodniť, prečo to bude v záujme dieťaťa a ako bude naložené s výťažkom.

autor
9. apr 2025

Práveže neviem koľko je dlh. Ak by bol malý nemám problém ho vyplatiť a dom s pozemkom by som chcela predať. Lebo čo by z toho syn mal? Ten dom už teraz je v zlom stave. To už len zhodiť a jedine pozemok ak bude mať nejakú hodnotu predať. Ale je to od ruky od nás a tá dedina je v zapadakove.

pink_lady
9. apr 2025

nás to čaká teraz na konci mesiaca. Na pojednavani by si mala dostat dedicsky spis a mesiac na "rozmyslenie" - za tu dobu sa mozes poradit s pravnikom. Ak dlhy budu prevysovat majetok, mozes na mieste odmietnut, inak odmietnutie musi schvalit sud - musi to byt v zaujme maloleteho. A kazdy krok s majetkom musí schvalit dalej sud - predaj, prenajom,...a vsetko zdovodnit.

slavomira236
9. apr 2025

Synove dedivstvo nemozes predal len tak hocikedy. Sud rozhodne

autor
9. apr 2025

Ani sa toho zrieknuť ani predať sa to nedá bez súdu? To je dobrá blbosť

123profil321
9. apr 2025

Nie je, lebo ide o neplnoleté dieťa, aby to bolo v jeho záujme...

autor
9. apr 2025

@123profil321 Tak potom prečo rodič zastupuje neplnoleté dieťa keď nemôže konať v jeho mene?

balerina2025
9. apr 2025

@123profil321 takze o neplnoletom rozhoduje sud?

draik
9. apr 2025

Pretože by ste jeho majetok mohli previesť a príjem použiť napríklad pre seba. Preto súd skúma, či je predaj v záujme maloletého, ktorý sám v danej veci konať a rozhodovať nemôže.

autor
9. apr 2025

@draik Ale keď rozhoduje súd, ja som chcela ako som písala vyššie. Dom nemá žiadnu hodnotu jedine zhodiť a postavit nový. Teda predať pozemok by bol pre nás najlepšie riešenie, keďže je to v zapadakove a ďaleko od nás. A peniaze za predaj som chcela odložiť synovi na štart do dospelosti. Ale keď bude tam vysoká suma za dlhy tak sa chcem toho zrieknuť. Teraz nič nemôžem lebo rozhoduje súd?

123profil321
9. apr 2025

@autorka, vyššie ti napísali, že keď sa zriekneš dedičstva v synovom mene, tak súd to potvrdí ak bude hodnota dlhov vyššia ako hodnota majetku.

123profil321
9. apr 2025

A keď teda prijmete dedičstvo a budeš chcieť predať, musíš odôvodniť, prečo je to v záujme dieťaťa, a či je to v záujme dieťaťa rozhodne súd

rozovykon
9. apr 2025

Ja by som este podotkla ze aj prvorodena moze este zamiesat karty, tiez si to moze nechat ulezat v hlave a ked nebude dlh vysoky tak vidina polovicez ceny domu….

mk1111111111
9. apr 2025

@rozovykon presne tak, mozno si to rozmysli

balerina2025
9. apr 2025

ale ved neviete aky je dlh preco sa hned zriekat , naozaj pozemky maju stale svoju hodnotu....

balerina2025
9. apr 2025

tak pozri, dedit bude dcera a tvoj syn. pokial neviete ake su dlhy, tak by som sa nezriekala, popripade si vies vybavit odhadcu na dom, nech vam povie aka je asi jeho hodnota.

ukgirls
9. apr 2025

to by sa musela vzdat dedicstva dcera a ty ak vyplaris dlh bude to synove ... ak sa dcera nevzda dedite obaja dlhy a aj majetok ... kazdopadne ak chces disponovat s dedicstvom budes potrebovat suhlas sudu .. kedze to nieje tvoje ale synove

autor
9. apr 2025

A to súd ma vyzve alebo ja mám niečo podať na súd a riešiť to? Nechápem ako to funguje. Jeho prvorodena dcéra keby si to rozmyslela to by nevadilo tak by sa mohol predať dom a rozdeliť peniaze na polovicu. Či aj to sa súdne rieši?

