Ako riešiť rodičovské právo bez súdu?
Ahojte , potrebujem poradiť som zúfalá , a samozrejme
bez skúsenosti , nakoľko som prvý krát matka .
vopred ďakujem za prečítanie do konca
dcérka ma rok a pól , s otcom dieťaťa sme boli spolu 2,5 roka nooo , otehotnela som čož som ani o tom nevedela (stalo sa 🤷🏼♀️horšie bolo to že ja som otehotnela , teda zistila že som tehotná už keď som sa snim rozišla , otehotnela som dosť skoro , vo vstahu neviem ani prečo ako a prečo zrovná ja . no ale k veci .
Rozišla som sa snim , pretože bol čistý Toxic🤷🏼♀️ boli sme na chate a všade za mnou chodil , kontroloval proste až to tu nemusim rozpisovať , proste toxický muž .
ja som sa snim rozišla , a potom po 2 týždňoch som prišla ja to že som tehotná , bola som takmer na ubytovni keďže som tam bola skrze prace , samozrejme aj som hneď musela dať výpoveď nakoľko som robila v DPD 🤷🏼♀️ lenže nejak som sa asi zlutovala , a plus bývanie plus som sa bála či to zvládnem , tak som sa k nemu vrátila , v podstate bolo všetko ok , vstah išiel v pohode ako i tehotenstvo .
az pokiaľ som neporodila . Bol pri pôrode “ síce nie úplne pri mne ale videl ma , porodila som malú , potrebovala som najväčšou oporu a to všetko čo potrebujeme kým si uvedomíme že sme matky . nuž , on mi ani pól slova povedať nevedel , nerozprával sa a hládil lwn na malú , chápala som že si to užíva a je vďačný že vidi dcérku , na druhý deň prišiel a zas len ticho ani podpora ani ako sa mám nič , záujem len dcéra a toto viedlo 3,4,6ti deň až do odchodu s nemocnice a v tom som cítila že sa niečo deje . čiže od príchodu doma samé hádky , ponizovacky furt mu všetko vadilo . zachádzalo to už do extrémov , kedy mala rástla a videla a viac vnímala , čiže som postrehla aj zmenu nervozity správanie atd , ix krát som mu povedala až pred ňou neziape a márne led som povedala nekric mala je hore tak mi povedal že a čo 🤷🏼♀️nooo a toto slo do extrémov , kedy ma začínal s bytu vyhadzovať (Podnájom ) alebo ma zamykal na byte atd neskôr sa začal sťažovať rodine , volal na mňa rodičov , samozrejme ty si vždy zastali jeho , nič viac sa čakať nedalo , bolo to deň a deň horšie vyhrážal sa mi ako zavolá socialku prosím pekne sám sebe ako by napísal sms , z čísla na číslo že príde sociálka dňa atd a že s pozdravom UPSVR plus tam bolo že ho budú kontaktovať s tel čísla a on tam napísal svoje asi si myslel že ho neviem 🤷🏼♀️🤣stále to slo len horšou cestou , každý deň len hádky , mal uvarene opraté dieťa to iste . vypraval rodine ako sa nestarám nevarim atd , urobil zo mňa neschopnu matku , fajn samozrejme vždy majú chybu dvaja a nie jeden aj ja som urobila chybí ale toto bolo veľa . na pokon som nevedela ako sa postaviť na nohy a odísť , či to zvládnem podstate nemala som kde ísť , nevedela som čo robiť keďže mám rodicak čo neni možné na živobytie . taktiež je pravda , že mi chýbala láska a všetko čo patrí do vstahu ktorý som ja od pôrodu. nemala , ani sex , ani láska ani pohladenie pochopenie úcta nič , sex len keď si spomenul . takže samozrejme našla som si priateľa , no našla “ je to v štádiu riešenia ale je to na dobrej ceste riešime sa už dlho takmer ako nastala kríza mne vo vstahu . začali sms spolu riešiť bývanie , atd .
