icon

Ako riešiť úpravu styku pri rozvode?

19. feb 2024

Prosim Vás, dnes som bola spísať u advokáta návrh na rozvod. Neskôr som si uvedomila, že sme vôbec neriešili styk s deťmi ani zverenie. To sa tam neudáva? To budeme riešiť až na tom informatívnom stretnutí? Zajtra mu radšej ešte zavolám. Ale tak teda zaujíma ma to. Či sa to rieši až potom alebo co

cookie29
20. feb 2024

autorka prosim Ta, skus pochopit, ze to ze Ty niekomu napises nejaku smsku list a pod, nie je prijatelny dokaz.... chvalil sa tym v spravach kolegovi, a to mas odkial? Odfotene z jeho mobilu? Cize si sa mu hrabala v mobile? To tiez nepatri k pripustnym dokazom....

a ze sa vratil autobusom? Tak Ti povedia, ze je zodpovedny, ze si uvedomil, ze nie je uplne OK a teda sa spraval zodpovedne, ked nechal auto tam a isiel autobusom....

autor
20. feb 2024

@damian85 nieje možné posudzovať každý prípad rovnako. U deti na UM ktoré spia same v izbicke od pól roka sa rozhodne inak ako pri deťoch ktoré vyrastajú v kontaktné a respektujucej výchove. Nemám potrebu sa silou mocou obhajovať, ale starší keď mal necel dva roky a ostala som náhle v nemocnici kvôli potratu tak muž ho nedokázal uspať. O pól noci naštartoval auto a musel sa s ním ísť voziť. Spali v aute do piatej rana! Keď som išla naposledy so starším na jeho meniny do kina cez obedny spánok mladšieho, čo spravil aby ho uspal? Zas ho dal len do auta! Neviem ktorý psychológ, znalec, hocikto odklepne toto ako najlepší záujem dieťaťa. Keď večer uspavame on to psychicky nedáva a odchádza zo spálne. Čo ich bude mlátiť keď mu nebudú chciet spať a ja pri nich nebudem?! Poprosím nesúdiť keď nepoznáte okolnosti! Ja ich nebudem mať doma to puberty! Jasne že časom s ním budú aj spať. Ale ide tu o deti v prvom rade o to aby boli oni ok! Nie aby si otecko pohladil svoje ego že yes, tam máš ty **** v klude, a rešpektom k ním a ich pocitom. Keď mi povie starší syn že mami, chcem ostať spať s tatinom, no ok. Večer mu zavolám či to platí a je ok a budis!

autor
20. feb 2024

@cookie29 správal sa zodpovedne? Po mojom upozornení. Preboha. Jeho správy mám z počítača, ktorý používame v jednej domácnosti a ku ktorému mám prístupové heslo! A či ej to prijateľný dôkaz alebo nie, o tom si rozhodne sudca a neviem kto ešte. Pozri, niekedy môžem mať aj milión relevantných dôkazov a nepomôžu mi. A potom môžem mať dva, možno nie úplne prijateľné, ale pri posúdení celej situácie mi môžu stačiť. Ja sa nepotrebujem doťahovať. Som unavená, mám toho z tie roky dosť. Ak tam bude aj psychológ, normalny znalec a proste povedia že to bude ok tak bude. Asi s tým nebudem môcť viac spraviť. Ale urobím čo je v mojich silách aby boli deti šťastne a spokojne.

damian85
20. feb 2024

Ale ty musíš pochopiť že pri rozvode to nie je na tebe , ale na súde. Deťom od 3 rokov dávajú , ak si to druhá strana praje víkend s prespatím, či chceš alebo nie. Deti od 3 rokov chodia do škôlky , kde zvačša aj prespia. Zvačša nie je taký problém v deťoch , ale v rodičoch. Dohodnúť ste sa mohli ako partner a partnerka - nedohodli ste sa a ak vaše predstavy nebudú rovnaké rozhodne súd a ja som si na 99% istý , že súd pri dieťati 3+ rozhodne ako som napísal. Pokiaľ budeš veľmi silno kopať , kľudne aj striedavka. Uvedom si , že na súde tvoje nadávky a rôzne obvinenia neuspejú , tak isto jeho. Ako partner a partnerka ste sa pred súd dostali , súd teraz bude rozhodovať o osude len a iba detí. Toto čo sem o ňom píšeš , ak je to pravda , o deti stratí záujem sám. Na súde sa porozpŕava pri rozvode čokoľvek , tu alkoholik , tu narcis , tu tyran , tu pedofil. A až čas ukáže , čo z toho je skutočná pravda. Hore spomínaný o dieťa stratia záujem , pretože dieťa je príťaž pre takého človeka. Ak bude chcieť , buď pripravená že minimálne každý druhý víkend - dostane. Prirodzene ak bude chcieť. A to je minimálne , potom tu máme rozšírený styk , striedavku.........

