icon

Ako prebieha dedičské konanie po bývalom manželovi?

9. apr 2025

Pred mesiacom zomrel môj exmanžel. Má jednu dcéru z predošlého vzťahu ktorá býva v zahraničí a nášho syna ktorý ešte je maloletý. Ako bude prebiehať dedičské konanie? Dôjde mi domov poštou list kedy to bude? A budú volať mňa keďže syn ešte nemá 18, teda ja sa musím vyjadriť k tomu či chcem dediť po ňom? Vraj má aj dlhy neviem koľko eur. Jeho dcéra povedala že sa zriekne dedičstva že nebude po ňom dlhy platiť. Býval v staršom dome. Môžem aj ja odmietnuť dedičstvo, potom prepadne to štátu či komu? Rodičov už nemá. Alebo vyplatim jeho dlhy ak bude to malá suma a dom ostane môj, vlastne môjho syna? Keby som to chcela predať môžem v jeho mene? Keďže bývame o dosť ďaleko odtiaľ. Ale príklad ak by nemal veľké dlhy a dom ostaneme synovi, ja by som to predala a peniaze mu uložila na účet aby to mal ako štartovné keď bude dospelý a bude riešiť svoje bývanie. To len moje úvahy, ani neviem ako to presne bude prebiehať.

Strana
z2
balerina2025
9. apr 2025

no veru, to mas pravdu.

draik
9. apr 2025

@pink_lady
Závisí od typu transakcie a od vyťaženosti súdu.Napriklad pri predaji je potrebné najskôr ustanoviť kolízneho opatrovníka, ktorý zmluvu podpíše namiesto zákonného zástupcu maloletého a následne žiadať o schválenie zmluvy súdom. Čiže nie je to otázka dní a spravidla ani niekoľkých málo týždňov.

Strana
z2