s byvalim priateľom , som sa snažila dohodnúť že pôjdeme od seba , mimo súdne a budeme sa o malú starať striedavo nebolo možné , to mi povedal že mám sa zobrat do pi ja a odísť bez malej , niekoľko krát som sa snažila dohodnúť riešiť no bez úspechov . začalo zamykanie atd , vstah s maloleteou mal pekný ale sám byt snou nemohol pretože stúpala nervozita ked plakala alebo bola umrnčana . podotýkam , že ta mala nepoznala ľudí okolie nič okrem dediny kde bývala babka a kde chodila každý týždeň od piatka do nedele (pondelka inak nikde inde . Aj napriek tomu , že som chcela nech ideme ak niekde inde ako rodina , tak bolo neúspešne a len samé výhovorky ako peniaze atd . alebo keď som chcela ísť na výlet tak vraj je mala na to aby šla vlakom či autobusom atd problém niekde ísť bol navždy, len ísť k babke nebol nikdy . čo si myslím že je choré každý týždeň od piatka do nedele chodiť tam , a to nehovorím ako každý deň volať 🤦🏼♀️jako je to pekne ale už dosť prehnane a psycho . keď som začala byt odmietava volavat a chodiť tam bolo peklo tak som povedala nech idú a ja budem na byte s čim nesúhlasil a povedal že sama na byte nebudem 🤷🏼♀️pritom tam mal vraj kamery “mám aj nahrávky správy atd všetko aj ako sa správal k malej či už ku nne atd ,čo sa týka starostlivosť s otcovskej strany tak nakŕmiť vie okupat UŽ vie tiež a jedine čo neurobí je prebaľovanie ,ale co mohol to zas pomohol , aj napriek tomu ako vypraval po rodine jeho i mojej že sa nestarám . Pri tom som sa o ňu starala 24/7 keďže každý deň bol v “ Praci “. večer ju uspaval sem tam , aj to mal problém pretože som ju nezapadala ja ale on aj to sa chúďatko sťažoval 🤷🏼♀️samozrejme , že pre oddych a reset som lubila si dať víno alebo pivo , samozrejme už mi bol alkohol prednejší ako dcéra ktora spinkala , prirom on bol ten , čo chodil domov niekedy pod plyvom alkoholu a fľašky si schovával v aute , o čom mám aj video záznam 🤷🏼♀️ja som nemohla byt dlhšie hore ako do 22:00 leno dcéra spala tak on strasne chcel aby som už ležala aj ja 🤷🏼♀️pritom dobre vedel že keď nechcem ležať tak nebudem 🤷🏼♀️každý deň psychické natlaky , vaha mi šla dole som ako troska ktora mala 49kg a mám 45 . keď bol v práci , mala som skvelí naladu všetko , ale ako náhle som vedela že už ide domov , tak bolo po nálade každý deň psychicky nátlak a napatie keď som sa pozrela do zrkadla a videla že sa menim že som to neni už ja , tak som si povedala že dosť , postáv sa a chod .Chcel ma s dcérou dostať silou mocou k jeho máme , tak išiel na mňa s tým , že mi napísal že mu majiteľ volal , že sa musíme vysťahovať , pretože byt ide predávať pritom mne to tam nehralo , takže som napísala majiteľovi čo nečakal , a majiteľ napísal že rozmýšľal nad tým dávnejšie keď sa nevedel naporiadok platiť najom a on to nevedel tiež toľko veľa ťahať , ale že zatiaľ nepredáva nič , a že keby aj áno oboznámi nás oboch … čiže ma oklamal pretože žiadny predaj s majiteľovej strany nešiel . Bratovi som sa vyrozprávala nikomu som s rodiny nič nepovedala až potom bratovi už keď aom mala odísť , tak mi podal pomocnú ruku že môžem ísť zatiaľ ku ním , nakoľko majú 3 izbový byt , tak teda pobalila som si veci aj napriek tomu že ma videl sa pýtal či mi šibe , a že malej veci brat nebudem lebo som ich nekúpila , pritom s rodicaku som nákupy najväčšie robila ja aj čo sa týka oblečenia stravy atd všetko , nooo a ďalej … bracho teda šiel po mňa , medzi tým už boli dvere zamknuté čiže som ho kontaktovala že mu ani neodzvoni ani neotvorí dvere , tak bracho povedal že bude volať policajtov .