autor
20. feb 2024

@damian85 a áno, to že s ním mám dve malé deti je aj môj podiel zodpovednosti. Preto som sa naozaj snažila pre ten vzťah urobiť všetko aby som ho zachránila. Išla som na terapiu nech spolu dokážeme komunikovať, absolvovala som sama vztahovu poradnu, workshopy vzťahové. Bolo veľa situácii ktoré mi ukazovali, že asi to nebude všetko úplne v poriadku, ale čo už. Čas nevratim. Dnes to vidim inak, som silnejšia. Nabrala som odvahu vzťah ukončiť, ja som si svoj diel zodpovednosti za chyby prebrala a budem sama živiť dve maloleté deti. Tak pod ešte si kopni do ženy ktorú tu psychicky týra a vydiera jej muž. Jemu nejde o deti, len mi cez ne ublížiť.

autor
20. feb 2024

@damian85 syn chodí do škôlky od septembra. Začal ako 4 ročný a predstáv si, nespáva tam. Preto hovorím, negeneralizovať keď nepoznáme osobnosť a spôsob výchovy dieťaťa

damian85
20. feb 2024

To ako to na súdoch chodí , nie je kopnutie si do teba. Opísanie reality , nie je predsa kopanie. Sám som si rozvodom prešiel , pri XYLZ ďalších som " asistoval " . Nemám za potrebu ťa zhadzovať , len uviesť do reality.

autor
20. feb 2024

@damian85 striedavku nedostane nakoľko funguje 200km od domu. 6 týždňov v roku trávi na rybách na ktoré si vyčerpá veskeru dovolenku. Keby deti ochorejú, on si nemôže dovoliť ostať s nimi doma z prace. A verím, že popri rybách ani každý druhy víkend s nimi nebude.

damian85
20. feb 2024

Tak vidíš ty už vieš , čo on dostane , nedostane , na čo bude mať čas , nebude. Tým pádom presne vieš rozhodnutie súdu a naše príspevky sú zbytočné. Bude tak ako súdu naditkuješ.

autor
20. feb 2024

@damian85 len to tak vyznie, ako keby záujem dieťaťa a nejaký jeho harmonogram, ktorý mu zabezpečuje pocit istoty a bezpečia nehrá žiadnu rolu. Len počúvam on ma pravo, on ma pravo. A ty matka, ty mas len povinnosti byt s deťmi 24/7, či si chorá, alebo oni sú v zlom stave, spia nespia. Buď v pozore. A chlap len čerpá výhody. Ja som mala pocit, že sme v dobe, kedy sa prihliada na vývoj deti, ich bezpečie po fyzickej aj psychickej stránke. A nie len na paragrafy a práva otca

damian85
20. feb 2024

Záujem dieťaťa , normálneho dieťaťa je mať dobrý vzťah a dostatočný čas s oboma rodičmi. Každopádne opísal som ti realitu , a ak chceš počuť perličku , píše ti to muž , ktorý mal mať na návrh expertnerky prístup k dieťatu na 1 hodinu týždenne za jej asistencie. Súd to na prvom pojednávaní zmietol zo stola , 2 neodkladné opatrenia zamietol ( 2 rôzne sudkyne a už 4 rok mám striedavú starostlivosť ( abnormálnu , pre jej časovú zaneprázdnenosť ). Dieťa v dobe rozvodu nemalo ani 3 roky. Taká je realita. Stálo to asi tak 5 000 eur , právnik , znalecké dokazovania , výchovné opatrenia a i.......

