Ako riešiť žiadosť bývalej manželky o zvýšenie výživného?
Dobrý deň, chcel by som vás v tejto skupine poprosiť o radu.
Som s bývalou manželkou rozvedený už 6 rokov a mame spolu 8 ročného syna. Pracujem v zahraničí kde aj žijem a prišlo mi od exmanželky predvolanie na súd o zvýšenie výživného.
Momentálne posielam na syna 350€, aj keď súdom mám nariadené menej, plus platím nečakane výdaje ako napr zubár, škola v prírode a tak ďalej.
S exmanželkou som sa spojil a zistil som, že očakáva odomňa výživné ešte zvýšiť o 200€ čo by bolo zhruba tých 550€ mesačne. Neviem si predstaviť koľko vyjdú mesačne výdaje na dieťa ale táto suma sa mi zda už prehnaná, nemám najmenší problém na syna platiť keď mám z čoho, ale bol by som nerád keby som posielal zbytočne veľa peňazí, ktoré by išli do vačku exmanželke a teda radšej by som posielal synovi na sporenie.
Čo si o tom myslíte vy?
@anonym_b6550d ja som nikde nepísala, ze si bude žena valat šunky. Ja som písala, že sa v prvom rade berú reálne náklady na dieta. Reálne a zmyslu plne.
@anonym_247c46 no ty si nepisala, ale mnohe ine pisali. Ved si precitaj prvu stranu, akoze to pojde jej do vacku, ma si najat pravnika na boj proti nej, je leniva a nechce sa jej pracovat a taky podobny bullshit. To uz ozaj aj zeny zavidia tych ubohych 550 eur, ktore by zena dostala od chlapa na jeho vlastne dieta? Ved to je az smiesne. Zeny si vobec nevazia seba, svoj cas, svoju obetu, nic. A uz davno sa neberu do uvahy len realne vydavky. Dieta by malo mat rovnaky standard ako jeho rodicia, ak jeden zaraba neumerne viac, je samozrejme, ze ma aj viac platit. Zena vela “strati” tehotenstvom, porodom, starostlivostou 24/7, ked dieta odchadza do skolky, kto je s nim ked je chore? Kto si ubera zo svojho pracovneho casu, ambicii a konickov? 99% zena. A teraz este aj ked sa rozvedu ho ma na starosti a zobroni o par drobnych.
Strasne ma bavi ako si niektore myslite ze ked robi v Nemecku tak ma plat jak poloboh 🙈 a ze 2.500-3000 v cistom 😅 nemylte si Nemecko so Svajciarskom. A inak sa cudujem ze autor zase neodpoveda, to bude zas nwjaka vymyslena tema
@anonym_247c46 no ty si nepisala, ale mnohe ine pisali. Ved si precitaj prvu stranu, akoze to pojde jej do vacku, ma si najat pravnika na boj proti nej, je leniva a nechce sa jej pracovat a taky podobny bullshit. To uz ozaj aj zeny zavidia tych ubohych 550 eur, ktore by zena dostala od chlapa na jeho vlastne dieta? Ved to je az smiesne. Zeny si vobec nevazia seba, svoj cas, svoju obetu, nic. A uz davno sa neberu do uvahy len realne vydavky. Dieta by malo mat rovnaky standard ako jeho rodicia, ak jeden zaraba neumerne viac, je samozrejme, ze ma aj viac platit. Zena vela “strati” tehotenstvom, porodom, starostlivostou 24/7, ked dieta odchadza do skolky, kto je s nim ked je chore? Kto si ubera zo svojho pracovneho casu, ambicii a konickov? 99% zena. A teraz este aj ked sa rozvedu ho ma na starosti a zobroni o par drobnych.
