Ako riešiť súdny spor o styk s deťmi?
Prosim vás ani neviem, či chcem radu alebo sa len vypísať. Ide o to, že otec mojich deti si zmyslel, že sa chce s nimi stretávať. Doteraz bol styk len po dohode, čo v praxi znamenalo, že on sa nezaujímal o ne a deti o neho. Zrazu si zmyslel ze sa ide hrať na otca. Aby ste ma nepochopili zle, ja by som bola najradšej, keby mali deti s otcom pekný vzťah. Ale dlho sa nezaujímal, ma úplne skreslené predstavy o tom ako fungujú teenageri a deti s ním čas tráviť nechcu. Môže su nariadiť v tom prípade stretávanie? Deti chodili aj na rozne pohovory. Sami so sociálnou pracovníčkou, v prítomnosti mňa, v prítomnosti otca a jednoducho nemajú o to záujem a už vôbec nie keď je to nasilu. V prípade ze by súd dopadol v jeho prospech čo potom? Ja deti nedonútim tam ísť. Su to už skoro stredoškoláci, keď sa zatne ze nejdem tak si ich môže jedine tak odvliecť násilím. Celá táto situácia mi príde strašne bizarná. Samozrejme on tvrdí, ze deti som zmanipulovala aby to chceli takto, ale sám si za to môže tým, ako sa roky správa.
@anonym_autor no a keď nastane situácia, že budú musieť ísť a oni nepôjdu. No tak nepôjdu, otec čo urobí? Zavolá políciu? Polícia príde a nariadi aby deti odišli s otcom, oni odmietnu. Tým to končí. Policajt nie je opravený nikoho pozbaviť osobnej slobody, ani ho obmedziť na osobnej slobode, len v prípade " zatykača". ( Odôvodnené podozrenie zo spáchania trestného činu.) Deti nespáchali žiaden zločin. No a čo ďalej. Otec môže nahlásiť soc.kuratele, tá povie, že máš umožniť styk. Ty povieš, že si umožnila a dokonca za prítomnosti policie, deti odmietli styk. Bude aj písomný záznam z polície. A je to. Keď nechcú , tak nechcú, nikto ich nemôže prinútiť.
@anonym_autor súd môže rozhodnúť v jeho prospech, ale nikto, ani ty, ani pracovníčka na úrade, ani policajti deti nedonutia ísť k otcovi.
Ale musia mu to povedať oni. Otec, nechcem k tebe ísť, nedonutis ma, je to moje rozhodnutie.
@anonym_autor stredoškolákov nikto nedonúti, aby k otcovi išli, otec sa mal spamätať skôr, že je otec
Či mu to nie je trápne ak sa nezaujímal o deti celé roky, teraz nútiť deti k styku keď im je cudzí.
ak súd rozhodne v jeho prospech aj tak deti nedonúti byť s ním ak nebudú chcieť, len mu povedia že nechcú ísť, môj známy tiež má súdom určený styk v určitý čas, príde pre deti oni mu povedia že s ním nejdú a on odíde, natočí si to na telefón, takto to ide už 2 roky, chce totiž prestať platiť výživné nakoľko nemajú oňho záujem, on s nimi neprerušil styk len to dospelo do takéhoto bodu
ak súd rozhodne v jeho prospech aj tak deti nedonúti byť s ním ak nebudú chcieť, len mu povedia že nechcú ísť, môj známy tiež má súdom určený styk v určitý čas, príde pre deti oni mu povedia že s ním nejdú a on odíde, natočí si to na telefón, takto to ide už 2 roky, chce totiž prestať platiť výživné nakoľko nemajú oňho záujem, on s nimi neprerušil styk len to dospelo do takéhoto bodu
@alenka58 výživné musí platiť, aj keď sa s ním deti nechucú stretávať. Neplatenie výživného stanoveného súdom je trestný čin a je trestaný aj odňatím slobody. Darmo si otecko natáča na mobil.
Či mu to nie je trápne ak sa nezaujímal o deti celé roky, teraz nútiť deti k styku keď im je cudzí.
@anonym_b1cad9 ešte viac si začne na deti spomínať o pár rokov, keď u neho nastúpia choroby a nebude vládať. Tupec
Pochybujem že súd nariadi termíny - berie do úvahy názor a postoj deti. Vyjadrili sa pred koliznou, môžu aj na súde. A keby aj - 15+ nikto nedonúti

pojednávanie ešte nebolo? lebo vieš sme na sK,
kým bude pojednávanie, kým príde vyjadrenie súdu - rozsudok - ešte môže prebehnúť odvolanie, alebo ďalšie pojednávanie na KS... to môže ešte ubehnúť ďalších pár mesiacov.