nikaeli
20. feb 2024

Na každú našu reakciu máš argument. Viacerí ti tu píšeme zo skúseností. Otec má právo na kontakt s dieťaťom, aj dieťa má právo kontakt s otcom. On má právo sa s nimi stretnúť, ty máš povinnosť mu ich dať a na stretnutie pripraviť. On nemá povinnosť za nimi prísť. Sú otcovia, ktorí pracujú aj cez víkendy. A čo že ten tvoj chodí na ryby? kvôli tomu mu súd nepovolí stretávanie s deťmi? býva od teba 200km a ty mu chceš vyčleniť hodiny v sobotu a v nedeľu? môj ex nedal dcére ani Paralen, keď mala horúčku a to má vrodenú chybu srdca. Mali by mu kvôli tomu odoprieť právo byť s ňou cez víkend? Tiež som bola nasratá. Ohrozil ju na zdraví. Čo myslíš, čo mi to pomohlo?

autor
20. feb 2024

@nikaeli ja chápem, že mo tu vravíte veci z vlastných skusenosti. Len vravím že závisí prípad od prípadu. Nehovorím že mu ryby zavážia pri súde. To nejdem ani vyťahovať. Len to, že nakoniec niektoré tie víkendy s deťmi obetuje aj tak na ryby… ja mu nejdem brániť. Jemu je jednoduchšie mi to dieťa na spánok doniesť a nemusí sa s ním mordovat on. Aj tak pri nom nevydrží sedieť a potrebuje si robiť svoje. Tu ide o to, že mi tým chce robiť napriek. Že ho spávať nebude dávať. Keby viem že urobí všetko preto aby malý spal a aby bol v pohode, nech sú spolu kľudne aj celý deň. Ale viem že to tak nebude a cítim ako matka momentálne obrovskú bezmocnosť

autor
20. feb 2024

@damian85 jasne, ja úplne suhlasim. Pre mňa je dôležité aby sa stretávali s otcom. Ja som nepodavala ani neodkladne, ani zákazy príkazy. Ani mladšieho nepotrebujem len za mojej prítomnosti. Nech sú spolu, kľudne aj častejšie. Ale naozaj z úprimného záujmu a v najlepšom zaujme deti, nie pomsty a robenie napriek. Ja mu och nechám aj dlhšie, ale keď budem vidieť že robí zákernosti, tak nech to mám na papiery a bude ich nosiť spať domov

damian85
20. feb 2024

Ale ty si stále nepochopila , že to už nie je na tebe. Ty mu ich nebudeš môcť , ty mu budeš musieť - nariadením súdu. Stále to obraciaš na svoju " dobrú " vôľu. Stále si myslíš že to ty budeš rozhodovať. Všetci sa ti snažíme , aby si si uvedomila , že či tomu veríš alebo nie , nebudeš rozhodovať o tom TY , ale , ak sa nedohodnete - súd. A tam žiadne dám ti ich vtedy , keď ty budeš robiť to , alebo hento , žiadne dávanie dieťaťa za " odmenu ". Aj bez toho aby urobil ako ty mu povieš , on si po tie deti príde a ty mu ich budeš musieť dať. Jednoducho ty si presvedčená o tom , že súd rozhodne tak ako TY chceš , lebo to sa ti zdá to najlepšie pre dieťa. Ty vieš čo chce on , čo bude robiť on , stále hovoríš za neho , za súd. Budeš to mať skutočne na súde ťažké , ak nezvolíš inú rétoriku. Zváž skutočne rozvodového advokáta - pretože všetko sa nakoniec tvojou rétorikou môže obrátiť aj proti tebe. Zažil som si to. Nehovorím z teoretickej , ale praktickej roviny.

autor
20. feb 2024

@damian85 ja mám aj právnika aj advokáta. Obaja mi potvrdili, že s mladším problém nebude. Pri staršom môže byt problém, že tam teda závisí od kolíznej. Ale napr právnik mi povedal, že súd ( teraz hovorím o súde v našom meste) odkývame všetko čo povie kolizna. Ja som na kuratele bola, pýtala som sa ich ma názor, vysvetlila som situaciu. Dohodli sme sa na postupnom zavádzaní spánku , najskôr bez, postupne obedny a potom na noc. Ohľadne staršieho. Mladší zatiaľ bez spánku na vyhradený čas.