123profil321
9. apr 2025

Pokiaľ dedičstvo prijmeš, nejde to cez súd. A keď budeš chcieť predávať, to pôjde cez sú, ale bude musieť aj prvorodená súhlasiť s predajom. Neviem, kto by mal záujem o kúpu polovice domu.
A potom, nerátaj automaticky s tým, že ak je hodnota majetku vyššia ako dlhy, že ten dom vám zostane. Môže sa totiž stať, že budete musieť dom predať na vyplatenie dlhov, zvyšné peniaze si súrodenci nechajú. Môže tvojmu synovi rovnako zostať dom alebo pár tisíc.

kaktusik007
9. apr 2025

autorka, vsetko nakladanie s majetkom maloletych riesi sud. Je to ich majetok, nie majetok ich zakonnych zastupcov. Takze preto je ten suhlas sudu potrebny.

autor
9. apr 2025

@kaktusik007 A potom prečo zastupuje rodič maloleté dieťa keď nemôže sa rozhodovať, keď všetko musí súd odsúhlasiť?

123profil321
9. apr 2025

Nie je pravidlo, že rodič je poručníkom majetku svojho dieťaťa. Môže to byť aj iný člen rodiny alebo niekto mimo rodiny, ak tak súd určí. Ak je podozrenie, že by rodič využil majetok pre seba...

kaktusik007
9. apr 2025

na to ti odpovedal uz draik -- je to majetok dietata a ty by si to mohla vyuzit vo SVOJ prospech a obohatit sa. Proste ak dieta zdedi milion eur, tie miliony ma dieta a ty ako jeho matka mas - obrazne povedane - smolu. Ak by si cokolvek z nich chcela minut - ci uz na dom, na auto, alebo aj na skolu pre dieta --- musi o tom rozhodnut sud. Ze je v zaujme dietata kupit tento dom (lebo ma 4 spalne a doteraz ste zili v garsonke), ze je v zaujme dietat kupit toto auto (lebo doteraz mate 20 rocne a chces kupit normalne rodinne, nie bentley) a ze je v zaujme dietata aby chodilo na tuto sukromu skolu ( lebo to a ono a dovody, preco treba z majetku dietata platit skolne a nemoze chodit do statnej ako bezne deti....)

a potom, ty ako zakonny zastupca zastupujes dieta iba v BEZNYCH veciach -- uz v tych, ako je napriklad vzdelanie, tiez nemozes rozhodnut len tak - na to je potrebny suhlas OBOCH zakonnych zastupcov, nie len jedneho.

balerina2025
9. apr 2025

lebo takto mozes rozflakat peniaze tvojho syna.

pink_lady
9. apr 2025

@draik prosím - ako dlho sa Čaka na taký súd - napr ak by som ako ZZ odmietla dedičstvo, alenp ak by som napríklad chcel zdedený byť prenajať/predať, auto predat? Mňa desí to že by s ma ten súd cakala trebárs pol roka, a za tu dobu by som musela platiť hypo a všetko okolo bytu/auta, súčasne nemala ani príjem žiadny (prišla by som o príspevok na opatrovanie a zamestnat sa nemôžem keďže dieťa vyžaduje starostlivosť 24/7).

autor
9. apr 2025

@kaktusik007 Užiť si majetok vo svoj prospech a obohatiť sa, to je nonsens toto. Písala som vyššie na čo by som použila peniaze z predaja, odložila by som to pre syna nech má lepší štart do života keď bude riešiť vlastne bývanie. Ak podarí aspoň za 30 tisíc to predať.
My máme veľký 4 izbový dom, neviem na čo by mi bolo 2 izbový starý dom čo je pomaly na spadnutie. A ešte po súdoch aby som behala.

autor
9. apr 2025

@pink_lady Ako funguje naše súdnictvo bude to trvať aj roky.

123profil321
9. apr 2025

@autorka, nikto ťa neobviňuje, že by si niečo urobila na úkor syna. Iba ti vysvetľujeme, prečo je to stanovené ako to je. Možno tomu neveríš, ale boli prípady, keď rodičia rozflákali majetok svojich neplnoletých detí.

Strana
z2