Ako prinútiť otca platiť výživné na dieťa?
Ahojte mala by som otázku neodsudzuje ma bola som mladá .. začala som sa stretávať s jedným chlapom potom došlo ku styku lenže ja som ostala tehotná.. hneď na začiatku povedal že to jeho neni že ho nemám zaťažovať malého vychovavat sama.. neľutujem to rozhodnutie mám pomoc z rodiny a da sa to všetko zvladnut… ale chcela by som sa spýtať ako ho donútiť aby išiel na testy a platil aspoň vizivne na neho? Predsa keď je chorý, všetko okolo toho.. na potrat som ísť nechcela mam 24 rokov a veľmi by ma to trápilo… je mojim všetkým lenže zachvilu škôlka všetko okolo toho… vizivne som nevidela absolútne od narodenia.. mam len matersku a chcela by som to nejak riešiť ale neviem ako čo kde s tým ísť a tak ďalej keď som sa snažila s ním skontaktovať vždy ma odbil robí v zahranici peniaze ma kraaasne to že nemá záujem l neho aj to ma mrzí .. ale keďže vždy sú dvaja rodičia aspoň nech prispieva.. ak môžem môžte mi poradit ako čo postupovať..
a ty si sa teraz zobudila do života či ako? plllllnaaaa stránka je rád, pomoci, prečítaj si staršie diskusie, nie si ničím výnimočný prípad, rozoberá sa to tu pravidelne, máš tu komplet návod... a dobré ráno, po 3 rokoch 👍
Pokial nema zaujem o dieta uz od narodenia, popiera svoje otcovstvo, netrapi ho, prakticky nic co sa tyka Vas dvoch, absolutne by som ho vypustila zo zivota.
Okrem povinností (platenie vyzivneho) ma priznany rodic aj práva, napriklad stretavat sa s dietatom a pod. Teba teraz trapia hlavne financie, ale onedlho pojdes do prace, pomaha ti rodina a pises, ze sa to da zvladnut...
Predstav si, ze bude na zaklade testov preukazane otcovstvo, sud mu prikaze platit a on ti moze zacat strpcovat zivot, bude nevhodne zasahovat do vychovy, ktovie aky zivot v zahranici vedie, oblbovat dieta a pod. Niekedy je lepsie ked je len jeden plnohodnotny rodic....
@zuzanka.zuzu maly ma rok 🙂
@misabo ja viem to máte úplnú pravdu ja ani nežiadam aby s ním trávil čas keď do teraz nemal žiaden záujem 🙂 bola som sama na neho v najťažších chvíľach zvládnem to aj ďalej
Ako casto chodi domov? Vies kde byva? Kolko ze ma rokov ked sa sprava tak nezodpovedne?
Neviem či to tam je písané, ale môžeš mať nárok aj na časť peňazí z výbavičky čo si kupovala dieťaťu či platila za pôrod atď...musíš mať účtenky
@jankak055 28 rokov ma 🙂 chodí raz za 4 mesiace väčšinou ako kedy 🙂 stavial dom viem dedinu ale ktorý veru nie
@letfenixa však ja by som ani nezakázala ma právo na to a to by som plnohodnotne chápala 🙂 keby záujem naozaj ma
@luccija to nemám už ale na to sa už kašlať 🙂 väčšinu výbavičky som zdedila po mladšom bratovi 🙂 ale samozrejme že boli aj kupované veci ale to už neriesim
Vies kde byva skus ho navstivit. Taketo veci ries na upsvar. Drzim palce.

v prvom rade potrebuješ mať určené otcovstvo a dieťa zapísané otca v rodnom liste - ak toto nemáš, tak smer súd, oni si s ním už poradia. Potom môžeš žiadať výživné na dieťa.