autor
20. feb 2024

@damian85 takže v návrhu mame uvedenú dohodu a na súde to už bude na kolíznej. Tak mi poradili. Advokáta mám jedného z najlepších v meste, ak Nie aj najlepšieho

nikaeli
20. feb 2024

Pozri, ani môj ex sa o ňu nevie postarať. Nevie variť, v živote s ňou neurobil jednu domácu úlohu, či projekt. Na kúpalisku ju neosprchoval, neumyl vlasy. Na obed chodili k babke, na večeru do McDonaldu a mňa mohlo roztrhnúť od zlosti. Doniesol ju v nedeľu večer. Kým som ju okúpala, rozčesala vlasy po zadok, urobila úlohy (s jej dyskami sme sa učili aj dve hodiny), chodila spať o desiatej večer. Nebol s ňou na jedinom ošetrení, o OČR už ani nehovorím. A nikoho to netrápilo. Ani kurátorku. Kolízna povie jednu, čo dve neutrálne vety. Čím skôr si to pripustíš, tým lepšie pre teba. Ex sa môže odvolať, prípad sa posunie na kraj. Ja čakám od apríla na zvýšenie výživného. V júni bolo rozhodnuté, ex sa odvolal. Odvtedy čakám 🤷🏻‍♀️

damian85
20. feb 2024

Tak potom je to v poriadku . Ak máš najlepšieho právnika na okolí a povedala kolízna to čo povedala , máš všetko v suchu a vlastne nechápem prečo si sa prišla opýtať nás , čo máme už po......skúsenostiach na názor. Ja som stál proti 6 právnikom ( čo pojednávanie to mala ex iného ) a stačilo nám byť - TICHO. Každopádne , všetci ti už povedali , že to máš v suchu. Advokát , právnik , kolízna. Už len vlastne čakáš na rozhodnutie súdu , ktoré bude 100% tne také ako chceš. Držím palce.

autor
20. feb 2024

@nikaeli a mala si právnika? Bola si predtým s koliznou? Lebo teda ja vravím čo mi povedali. Len môj muž je nepredvídateľný, jeden deň mi povie že skoro so všetkým súhlasí a ďalší ma ide zničiť. A teda vzedy neviem čoho všetkého je schopný tak v kútiku duše mám strach čoho je schopný

autor
20. feb 2024

@damian85 ja som sa pýtala, lebo sme to včera nestihli prebrať. Dnes mi volal a povedal čo povedal. Len hovorím, môj muž je nepredvídateľný a tým že robí kde robí jeden nikdy nevie. Chápem že možné je všetko. Tvoje dieťa malo koľko rokov? Ja mám týchto dvoch od začiatku, jeden je môj známi a druhého, toho advokáta mám na odporúčanie a ten teda vysúdil aj dieťa do starostlivosti otca. Mám len strach. Chcem vedieť čo všetko sa môže stať.

damian85
20. feb 2024

Naše dieťa malo 2 a pol roka , keď podala žiadosť o rozvod. Od 2 A pol roka bolo v striedavke 2+2 dni , od 3 rokov týžden týžden od 4 rokov 8 , 9 dní so mnou 5, 6 dní s mamkou ( podľa pracovnej vyťaženosti mamky ) Celý čas právne - striedavá starostlivosť. A začínali sme s návrhom na asistovaný styk 1 hodinu týždenne. Toto je môj prípad - časovo zaneprázdnenej ženy vs.človeka čo má vlastnú firmu a voľnú pracovnú dobu (t.j každú chorobu som s dieťaťom JA , kiahne - takmer 16 dni ! ). Abnormálny prípad . Každopádne nebolo to tak - ako si na začiatku myslela. Odmietanie druhého rodiča ( mamky ) , sme riešili - pol ročnou návštevou psychológa - pomohlo. Aj počas odmietania - dieťa k nej muselo. Tak rozhodol súd nie rozsudkom - ale nariadením ( nariadenie bolo od prvého pojednávania - vraj na " skúšku " ) . 6 alebo 7 súdnych pojednávaní , niekoľko klinických psychológov + 2x znalecké dokazovanie.