@anonym_b6550d 550 eur nie je žiadnych pár drobných. Platiť výživné na decko nie je otcova jediná povinnosť na platenie, má ich veľa. Matka keď chce zdierať, nech si radšej zarobí sama ( keď už sa tak strašne sťažuje ). Alebo nech sa dá do pozície toho otca, kde ona začne na dieťa posielať 550 eur výživného. To už by sa jej nepáčilo, lebo očakáva, že skrz to výživné bude môcť byť skryto aj ona vyživovaná, aj keď to neprizná. Ale keď náklady na dieťa nepreukáže v takej vysokej sume, akú žiada, tak si môže ísť len pískať. Ďalšia vec, že ten muž si môže kľudne založiť novú rodinu a potom aby platil veľkú sumu na decko so ženou, ktorá už dávno do jeho života nepatrí ? Nonsens.
@anonym_b6550d 550 eur nie je žiadnych pár drobných. Platiť výživné na decko nie je otcova jediná povinnosť na platenie, má ich veľa. Matka keď chce zdierať, nech si radšej zarobí sama ( keď už sa tak strašne sťažuje ). Alebo nech sa dá do pozície toho otca, kde ona začne na dieťa posielať 550 eur výživného. To už by sa jej nepáčilo, lebo očakáva, že skrz to výživné bude môcť byť skryto aj ona vyživovaná, aj keď to neprizná. Ale keď náklady na dieťa nepreukáže v takej vysokej sume, akú žiada, tak si môže ísť len pískať. Ďalšia vec, že ten muž si môže kľudne založiť novú rodinu a potom aby platil veľkú sumu na decko so ženou, ktorá už dávno do jeho života nepatrí ? Nonsens.
@anonym_eeae10 nonsens co za sprostosti tu vypisujes a je vidno že si na súde ešťe v zivote nesedela tak ti drzim palce aby ti to vydrzalo.
@anonym_eeae10 nonsens je tvoje uvažovanie... pretože to "decko" do jeho života bude patriť vždy ... Treba premýšľať komu rozhodiť nôžky, pretože záväzky sú záväzky 😉
@anonym_eeae10 ty o com trepes, nech si zalozi aj dve rodiny, ďalších 5deti..ale stále dieťa bude do jeho života patriť, môže sa aj pokrájat
@anonym_b6550d ano, súhlasím s tebou v tom, ze niektoré komentáre boli fakt od veci. Ale čo nesúhlasím, je to, ze co všetko stratí žena. Ano, strati preto, že s tým (viac menej) dobrovolne súhlasí. Dieta ma predsa 2 rodičov, cize nie, nemusi byt s nim vylucne iba žena. To, ze akože musí, lebo prijem chlapa a pod.je už iba dohoda ich dvoch.
@maciatkolulu tak este raz a po lopate. Aj keby ex zarábal 10000, to neznamená, že súd jej priklepne vyzivne 2000. Prečo? Lebo toľko reálne náklady na dieta jednoducho NEMÁ. môže dostať 400+ sporenie.
@anonym_247c46 ale odklepne a po lopate. Dieťa zdieľa životný štandard rodiča,aj toho druhého. odklepne 2000 a ešte sporenie. Tomu ver.
@anonym_eeae10 no nie,nepotešíme ťa,nemusí si ísť pískať. To sú mokré sny po niektorých ex a poniektorych nových partneriek. Dieťa má nárok na rovnaký štandard ako má Papi. Takže smola ak oficiálne zarába veľa. Bude platiť. A v zahraničí v pohode aj na manželku a do konca života. Taká je realita keď pustia niekde semienko musíš sa starať. Hold treba púšťať s rozumom.
@maciatkolulu tak este raz a po lopate. Aj keby ex zarábal 10000, to neznamená, že súd jej priklepne vyzivne 2000. Prečo? Lebo toľko reálne náklady na dieta jednoducho NEMÁ. môže dostať 400+ sporenie.
@anonym_247c46 mas reálnu skúsenosť? Sedela si na súde s ex manželom kt príjem je vyšší, vysoký a odklepli vám 150? Ci z coho vychádzas?
