Ako riešiť situáciu, keď muž neposlal peniaze na deti?
Nemám ešte vybavené výživné. Neposlal ani cent. Na koho sa obrátiť kým súd nerozhodne?
Požiadaj o neodkladné opatrenie. To rozhodne hneď do času súdu. A určite rozhodne v tvoj prospech, keďže ste manželia a vaše príjmy sú spoločné.
požiadaj o výživné do času pojednávania súdu neodkladným opatrením - opýtaj sa na to na soc. kuratele. Minimálne má povinnosť prispievať na deti mesačne vo výške 30% zo sumy živ. minima. Pojednáva o tom Zákon o rodine - ak nezaplatí ani budúci mesiac môžeš podať TO za tzv. "neplnenie si povinnej výživy bez rozsudku".
Ďakujem vám 🙏.
@alenah31 to nie je celkom pravda,TO v takom prípade podať nemôže a neodkladnym málokedy určia výživné DO pojednávania.
Autorka,výživné asi momentálne nezískas pokiaľ on nebude chcieť,ale bude ti musieť po rozhodnutí súdu doplatiť,ak nezabudneš v návrhu udať dátum odkedy žiadas o výživné.
@nops čoby nemohla - vyživovacia povinnosť vzniká priamo zo zákona, teda sa jedná o zákonnú povinnosť, ktorá je súčasťou rodičovských práv a povinností. To znamená, že na plnenie vyživovacej povinnosti nie je nevyhnutne potrebné rozhodnutie súdu, ktoré má iba deklaratórny charakter. Ja som tak podávala TO tiež a do 3 týždňov od oznámenia mi poslal sumu šekom na adresu, potom platil až do rozhodnutia súdu pravidelne aspoň to minimum.
@nops Do rozvodu vyzivne moze podat spolu s neodkladnym alebo samostatny Navrh na sud na urcenue vyzivneho do rozvodu. Ja som nepdkladne nemala, podala som Vyzivne do rozvodu. a do rozvodu vyzicne mi vyplaca teraz spatne v splatkach. Ale treba pisat jedno ci druhe, co najskor (je to ine/samostatne podanie ako rozvod), pretoze vyzivne ti spatne vie vyplatit iba od datumu podania (neodkladneho, alebo vyzivneho do rozvodu)..vyzivne po rozvode sa riesi v konani o rozvod
ak sa rozvádzate, je dobré podať výživné do rozvodu.
mne to poradili na sociálke. Podala som na rozvod a výživné do rozvodu. Vtedy je povinný platiť výživné odo dňa podania - čiže aj spätne.
Pri prvom pojednávaní ma sudkyňa presviedčala, aby som to stiahla, kedže mi začal platiť. Trvala som na svojom, nestiahla som. Pochopil konečne, že je potrebné na nich platiť.
@katika901 Moj zase platil obcas nic, potom
na vyzvu upsvar posielal 96 eur na dve deti, po vyzve sudcu 200 eur na deti. Sudca mi povedal, ze si to mam podat aj bez pravnika..sice rozhodli az po roku a pol od rozvodu, ale vyplaca mi to spatne (dostal splatkovy kalendar). Nemala som sa s nim ondit a podat som to mala hned..(len najprv boli deti v striedavej a ked prestali byt, tak som si myslela, ze uz-uz rozhodne sud)
Pošli mu deti, nech sa stará.
@dadis nedávala si na neodkladné do rozhodnutia o výživnom? Na UPSVAR si bola podat sťažnosť že neplatí na deti a tak mu poslali výzvu?
@katika901 môžem podať aj na výživné do rozhodnutia o výživnom keď nie sme manželia?
ja som nemala neodkladne, preto som davala do rozvodu..
ved podaj si neodkladne, to asi mas jednoduchsie

ak este nemas odklepnute vyzivne, zial asi na nikoho... ale som laik, zatial by som sa spoliehala na seba (skus poziadat o pomoc rodicov, kamosku)