Ako riešiť odvolanie manžela v rozvodovom konaní?
Dobry den, mali sme prve pojdenavanie a rozhodnutie sudu bolo, ze manzelstvo sa rozvadza, dieta je zverene do starostlivosti mne (matka) a urcilo sa vyzivne. Vsetko k mojej spokojnosti a tak som sa vzdala prava na odvolanie. Manzel sa prava na odvolanie nevzdal a chce podat odvolanie na krajsky sud. Papiere s rozhodnutim nam este neprisli. Byvame bohuzial stale spolu a exmanzel sa stale tvari ako by sa nic nestalo, lebo on sa odvola aby nas nerozviedli. Moja otazka je ci sme teda rozvedeny ked nemame zatial papiere? Ked sa odvola plati stale ze mam dieta zverene do starostlivosti ja a ma platit alimenty? Sudkyna sa vyjadrila ze ak sa odvola moze to trvat dalsie dva roky. Medzi tym sme rozvedeny a dieta a vyzivne plati tak ako rozhodol okresny sud? Nemala som pravnika a ani on a neviem ano na com teraz som. Chcela by som sa co najskor odstahovat aj s dietatom. Dakujem
Rozsudok o rozvode nadobúda právoplatnosť až po uplynutí lehoty na odvolanie (15 dní od doručenia rozsudku obom stranám). Manželstvo sa považuje za rozvedené až v deň právoplatnosti rozsudku, nie v deň pojednávania. Ak sa tvoj manžel naozaj odvolá, celý rozsudok (teda aj rozvod, aj zverenie dieťaťa, aj výživné) bude právoplatný až po rozhodnutí krajského súdu. Formálne ešte nie si rozvedená.
Rozsudok o rozvode nadobúda právoplatnosť až po uplynutí lehoty na odvolanie (15 dní od doručenia rozsudku obom stranám). Manželstvo sa považuje za rozvedené až v deň právoplatnosti rozsudku, nie v deň pojednávania. Ak sa tvoj manžel naozaj odvolá, celý rozsudok (teda aj rozvod, aj zverenie dieťaťa, aj výživné) bude právoplatný až po rozhodnutí krajského súdu. Formálne ešte nie si rozvedená.
@billy_jean to je hrozne :( takze ked sa odvola nemusi do rozhodnutia krajskeho sudu platit ani alimenty… a odstahovat sa s dietatom mozem (rovnaky okres)? Musim mat na to jeho suhlas?
@billy_jean to je hrozne :( takze ked sa odvola nemusi do rozhodnutia krajskeho sudu platit ani alimenty… a odstahovat sa s dietatom mozem (rovnaky okres)? Musim mat na to jeho suhlas?
@anonym_autor súhlas nepotrebujes ale stále ste manželia a rozsudok ani v časti zverenia nie je právoplatný
Kým neuplynie lehota na podanie odvolania, resp ak ho poda, tak až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia krajského súdu
@anonym_autor podaj na sude navrh na neodkladne opatrenie o zvereni dietata do tvojej starostlivosti
@anonym_autor pri určení výživného môj ex vykrikoval že podáva odvolanie a platiť nebude. Sudkyňa mu povedala len aby ste vedeli rozsudok je vykonateľný od doručenia platiť musíte aj keď sa odvolate.
@anonym_autor pri určení výživného môj ex vykrikoval že podáva odvolanie a platiť nebude. Sudkyňa mu povedala len aby ste vedeli rozsudok je vykonateľný od doručenia platiť musíte aj keď sa odvolate.
@anonym_6c9341 Niektoré časti rozsudku (najmä zverenie dieťaťa a výživné) bývajú označené ako „vykonateľné doručením“, čo znamená, že aj keď sa manžel odvolá, tieto časti platia hneď po doručení rozsudku. To zistí však až, keď jej príde papier od súdu, bude tam uvedené, či je rozsudok v časti o maloletom vykonateľný doručením.
Súčasťou konania o rozvode je úprava rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas PO rozvode. Plnenie vyživovacej povinnosti ZA trvania manželstva je samostatné (iné) konanie.
@anonym_autor o výživné môžeš žiadať, aj keď ste manželia. Mužovi povedz, že tým, že sa odvolá. nič nedosiahne, nikto na svete ťa nemôže donútiť žiť s niekým, s kým žiť nechceš. Najlepšie by bolo žiadať na súde neodkladné opatrenie o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti, to je dovtedy, kým je právoplatný rozsudok a odsťahovať sa.
@anonym_autor o výživné môžeš žiadať, aj keď ste manželia. Mužovi povedz, že tým, že sa odvolá. nič nedosiahne, nikto na svete ťa nemôže donútiť žiť s niekým, s kým žiť nechceš. Najlepšie by bolo žiadať na súde neodkladné opatrenie o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti, to je dovtedy, kým je právoplatný rozsudok a odsťahovať sa.
@anonym_3d7f65 Ano zit s nim nemusim a ani nebudem no ak sa odvola tak dosiahne, ze formalne nas dalsie 2 roky nerozvedu. A robi to cisto len preto lebo moze a z trucu. Vobec nicomu nebranim vramci jeho vztahu k dietatu.
@anonym_3d7f65 Ano zit s nim nemusim a ani nebudem no ak sa odvola tak dosiahne, ze formalne nas dalsie 2 roky nerozvedu. A robi to cisto len preto lebo moze a z trucu. Vobec nicomu nebranim vramci jeho vztahu k dietatu.
@anonym_autor No keď to robí z trucu, tak vie, že ťa to rozhodí. Takže v rámci svojich možnosti, sa tým odvolaním prestaň zaoberať. Zober to ako fakt a ďalej si vybavuj veci ako si mala v pláne, sťahovanie, požiadaj o výživné počas trvania manželstva atď., ako ti tu vyššie bolo poradené. Možno, keď uvidí, že ho to bude stáť viac času a energie a nič s tým nedosiahne, že to odvolanie ani nepodá. Len teraz to berie ako prostriedok, aby ťa nervoval.

@anonym_autor @draik