následne , teda brat prišiel až hore na byt nakoľko nejak medzi tým priateľ otvoril dvere. , a on bol v kuchyni tak ja som bratovi otvorila , s tým že ma prišiel vypitat aj s dcérou , a povedal ze môže zobrat mňa ale nie malú , upozorňoval ho že ma pustiť musí , nemôže ma odmedzovat na slobode , hm tak sa teda zavolali policajti , s tým že mu povedali taktiež že aj keby aom bola manželka tak isto by ma pustiť musel aj s dcérou , samozrejme riešili základne veci , nechcelo žiadne dôkazy , správy atd aby sme sa nehádali pred dcérou , tak teda počkali kým si zoberiem základne veci a odídem s doprovodom ich . pýtali sa na akú adresu a že teda až aj jemu poviem kde čo tak som aj urobila , odišla som teda k bratovi a som oficiálne tu . na druhý deň som volala na UPSVR kde som informovala že som teda odišla , kde sa nachádzam , prečo som odišla . povedali mi pár slov postupov atd . Otec maloletej si chodí po malú každý piatok do nedele ju ma (Dávam ju na vlastne riziko ) chápem . prosil ma aby som sa vrátila aby mala mala komplet rodinu , že sa zmení. a veseliake bludy samozrejme odmietla som , a povedala som že takéto veci sme malý riešiť keď som chcela a on nechcel a nie teraz keď ja nechcem . potom nastalo ticho pred búrkou., teda že nebudeme nič riešiť ale zatiaľ sa dohodli , že malú budem dávať atd , bol na prekvapenie až moc kludni a vedela som že tu čosi nehrá . dnes mi volal brat , že si máme dať na dvere menovku aj na zvonček , že maloletej otec zavolal socialku a že aj on chodil pod bytovkou a pozeral aké je meno na zvonceku atd bratovi. vypraval že chodí po úradoch a že ma chce prípravit o malú . led som to s ním riešila tak hneď že on s nikým nič nerieši zš my sme sa nejako dohodli a to čo vypravaji druhý že ma v pečku . takže nás brat upozorňoval , a že vraj nedviham telefonáty atd pritom mi nikto nevolal vôbec nie sociálka , nakoľko som im volala takže číslo zrejme majú a keby aj volajú a ja nedviham zavolajú bratovi poznajú nás až moc 👍 takže v podstate nám “ nikto nevolal ale chcel len pobláznit . keď som volala na socialku , ani sa nepýtali na akej adrese som ani nič podrobne nechceli len som povedala že som dočasne tu kým nenájdem najom s čím nemali žiadny problém , dala mi podrobne informácie čo sa týka sudov riešenia atd AK by som chcela ísť cez súd čo nejako nechcem pretože ma dlzoby a exekúcie na hypotéke atd (Neviem či sa na sude pozerajú aj na toto )a samozrejme aj keď sme spolu bývali boli sme s jednou nohou na ulici pretože sa nevedel neporiadok platiť najom , a majiteľ akceptoval že môžme 200€ a potom doplatiť atd až sa fakt dlh vyšvihol hore do nejakých 1000€
Prosím Vás , viete mi niekto vysvetliť ako to beží či rieši sa ďalej ? keď príde ta sociálka ? čo povedať čo budú riešiť to že budú pozerať či mala ma čo jest kde spať atd mi je jasne ale čo ďalej ? zatiaľ nejako zo súdom nie som vyrovnaná ani nad tým nerozmyslam skôr ako nád rodicovakou dohodou mimosúdne . ako to prebieha ? ako to riešiť ? som matka jedného dieťaťa takže nemám vôbec skúsenosti .
Ďakujem Vám za všetky radi , a pomocnú ruku vopred sa ospravedlňujem za chybí a ďakujem za prečítanie ❤️
navrh na zverenie malej tebe, okamzite. S kazdym vikendom u otca rovnsko okamzite prestan - si na najlepsej ceste o dieta casom prist.
Všetko riešiť súdne
Nedočítala som to do konca, strašne ale strašne dlhé
Ale ak máš akékoľvek problemy ako rodič s druhým rodičom, tak najlepšie bude riešiť všetko cez súd
Žiadne dohody ktoré o 3 dni už neplatia, všetko cez súd a hotovo
Rieš zverenie malej, výživné a styk. Prídeš mi dosť pomotana, tak by som na tvojim mieste požiadala o pomoc centrum pravej pomocí.
@kaktusik007 prečo ? vysvetlí ?
@kaktusik007 chcem sa opýtať , dnes mi ju ma doniesť dcéru , môžem mu povedať že mu ju nedám pokiaľ neprejdeme súdom ?
@derna ale ty mu davaj dieta - avsak dva vikendy v mesiaci. dalsie dva vikendy v mesiaci ju maj ty, tak je to OK.