nikaeli
20. feb 2024

Píšeme ti viacerí, čo všetko sa môže stať a ty si ideš stále svoje. Som rozvedená 10 rokov. Ex na každom pojednávaní podskakuje s právnikom. Ten posledný dokonca zabudol na etický kódex a neustále ma urážal. Ja som bola bez právnika a súd rozhodol v môj prospech. Ex vsadil na to, že robí za minimálnu mzdu a nemá z čoho platiť viac. Ale na právnika a nové auto má. Ja nie. Doložila som súdu všetky dôkazy, ale nie také, že susedia povedali, či esemesky. To, že sa ex odvolal, je jeho právo a ja ho rešpektujem. Bojuje ako vie. Snaží sa pre seba vytĺcť všetky výhody, čo je prirodzené. Robíme to všetci. Neostáva mi iné, iba čakať..
Možno máš z našich reakcií pocit, že ti nedoprajeme. Nie je to tak. Iba sa ťa snažíme upozorniť, či pripraviť na to, že nič nemusí byť tak, ako si želáš a nezaručí ti to ani najlepší právnik na svete. Preňho je to práca a ty mu platíš za každý úkon. Naviac otec môže o rok, o dva podať svoj návrh a všetko sa môže jedným súdnym pojednávaním zmeniť. Už nikdy nebudeš žiť v kľude, vždy budeš mať o svoje deti a starostlivosť o ne o čosi väčšie obavy. A ešte niečo. Môj ex mal stanovené párne víkendy. Na pojednávaní plakal, že mu to nestačí. Ja som mala záujem na tom, aby s ňou bol čo najviac a navrhla som, že môže prísť kedykoľvek, keď sa vopred dohodneme. Čo myslíš, koľko času reálne strávil s dcérou? prvé dva roky ju brával iba nedele, žiadne víkendy. Nikdy s ňou nebol viac ako 4 dni vkuse.. žiadne prázdniny, o sviatkoch ani nehovorím..

autor
20. feb 2024

@damian85 vidíš, ale mamka bola vyťažená. Ja som s deťmi od narodenia. Mladší dojceny. Starší dojčenie 20 mesiacov . Obaja spavaju so mnou. Snažila som sa ich dať do postielok, proste nechcú, takto nám to vyhovuje. Oni by boli najstaršej keby s nami spi aj tato. Proste sme taký kontaktný. Ja som na rodičovskej. Aj ostanem. Po rodicaku mám prácu v školstve. Super pracovná doba, piatky sviatky prázdniny doma. Mihla by som ísť po kariére, ale vyberám si deti. U nás je vyťažený muž. Takže u teba ok, zrejme tam mamka skôr chcela robiť naprieky. Takže ozaj ojedinelý prípad. A vidíš, ta striedavá v tvojom prípade 2 a 2 dni je úplne super príklad s rešpektom k dieťaťu.

autor
20. feb 2024

@nikaeli ake dôkazy si potom prosim mala? Nech viem čo si mám pripraviť. To nie že si idem svoje. Tak mne to tak všetci s istotou hovoria, že sa nemám báť, ale proste si neviem pomôcť a bojím sa lebo Neviem čo od neho cakat. A toto je to, že sa bojím, že mi tie deti o dva tri roky mihnutim oka vezme 😭

nikaeli
20. feb 2024

Moje dôkazy sa týkajú nášho súkromia, to tu písať nebudem, prepáč..

autor
20. feb 2024

@nikaeli jasne. Ja som nechcela konkrétne len tu formu. Akou formou si to dokazovala. Môžeš pripadne do správy?

nikaeli
20. feb 2024

prefotené, vytlačené dokumenty

autor
20. feb 2024

@nikaeli aha jasne, ako môže tak brat aj tie správy? Lebo advokát mi ich kazal vytlačiť. Každopádne ďakujem za zdieľanie, vážim si to

nikaeli
20. feb 2024

K tomu sa vyjadriť neviem, je to vaša súkromná konverzácia a podľa mňa je to podobné ako natáčanie na kameru bez jeho súhlasu. Neviem ako je právne ošetrené zdieľanie súkromných správ a aká je ich váha na súde. Na MK je právnická skupina, skús sa opýtať tam. Radia v nej právnici.