icon

Ako riešiť neplatenie výživného a dlhy?

29. máj 2025

Prosím poraďte mi. Muž mi je dlžný za október minulého roku 240€. Za február nedal nič. V máji dal namiesto 430€, iba 143€. V marci som na neho podala na polícii trestné oznámenie. Ako mám pokračovať? Nemáme už z čoho žiť. Kam sa mám obrátiť? Čo robiť? Je alkoholik. V priebehu tohoto roka vystriedal 3 zamestnania. Všade vydrží dva týždne, potom ho vyhodia. Zasa nerobí. Volala som na políciu. Policajtka mi povedala, že zatiaľ nemám ísť k exekútorovi. Že sa mu nedá dovolať. Samozrejme, že sa nedá, lebo ho odpojili, čo neplatil. Je dlžný banke aj vyše 10 000€. Nežijem s ním 10 rokov. Rozvedení niesme. Koľko mám ešte čakať a z čoho máme žiť? Ja som na invalidnom dôchodku. Koľko stojí exekútor a kde mám na neho zobrať peniaze? Ževraj exekúcia a aj súd trvá cca 2,3 mesiace. Neide mi do hlavy, že som na neho dala dokopy už 3 trestné oznámenia a stále sa nič nedeje. Prvé dve boli za to, že mi spôsobil podliatiny. Je možné, že tie prvé dve trestné oznámenia zmizli? Prečo sa stále nič nedeje? Policajtka jednoducho keď sa mu nedovolá, tak sa nič nerieši?

Strana
z2
moony99
Autor odpoveď zmazal
autor
30. máj 2025

Ale ja tomu nerozumiem. Keď sa rozvedieme a on by zomrel už tie dlhy mať nebudem ani ja ani deti?

caramellka
30. máj 2025

Autorka, momentálne je asi naj, aby si si vygooglila v svojom meste (prip. okolí) centrum právnej pomoci a objednala sa tam. Všetko im tam porozprávas, tak ako tu...
Ak by si sa bola rozviedla pred desiatimi rokmi, rozvodom končí bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a to znamená, že každý už funguje od tej doby len sám za seba, aj čo sa týka majetku, aj dlhov. Čiže ak by sa on zadlžil po rozvode, je to len o ňom a deti aj prípadné dedictstvo s dlhmi odmietnu a je to.
Teraz všetky dlhy, ktoré má počas trvania manželstva sú v BSM, čiže polovica jeho, polovica Tvoja.
Prosím, rieš to s niekým kompetentným čo najskôr...🙏

minenkaa
30. máj 2025

Ty tie dlhy budes mať aj keď sa rozvediete ,však ich bral počas manželstva ,takže polka dlhov je tvoja
Wau ,toto bude ťažké ,inak on môže dať aj na zníženie výživného

pieksamaki
30. máj 2025

Rýchlo sa rozved... to je prvé co riešiť treba.....od dátumu rozvodu budes financne zodpovedná za svoje pravne úkony....teraz si aj za neho....

mk22
31. máj 2025

Sama píšeš, že tomu nerozumieš.
Na čo čakáš?
Ty si mala byť dávno rozvedena!!
Chod sa poradiť do centra právnej pomoci.
Treba ukončiť manželstvo, nabaluju sa ti sracky, jeho sracky!!

cacianka
1. jún 2025

Darmo máš ID, aj z toho ti môže exekútor siahnuť platby za mužove dlhý a nechá ti len životné minimum.
Fakt chod niekde na sociálny odbor, nech ti to znova vysvetlia, po lopate, lebo vidno že nechápeš a pochopiť nechceš, nevieš. Bez urážky - asi si mentálne jednoduchšia, tak naozaj potrebuješ niekoho , napr. zo sociálky, alebo charity pri kostole, čo ti pomôže, povedie ťa, nasmeruje.

1sally12
1. jún 2025

Táto tu už tuším písala🤔 že žije na ubytovni, s mužom sú 10 rokov od seba..tak sa mi marí že je to tá istá

bielasovicka
1. jún 2025

Nerozviest sa preto, že sobáš bol v kostole... No a? Myslíš ze kostol ti bude platiť dlhy a exekútora co budeš mat kvôli mužovi?

anonym_101c09
19. sep 2025

Ale mozu siahnuť aj na id. Mali sme v rodine

Strana
z2