@kaktusik007 môžem aj to neni súdom dane ? môžem mu povedať že pokiaľ to neni súdom určené , že ju budeš mať každý víkend alebo striedavku , budeš ju mať každý druhý víkend ?
@pribinak ďakujem veľmi pekne 😉 vraj zavolal na mňa socialku , tak teraz neviem či ísť riešiť súd úrad , keď to ma vraj v prstoch už on , alebo čakať na socialku a počúvať pokiny ich ? som úplne zmätená bojím sa , že sa budú obraciat ze som dočasne u brata nakoľko je ťažko nájsť najom pre rodinu , či to nebude nejaký problém či na súde alebo pre socialku , i keď som tam volala led som odišla od partnera že som u brata
Nedokázal som to síce celé dočítať , ale pokiaľ súdom nemáte určené inak , vec sa má za to že sa o dieťa starate spoločne. T.j žiadne podmienky si nemôžeš určovať TY , žiadne ON. Alebo inak akékoľvek podmienky si možeš určovať TY akékoľvek on , ale je Vám to prd platné. Ak ti dieťa nedonesie a ty to nemáš určené súdom , tak všetci len pokrčia ramenami. Takže v prvom rade TY navštív sociálku , tam ti vysvetlia čo a ako máš robiť. Do rozhodnutia súdu si totižto rovnaký rodič ako je on , nech je pre teba akokoľvek toxický , nikoho to v podstate nebude zaujímať. Nikoho nebude zaujímať či si u brata , alebo sesternice - pokiaľ má dieťa vytvorené podmienky nie je podstatné či vlastníš nehnuteľnosť alebo nie. Veľmi sa o dieťa " nenaťahujte " bude Vám to aj tak k ničomu , skúste nájsť spoločnú dohodu , lebo ako čítam ekonomicky na tom pravdepodobne nebudete najlepšie , súd stojí nemalé peniaze , právnik , znalecké dokazovanie , cestovanie hore dole , ja som v tom utopil možno 5 000 Eur - zbytočne.
A kľudne mu povedz, že nech na teba zavola socialku. Pokial máš doma čisto, nebudeš opitá, sfetovana, nebudeš mat doma nejaké cudne osoby alwbo dieťa nebude sama modrina tak nie je čo rieisit
To že si u brata je v pohode. Platí to iste, pokial je tam čisto, tečie tepla voda a kúri sa, tak je to ok. Mala aby tam mala postieľku a mlieko plienky.
@derna No zase až tak to nie je ako si mysliš , keďže ste obaja rodičia a máte toho času rovnaké práva a povinnosti. Takže tu sa nedá rozprávať o tvojej dobrej vôli , keďže do rozhodnutia súdu , si skutočne dieťa môže brávať tak často ako ty. Nech sa ti to zdá akokoľvek " čudné " tak to je.
Preto si v prvom rade porieš práve toto. Dieťa je malé , dajú mu veľmi pravdepodobne každý druhý víkend.
@damian85 to nevadí , skôr ako to že si mysli že ma o ňu pripraví 🤷🏼♀️ vraj volal na mňa socialku , takže isto si ju počkám pred tým než začnem niečo riešiť 😉
chcem sa ešte opýtať , ma on nejaké právo na to aby mi rozkazoval s kým ja budem žiť , alebo resp. spoločne s dcérou ?
@derna o dieťa ťa nepripraví on - o dieťa ho nepripravíš ty. Obaja ste rovnoprávny rodičia. Jasné že ti môže rozkazovať - tak isto ako ty môžeš jemu. Obaja môžete všetko a zároveň nič. On bude mať pripomienky k tvojím partnerom - teba šlaktrafí ak uvidíš ako tvoje dieťa bude bozkať iná žena - jeho nová partnerka napríklad.
@derna vôbec sa s ním nebav a neodpisuj mu. On ti len chce ublížiť lebo vidí, že môže. Choď riešiť tie právne veci on nech si robí čo chce.
@januska12323 už mám vyriešené a všetko na papierxy

Zbytočne to rozpitvaváš, našla si si debila a s ním žiadna dohoda nebude možná. Všetko ohľadom malej rieš písomne, sms, mail. Podaj si žiadosť o zverenie a výživné. Ak nebude platiť môže ísť do väzenia, jeho vec.