Apropo mne pred skoro 20rokmi súd odklepol výživné 360 eur z nulového príjmu ešte vtedy manžela. Zaujímave. Prezentoval nulové zisky,bývanie u rodičov atď. Podľa scenára poniektorych som mala dostať asi nulu prípadne náhradné výživné lebo chudák otec.
Inak som nezachytila krajinu kde autor robí,výšku príjmu,či berie prídavky a rôzne výhody z tej krajiny kde robí,či tieto finančné odovzdáva matke. Tam je toho viac než dosť nezodpovedného. A pokiaľ nemá ex manželka na papieri všetko,vôbec sa nečudujem,že takto postupuje,ale veď v kľude tie čo by nechceli od ex viac peňazí,nemusia riešiť nič. Táto na to pravdepodobne nárok ma a vyrieši súd.
@anonym_eeae10 no nie,nepotešíme ťa,nemusí si ísť pískať. To sú mokré sny po niektorých ex a poniektorych nových partneriek. Dieťa má nárok na rovnaký štandard ako má Papi. Takže smola ak oficiálne zarába veľa. Bude platiť. A v zahraničí v pohode aj na manželku a do konca života. Taká je realita keď pustia niekde semienko musíš sa starať. Hold treba púšťať s rozumom.
@maciatkolulu do otcovho života dieťa nemusí patriť, keď sa ho rozhodne zbaviť. Proste sa s ním prestane stretávať a to sa aj deje. Peniaze sú už druhá vec. Tiež ťa nepoteším, ale z toho, ako píšeš, kazajka najlepšie riešenie.
@maciatkolulu do otcovho života dieťa nemusí patriť, keď sa ho rozhodne zbaviť. Proste sa s ním prestane stretávať a to sa aj deje. Peniaze sú už druhá vec. Tiež ťa nepoteším, ale z toho, ako píšeš, kazajka najlepšie riešenie.
@anonym_eeae10 jasne,že nemusí patriť. Ale platiť musí,o Tom sa tu píše. Asi si si nevšimlo😅,neviem či si tá,či ten,takže jednoducho TO. Hrdinský anonym.
Nestíham čítať všetky komentáre, možno sa opakujem (ospravedlňujem sa).
Myslím, že môžeš navrhnúť, že napríklad 350 € bude k rukám matky a tých 200 € budeš posielať na sporiaci účet - na tvorbu úspor maloletému.
A verím teda, že máš zdokladované, že posielaš viacej, ako bola dohoda. To ti, samozrejme, slúži ku cti.
@anonym_eeae10 mozno nevies,ale výživné má prednosť pred akýkoľvek inými výdavkami . Takže nikoho nezaujíma, či má drahé auto, alebo obrovský byt ...sudca mu kľudne môže povedať, aby si kúpil menší byt a lacnejšie auto a mal peniaze na platenie výživného pretože to má prednosť pred všetkým

@evkatk pre 8rocne dieta nie su vysoke naklady vtedy, ak mu nedoprajes. Vtedy, ak nerobi ziadne kruzky, nedavas mu jest pestru stravu, nosi oblecenie po rodinnych prislusnikoch a nic poriadne mu za ten rok nekupis. Tak ano, potom to dieta nevyjde vela 🤦♀️. A co matka co sa o to dieta stara ked je male 24/7 a neskor po praci? Preco by druhy rodic nemal zaplatit aj za tu starostlivost a nie len za skutocne naklady? Ked odidu chlapi s druhymi zenami, maju volnost. Uplnu volnost. A co matky? O mensie deti sa staraju 24/7, pri vacsich chodia do roboty, domov, ucit sa s detmi, varit, upratovat, vychovavat, nemali by mat narok na ovela viac? Nielen na tie “ubohe” vydavky?
@anonym_247c46 Kazdy minie tolko, na co ma. Ale tvrdit, ze jedna zena si bude valat sunky za to, ze dostane od ex 550 eur, je viac ako pribrzdene
@anonym_b6550d ja som nikde nepísala, ze si bude žena valat šunky. Ja som písala, že sa v prvom rade berú reálne náklady na dieta. Reálne a zmyslu plne.